Sayfalar

6 Haziran 2011 Pazartesi

KAZAYAĞI OTU

Muhterem'le AfiyetleBugünkü konumuz Kazayağı Otu.
Kazayağı otu ile ilk kez bu yıl karşılaştım.
Daha önce böyle bir ottan haberim yoktu.
Tezgahta görünce pazarcıya otun adını, nasıl hazırlandığını sordum, tam 1 kilo! aldım.
Tabii 1 kilo bazı sebzeler için normal olabilir ama böyle hafif bir otun 1 kilosu tam bir kucak dolusu oluyor.
Bende hepsini 1 çeşit yapacağıma çeşit çeşit tarifler hazırladım.
Çiğ olarak domates salatasında kullandım, limon eşliğinde çiğ olarakta harika bir tadı var.
Makarnanın üzerinde, yumurtalısı, yoğurtlusu, böreği derken 1 kiloyu değerlendirdim.

Tadı çok hoşumuza gittiği için bir hafta sonra ama bu sefer yarım kilo : ) alarak peynirli ve karışık otlu böreğini hazırladım.
Bakınız; Otlu Börek 
Sadece Kazayağı otu kullanarak hazırladığım börek tarifi Kazayağı otlu börek  
Yenilebilir otlarla hazırladığım tariflerim 👉BURADA
"Afiyetle Kalın"

kazayağı otu resmi

KAZAYAĞI OTU;
Diğer İsimleri :
Amerika Solucanotu, Solucanotu, Tenyaotu, Chenopodium anthelminthicum
Botanik Bilgi :
Ispanakgiller familyasından; bir veya çok yıllık bir bitkidir.Yetiştiği toprağa göre çok farklı renk tonlarına sahip olabilir. Kazayağı otu bazen yeşil, bazen esmer, bazen de kırmızımsı renkte olabilir. Yaprakları değişken sıraya dizilmiş olup her yaprağın dibinden bir dal çıkar. Alt yaprakları kısa saplı, üst yaprakları sapsız gövdeye oturmuş olup, geniş bir mızrak şeklinde, kenarları kertikli, yeşil, esmer veya kahverengimsi renkte olabilir.
Çiçekleri bitkinin üst kısmındaki yaprak diplerinden çıkan saplar üzerinde oldukça çok çiçeğin dizilmesi ile oluşmuştur ve yeşil, esmer ve kızıl renklerde olabilir.
Toplanması ve Saklanması :
Kazayağı otunun üst kısımları kesilerek toplanır, kurutulur ve kaldırılır.
Faydaları :
Başta bağırsak solucanları, tenyalar ve bağırsak kurtlarına karşı kullanılır.


KAZAYAĞI OTLU SALATA;
Maydanoza benzeyen kazayağı otunu domates salatasına bol bol ekleyip, limon sıkarak çiğ olarak tüketebilirsiniz.


KAZAYAĞI OTLU MAKARNA;
Kazayağı otunu ayıklayıp, yıkayın ve ince ince doğradığınız pırasa veya kuru soğan ve istediğiniz baharatlar ile birlikte kavurun.


Haşlanıp, süzülmüş ve 3-4 kaşık sıvıyağ ile karıştırılmış makarnanın üzerinde servis yapın.
"Afiyet Olsun"


YOĞURTLU KAZAYAĞI OTU;
Yukarıda anlattığım şekilde kavurup, hazırladığınız kazayağı otunun üzerine biraz sarımsaklı yoğurt ve salçalı sos dökerek servis yapabilirsiniz.


"Afiyet Olsun"


YUMURTALI KAZAYAĞI OTU;
Kavurarak hazırladığınız kazayağı otunu porsiyonlara ayırarak kişi başı 1 yumurta kırıp, pişirebilirsiniz.


