Sayfalar

29 Temmuz 2009 Çarşamba

BÖĞÜRTLENLİ, JÖLELİ TATLI

Muhterem'le Afiyetle YE# 47 SOĞUK İKRAMLAR= BÖĞÜRTLENLİ TATLI
Bu ayın yemek etkinliğinin konusu, soğuk ikramlar olarak belirlendi.
Ev sahibimiz; Anne Kız Mutfaktayız blogunun sahibi, Birsel Hanım ve şirin kızı İrem.




Etkinlik için pek çok tarif aklımdan geçti ama geçenlerde pazarda bu iri ve güzel böğürtlenleri görünce, mutlaka böğürtlenli soğuk bir tatlı yapmalıyım diye düşündüm.
Beyaz sütlü bir muhallebi pişirip, kırmızı böğütlenleride jölenin içinde dondurunca renk uyumu çok güzel oldu.
İsterseniz jöleyi renksiz tercih edip, böğürtlenleri çok daha belirgin olarak gösterebilirsiniz.
Daha önce yaptığım vişneli jöleli tatlıyı, böğürlen ile ve daha büyük bir kalıpta bütün olarak hazırladım.
"Afiyetle Kalın"

BÖĞÜRTLENLİ TATLI;
Malzemeler;
2 su bardağı böğürtlen,
1 paket Dr. Oetker vişneli jöle,
Muhallebi için;
2 yemek kaşığı margarin,
2 litre süt,
2 su bardağı un,
2 su bardağı toz şeker,
1 paket vanilya,
Süslemek için; nane yaprakları.
Yapılışı;
Böğürtlenlerin varsa üst kısmında ki saplarını çıkarın ve yıkayıp, süzün.
Jöleyi üzerinde ki tarife göre pişirin.
Pişen jöleyi sürekli karıştırarak biraz soğutun.
Borcam'ın dikdörtgen şeklinde ki baton kek kalıbını su ile çalkalayıp, içine böğürtlen tanelerinden yerleştirin.
Ilık haldeki jöleyi böğürtlenlerin üzerine dökün.
Jöle böğürtlenlerin üzerini örtecek kadar olmalıdır.
İçindeki jölenin donması için baton kek kalıbını buzdolabına yerleştirin.
Muhallebiyi pişirmek için;
Margarini eritin, unu ekleyin.
Sürekli karıştırarak unu biraz kavurun.
Üzerine ılık haldeki sütü sürekli karıştırarak ekleyin.
Toz şekeri ve vanilyayı da ekleyerek iyice karıştırın.
Topaklanma olursa blender ile çırpın.
Muhallebi kıvamına gelinceye kadar sürekli karıştırarak pişirin.
Pişen muhallebiyi jöleyi eritmemesi için, karıştıra karıştıra soğutun.
Üzerinin kabuk bağlamaması için sürekli karıştırmayı ihmal etmeyin.
Soğuyan muhallebiyi buzdolabından çıkardığınız böğürtlenli jölenin üzerine yerleştirin.
Buzdolabında en az 2 saat beklettikten sonra servis yapın.
Servis için;
Buzdolabında iyice soğuyan baton kek kalıbını servis tabağına ters çevirin.
Eğer kalıptan çıkmakta direnirse, bıçakla bir kenarından hafif aralayarak hava girmesini sağlayın.
Servis tabağını nane yaprakları ve böğürtlen ile süsleyip, soğuk olarak servis yapın.
"Afiyet Olsun"

15 yorum:

  1. ellerine saglık.soguk soguk muhteşem giderdi şimdi.

    YanıtlaSil
  2. harika görünüyor, hemen denemeli bunu ama ben böğürtlen bulsam dayanamam yerim hemen

    YanıtlaSil
  3. Ben bunu yemeye kıyamma resmen sanat harikası olmuş canım ellerine sağlık...

    YanıtlaSil
  4. Bi arkadaşın blogunda gördüm pastanın resmini, koşup geldim daha daha yakından görmek için:) Benim zaafım var böyle şeylere yaa, diyet yaptığım bu dönemde olacak iş değildi ama görüntüyle avutayım bari kendimi dedim.Elinize sağlık efendim ;-)

    YanıtlaSil
  5. Allahımmmm muhteşem görünüyor, hele de o üstteki kat vurdu beni . Ellerine sağlık... Sevgiler...

    YanıtlaSil
  6. iştah kabartan bir tatlı:) enfes görünüyor.

    ellerinize sağlık:)

    YanıtlaSil
  7. Sanat eseri gibi duruyor. Cok begendim. Ellerine saglik. Sevgiler

    YanıtlaSil
  8. merhaba abla
    ziyaretin ve yorumun icin tesekkür ederim yogunluktan ancak firsat bulabildim
    tatlinda enfes ve istah acici görünüyor ellerine saglik tam bir yaz tatlisi olmus dogrusu sevgiler iyi pazarlar

    YanıtlaSil
  9. Tablo gibi bir görüntü yakalamissin,sevgili Muhterem.
    Afiyetler olsun.

    YanıtlaSil
  10. Elinize sağlık görüntüde sunum da muhteşem görünüyor.Afiyet olsun.

    YanıtlaSil
  11. Harika görünüyor, ellerinize sağlık... Tam yaza uygun hafif ve lezzetli... Sevgiyle kalın...

    YanıtlaSil
  12. ada emre23:30

    slm cok nefis görünüyor benim takildigim yer kalibinizin büyüklügü ne kadar birde muhallebisine 2 kilo süt cok degilmi yaptim ben normal uzun kek kalibinda muhallebisi artti cevap yazarsaniz sevirim tsk ler

    YanıtlaSil
  13. Ada Emre'ye;
    Merhaba,
    Ben bu ölçüleri, Paşabahçe'nin 31 X 12.5cm Baton Kek Kalıbı'nda kullandım.
    Kalıp, altında ki meyve ve jölenin kalınlığına bağlı olarak daha az veya daha çok muhallebi alıyor.
    Kolay gelsin.

    YanıtlaSil
  14. Adsız01:19

    Merhaba dondurulmuş böğürtlen kullansak sorun olurmu yine ayni tadi alabilir miyim. Tsk.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba,
      Bu tatlı için dondurulmuş böğürtlen kullanabilirsiniz.
      Kolay gelsin.

      Sil

Yorum yazmak için;
Google hesabınız yoksa "Anonim" bölümünü işaretleyerek yorum yazabilirsiniz.
İsminizi yazmayı unutmayın!...