Bu tarifin adı portakal cipsi veya kurutulmuş portakal olarak biliniyor.
Ben cips demeyi daha çok seviyorum, eminim çocuklarda cips adını duyunca daha severek tüketecektir.
Yapımı çok kolay, fazla işçilik istemiyor ama kurutma aşaması yani pişirme süresi biraz uzun.
Fırında düşük ısıda uzun sürede kurutmanız gerekiyor.
"Ben yüksek ısıda, daha kısa sürede pişiririm" diye düşünmeyin, olmuyor.
Yüksek ısıyı gören cipsler, ince dilimlendiği için bir anda kömürleşebiliyor.
İçinin tamamen kuruması için ağır ağır pişmesi gerekiyor.
Bu portakal cipsleri ile neler yapabilirim? derseniz;
Bu şekilde cips gibi çıtır çıtır tüketebilirsiniz.
Yarısını erimiş çikolataya bandırarak daha da lezzetlendirebilirsiniz.
Tatlılarınızı bu cipslerle süsleyebilirsiniz.
Bakınız; 👉Portakallı Revani
Ihlamur, çay gibi sıcak içeceklerinizi bu cipslerle tatlandırabilirsiniz.
Son yıllarda dekorasyon dergilerinde tarçın çubukları ile birlikte aranjmanlar yapıldığını görüyorum.
Ev dekorasyonu, masa süslemesinde kullanabilirsiniz.
Sebze ve meyvelerden cips hazırlamayı seviyorum.
Daha önce kırmızı pancar ve kabak ile fırında, sultani bezelye ile kızartarak cips hazırlamıştım.
Bakınız;
Kırmızı Pancar Cipsi
Kabak Cipsi
Sultani Bezelye Cipsi
Sebze ve meyvelerden cips hazırlarken dikkat etmeniz gereken önemli unsurlardan biriside ince doğramak.
Sebze meyveniz ne kadar ince ise o kadar çabuk kuruyup, daha çıtır olacaktır.
Ben bu tarz işlemler için "Börner V3" rende kullanıyorum.
10 yıldır kullandığım bu rende ile sebze meyveleri tül inceliğinde doğrayabiliyorum.
Farklı ebatlarda rendeleme yapabiliyorum.
Bu rendenin adı V rende veya mandolin rende olarak biliniyor.
Bıçakları çok keskin olduğu için çok dikkatli kullanmak gerekiyor.
Sebze tutucu aparatı ile doğrama yapmak daha güvenli oluyor.
"Afiyetle Kalın"
PORTAKAL CİPSİ;
Malzemeler;
2 veya 3 adet portakal,
Fırın tepsisine sermek için;
Yağlı kağıt.
Portakalları yıkayın, dış kabuklarını soymayın!
İnce ince doğrayın, eğer varsa mandolin rendenin ince kısmı ile dilimleyin.
Çok sulu bir portakal kullanırsanız, kağıt peçete ile fazla suyunu alın.
Fırın tepsisine yağlı kağıt serin, üzerine portakal dilimlerini tek tek dizin.
Fırının en düşük derecesinde, nemini kaybedip çıtırlaşıncaya kadar (tahminen 1-1,5 saat) pişirin.
Elektrikli fırınlarda, fanlı olarak 100 veya 120 derecede pişirebilirsiniz.
Not;
Bazı tariflerde cipsi yapılacak meyve veya sebzenin nemini daha çabuk kaybetmesi için, fırının kapağının çok az aralık bırakılması önerilmiş.
Fırından çıktığı zaman soğumasını ve çıtırlaşmasını bekleyin.
Hemen tüketmeyecekseniz, çıtırlığını ve tazeliğini koruması için kavanoza doldurup kapağını sıkıca kapatarak kaldırabilirsiniz.
"Afiyet Olsun"
Merhaba, Değerli Blog Arkadaşım; İnsana Davet sitesinde "Blog Keşif Etkinliği ve Önemli Duyuru" başlıklı yazımızda size de yer verdik. Hemde önemli bir duyuru içeriyor... Bakmak isterseniz beklerim...Selam ve Dua ile...
YanıtlaSilBlog listesinde benim bloguma da yer verdiğiniz için, teşekkür ederim Furkan bey.
Sil