Sağlıklı beslenmeye önem verenlerin tercih ettiği bir un çeşidi.
Siyez unu Gluten içeriyor fakat Glisemik endeksi düşük gıdalar arasında başı çekiyor.
Dünyada glisemik endeksi insanlara en uygun gıda Siyez unuymuş.
Siyez bulgurunu Kastamonu'lu olduğum için yıllardır biliyorum ve kullanıyorum.
Siyez ununu ise 2-3 yıldır kullanıyorum.
Eskiden unu Kastamonu festivallerinden, yada Kastamonu tatilinde alıyordum.
Son yıllarda ise İstanbul Halk Ekmeğin ürettiği siyez ununu kullanıyorum.
Bu un tam çekildiği için pürüzsüz bir dokusu var ve rahatlıkla krep, kurabiye, gözleme gibi tarifleri yapabiliyorsunuz.
Bir kaç kere gözleme yaptım ama resimlerini çekemeyeceğim kadar erken bir saatti, resim çekemedim.
En kısa zamanda gözleme tarifini hazırlayıp, yayınlayacağım.
Bu arada;
Siyez unu ile çorbalarınıza meyane hazırlayabilirsiniz, çok iyi uyum sağlıyor.
Ben dün akşam "Karabuğdaylı yayla çorbası" yaptım, meyanesini siyez unu ile hazırladım.
Gayet lezzetli, kıvamı yerinde bir çorba oldu.
Çorbanın tarifi 👉BURADA
Bugünkü tarifimize gelirsek;
Eşim tahinli kurabiyeyi çok sever.
Eskiden beyaz unla yapıyordum.
Geçen ay akşam çayına misafirim gelecekti, börek ve tatlı hazırladım.
Aklıma evdeki siyez unu ile tahinli kurabiye yapmak geldi.
Siyez unu kurabiyeye uyum sağlar mı? yoksa dağılır mı? bilmiyordum.
Eğer olmazsa, denemiş olurum dedim ve işe koyuldum.
Çıkan sonuçtan çok memnunum, eşimde sevdiği kurabiye daha sağlıklı hale geldiği için çok memnun.
Sonrasında geçen Pazar gelen kahvaltı misafirlerime de hazırladım.
Kahvaltının resimleri 👉BURADA
Siyez unu ile daha önce hazırladığım tarifler;
Siyez Unlu Krep (Siyez unun faydalarını da bu yazıda okuyabilirsiniz)
Siyez Unlu Çilekli Kek
SİYEZ UNLU, TAHİNLİ KURABİYE;
Malzemeler;
1 su bardağı sıvı yağ,
1 su bardağı pudra şekeri,
2 Türk kahvesi fincanı tahin,
3 veya 3,5 su bardağı siyez unu,
1 su bardağı ince çekilmiş ceviz içi,
1 tatlı kaşığı toz tarçın,
1 paket vanilya.
Hamuru yapacağınız kabın içinde tahini, pudra şekerini, öğütülmüş ceviz içini, sıvıyağı, tarçını, vanilyayı bir araya getirin.
Azar azar ilave ederek siyez ununu ekleyin.
Bütün malzemeyi karıştırın, gerekirse un ilave edin.
Bütün malzemeyi yoğurarak kıvamlı bir hamur haline getirin.
Hazırladığınız hamuru isterseniz ceviz büyüklüğünde yuvarlayarak veya dondurma kaşığına doldurarak şekil verin.
Dondurma kaşığında yaptığınız zaman hamuru yavaşça kaşıktan çıkarın.
Dondurma kaşığı ile hazırladığınız zaman tarif "kaşık helvası" gibi görünüyor.
Yağlı kağıt serdiğiniz fırın tepsisinin içine, hazırladığınız kurabiyeleri dizin.
Önceden ısıtılmış 180 derecelik fırında kurabiyeleri pişirin.
Not;
Kurabiyeler piştiği zaman renkleri çok fazla değişmiyor.
"Afiyet Olsun"
Detaylı yazmanız ve tarifiniz için teşekkür ederim... Selam ve Dua ile...
YanıtlaSilÇok teşekkür ederim :)
SilKaç dk pişmesi gerekiyor
SilMerhaba,
Sil25 veya 30 dakika pişmesi yeterli oluyor.
Pişirme fırın çeşitlerine göre farklılık gösterdiği için kendi fırınınıza göre bu süreyi belirleyebilirsiniz.
Kabartma tozunu unuttunuz mu yoksa tarifte yer almıyor mu? Tesekkurler
YanıtlaSilMerhaba,
SilHayır unutmadım, bu kurabiye tarifinde kabartma tozu yok.