Sayfalar

27 Şubat 2012 Pazartesi

PİLİÇ TOPKAPI

Piliç Topkapı fileto şeklinde hazırlanmış tavuk butunun, dolma içi ile sarılmasıyla hazırlanıyor.
Lezzetli, bir o kadar da şık bir yemek.
Tavuk butlarını isterseniz kendiniz kemiğinden ayırarak fileto çıkarabilirsiniz, ya da tavuk butunu aldığınız kasaptan fileto çıkarmasını isteyebilirsiniz.
Kemiği çıktıktan sonra biraz dövdürerek incelttirmeyi unutmayın.
"Afiyetle Kalın"

PİLİÇ TOPKAPI;
Malzemeler;
3 adet tavuk budundan çıkarılmış fileto,

İç malzemesi;
2 büyük çay bardağı pirinç,
1 tatlı kaşığı kuş üzümü,
1 tatlı kaşığı dolmalık fıstık,
6-7 dal dereotu,
6-7 dal maydanoz,
1 adet kuru soğan,
1 yemek kaşığı kuru nane,
1 çay kaşığı kırmızı biber,
1 çay kaşığı dolma baharatı,
1 çay kaşığı biber salçası,
Tuz, zeytinyağı,
Ayrıca;
1 tatlı kaşığı salça, kürdan.
TARİFİ;
Dolmanın içini hazırlamak için, soğanı rendeleyin.
Pirinci ayıklayıp, yıkayın.
Dereotu ve maydanozu ince ince doğrayın.
Daha sonra diğer iç malzemelerini salça ve baharatlarla birlikte yoğurun.
Kemikleri çıkarılmış, dövülerek inceltilmiş filetoyu düz bir tabağın içine yayın.
Üzerine hazırladığınız dolma içinden 1-2 kaşık yerleştirin.
Filetoyu sararak rulo haline getirin.
Uç kısımlarını açılmaması için kürdanla tutturun.
Tavaya zeytinyağ dökün, hazırladığınız tavuk sarmalarını yağda hafifçe kızartın.
Üzerine 3 su bardağı su ile ezdiğiniz salçalı suyu ilave edin.
Kısık ateşte suyunu çekinceye kadar pişirin.
Servis yapmadan önce 5-10 dakika dinlendirin.
Dağılmadan pişmelerini sağlayan kürdanları servisten önce çıkarmayı unutmayın!
Servis yaparken isterseniz bütün olarak, isterseniz keskin bir bıçakla dilimleyerek servis yapın.

 "Afiyet Olsun"

21 Şubat 2012 Salı

BROKOLİ VE MANTARLI FIRIN MAKARNA

Muhterem'le Afiyetle
Kış sebzelerinden olan brokoliyi daha çok salata olarak tüketiyoruz.
Fırında graten olarak pişirmekte brokoliye çok yakışıyor.
Çocuklara brokoliyi yedirmek için (bugünkü tarifimizde olduğu gibi) en sevdikleri şeylerle birlikte pişirebilirsiniz.
Brokolinin sap kısımlarının sert, çiçek bölümünün narin olması sebebi ile pişirirken ilk  önce çiçekleri pişer.
Saplarının pişmesini beklerken de bu sefer çiçek bölümü çok fazla pişebiliyor.
Size tavsiyem brokoliyi ya buharda pişirin, yada haşlamak için kaynayan suyun içine yerleştirirken saplarını suyun içine batırın, çiçek bölümü yukarı baksın.
Bu şekilde yerleştirdiğiniz zaman kesinlikle batmıyor ve önce brokolinin sapları pişiyor.
Brokoli ile hazırladığım diğer tariflerim 👉BURADA
"Afiyetle Kalın"

18 Şubat 2012 Cumartesi

HAMSİ ÇORBASI

Balık çorbası bizim aile için yeni bir durum.
Bizde balıkla çorba yapmak gibi bir âdet yoktur.
Balık çorbası tariflerini gördükçe bende deneme yapmaya karar verdim.
İlk önce görmüş olduğunuz bu hamsi çorbasını yaptım.
Daha önce Levrek çorbası tarifi vermiştim ama ilk denemem hamsi çorbasıydı.
Hamsi çorbası tamamen doğaçlama ortaya çıktı, mısır unu beyaz undan daha çok yakıştı.
Balık yemediğim halde bol limon sıkarak hamsi çorbasından 1 kase içtim : )
"Afiyetle Kalın"