"Afiyet Olsun"

13 yorum:

  1. Canım bende ilk defa duydum hep de
    rim ya sayende çok ot öğrendim elle
    rine sağlık.Mutlu haftalar öpüyorum.

    YanıtlaSil
  2. Pikniklere gittiğimiz zaman teyzemle birlikte ot avına çıkarız elimizde bıcak ve poşetle:) En yaygın olan kazayağıdır. Pidesi aliyyül ala olur. Salatası da çok güzel oluyor ama favorim pidee:)

    ellerine sağlık canım..

    YanıtlaSil
  3. Ne bereketli bir otmus böyle,hepsi
    de harika gözüküyor,ellerine saglik

    YanıtlaSil
  4. annemin her bahar bol bol yaptigiottur kazayagi,carsamba pazarindan alirdi hep,senelerdir yiyemiyorum,türkiyeye gittigimde zamani gecmis oluyor sanirim,canim cekti pirasali olanindan,eline saglik

    YanıtlaSil
  5. ablacımm alternatiflerin hepsi birbirinden şahane:)
    ellerine emeklerine sağlık:) bayıldımm:))

    YanıtlaSil
  6. İlkkez duydum bende, sanırım marketlerde olmaz. Yarın pazarımız var bir göz atarım iş çıkışı. Evelek, madımak, gelinkız, parmak, kurum v.s adını hatırmayamadığım o kadar çok otu varki bizim Giresunun bu ot nasıl olmamış bilemedim:) çok tüketiriz oysa ne kadar yeşillik varsa. Bulursam inşallah böreğini deneyeğim..

    YanıtlaSil
  7. E tabi bir kilo kazayagi otu alinca boyle guzel tarifler ortaya cikar ,hepsi icin tek tek ellerine saglik canim hepsinide ayirt etmeden yerim cunku tam bi otcuyum :) kazayagi otu bilmem ayni seymi ama ben kucuklugumde koyumuzde olurdu cok guzel kokardi onun ismide kazayagdi ama sanki onun yapraklari biraz daha iriydi , hepside ot sonucta ayni tarifler uygulanir.

    YanıtlaSil
  8. bende değişik otlara bayılıyorum muhteremim...nefis görünüyor hepside...bende bi keresinde bi kilo istedim nerden bilirdim bir torba olacağını:))bitirememiştim tabiki...tabakların harika bu arada ...ellerine sağlık

    YanıtlaSil
  9. Muhteremcim ben de bilmiyorum tadını sen güzel diyorsan mutlaka alacağım:)aslında annem çok bilir otları yapar hazırlar çok severek yeriz ama bu yıl kısmetse bütün otları tek tek tanıyacağım ve toplamasını öğreneceğim:))
    ellerine sağlık canım hepsi enfes gözüküyor.çok öpüyorum seni...

    YanıtlaSil
  10. Adsız13:09

    bizde bunun köfteside yapılır,bi çeşir mücver aslında çok ta lezzetli olur,isterseniz bigün tarifinide veririm

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba,
      Ben ot yemeklerini ve değişik tariflerini çok severek yapıyorum, tarifini verirseniz kaz ayağı otu bulduğum anda seve seve hazırlarım.

      Sil
  11. ben çok severim kazıyak diyorlar bizim memlekette kazayağı otu imiş asıl adı yeşil yapraklı olmasından sebep folik asit değeride fazla hamileyim ve acayip aşererek yiyorum annem sırf benim için ormana gitti ve topladı tüylü olanları var yabanisi diyorlar o yenmezmiş bilginize arz ederim ;)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba Özlem Hanım,
      Verdiğiniz bilgi için çok teşekkür ederim.
      Çok isterdim doğadan ot toplayabilmeyi ama "ya yanlışlıkla zehirli bir ot toplarsam" diye düşünüp cesaret edemiyorum.
      Yabani otları çok severim ama ne yazık ki ya pazardan alıyorum yada halamın köyden getirdiklerini kullanıyorum.

      Sil

Yorum yazmak için;
Google hesabınız yoksa "Anonim" bölümünü işaretleyerek yorum yazabilirsiniz.
İsminizi yazmayı unutmayın!...