Sayfalar

28 Ocak 2011 Cuma

KIYMALI MAKARNA PASTASI

muhterem
Değişik makarna tarifleri yapmayı çok seviyorum.
Bu tarifi 100'de 100 Marifet blogununun sahibi olan Öznur'da gördüm.
Hemen bir kenara not aldım ve ilk fırsatta denedim.
Makarna, kıymalı sos ve beşamel sosun muhteşem uyumu ile çok lezzetli oluyor.




rigatoni pasta
Bu tarifin bir diğer adı da Rigatoni Cake'miş, hatta Martha Stewart'ın sayfasında bile tarif mevcut.

  
Makarna her hali, her şekli ile çok güzel olduğu için mutlaka her mutfakta bulunuyor.
Bu tarifte, kıymanın ve sosun makarnanın içine girebilmesi için ortası geniş boru makarna kullanmak gerekiyor.
Tarifi aldığım arkadaşım Öznur, rigatoni kullanmış ama ben o gün için rigatoni bulamadım Barilla'nın Tortiglioni'sini kullandım.
Kıymalı sos makarnanın içine çok fazla girmeyip, üzerinde kaldı ama ben yinede sonuçtan çok memnunum.
"Afiyetle Kalın"

Daha önce yayınladığım değişik fırın makarna tariflerim için, bakınız;

Sebzeli Fırın Makarna


Spagettiden Kuş Yuvası

KIYMALI MAKARNA PASTASI;
Malzemeler;
1 paket (500 gram) rigatoni model veya Barilla'dan Tortiglioni model makarna,
Kıymalı harç için;
350 Gram kıyma,
1 adet kuru soğan,
2 adet domates,
1 yemek kaşığı biber salçası,
Zeytinyağ, tuz, karabiber,
5-6 dal maydanoz,
Beşamel sos için;
3 su bardağı süt,
1 tatlı kaşığı tereyağ,
3 tepeleme yemek kaşığı un,
Tuz,
Üzerine;
Kaşar peynir.





KIYMALI MAKARNA PASTASI TARİFİ;
Makarnayı tuzlu suda haşlayıp, süzün.
Kelepçeli kek kalıbını yağlayın, haşladığınız makarnaları dik olarak kalıba dizin.
Kıymalı harcı hazırlamak için;
Soğanı ufak ufak doğrayın.
Az zeytinyağında kavurmaya başlayın.
Üzerine kıymayı ve kabuklarını soyup, doğradığınız domatesi ve salçayı ekleyin.
Tuzunu ve baharatları ekleyin.
En son ince ince doğradığınız maydanozu ilave edin.


Kelepçeli kalıbı fırın tepsisinin içine yerleştirin.
Hazırladığınız kıymalı harcı kalıba dik olarak dizdiğiniz makarnaların üzerine dökün.
Mümkün olduğunca makarnaların içine girmesini sağlayın.
Üzerini tamamen kıymalı harçla kaplayın.


Beşamel sosu hazırlamak için;
NOT;
Ben beşamel sosu hazırlarken bütün malzemeleri çiğden karıştırıp, kavurmadan pişiriyorum.
Hemen muhallebi kıvamına geliyor ve unun topaklanması gibi bir sorun hiç çıkmıyor.
Sos yemekle birlikte fırında piştiği için çiğ un kokusu gibi bir durumda olmuyor.
Beşamel sos malzemelerini tencereye yerleştirip, iyice karıştırarak muhallebi kıvamında pişirin.
Pişen beşamel sosu makarnanın üzerine yayın.


Üzerine rendelenmiş kaşar peynir serpin.


Önceden ısıtılmış orta hararette ki fırında üzeri kızarıncaya kadar pişirin.


Bu tür, fırında pişen makarnalar sıcakken hemen dağılabiliyor.
Fırından çıktıktan sonra en az 20 dakika dinlendirip, makarnanın biraz ılınmasını bekleyin.
Kalıbı servis tabağına yerleştirin.
Kelepçeli kalıbın kenar bölümünü yavaşça açarak çıkarın.
Makarnayı dilimleyerek servis yapın.


"Afiyet Olsun"


*Muhterem'le Geziye güncellendi.
Üsküdar'da ki Mihrimah Sultan Camii için hazırladığım bol resimli ve videolu yazıyı görmek için, bakınız;
Muhterem'le Geziye-Üsküdar Mihrimah Sultan Camii

26 yorum:

  1. Şu görüntüye kayıtsız kalabilmek imkânsız!!
    Makarnanın en şık,en muntazam ve en leziz hallerinden biri bence 'Baked Rigatoni Cake'.
    Ellerinize sağlık Muhterem abla.Öznur'umuzun da kulakları çınlasın:)
    Gezi yazılarınızı keyifle takip ediyorum,inşaAllah buna da bakacağım.Mihrimah câmi'nin mutena bir tılsımı,hikâyesi var.
    Kâlbi sevgi ve selamlarımla

    YanıtlaSil
  2. Şu görüntüye kayıtsız kalabilmek imkânsız!!
    Makarnanın en şık,en muntazam ve en leziz hallerinden biri bence 'Baked Rigatoni Cake'.
    Ellerinize sağlık Muhterem abla.Öznur'umuzun da kulakları çınlasın:)
    Gezi yazılarınızı keyifle takip ediyorum,inşaAllah buna da bakacağım.Mihrimah câmi'nin mutena bir tılsımı,hikâyesi var.
    Kâlbi sevgi ve selamlarımla

    YanıtlaSil
  3. Şu görüntüye kayıtsız kalabilmek imkânsız!!
    Makarnanın en şık,en muntazam ve en leziz hallerinden biri bence 'Baked Rigatoni Cake'.
    Ellerinize sağlık Muhterem abla.Öznur'umuzun da kulakları çınlasın:)
    Gezi yazılarınızı keyifle takip ediyorum,inşaAllah buna da bakacağım.Mihrimah câmi'nin mutena bir tılsımı,hikâyesi var.
    Kâlbi sevgi ve selamlarımla

    YanıtlaSil
  4. Hem çok şık görünen hemde çok leziz duran birşey olmuş bu nefaset şey:)
    barillanın makarnalarını ve de fırınlanmmış makarnayı çok severim zaten,deneyeceğim inşAllah.ellerine sağlık.