HAMSİ ÇORBASI;
Malzemeler;
250 gram hamsi,
1 sap pırasa,
1 adet kırmızı biber,
2 yemek kaşığı mısır unu,
Tuz, kırmızı pul biber, zeytinyağı.
Servis İçin;
Limon.
HAMSİ ÇORBASI TARİFİ;
Hamsileri temizleyin, kılçıklarını çıkarın.
İyice yıkayıp, süzün.
Süzülen hamsileri zar büyüklüğünde doğrayın.
Pırasayı yıkayıp, ince ince doğrayın.
Tencereye 3-4 yemek kaşığı zeytinyağı dökün.
Doğradığınız pırasaları yağın içine atıp, kavurmaya başlayın.
Kırmızı biberi küp küp doğrayıp, pırasaya ekleyin.
Hamsileri de tencereye ekleyip, 4-5 dakika kavurun.
Kavrulan hamsi ve sebzelerin üzerine 4 su bardağı su ilave edin.
Su kaynamaya başladıktan sonra 1 su bardağı suyun içinde mısır ununu karıştırıp, çorbaya ekleyin.
Tuzunu, kırmızı pul biberi ve istediğiniz baharatı ekleyin.
5-6 dakika daha kaynatıp, ocağı kapatın.
Limon eşliğinde servis yapın.
"Afiyet Olsun"

*Muhterem'le Geziye güncellendi.
Yıldız Parkında çektiğim kış resimlerinin 3. ve son bölümünü, hazırladığım videoyu izlemek için, bakınız;

15 Şubat 2012 Çarşamba

NUGGET'LI SALATA

Nugget'ı bizim evde en çok kızım sever.
Dışarıda yemek yerken mönüde yoksa ayrıca nugget almayı sever, evde de pişirdiğimde en çok kızım sevinir.
Bugün tarifini verdiğim nuggetlı salatayı Lezzet dergisinde görmüş, bir kenara not almıştım.
Bu tarifi hazırlarken salata bölümünde istediğiniz malzemeyi kullanabilirsiniz.
Ben atom (göbek salata), tere, roka, kuru soğan, mor lahana, turp, kiraz domates kullandım.
"Afiyetle Kalın"

NUGGET'LI SALATA;
Malzemeler;
1 Paket (250 gram) Nugget,
Yarım atom salata veya kıvırcık,
Çeyrek demet tere,
Çeyrek demet roka,
1 kase ince ince doğranmış mor lahana,
5-6 adet kiraz domates,
1 adet küçük boy turp,
1 adet küçük boy kuru soğan,
Sosu için;
Zeytinyağ, tuz ve limon.

TARİFİ;
Salata malzemelerinizi yıkayıp, iyice süzün.
Malzemeleri istediğiniz gibi doğrayıp, salata kasesine yerleştirin.
Nuggetları isterseniz ızgarada ısıtarak, isterseniz yağda hafifçe kızartarak salataya ekleyin.
Tuz, zeytinyağı ve limon ile bir sos hazırlayıp, salataya dökün.
İsterseniz salatanın sosunu döktükten sonra nuggetları üzerine yerleştirebilirsiniz.
"Afiyet Olsun"
 
*Muhterem'le Geziye güncellendi.
Yıldız Parkı'na ait kış resimlerinin 2. bölümünü görmek için, bakınız;
Muhterem'le Geziye-Yıldız Parkı Kış-2.Bölüm


 

13 Şubat 2012 Pazartesi

ELMALI PAY

Elmalı Pay tarifimin resmini yıllar önce çekmiş, bugün-yarın derken taslaklarımın içinde yayınlamayı unutmuşum.
Belki eski resimlerimden hatırlarsınız, ben tariflerimi bu şekilde peçeteli yada servisli olarak hazırlayıp, resmini çekerdim.
Artık sadece tarifin resmini çekiyorum, ayrıca bu tarz düzenlemeler yapmıyorum.
Elmalı pay, bildiğiniz elmalı kurabiyenin tepside pişmiş hali, şekil vermeye vaktiniz yoksa bu şekilde yapın.
Lezzetinden hiç bir şey kaybetmiyor, üstelik hazırlaması daha kolay oluyor.
"Afiyetle Kalın"

ELMALI PAY;
Malzemeler; (Yuvarlak Borcam için)

Hamur Malzemesi:
2 çorba kaşığı yoğurt,
1 paket margarin,
2 çorba kaşığı şeker,
1 paket kabartma tozu,
Aldığı kadar un, (hemen hemen 3, en fazla 3.5 su bardağı)
İç Malzemesi;
3 elma rendesi,
4 çorba kaşığı toz şeker,
2 tatlı kaşığı tarçın,
1 çay bardağı çekilmiş ceviz içi.
Üzerine serpmek için; pudra şekeri.
TARİFİ;
Rendelenmiş elmayı, toz şekeri cevizi ve tarçını küçük bir tencerede şeker eriyinceye kadar pişirip, soğumaya bırakın.
Hamur malzemelerini, oda sıcaklığında iyice yumuşayan margarini, hemen hemen 3, en fazla 3.5 su bardağı un ile yoğurarak kıvamlı bir hamur haline getirin.
Hamuru ikiye bölün, yuvarlayarak pezi haline getirin.
Merdaneyle 2 cm inceliğinde açın.
Yağladığınız tepsiye hamuru yayın.
Elmalı harcı hamurun üzerine yayın.
Diğer hamur pezisini de aynı şekilde açın, iç malzemesinin üzerine serin.
Orta hararette ki fırında pişirin.
Fırından çıkan elmalı payın üzerine eleyerek pudra şekeri serpin.
"Afiyet Olsun"

