Bundan önce ki yazımda memlekete gitme durumum olduğundan bahsetmiştim.
Planladığımızdan daha erken gittik, yeğenimizin düğününe katıldık, eşimin işleri sebebi ile 1 hafta sonra da geri döndük.
Ne yazık ki bu yıl köyde sadece 1 hafta kaldık.
Bende şimdilik durum bu😊
Konumuza dönersek;
Labada'yı bilir misiniz?
Labada, Efelek olarak da bilinen yenilebilir bir ot türü.
Ben labadayı pazarda bulduğum zaman hep körpe ve küçük yapraklı olarak gördüm ve aldım.
Küçük yapraklı olanlarda sarmaya uygun olmadığı için ya yemeğini yada kavurmasını yaptım.
Labada'nın büyük yapraklısını pazarda bulunca sarma yapmak için büyük
bir hevesle aldım ama ne yazık ki labadanın bazı cinsleri acı olurmuş.
Benim aldığım yapraklarda da acılık vardı, çok zor yedik :(
Acı olabileceği hiç aklıma gelmediği için o kadar emek verip sardıktan
ve pişirdikten sonra tadı acı olunca bazı cinslerinin acı olabileceğini
öğrendim.
Labada yaprağı alırken acı olup, olmadığına dikkat edin.
Labadanın zeytinyağlı yemeğinin tarifi 👉 BURADA
Ayrıca, bugüne kadar tarifini verdiğim bütün yenilebilir ot tariflerim 👉 BURADA
Labadanın zeytinyağlı yemeğinin tarifi 👉 BURADA
Ayrıca, bugüne kadar tarifini verdiğim bütün yenilebilir ot tariflerim 👉 BURADA
"Afiyetle Kalın"
LABADA-EFELEK SARMASI;Malzemeler;
1 bağ labada,
İç malzemesi;
2 büyük çay bardağı bulgur,
1 çay bardağı lor veya sert beyaz peynir,
6-7 dal dereotu,
6-7 dal maydanoz,
1 adet kuru soğan,
1 yemek kaşığı kuru nane,
1 çay kaşığı kırmızı biber,
1 çay kaşığı dolma baharatı,
Tuz, zeytinyağı,
Pişirmek için;
Ayrıca tuz ve zeytinyağı.
LABADA-EFELEK SARMASI TARİFİ;
Labadanın saplarını koparın.
Yaprakları tek tek yıkayın, üzerine kaynar su döküp, 10 dakika bekletin.
Not;
Yapraklar körpe olduğu için haşlamayın, kaynar su yeterli oluyor.
Sarmanın içini hazırlamak için, soğanı rendeleyin.
Bulguru
ayıklayıp, yıkayın.
Dereotu ve maydanozu ince ince doğrayın.
Daha sonra diğer iç malzemelerini baharatlarla birlikte karıştırın.
Yumuşayan yaprağın damar kısmını kesip çıkarın.
Yarım yaprağı tepsiye yerleştirin.
1 kaşık iç malzemesi yerleştirin, üzerine lor veya beyaz peynir yerleştirin.
Labada sarmasının en favori sarma biçimi muska şeklinde olanıdır.
İç malzemesi koyduğunuz ince uzun yaprağı muska şeklinde sarın.
Diğer yaprakları da aynı şeklide sarın.
Sarmaları pişireceğiniz tencereye sardığınız sarmaları sırayla dizin.
Bütün sarmaları yerleştirdikten sonra tuz ve sıvı yağ ekleyin.
Dolmaların üzerini biraz aşacak kadar su ilave edin.
Pişerken sarmaların açılmaması için sarmaların üzerine ısıya dayanıklı bir tabak yerleştirin.
Kısık ateşte ağır ağır pişirin.
Zeytinyağlı olduğu için, isterseniz soğuk, isterseniz sıcak sıcak servis yapın.
"Afiyet Olsun"
biz karalahana sarması yaparız bunu hiç yemedim, ama köyde çok gördüm sarması olduğunu bilmiyordum :)eline sağlık
YanıtlaSilBizde de genellikle karalahana sarması yapılır.
SilLabada sarmasını merak ettiğim için sardım.
Açıkçası tat olarak bizim karalahananın eline su dökemez :)
Ben hiç pişirmedim ama bizim ailede çok sevilir efelek sarması. Ben de çok severim. Yoğurtla muhteşem olur gerçekten. Labada ismini de görünce sevindim :) Buralarda tanıdık görmek güzel oluyor :) Ellerine sağlık.
YanıtlaSilBu sarmayı yaptığım labada acı çıktığı için ben çok sevemedim Denizcim.
SilBir daha kolay kolay yapmam gibime geliyor.