Yaban mersini kurusunu ilk defa geçen yıl annemde gördüm, açıkçası ilk önce vişne kurusu zannettim, annem yaban mersini olduğunu söyleyince "bu göz alıcı rengi olan meyveyi mutlaka keklerde ve tatlılarda kullanmalıyım" diye düşündüm.
İlk icraatım kek yapmak oldu.
Bu güzel meyvenin güzelliğinin yanı sıra pek çok faydası olduğunu da belirtmek isterim.
Sizi, yaban mersini hakkında çok açıklayıcı bir yazı yazan sağlıklı ve helal beslenme ve gıdalarda ki katkı malzemeleri ile ilgili yazdığı yazılarını severek ve güvenerek takip ettiğim Handenur'un sayfası olan Sarmaşık Eczanesi'ne yönlendiriyorum.
"Afiyetle Kalın"
Kek için kuru yaban mersini kullandım, pişincede o göz alıcı rengini korudu.
Kekin içine ayrıca; Kuru incir, kuru kayısı, portakal kabuğu rendesi ve ceviz ekledim.
Üzerine sürdüğüm krem şantinin renginden çilekli olduğunu düşünebilirsiniz ama değil!
Ben, taze çilek dışında bana şurup içiyormuşum hissi verdiği için, çilek aromalı hiç bir şey yiyemiyorum.
Bu kekte Dr. Oetker'in "Orman Meyveli" krem şantisini kullandım.
İsterseniz krem şanti kullanmayıp, keki sade olarak tüketebilirsiniz.
Not;
Kekin süslemesinde krem şantinin üzerinde kiraz şekerlemesi kullandım.
YABAN MERSİNLİ KEK;
Malzemeler;
4 adet yumurta,
1 su bardağı sıvı yağ,
1 su bardağı süt,
1,5 su bardağı toz şeker,
3-3,5 su bardağı un,
2 paket kabartma tozu,
1 paket vanilya,
1 su bardağı yaban mersini kurusu,6-7 adet kuru kayısı,
1 su bardağı dövülmüş ceviz içi,
4 adet kuru incir,
1 portakalın rendelenmiş kabukları.
Sos için;
2 çay bardağı süt,
1 paket Dr.Oetker Orman meyveli krem şanti.Süslemek için;
Kiraz şekeri.
YABAN MERSİNLİ KEK TARİFİ;
Kuru inciri bir kasenin içinde 6-7 dakika suya bastırıp, zar büyüklüğünde doğrayın.
Yukarıda ki resmi çekiyorken incirlerim suyun içindeydi, o yüzden tabakta görünmüyorlar.
Kuru kayısıyı yıkayıp, zar büyüklüğünde doğrayın.
Yaban mersinini yıkayın, küçük olduğu için doğramanıza gerek yok.
Portakalın kabuğunu rendenin ince tarafında rendeleyin.
Ceviz içini iri kalacak şekilde dövün.
Yumurtaları ve şekeri çırpın.
Sütü ve sıvıyağı ekleyip, karıştırın.
Un, kabartma tozu ve vanilyayı eleyerek ekleyin ve karıştırın.
Un için 3- 3 buçuk bardak diye ölçü verdim fakat yumurtanızın boyutuna, kullandığınız su bardağının büyüklüğüne, içine eklediğiniz meyvelerin nemine bağlı olarak bu miktar değişebilir.
Kek hamurunuz sert olmayan akıcı kıvamda olmalıdır.
Un için 3- 3 buçuk bardak diye ölçü verdim fakat yumurtanızın boyutuna, kullandığınız su bardağının büyüklüğüne, içine eklediğiniz meyvelerin nemine bağlı olarak bu miktar değişebilir.
Kek hamurunuz sert olmayan akıcı kıvamda olmalıdır.
Hazırladığınız meyve kurularını una bulayın.
Una bulamak meyvelerin kalıbın dibine çökmesini önler.
Unladığınız meyve kurularını, ceviz içini, portakal kabuğu rendesini kek hamuruna ekleyip, karıştırın.
