25 Mart 2020 Çarşamba

SİYEZ UNLU PASTIRMALI PİDE

Muhterem'le Afiyetle
#evdekal #corona #coronavirüs #karantinagünleri #hayatevesığar
Tüm dünyanın ve ülkemizin büyük bir mücadele içinde olduğu Corona virüs salgını sebebiyle evlerimizde salgının geçmesini bekliyoruz.
#evdekaltürkiye çağrısına uyup, mecbur kalmadıkça evden çıkmıyoruz.
Evde kalınca oyalanacak en büyük etkinliklerden birisi de mutfakta yemek hazırlayarak, yeni tarifler deneyerek vakit geçirmek.
Zaten evin hanımı olunca evdekileri doyurmak, hergüne yemek düşünmek oldukça zor bir durum.
Özellikle evde küçük çocuğu-çocukları olan, kronik hastalığı olan, yada bakmakta olduğu hastası olan herkesin Allah yardımcısı olsun.


pastırmalı tarifler
Siyez unu ile son yıllarda farklı tarifler hazırlıyorum.
Daha önce kurabiye, kek, krep gibi tarifler hazırladım.
Geçtiğimiz aylarda "birde pide yapayım, bakalım mayalı tariflere uyumu nasıl oluyor?" diye pide yapmaya karar verdim.
Mayalı hamurumu hazırladım, hamurun yarısını ıspanaklı pide olarak hazırladım.
Ispanaklı pidenin tarifini (linkini aşağıya ekledim) daha önce verdim.
Hamurun diğer yarısı ile bugünkü tarifimiz olan Pastırmalı pideyi hazırladım.
Pastırma olarak Kastamonu pastırması kullandım.
Bu arada siyez unu mayalı tariflere çok güzel uyum sağladı.
Pideden memnun kalınca birde mayalı poğaça hazırladım, onun tarifini de en kısa zamanda vereceğim. 
 
Siyez unu ile hazırladığım diğer tariflerim;

Siyez Unlu Krep  (siyez unu hakkındaki bilgiyi bu yazıda görebilirsiniz)

Siyez Unlu Tahinli Kurabiye

Siyez Unlu Ispanaklı Pide

Siyez Unlu Çilekli Kek

Karabuğdaylı, Yayla Çorbası (bu çorbanın meyanesinde siyez unu kullandım)


"Afiyetle Kalın"

ev yapımı pastırmalı pide
SİYEZ UNLU PASTIRMALI PİDE;
Malzemeler;
Pide Hamuru Malzemesi; (2 adet pide için)
1 adet küçük paket (10 gramlık) instant maya,
1 su bardağı ılık su,
1 çay bardağı sıvı yağ,
1 adet yumurta,
2 tatlı kaşığı tepeleme toz şeker,
2 tatlı kaşığı tuz,
Aldığı kadar siyez unu (tahminen 5-5 buçuk su bardağı)
Not;
Un miktarı kullandığınız unun kalitesine, ince yada kalın olmasına bağlı olarak değişebilir.
İç malzemesi için; (1 pide için)
150 Gram pastırma,
1 su bardağı kaşar peynir.
Üzeri için;
Zeytinyağı,
1 adet yumurta sarısı.
Kalıbı yağlamak için;
Biraz sıvı yağ ve un.

SİYEZ UNLU ISPANAKLI PİDE TARİFİ;
Hamuru yoğuracağınız derin kabın içine ılık suyu dökün.
İçine 1 paket instant mayayı dökün.
Toz şekeri, yağı dökerek yavaş yavaş karıştırmaya başlayın.
Yumurtayı ekleyin, tuzunu ilave edin.
Azar azar siyez ununu ilave etmeye ve yoğurmaya başlayın.
Hamur pürüzsüz oluncaya kadar yoğurup, toparlayın.
Hamurun üzerini temiz bir bez ile örtün, sıcak bir yerde 20 dakika mayalanmaya bırakın.
20 dakika bekleyen hamurun üzerini açın.

Hamuru ikiye ayırın, yuvarlayarak pezileyin.
Tezgahın üzerine biraz un serpin.
Hamur pezisinin birini kalıbınızın büyüklüğünden bir santim kadar büyük açın.

Yağlayıp, çok az un serptiğiniz kalıbın içine açtığınız hamuru yerleştirin.
Fazla olan kenar kısmını bir santim kadar içeriye katlayın.

Hamurun kenar kısmına yumurta sarısı sürün.

Hamurun ortasını zeytinyağı ile yağlayın.

pastırmalı pide
Pastırma dilimlerini hamurun üzerine yerleştirin.
Üzerine küp küp doğranmış kaşar peynir serpiştirin.

Önceden ısıttığınız 180 derecelik fırında pişirin.
Hamurun diğer pezisini de isterseniz yine pastırma ile veya başka malzeme ile hazırlayabilirsiniz.
Ben hamurun diğer pezisi ile Ispanaklı Pide hazırladım.

Fırından çıkan pideyi servis tabağına alın, sıcakken servis yapın.

"Afiyet Olsun"

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorum yazmak için;
Google hesabınız yoksa "Anonim" bölümünü işaretleyerek yorum yazabilirsiniz.
İsminizi yazmayı unutmayın!...