Sağlıklı unlara olan ilgi son yıllarda oldukça arttı.
Siyez unu da bu ilgiden nasibini alanlardan oldu.
Bu unların beyaz una göre en büyük avantajı, glisemik endeksinin daha düşük olması.
Beyaz unlarla hazırlanan bir şey yediğiniz zaman daha çabuk acıkırsınız.
Fakat bu sağlıklı, işlenmemiş unlarla hazırlanan hamur işlerini yediğiniz zaman, kendinizi daha uzun süre tok hissedersiniz.
Bugünkü tarifte ben maya kullanmadım fakat mayalı da çok güzel sonuç alabilirsiniz.
Hamuru hazırlarken maya ilave edip, gözlemenizi o şekilde hazırlayabilirsiniz.
İsterseniz pişer pişmez tereyağı sürüp, yiyebilirsiniz.
Veya farklı iç malzemeleri ile dürüm yaparak yiyebilirsiniz.
Konu ile ilgili tariflerim;
Siyez unu ile hazırladığım diğer tariflerim;
Siyez Unlu Krep (siyez unu hakkındaki bilgiyi bu yazıda görebilirsiniz)
Siyez Unlu Tahinli Kurabiye
Siyez Unlu Ispanaklı Pide
Siyez Unlu Krep (siyez unu hakkındaki bilgiyi bu yazıda görebilirsiniz)
Siyez Unlu Tahinli Kurabiye
Siyez Unlu Ispanaklı Pide
Siyez Unlu, Pastırmalı Pide
Siyez Unlu Çilekli Kek
Karabuğdaylı, Yayla Çorbası (bu çorbanın meyanesinde siyez unu kullandım)
Siyez Unlu Çilekli Kek
Karabuğdaylı, Yayla Çorbası (bu çorbanın meyanesinde siyez unu kullandım)
"Afiyetle Kalın"
SİYEZ UNLU, MAYASIZ GÖZLEME;
Malzemeler;
3 veya 4 su bardağı siyez unu,
Su,
Tuz.
SİYEZ UNLU, MAYASIZ GÖZLEME TARİFİ;
Siyez ununu hamur yoğurma kabına alın.
Damak tadınıza uygun tuz ilave edin.
İçine azar azar, hamur toparlanıncaya kadar su ilave edin.
Kulak memesi yumuşaklığında bir hamur elde edinceye kadar yoğurun.
Hamuru yuvarlayıp, dinlenmesi için üzerini örtün.
25-30 dakika kadar bekletin.
Dinlenen hamuru uzun bir rulo haline getirin.
3 parmak genişliğinde kesin.
Her bir parçayı yuvarlayarak pezileyin.
Yuvarladığınız pezilerin üzerini örtün.
Tezgahın üzerine un serpin, bir tane peziyi üzerine yerleştirin.
Üzerine tekrar un serpin, merdane veya oklava ile servis tabağı büyüklüğünde açın.
Tavayı ocağa yerleştirin, içine (yağ gibi) hiç bir şey koymayın.
Isınan tavanın içine açtığınız hamuru yerleştirin.
Bir tarafı pişince diğer tarafını çevirip pişirin.
Not;
İsterseniz pişer pişmez sıcakken tereyağı sürüp, bu şekilde yiyebilirsiniz.
Diğer pezileri de aynı şekilde hazırlayıp pişirin.
İsterseniz hazırladığınız gözlemeleri domates, maydanoz, soğan, peynir gibi ürünlerle veya kavrulmuş kıyma ile dürüm yapabilirsiniz.
"Afiyet Olsun"
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder
Yorum yazmak için;
Google hesabınız yoksa "Anonim" bölümünü işaretleyerek yorum yazabilirsiniz.
İsminizi yazmayı unutmayın!...