Eklenen meyveler ile hamurunuz cıvıklaştıysa bir-iki kaşık daha un ekleyebilirsiniz.
Kek hamurunuzu kek kalıbının yarısını biraz geçecek kadar doldurun.Una bulamak meyvelerin kalıbın dibine çökmesini önler.
Unladığınız meyve kurularını, ceviz içini, portakal kabuğu rendesini kek hamuruna ekleyip, karıştırın.
Eklenen meyveler ile hamurunuz cıvıklaştıysa bir-iki kaşık daha un ekleyebilirsiniz.
Önceden ısıttığınız ama kızgın olmayan düşük ısıda ki fırına, bir tepsinin içine kek kalıbını yerleştirin.
Düşük ısıda kapağını uzun bir süre açmadan keki pişirin.Pişip, pişmediğini anlamak için;
Keke kuru bir kürdan batırıp, kürdan kuru çıktıysa kekin piştiğini anlayabilirsiniz.
Kekiniz pişip, fırından çıktığında mutlaka keki kalıbının içinde soğutup, ondan sonra servis tabağına ters çevirin.
Bir keresinde aceleden keki soğutmadan kek kalıbından çıkarmaya çalıştım, kekin dibi kek kalıbında kaldı, üstelik misafir için pişirmiştim.
Neyse ki misafir yabancı değildi ve keki servise sundum.
Yemek olayında acemilik diye bir şey yok, her şeyi kuralına uygun yaparsanız kolay kolay sorun çıkmıyor.
Tecrübe de yıllar içinde kazanılıyor.
Yoğun olması için az miktarda (2 çay bardağı) sütle krem şantiyi çırpın ve kekin üzerine sürün.
Üstüne kiraz şekeri dizerek servis yapın.
"Afiyet Olsun"
ellerinize sağlık çok güzel görünüyor.sevgiler.
YanıtlaSilmuhteremcim ellerine sağlık gercekten nefis görünüyor afiyet bal olun
YanıtlaSilŞİMDİDEN İYİ HAFTA SONLARI CANIM
SEVGİLER
Canım ellerine sağlık muhteşem bir
YanıtlaSilgörüntü.Kiraz şekerlemesini nerden
temin ediyorsun ben bulamıyorum kocaman öpüyorum...
Hayırlı cumalar canım, çok güzel anlatmış ve sunum yapmışsın. buradan harika görünüyor ellerine sağlık:)orman meyveli şntiyi bende aldım daha kullanmadım tadı nasıl dı acaba:))
YanıtlaSilburadan güzel görünüyor.
mutlu bir hafta sonu diliyorum canım..
Derya'ya;
YanıtlaSilKiraz şekerlemesini pasta malzemeleri satan yerlerden alıyorum.
Bazı büyük marketlerde de bulunabiliyor.
harika görünüyor muhteremcim ellerine sağlık
YanıtlaSilçoook güzel olmuş ,eline sağlık canım
YanıtlaSilsevgiler
enfes görünüyor kek, ben de bu yıl keşfettim yaban mersinini ama ne harika bir meyve. oğlum da bayılarak yiyor, biraz da ucuz olsa ne iyi olacak:))
YanıtlaSilBende son günlerde kurabiyelerde çok kullanıyorum yaban mersini...Harika bir tat kekinde nefis olmuş ellerinize sağlık...
YanıtlaSilSevgiler...
www.gonuluncelezzetler.com
Çok iyi görünüyor.Yaban mersini bende hiç kulanmadı.Ellerinize sağlık.Sevgi ve saygılarrrr...
YanıtlaSilmuhteşem...ellerine sağlık canım.çok can alıcı bir kek olmuş,sunumun,tarifin harika.ellerine sağlık.
YanıtlaSilMuhterem hanım yazılarıma ilginiz için çok teşekkür ederim, neler yapmışsınız diye ziyarete gelmişken notunuzla karşılaşmak beni çok mutlu etti.
