27 Şubat 2019 Çarşamba

PORTAKAL CİPSİ

Muhterem'le Afiyetle
Bir önceki yazımda paylaştığım "Portakallı Revani" tarifinin sunumunda kullandığım Portakal cipslerini arayı fazla açmadan yayınlamaya karar verdim.
Bu tarifin adı portakal cipsi veya kurutulmuş portakal olarak biliniyor.
Ben cips demeyi daha çok seviyorum, eminim çocuklarda cips adını duyunca daha severek tüketecektir.
Yapımı çok kolay, fazla işçilik istemiyor ama kurutma aşaması yani pişirme süresi biraz uzun.
Fırında düşük ısıda uzun sürede kurutmanız gerekiyor.
"Ben yüksek ısıda, daha kısa sürede pişiririm" diye düşünmeyin, olmuyor.
Yüksek ısıyı gören cipsler, ince dilimlendiği için bir anda kömürleşebiliyor.
İçinin tamamen kuruması için ağır ağır pişmesi gerekiyor.
Bu portakal cipsleri ile neler yapabilirim? derseniz;
Bu şekilde cips gibi çıtır çıtır tüketebilirsiniz.
Yarısını erimiş çikolataya bandırarak daha da lezzetlendirebilirsiniz.
Tatlılarınızı bu cipslerle süsleyebilirsiniz.
Bakınız; 👉Portakallı Revani
Ihlamur, çay gibi sıcak içeceklerinizi bu cipslerle tatlandırabilirsiniz.
Son yıllarda dekorasyon dergilerinde tarçın çubukları ile birlikte aranjmanlar yapıldığını görüyorum.
Ev dekorasyonu, masa süslemesinde kullanabilirsiniz.


portakal kurusu
Sebze ve meyvelerden cips hazırlamayı seviyorum.
Daha önce kırmızı pancar ve kabak ile fırında, sultani bezelye ile kızartarak cips hazırlamıştım.
Bakınız;
Kırmızı Pancar Cipsi

Kabak Cipsi

Sultani Bezelye Cipsi

Börner mandolin rende
Sebze ve meyvelerden cips hazırlarken dikkat etmeniz gereken önemli unsurlardan biriside ince doğramak.
Sebze meyveniz ne kadar ince ise o kadar çabuk kuruyup, daha çıtır olacaktır.
Ben bu tarz işlemler için "Börner V3" rende kullanıyorum.
10 yıldır kullandığım bu rende ile sebze meyveleri tül inceliğinde doğrayabiliyorum.
Farklı ebatlarda rendeleme yapabiliyorum.
Bu rendenin adı V rende veya mandolin rende olarak biliniyor.
Bıçakları çok keskin olduğu için çok dikkatli kullanmak gerekiyor.
Sebze tutucu aparatı ile doğrama yapmak daha güvenli oluyor.
"Afiyetle Kalın"

portakal kurusu tarifi
PORTAKAL CİPSİ;
Malzemeler;
2 veya 3 adet portakal,
Fırın tepsisine sermek için;
Yağlı kağıt.

börner v rende
PORTAKAL CİPSİ TARİFİ;
Portakalları yıkayın, dış kabuklarını soymayın!
İnce ince doğrayın, eğer varsa mandolin rendenin ince kısmı ile dilimleyin.

ince portakal dilimleri
Çok sulu bir portakal kullanırsanız, kağıt peçete ile fazla suyunu alın.

portakal kurusu tarifi
Fırın tepsisine yağlı kağıt serin, üzerine portakal dilimlerini tek tek dizin.
Fırının en düşük derecesinde, nemini kaybedip çıtırlaşıncaya kadar (tahminen 1-1,5 saat) pişirin.
Elektrikli fırınlarda, fanlı olarak 100 veya 120 derecede pişirebilirsiniz.
Not;
Bazı tariflerde cipsi yapılacak meyve veya sebzenin nemini daha çabuk kaybetmesi için, fırının kapağının çok az aralık bırakılması önerilmiş.

portakal kurusu
Fırından çıktığı zaman soğumasını ve çıtırlaşmasını bekleyin.
Hemen tüketmeyecekseniz, çıtırlığını ve tazeliğini koruması için kavanoza doldurup kapağını sıkıca kapatarak kaldırabilirsiniz.

orange recipes
"Afiyet Olsun"

2 yorum:

  1. Merhaba, Değerli Blog Arkadaşım; İnsana Davet sitesinde "Blog Keşif Etkinliği ve Önemli Duyuru" başlıklı yazımızda size de yer verdik. Hemde önemli bir duyuru içeriyor... Bakmak isterseniz beklerim...Selam ve Dua ile...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Blog listesinde benim bloguma da yer verdiğiniz için, teşekkür ederim Furkan bey.

      Sil

Yorum yazmak için;
Google hesabınız yoksa "Anonim" bölümünü işaretleyerek yorum yazabilirsiniz.
İsminizi yazmayı unutmayın!...