11 Şubat 2012 Cumartesi

PAZI MÜCVERİ

Fark ettiniz mi? Yemek ve gezi bloglarımın şablonunu değiştirdim.
Daha doğrusu değiştirmek zorunda kaldım.
Yıllardır çok severek kullandığım şablonlarım bir kaç ay  önce kendi kendine  neredeyse sayfanın yarısına kadar çekildi, yarım yamalak bir görüntü oluşturdu.
Belki düzelir diye bekledim ama düzelmedi.
Şablonları farklı bir siteden almıştım, Blogger ürünü değildi.
Bu yüzden bazı uygulamaları (sayfayı genişletmek-büyük resim yayınlamak gibi) yapamıyordum.
Bende dün Blogger temalarından seçerek, şablonlarımı yeniledim.
Üstelik Blogger'in kendi şablonu olduğu için değişim sırasında hiç bir eklentim, arkadaş listem silinmedi.
Diğer şablonumu kurarken bütün listem ve eklentilerim silinmişti 😔😒
Artık resimlerimi daha büyük yayınlayabiliyorum.
Kısacası ben bu değişimden memnunum, keşke bu değişikliği daha önce yapsaydım.


8 Şubat 2012 Çarşamba

PORTAKAL KABUĞU REÇELİ

Muhterem'le Afiyetle
Portakal reçeli yapmak için pek çok tarif var.
Bazısında portakalın hepsi kullanılır, bazısında etli kısmı, bazısında ise sadece kabuğu kullanılır.
Kabuğu kullanılarak yapılan 2 farklı tarif var, birisi bugün tarifini verdiğim portakalın beyaz kısımları şerit şeklinde kesilerek, bir diğeri ise portakalın kabuklarını yuvarlayarak ipe dizilip, pişirilmesi ile hazırlanıyor.
Bugünkü tarif anneciğimin tarifi, ben yıllarca annemin yöntemi ile portakal reçeli pişirdim.
Bu yöntemde portakal kabuğunun turuncu kısmı soyulduğu için acılık olmuyor.
Ayrıca kabuğu önden haşlamak zorunda kalmıyorsunuz.
Kabuğu soyulmadan, yuvarlanarak gül şekli verilip ipe dizilen ve acısının gitmesi için ön pişirme yapılan, farklı Portakal Kabuğu Reçeli tarifi 👉BURADA
Birde "ben portakalın sadece kabuğunu değil, kendisinide yemek istiyorum" derseniz portakalın hepsi kullanılarak yapılan Portakal Reçeli tarifi 👉BURADA

5 Şubat 2012 Pazar

SEBZELİ NOODLE

Muhterem'le Afiyetle
"Noodle, nam-ı diğer Japon eriştesi yada Çin makarnası.
Çiğken bir tutam paket lastiğine benzeyen,
pişince bizim eriştelerden pekte farkı olmayan,
en fazla 5 dakikada pişen,
Amerikan filmlerinde Çin yemeği ısmarlayınca kutudan ilk çıkan yemek noodle"
İlk noodle tarifi verdiğimde böyle yazmışım noodle için.
Pek çok pişirme seçenekleri var ama ben en çok sebzelisini seviyorum.
Kendi damak tadımıza göre pişirip, çok fazla soya yağı ve sosu kullanmıyorum.

Daha önce yayınladığım Noodle tarifleri;

Noodle

Sebzeli Noodle

Tavuklu Noodle

"Afiyetle Kalın"


3 Şubat 2012 Cuma

MEVLİD KANDİLİMİZ KUTLU OLSUN!

HAYIRLI KANDİLLER!
Mevlid, Arapça doğum zamanı demektir.
Kameri takvimde ki aylardan Rebi'ulevvel ayının on birinci ve on ikinci günleri arasında ki geceye Mevlid gecesi denir.

Çünkü bu gece, dünyada ki bütün müslümanlara en son peygamber olarak gönderilen Hz. Muhammed Mustafa'nın (s.a.v) doğduğu gecedir.

İslamiyette bu gece, Kadir Gecesinden sonra en kıymetli gecedir.

Kandiliniz kutlu, dualarınız kabul olsun.

"Afiyetle Kalın"