YanıtlaSilYaban mersinli kekleri ben de çok seviyorum, ben de bu meyveyi keşfettiğimden beri çeşitli tatlılarda ve süslemede kullanmaya çalışıyorum.
Yalnız kek için küçücük bir öneride bulunabilirim, 15-20 dakika sıcak suda bekletirseniz yaban mersini kekin içerisinde çok daha hoş bir şekilde özleşiyor yumuşacık oluyor ve de içinde beklettiğiniz su anında hoşaf oluyor ben bu suyu da severek içiyorum ayrıca idrar yolları sorunlarına bu su bire birdir.
Süslemeniz de çok hoş görünüyor elinize sağlık,
sevgiler...
yabanmersininin rengine bayılıyorum hakikaten:)
YanıtlaSilkurabiyelere de çok yakışıyor.
ellerine sağlık tatlım..
Tam anlamıyla nefis ve iştah açıcı bir kek olmuş,ellerine sağlık canım....
YanıtlaSilkek de sunum da harika olmuş Muhteremciğim ellerine sağlık bende bazen yapıyorum ama yaban mersini ve üzerideki krem şantiyi hiç kullanmamıştım geçenlerde yengem getirmiş duruyor yakında bir denerim inşaallah sevgiler
YanıtlaSilbende yapmistim ama suda islamamistim yaban mersinini kekremsi olmustu kekremsi olmustu tadi
YanıtlaSilkek bütün lezzetiyle görüntüsüyle gözleri bayram ettiriyor yeseydik midelerimizde bayram ederdi kesin
bereketli huzurlu bir hafta diliyorum canim
Evet son zamanlarda yaban mersinini sıkça duyar olduk. Ben arada kurusunu yemiş gibi de yiyorum, mayhoş tadı çok hoşuma gidiyor.
YanıtlaSilKekin de sunumun da harika olmuş, ellerine sağlık
Gercekten ne kadar güzel görünüyor.Pastalar icin sekerli kirazlar satiliyor rengi ayni onlar gibi.PAstada cok nefis görnüyor,ellerine saglik.Sevgiyle kal:)
YanıtlaSilselam her zamanki gibi yine tam benlik bir kek,kuru meyve lerle yapilan kekleri cok seviyorim.ellerine saglik, cok begendim.sevgiler.
YanıtlaSilçok lezzetli ve şirin bir kek olmuş..ellerine sağlık canım..8 mart kadınlar günün kutlu olsun:)))sevgiler
YanıtlaSilMuhteremcim şöyle bir bardak çayın yanına harika olurdu.görüntü süper ellerine sağlık canım...
YanıtlaSilBen de uzun zamandan beri yaban mersinini denemek istiyorum artık kısmet ne zaman bakalım :))
YanıtlaSilellerine sağlık Muhteremcim nefis görünüyor...
merhaba tarfinizi internetten tarif ararken buldum.16 yaşındayım ilk defa kek yapıcam.Anlatım şeklinizi o kadar beğendim ki sırf bu yüzden yazmak istedim.Çok teşekkür ederim,birazdan deniycem umarım güzel olur :)
YanıtlaSilAdsız yorumcuya;
YanıtlaSilCanım,
Güzel sözlerin için teşekkür ederim.
İnşallah kekin çok güzel olur, kolay gelsin.
Sizin bu tarifinizi bekarken yapıyordum ailecek çok seviyorduk. Geçen yine aklıma düştü internette saatlerce aradım bulamadım. Bugün yine bir bakayım puding falan yazayım belki çıkar dedim buldum ve çok mutlu oldum. Paylaşımınız için çok teşekkür ediyorum.
YanıtlaSilMerhaba, bu güzel yorum için çok teşekkür ederim. Tarifimi beğenip yapmanıza çok sevindim. Google son yıllarda aramalarda daha popüler olan sayfalara öncelik vermeye başladı, bu sebeple aramalarda çok arka sayfalarda kalabiliyorum. Ayrıca puding yazmanız çok iyi bir fikir olmuş. Her zaman beklerim, ben tarif eklemeye devam edeceğim İnşaAllah 😊
Sil