Bu yıl yepyeni bir otla, kaz ayağı otu ile tanıştım.
Daha önce hiç görmediğim kaz ayağı otunu pazar tezgahında görünce meraktan hemen aldım.
Çeşitli şekillerde kullandım.
Kazayağı Otu ile hazırladığım tarifleri görmek için, bakınız;
Kazayağı Otu
Anneme pazarda kaz ayağı otu bulduğumu söyleyince bana "çok lezzetli bir ot olduğunu, özellikle lorlu böreğinin çok güzel olduğunu" söyledi.
Hemen bir sonra ki hafta yarım kilo daha alıp, bu böreği hazırladım ve anneme götürdüm.
Bugün tarifini verdiğim böreğin içinde Kazayağı otunun yanı sıra, ebegümeci ve pırasa yaprakları var.
"Afiyetle Kalın"
OTLU BÖREK;
Malzemeler; (Dikdörtgen Borcam için)
6 adet yufka,
İç Malzemesi;
300 gram kaz ayağı otu,
250 gram ebegümeci,
2-3 sap pırasanın yeşil yaprakları,
1 kase lor peynir,
Zeytinyağ, tuz.
Sosu için;
1 su bardağı süt,
1 adet yumurta,
1 çay bardağı sıvı yağ,
Üzeri için;
1 adet yumurta,
2 yemek kaşığı yoğurt,
Yarım çay bardağı sıvı yağ,
Çörek otu.
TARİFİ;
Böreğin içini hazırlamak için;
Kaz ayağı ve ebegümecini ayıklayıp, doğrayın.
İyice yıkayıp, süzün.
Pırasanın yeşil yapraklarını da ayıklayıp, yıkayın ve ince ince doğrayın.
Tencereye zeytinyağını dökün, önce pırasa yapraklarını kavurmaya başlayın.
Daha sonra kaz ayağı ve ebe gümecini ilave edin.
Tuzunu ve istediğiniz baharatı ekleyerek kısık ateşte pişirin.
Tepsiyi yağlayın, içine 1 adet yufkayı kenarları dışarı sarkacak şekilde serin.
Üzerine 1 adet yufkayı parçalayarak yerleştirin.
Süt, yumurta ve yağ ile hazırladığınız sostan yufkanın üzerine kaşık kaşık dökün.
Üzerine yine 1 yufkayı parçalayıp, yerleştirin, sos dökün ve hazırladığınız içten yerleştirin.
İçin üzerine lor peynir serpiştirin.
Tekrar 1 adet yufkayı parçalayıp, üzerine yerleştirin.
Yine kaşıkla sos döküp, üzerine 1 yufka daha parçalayıp, yerleştirin.
Son kez iç yerleştirip, üzerine lor peynir serpin.
Yufkanın kenarlara sarkan kısmını için üzerine doğru kapatın.
Son yufkayı kenarlarını katlayarak en üste düzgün bir şekilde yerleştirin.
Hazırladığınız böreğin üzerine yumurta, yoğurt ve yağlı karışımdan sürün.
Çörek otu serpin.
Önceden ısıtılmış orta hararette ki fırında pişirin.
"Afiyet Olsun"
*Muhterem'le Geziye güncellendi.
"İstanbul'da Lale Zamanı" dizimize Gülhane Parkı ile devam ediyoruz.
Bakınız; Gülhane Parkı'nda Lale Zamanı 2011
Canım ne kadar fazla otumuz var ilk defa duydum adını.Böreğin süper elle
YanıtlaSilrine sağlık öpüyorum.
oo kazayağı on numaradır.nasılda güzel otlu pide olur.
YanıtlaSilellerine sağlık canım.
kaz ayağı?
YanıtlaSiladını çok duydum ama ablacım tatmak hiç nasip olmadı:)
ellerine sağlık olsun:)
mutlu pazarlar dilerim:)
Ellerine saglik canim.
YanıtlaSilpazarda görüyorum ama hiç alıp denemedim.bu tarif sayesinde bu hafta pazardan alıpta yapayım:)eline saglık arkadaşım.sevgilerle
YanıtlaSilBir Egeli olarak otlara düşkünümdür ama kaz ayağını hiç almadım. Farklı otları da denemek lazım. Ellerinize sağlık.
YanıtlaSilAblacığım ellerine sağlık fotolarda harika:))
YanıtlaSililk defa duyuyorum ama eminim çok lezzetli olmuştur.ellerine sağlık canım:)
YanıtlaSilBende otları çok severim aslında. ama nedense mutfak olarak doğu mutfağı ağırlıklı gittiğimizden sanırım,eve pek almayız.. ama senin gibi yapan olsa hemen damlarım ;)) canım çekti desem yeri var... pazarı gezerken daha dikkat edicem bundan sonra..
YanıtlaSilellerine sağlık,şifa olsun..
Sevgiler..