13 A─čustos 2015 Per┼čembe

LABADA SARMASI

evelik
K─▒sa bir aradan sonra merhaba ­čśŐ
Bundan ├Ânce ki yaz─▒mda memlekete gitme durumum oldu─čundan bahsetmi┼čtim.
Planlad─▒─č─▒m─▒zdan daha erken gittik, ye─čenimizin d├╝─č├╝n├╝ne kat─▒ld─▒k, e┼čimin i┼čleri sebebi ile 1 hafta sonra da geri d├Ând├╝k.
Ne yaz─▒k ki bu y─▒l k├Âyde sadece 1 hafta kald─▒k.
Bende ┼čimdilik durum bu­čśŐ
Konumuza d├Ânersek;
Labada'y─▒ bilir misiniz?
Labada, Efelek olarak da bilinen yenilebilir bir ot t├╝r├╝.
Ben labaday─▒ pazarda buldu─čum zaman hep k├Ârpe ve k├╝├ž├╝k yaprakl─▒ olarak g├Ârd├╝m ve ald─▒m.
K├╝├ž├╝k yaprakl─▒ olanlarda sarmaya uygun olmad─▒─č─▒ i├žin ya yeme─čini yada kavurmas─▒n─▒ yapt─▒m.
Labada'n─▒n b├╝y├╝k yaprakl─▒s─▒n─▒ pazarda bulunca sarma yapmak i├žin b├╝y├╝k bir hevesle ald─▒m ama ne yaz─▒k ki labadan─▒n baz─▒ cinsleri ac─▒ olurmu┼č.
Benim ald─▒─č─▒m yapraklarda da ac─▒l─▒k vard─▒, ├žok zor yedik :(
Ac─▒ olabilece─či hi├ž akl─▒ma gelmedi─či i├žin o kadar emek verip sard─▒ktan ve pi┼čirdikten sonra tad─▒ ac─▒ olunca baz─▒ cinslerinin ac─▒ olabilece─čini ├Â─črendim.
Labada yapra─č─▒ al─▒rken ac─▒ olup, olmad─▒─č─▒na dikkat edin.
Labadan─▒n zeytinya─čl─▒ yeme─činin tarifi ­čĹë BURADA
Ayr─▒ca, bug├╝ne kadar tarifini verdi─čim b├╝t├╝n yenilebilir ot tariflerim ­čĹë BURADA
"Afiyetle Kal─▒n"


efelek dolmas─▒
LABADA-EFELEK SARMASI;
Malzemeler;
1 ba─č labada,
─░├ž malzemesi;
2 b├╝y├╝k ├žay barda─č─▒ bulgur,
1 ├žay barda─č─▒ lor veya sert beyaz peynir,
6-7 dal dereotu,
6-7 dal maydanoz,
1 adet kuru so─čan,
1 yemek ka┼č─▒─č─▒ kuru nane,
1 ├žay ka┼č─▒─č─▒ k─▒rm─▒z─▒ biber,
1 ├žay ka┼č─▒─č─▒ dolma baharat─▒,
Tuz, zeytinya─č─▒,
Pi┼čirmek i├žin;
Ayr─▒ca tuz ve zeytinya─č─▒.

evelik
LABADA-EFELEK SARMASI TAR─░F─░;
Labadan─▒n saplar─▒n─▒ kopar─▒n.
Yapraklar─▒ tek tek y─▒kay─▒n, ├╝zerine kaynar su d├Âk├╝p, 10 dakika bekletin.
Not;
Yapraklar k├Ârpe oldu─ču i├žin ha┼člamay─▒n, kaynar su yeterli oluyor.
Sarman─▒n i├žini haz─▒rlamak i├žin, so─čan─▒ rendeleyin.
Bulguru ay─▒klay─▒p, y─▒kay─▒n.
Dereotu ve maydanozu ince ince do─čray─▒n.
Daha sonra di─čer i├ž malzemelerini baharatlarla birlikte kar─▒┼čt─▒r─▒n.

Yumu┼čayan yapra─č─▒n damar k─▒sm─▒n─▒ kesip ├ž─▒kar─▒n.
Yar─▒m yapra─č─▒ tepsiye yerle┼čtirin.
1 ka┼č─▒k i├ž malzemesi yerle┼čtirin, ├╝zerine lor veya beyaz peynir yerle┼čtirin.  

Labada sarmas─▒n─▒n en favori sarma bi├žimi muska ┼čeklinde olan─▒d─▒r.
─░├ž malzemesi koydu─čunuz ince uzun yapra─č─▒ muska ┼čeklinde sar─▒n.


Di─čer yapraklar─▒ da ayn─▒ ┼čeklide sar─▒n.

Sarmalar─▒ pi┼čirece─činiz tencereye sard─▒─č─▒n─▒z sarmalar─▒ s─▒rayla dizin.
B├╝t├╝n sarmalar─▒ yerle┼čtirdikten sonra tuz ve s─▒v─▒ ya─č ekleyin.
Dolmalar─▒n ├╝zerini biraz a┼čacak kadar su ilave edin.
Pi┼čerken sarmalar─▒n a├ž─▒lmamas─▒ i├žin sarmalar─▒n ├╝zerine ─▒s─▒ya dayan─▒kl─▒ bir tabak yerle┼čtirin.
K─▒s─▒k ate┼čte a─č─▒r a─č─▒r pi┼čirin.
Zeytinya─čl─▒ oldu─ču i├žin, isterseniz so─čuk, isterseniz s─▒cak s─▒cak servis yap─▒n.

evelik dolmas─▒
 "Afiyet Olsun"


2 yorum:

  1. biz karalahana sarmas─▒ yapar─▒z bunu hi├ž yemedim, ama k├Âyde ├žok g├Ârd├╝m sarmas─▒ oldu─čunu bilmiyordum :)eline sa─čl─▒k

    Yan─▒tlaSil
  2. Ben hi├ž pi┼čirmedim ama bizim ailede ├žok sevilir efelek sarmas─▒. Ben de ├žok severim. Yo─čurtla muhte┼čem olur ger├žekten. Labada ismini de g├Âr├╝nce sevindim :) Buralarda tan─▒d─▒k g├Ârmek g├╝zel oluyor :) Ellerine sa─čl─▒k.

    Yan─▒tlaSil

Yorum yazmak i├žin;
Google hesab─▒n─▒z yoksa "Anonim" b├Âl├╝m├╝n├╝ i┼čaretleyerek yorum yazabilirsiniz.
─░sminizi yazmay─▒ unutmay─▒n!...