Bugünkü tarifimiz pirinçle yapılan klasik yayla çorbasının karabuğdaylı versiyonu.
Çorbayı hazırlarken pirinç yerine karabuğday kullandım.
Meyanesini hazırlarken yoğurdun içine buğday unu değil, siyez unu ekledim.
Kıvamı gayet güzel lezzetli bir çorba oldu.
Karabuğday gluten alerjisi olanlar çok iyi bir seçenek fakat kıvam vermek için kullandığımız un ne yazık ki gluten alerjisine uygun değil.
Bu çorbayı soğuk havalarda olduğu kadar sıcak havalarda da serin serin içebilirsiniz.
6 Mayıs'ta Allah'ın izni ile Ramazan başlayacak.
Ramazan ayında hava sıcakta olsa, yemekten önce mutlaka çorba içilir.
Konu ile ilgili tariflerim;
Yayla Çorbası (pirinç ile)
Terbiyeli Buğday (aşurelik) Çorbası
Karabuğday (Greçka) ile hazırladığım diğer tariflerim;
Karabuğday Patlağı 👈Karabuğday hakkında ki bilgileri burada görebilirsiniz.
Karabuğday Patlaklı Çikolata
Yeşil Mercimekli Karabuğday Pilavı
Pancarlı, Karabuğday Salatası
"Afiyetle Kalın"
KARABUĞDAYLI, YAYLA ÇORBASI;
Malzemeler;
1 büyük çay bardağı kara buğday,
1 su bardağı yoğurt,
1 adet yumurta,
2 yemek kaşığı un, (ben siyez unu kullandım)
5 su bardağı su,
1 yemek kaşığı tereyağ,
3-4 yemek kaşığı zeytinyağı,
1 tatlı kaşığı kuru nane,
1 çay kaşığı kırmızı pul biber,
Tuz.
KARABUĞDAYLI, YAYLA ÇORBASI TARİFİ;
Karabuğdayları ayıklayıp, yıkayın.
Derin bir çorba tenceresinin içine yerleştirin.
Üzerini geçecek kadar su ekleyin.
Karabuğdaylar yumuşayıncaya kadar pişirin.
Not;
Karabuğdayları süzmeyeceğiz, haşlandığı bu su ile çorba yapacağız!
Derin bir kasenin içine 1 yumurta, 1 su bardağı yoğurt, 2 yemek kaşığı un ilave edin.
Üzerine 2 su bardağı su ilave edin, bütün malzeme pürüzsüz oluncaya kadar karıştırın.
Kasenin içinde ki malzemeye azar azar tenceredeki sudan 3-4 kepçe kadar ilave edin.
Not;
Tenceredeki malzemenin ısısı ile yoğurtlu sosun ısısını dengeleyerek yoğurdun kesilmesini önlemiş oluyoruz.
Hazırladığınız yoğurtlu sosu karıştıra karıştıra tencereye ilave edin.
Yoğurtlu sosun ısısı, tencerede ki suyun ısısına yakın olduğu için kesilmeyecektir.
Sosunu ekledikten sonra 5 dakika daha kaynatıp, tuzunu ilave edin, ocağı kapatın.
Not;
Tuzunu erken eklemek yoğurdun kesilmesine sebep olabilir!
Tereyağını ve zeytinyağını el tavasına alın.
Tereyağ eriyince hemen altını kapatın, naneyi ilave edin.
Hazırladığınız tereyağını çorbanın üzerine dökün.
Servis sırasında üzerine ayrıca kırmızı pul biber ekleyebilirsiniz.
"Afiyet Olsun"
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder
Yorum yazmak için;
Google hesabınız yoksa "Anonim" bölümünü işaretleyerek yorum yazabilirsiniz.
İsminizi yazmayı unutmayın!...