Sayfalar

30 Mayıs 2021 Pazar

KARALAHANA SARMASI

Muhterem'le Afiyetle
Yaprak sarmayı sever misiniz?
"Yaprak sarmayı kim sevmez" dediğinizi duyar gibiyim.
En çok sevilen yaprak genellikle asma yaprağı olur.
Birde Pazı, Beyaz Lahana, Karalahana, Pırasa gibi sebzelerin yaprakları, hatta Dut-Kiraz gibi ağaçların yaprakları, Hodan-Labada-Ebegümeci gibi geniş yapraklı otların yaprakları sarma olarak hazırlanır.
Bahsettiğim yaprakların (dut ve kiraz hariç) sarma tariflerini aşağıya ekledim.
Bugünkü tarifte yaprağım karalahana olacak.
Bu yazıdaki amacım tarif vermekten daha çok sarma çeşitlerinden bahsetmek, farklı boyutlarda olan karalahana yapraklarının nasıl kesileceğini ve boyutlarının ayarlanacağını göstermek olacak.
Yaprakların kesimi dahil bol resimli bir yazı hazırladım.
 köydeki evimiz
Yaprak sarmayı hepimiz severiz de, ya sarması😕 
Sarma hazırlamak ciddi bir emek ve vakit isteyen bir süreç.
Şahsen ben, İstanbul'da olduğum zamanlarda çok nadir yaprak sarıyorum.
Sarma yapacağım zaman genellikle akşam saatlerinde sevdiğim bir filmi açarak sarmayı tercih ediyorum, o zaman vakit daha hızlı geçiyor.
Köydeki evimizde olduğum zaman daha sık sarma yapıyorum.
Öğleden sonra balkonda sarıyorum, bu ortamda sardığım için hiç sıkılmadan işim bitiyor.  
Köyde genellikle, bahçelerde bol bol bulunan pazı, karalahana, hodan yaprağı sarıyorum.
 
sarma çeşitleri
Konu ile ilgili tariflerim;
 
 
 
 
 
 
 
 

 
 

Ebegümeci Sarması

Labada Sarması 

"Afiyetle Kalın" 

KARALAHANA SARMASI;
Malzemeler;
2 demet karalahana,
İç malzemesi;
2 adet büyük boy kuru soğan,
2 su bardağı pirinç,
6-7 dal maydanoz,
6-7 dal dereotu,
2 yemek kaşığı kuru nane,
1 çay kaşığı kırmızı pul biber,
Zeytinyağı, tuz,
Pişirmek için;
Yarım çay bardağı zeytinyağı,
Tuz.

zeytinyağlı dolma nasıl yapılır?
KARALAHANA SARMASI TARİFİ;
Soğuması için önce iç malzemesini hazırlayalım. 
Tencereye yarım çay bardağı kadar yağ dökün.
Doğradığınız soğanları yağın içine atıp, pişirmeye başlayın.
Ayıklayıp, yıkayıp süzdüğünüz pirinçleri tencereye ilave edin.
Pirinçleri 5 dakika kadar kavurduktan sonra incecik doğradığınız maydanoz ve dereotunu ilave edin.
Damak tadınıza uygun tuzunu, kuru naneyi ve kırmızı pul biberi ilave edin.
1 çay bardağı su ilave edin.
Pirinçler suyunu çekince ocağı kapatın.
Not;
Pirinçler pişmeyecek diri kalacak.
Hazırladığınız dolma içini soğuması için ocağın üzerinden alıp, arada karıştırın.

Karalahana yapraklarını üzerinde tırtıl-sülük olma ihtimaline karşı iyice kontrol ederek tek tek yıkayın, saplarını koparın.
Büyüklüklerine göre ayırıp, üst üste dizin.
Haşlarken kalın ve büyük olanları daha çok, küçük ve narin olanları daha az haşlayacağız.

Derin ve geniş bir tencerede su kaynatın.
Hazırladığınız yaprak demetlerini haşlamaya başlayın.
Haşlamada dikkat edeceğiniz konu; yaprakların çok pişmeden, saracak kadar yumuşaması yeterli olacaktır.
Kalın olan yaprakları biraz daha fazla haşlayın.
Küçük ve ince olanları daha az haşlayın.
Haşlanan yaprakları süzgecin üzerine alın.

Yaprakları kullanıma hazırlamak için;
Orta veya büyük boyutta olan yaprağı ortasında ki sap kısmı çıkacak çekilde kesip, iki ayrı yaprak olarak kullanabilirsiniz.

Tek sarmalık küçük yaprakları kullanmadan önce ortasında ki sap kısmını, bıçağın sapı gibi sert bir şeyle ezin, ondan sonra sarın.

Gelelim çok büyük yaprakların kullanılmasına; 
Çok büyük yaprağın önce uç kısmından saracak boyutta bir parça kesin, daha sonra ortasındaki sap kısmını çıkarın, çıkan iki parçayı da ayrı ayrı sarın.

Yaprakların hepsini sarıp bitirdikten sonra pişireceğiniz tencerenin dibine, yaprağın ortasından kesip çıkardığınız sap kısımlarını yerleştirin.
Sapların üzerine sarmaları yerleştirin.

Sarmaların üzerine tuz serpin, yarım çay bardağı zeytinyağını gezdirerek dökün.
Üzerini çok az aşacak kadar su ilave edin.
Sarmaların üzerine ısıya dayanıklı bir tabak yerleştirin.
Kısık ocakta yaprak ve pirinçler yumuşayıncaya kadar pişirin.

"Afiyet Olsun"

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorum yazmak için;
Google hesabınız yoksa "Anonim" bölümünü işaretleyerek yorum yazabilirsiniz.
İsminizi yazmayı unutmayın!...