Sayfalar

24 Haziran 2021 Perşembe

SİYEZ UNLU ŞERİT POĞAÇA

Muhterem'le Afiyetle

Havalar ısındı, artık kimse evde vakit geçirmek istemiyor.
Pek çok kişi ya memleketine, ya tatile gitti.
Bulunduğu şehirden ayrılamayanlar da evinin yakınındaki yerlere gidiyor.
Bütün kış pandeminin, yasakların ve havaların soğuk olması sebebiyle evde kalmanın acısını çıkarıyoruz.
Evde kimse durmayınca, sayfa ziyaretleri de doğal olarak düşüyor.
Ziyaretçi sayısı düşünce bizde de yazı yazacak heves kalmıyor.
Bu sebeple sayfa güncellemelerin arası biraz uzadı.

Bugünkü tarifimden bahsedecek olursam;
Bu tarifi uzun yıllardır beyaz un ile hazırlıyordum.
Son yıllarda beyaz unu daha az kullanmaya başlayınca, birde siyez unu ile hazırlamaya karar verdim.
Gayet güzel oldu, kabarmasında ve şekil almasında hiç sorun olmadı.
Hamurun yarısını poğaça olarak, yarısını da pide olarak hazırladım.
Bu tarifte ki hamurun hepsi ile poğaça yaparsanız 15-16 adet poğaça çıkıyor.
Eğer yarısı ile pide yaparsanız, pideden hariç büyüklüğüne göre 7-8 adet poğaça çıkıyor.
İç malzemesi olarak kaşar peynir ve pastırma kullandım ama her poğaça da olduğu gibi bu poğaçada da beyaz peynir, kıyma, zeytin, ıspanak, patates gibi farklı malzemeler kulllanabilirsiz.

Konu ile ilgili tarifler;


Siyez unu ile hazırladığım diğer tariflerim;

Siyez Unlu Krep 👈Siyez unu hakkındaki bilgiyi bu yazıda görebilirsiniz.
 
 
Siyez Unlu Ispanaklı Pide

Siyez Unlu Çilekli Kek

Karabuğdaylı, Yayla Çorbası 👈bu çorbanın meyanesinde siyez unu kullandım.


"Afiyetle Kalın"

SİYEZ UNLU ŞERİT POĞAÇA;
Malzemeler;
Hamur Malzemesi;
1 adet küçük paket (10 gramlık) instant maya,
1 su bardağı ılık su,
1 çay bardağı sıvı yağ,
1 adet yumurta,
2 tatlı kaşığı tepeleme toz şeker,
2 tatlı kaşığı tuz,
Aldığı kadar siyez unu (tahminen 5-5 buçuk su bardağı)
Not;
Un miktarı kullandığınız unun kalitesine, ince yada kalın olmasına bağlı olarak değişebilir.
İç malzemesi için;
Pastırma, kaşar peynir.
Üzeri için;
1 yemek kaşığı sıvıyağ,
1 adet yumurta sarısı,
Çörekotu. 

SİYEZ UNLU ŞERİT POĞAÇA TARİFİ;
Hamuru yoğuracağınız derin kabın içine ılık suyu dökün.
İçine 1 paket instant mayayı dökün.
Toz şekeri, yağı dökerek yavaş yavaş karıştırmaya başlayın.
Yumurtayı ekleyin, tuzunu ilave edin.
Azar azar siyez ununu ilave etmeye ve yoğurmaya başlayın.
Hamur pürüzsüz oluncaya kadar yoğurup, toparlayın.
 
 
Hamurun üzerini temiz bir bez ile örtüp, 20 dakika mayalanmaya bırakın. 

Hamuru küçük mandalina boyutlarında pezileyip, yuvarlayın.
Tezgaha çok az un serperek hamuru uzunlamasına açın.

Hamurun bir tarafına iç malzemesinden yerleştirin.
Diğer tarafını bıçakla şerit gibi kesin.

Hamuru iç malzemesinin olduğu taraftan başlayarak, kesik kısımları üstte kalacak şekilde, rulo halinde sarın.

Not; 
Bu hamuru isterseniz klasik poğaça şeklinde de hazırlayabilirsiniz.

Hamurları şekillendirdikten sonra yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine yerleştirin.
Mayalı hamur olduğu için fırın tepsisine dizerken aralıklı dizin. 
Tepside de mayalanması için 15 dakika bekletin.
1 yumurta sarısını, 1 yemek kaşığı sıvıyağ ile karıştırıp, poğaçaların üzerine sürün.
Poğaçaların üzerine susam veya çörek otu serpin.

Poğaçaları önceden ısıtılmış, 180 derecelik fırında pişirin.

"Afiyet Olsun"

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorum yazmak için;
Google hesabınız yoksa "Anonim" bölümünü işaretleyerek yorum yazabilirsiniz.
İsminizi yazmayı unutmayın!...