Sayfalar

27 Mayıs 2021 Perşembe

BULGURLU, HODAN SALATASI

Muhterem'le Afiyetle

Hodan-Ispıt-Kaldirik-Zılbıt-Tomarza, bugünkü tarifimde kullandığım otun pek çok adı var.
Bizde "Hodan" olarak bilindiği için tariflerde de hodan adını kullanıyorum. 
Bahar gelince pazarda tezgahlarda görünmeye başlar.
Bu yıl pazardan bol bol hodan aldım, ayrıca köyden de gelince farklı tariflerde kullanarak değerlendirdim.
Bu tariflerden birisi bugünkü tarifimiz olan yoğurtlu, bulgurlu hodan salatası oldu.
Hodanı yoğurtlu olarak yapmak istiyordum, sadece haşlayarak yoğurtlamak istemedim.
Haşladıktan sonra soğanla kavurdum, içine birde haşlanmış bulgur ekleyince daha da lezzetli ve  besleyici oldu. 

yenilebilir ot tarifleri

Konu ile ilgili tariflerim;
 

Hodan-Ispıt-Kaldirik-Zılbıt-Tomarza adları ile bilinen ot ile hazırladığım tarifler;
 
 
 
 

 
"Afiyetle Kalın"

zılbıt salatası
BULGURLU, HODAN SALATASI;
Malzemeler;
1 demet Hodan,
1 adet kuru soğan,
1 su bardağı pilavlık bulgur,
Zeytinyağı, tuz,
2 su bardağı yoğurt,
3 diş sarımsak, 
Sosu için;
Sızma zeytinyağı, kuru nane, kırmızı pul biber.

ıspıt resmi
BULGURLU, HODAN SALATASI TARİFİ;
Hodanın sapını ve yaprakları ayrı ayrı doğrayın.
İyice yıkayın, kaynayan suyun içine önce saplarını 5 dakika sonra yaprakları ilave edin.
Sapları yumuşayınca süzüp, soğuk sudan geçirin.

tomarza tarifleri

Tencerenin içine yarım çay bardağı kadar yağı dökün.
Küçük küçük doğradığınız soğanı yağda pişirmeye başlayın.
Haşladığınız hodanın fazla suyunu sıkarak tencereye ilave edin.
Damak tadınıza uygun tuzunu ilave edin.

5-6 dakika kavurduğunuz hodanın soğumasını bekleyin.

 Bulguru haşlayın, sarımsakları ezip yoğurda ilave edin.

 Hazırladığınız malzemeleri derin bir kabın içinde karıştırın.

Karıştırdığınız salatayı servis yapacağınız derin salata tabağına alın.
Üzerine sızma zeytinyağı gezdirin.
Kuru nane ve kırmızı pul biber serpin.

"Afiyet Olsun"

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorum yazmak için;
Google hesabınız yoksa "Anonim" bölümünü işaretleyerek yorum yazabilirsiniz.
İsminizi yazmayı unutmayın!...