Daha önce kırmızı pancar ile fırında, sultani bezelye ile kızartarak cips hazırlamıştım.
Bakınız;
Kırmızı Pancar Cipsi
Sultani Bezelye Cipsi
Geçtiğimiz günlerde kabak ile fırında cips yaptım.
Pancarla ikisini karşılaştırmam gerekirse pancarın pişme süresi ve suyunu kaybedip kıtırlaşma süresi daha kısa.
Kabak sulu bir sebze olduğu için daha uzun sürede cips kıvamına geliyor.
Pancar daha kısa sürede suyunu kaybedip, çıtırlaşıyor.
Sebze ile cips yapmanın 4 ana kuralı, sebzeyi çok ince doğramak, tepsiye tek tek birbirinin üzerinde olmayacak şekilde yerleştirmek, fırında düşük ısı kullanmak, uzun sürede pişirmek.
Cips denince sanki sebze yüksek ısıda kısa sürede hemen çıtırlaşırmış gibi geliyor ama ne yazık ki öyle değil :(
Cipsi ince doğrayıp, bir de yüksek ısıya maruz bırakırsanız çıtırlaşmayı bırakın, yanıp kömürleşebiliyor.
Sebzeyi kendiniz çok ince doğrayabilirsiniz, ben mandolin rende yada V rende denilen bir rende ile dilimliyorum.
Kabak ile hazırladığım diğer tariflerim 👉BURADA
"Afiyetle Kalın"
KABAK CİPSİ;
Malzemeler;
3 adet orta boy kabak,
5 yemek kaşığı zeytinyağ,
Tuz.
Dip sos için;
1 su bardağı yoğurt,
1 çay kaşığı kırmızı pul biber,
1 tatlı kaşığı kuru nane.
KABAK CİPSİ TARİFİ;
Kabakları yıkayın, dış kabuklarını soymayın!
İnce ince doğrayın, eğer varsa mandolin rendenin ince kısmı ile dilimleyin.
Dilimlediğiniz kabaklara zeytinyağ, tuz ekleyin.
Hepsini iyice karıştırıp harmanlayın.
Fırın tepsisine yağlı kağıt serin, üzerine kabak dilimlerini tek tek dizin.
Düşük dereceli (140-150 derece) fırında çıtırlaşıncaya kadar (tahminen 1-1,5 saat) pişirin.
Not;
Fırın ısısı yüksek olursa hemen kuruyup, kömürleşebilir.
Cipslerin bir tarafı pişince diğer tarafını çevirerek daha çabuk suyunu kaybetmesini sağlayın.
Not;
Fırından çıkınca nemli ve yumuşak olabilir tepsinin içinde soğuduğu zaman çıtırlaşacaktır.
Çıtır çıtır olan kabak dilimlerini servis tabağına yerleştirin.
Baharatlarla tatlandırdığınız yoğurtla birlikte servis yapın.
"Afiyet Olsun"
Güzel atıştırmalık bir tarif olmuş, hazır alınacak cipslerden çok daha güzel olacağı kesin...
YanıtlaSilDışardan alınan yiyecekler şarkı sözünde söylendiği gibi
İçi acı dolu, dışı altın kaplama kısmını hatırlattı :)
Hem yemek tarifleriniz hemde gezi bölümünüz bu siteye defalarca gelmeye sebep olacak nitelikte... iyi günler dilerim...
Çok teşekkür ederim :)
Sil