    YanıtlaSil
  5. Bu muhteşem birşey olmuş ellerine sağlık,sevgiler.

    YanıtlaSil
  6. Adsız21:00

    Makarnayı çok severim ama genelde tek düze tarifler uyguluyordum.Bu çok şık sunumlu bir makarna olmuş.Beşamel sosun olduğu her tarif güzeldir benim için:)En kısa zamanda denemek isterim.Ellerinize sağlık.

    YanıtlaSil
  7. selam Muhteremciğim
    eline sağlık harika bir görüntüsü var zaten Öznurum da da görünce bayılmıştım ama hala deneyemedim şimdi iyice niyetlendim mutlaka yapılmalı bu bizimkilere bayılacaklar:))
    şekli süpeeeer hatta misafirlerime yapayım 2 gün sonra inşaallah soframı iyice şıklaştırsın değilmi?:)))
    afiyetle canım

    YanıtlaSil
  8. Muhterem Ablacım ellerine emeklerine sağlık..
    bende deneyeceğim nefis görünüyor çünkü:)
    ellerine sağlık ablacım:)
    Mihramah Sultan Camii'nin hikayesi çok etkileyici gerçekten:)
    sevgilerimle..

    YanıtlaSil
  9. Aman Allahım nasıl birşey o öyle tarifi imkansız.Harika olmuş daha başka ne denebilirki.İnsan yemeğe kıyamayacak sevgiler...

    YanıtlaSil
  10. Muhterem ablacım hem göze hem damağa hitap eden bir makarna tarifi olmuş. İlk defa gördüm bu makarna şeklini. Çok hoşuma gitti. Ellerine sağlık ablacım:).
    Sevgiler..
    aslı

    YanıtlaSil
  11. muhterem ablam...
    karar verdim sen makarna işlerinde duayensin...
    maşallah sana ablacım...
    en son sepet makarnana aşık olmuştum ki bu da onun kadar olmasa da gönlümü fethediverdi.
    ellerine emeklerine sağlık.
    nefis bir görüntü gerçekten...
    ve çok yaratıcı...

    YanıtlaSil
  12. görüntü muhteşem.bende denemek istıyorum inşallah ellerınıze sağlık

    YanıtlaSil
  13. Canımmmm muhteşem ötesi bir makarna pastası olmuş.Bayıldım ellerine sağlık öpüyorum.

    YanıtlaSil
  14. Canım,
    ellerine sağlık. Muhteşem olmuş sözü bile az bence.Pasta gibi görüntüsü. Bayıldım. Harika bir tarif.
    Sevgiyle kal.

    YanıtlaSil
  15. Ben de kedi dili gibi döşenmiş sandım makarnaları. Görünt lezzeti anlatıyor, ellerine sağlık sevgili Muhterem.

    YanıtlaSil
  16. Merhaba gene senden harika bir tarif ellerine sağlık sevgiler

    YanıtlaSil
  17. görüntüye bayıldım bu kadar güzel olabilir.en kısa sürede deneyeceğim.ellerinize sağlık....

    YanıtlaSil
  18. MAKARNA HARIKA OLMUS
    COK DEGISIK BAYILDIM HEMEN DENEMELI
    ELLERINE SAGLIK CANIM
    SEVGILER

    YanıtlaSil
  19. bu ne güzel bir görüntü yaaa ellerine şağlık...

    YanıtlaSil
  20. Ellerinize sağlık. Çok şık bir sunum olmuş. Eminim tadı da harikadır. En kısa zamanda denemek lazım,...

    YanıtlaSil
  21. henüz denemedim bu makarnayi. o yüzden önceden sormak istedim : acaba makarnalari dizerken birbirine yapismiyormu makarnalar? 100 de 100 marifet te okudum yumurtayi cirparak makarnaya karistirmis. Martha stewart in sayfasinda ise parmesan la karistirmis yaziyor. Acaba mutlaka yapmamiz mi gerekiyor birde sizin fikrinizi almak istedim. Muhtesem görünüyor bu arada; ne zamandir aklimda insallah yapicam.

    YanıtlaSil
  22. Işıl'a;
    Sevgili Işıl,
    Ben makarnaları haşlayıp, süzdüm ve başka bir şey eklemedim.
    Makarna bu hali ile hiç sorun çıkarmadan, devrilmeden dizildi.
    Yapışmada olmadı.
    Makarnanın tadına tat katmak için parmesan ve yumurta eklenebilir.
    Kolay gelsin.

    YanıtlaSil
  23. cok tesekkür ederim o zaman parmesansiz ve yumurtasiz deneyebilirim. Harika fotograflariniz ve de tarifleriniz var. Hep böyle devam etmesini dilerim. Kolayliklar..

    YanıtlaSil
  24. Bu kımalı makarna değil pasta gibi birşey olmuş

    YanıtlaSil
  25. mutissssssss..yemek istiyorummmmm sahane bisey

    YanıtlaSil
  26. Suan deniyorum cok heycanliyim inslh guzel olur:)

    YanıtlaSil

Yorum yazmak için;
Google hesabınız yoksa "Anonim" bölümünü işaretleyerek yorum yazabilirsiniz.
İsminizi yazmayı unutmayın!...