Sayfalar

24 Şubat 2013 Pazar

ISPANAKLI TARİFLER

Muhterem'le Afiyetle
Kış aylarının en sevilen sebzelerinden olan ıspanakla yapabileceğiniz, daha önce yayınladığım tarifleri bahar gelmeden dosya halinde hazırladım.
Ispanak, kış sebzesi denince akla ilk gelen sebzedir.
Tadı güzeldir, pek çok tarifi vardır ama yıkanması ve temizlenmesi  çok vakit aldığı için, pek çok ev hanımı ıspanaklı yemekleri sık yapmıyor.
Yıllar önce gazetede bir haber okumuştum, bazı çalışan hanımlar vakit almasın diye ıspanakları bulaşık makinesinin üst çekmecesine dizip, ön yıkama ile yıkama yapıyormuş!
Hizmette ve pratiklikte sınır yok 😄
Neyse ki şimdi vakti olmayanlar için yıkanmış, paketlenmiş ıspanaklar var.
Ispanak, benim kış aylarında her hafta pazardan aldığım demirbaş ürünlerimden birisidir.
Ispanağı her hafta pişirince değişik pişirme yöntemleri lazım oluyor.
Bu arada, ıspanaklı tarifler dosyasını hazırlarken fark ettim ki en çok yapılan ıspanak pişirme yöntemlerinden olan pirinçli ıspanak yemeği tarifini daha önce hiç vermemişim 😊


ıspanak resmi
ISPANAK;
Demir yönünden zengin familyasının örnek bitkisi :
Familyasının örnek bitkisi olan ıspanağın anayurdu Kafkasya, İran, Afganistan ve Türkmenistan kabul ediliyor.
Ispanak; yapraklarının biçim, renk ve etliliği bakımından ayrıca yaprak ayasının düz ya da kıvırcık olmasına göre tiplere ayrılır.
Satın alıp saklarken:
Ispanak, çok çabuk bozulabilen bir sebze olduğundan satın alırken tazeliğine dikkat edilmeli ve hemen kullanılmalıdır. 
Ispanakları hemen tüketmeyecekseniz yıkamadan koyduğunuz bir saklama poşeti içinde iki gün saklayabilirsiniz. Ispanak yaprakları fazla miktarda kum barındırabileceğinden birkaç su yıkanmalıdır.
Pişirirken:
Ispanağın yapısında bulunan su yüzünden pişirme sırasında fazla su eklemenize gerek yoktur. 
Ayrıca ıspanak çok çabuk piştiğinden ocakta fazla tutulmamalıdır.
Yerken dikkat!
Ispanak tuz bakımından zenginliği, özellikle oksalat (billurları idrarda bulunan ve idrar yollarında taş yapan kalsiyum) fazlalığı nedeniyle gut hastalığı, eklem yangısı, romatizma ve idrar yolu taşı olanlar tarafından yenmemelidir.
Ispanak ve demir:
Demir yönünden zengin olan ıspanakta bulunan yüksek orandaki oksalat, demir alımını engeller görünse de, yapılan araştırmalarda iki günde bir ıspanak yiyenlerde demir oranının önceleri biraz düştüğünü ancak altı haftadan sonra yükselen düzeylere ulaştığını göstermektedir.
Ispanağın sağlığa faydaları:
Ispanak, yüksek oranda A, C ve E vitamini ve antioksidan maddeler içerdiğinden kalp krizi geçirme, felç ve katarakt olma riskini azaltır.
Bedeni güçlendirme ve müshil etkileri de vardır.
Ispanak bedenin kansere yakalanma riskini azaltır.
Potasyum yönünden zengin olduğundan yüksek tansiyonu düşürmeye yardımcı olur.
"Yaşlılık körlüğü" denilen ve sonucu körlükle noktalanabilen görme bozukluğunu en aza indirgemeye yardımcı olur.
Zengin lif içeriği ile peklik çekenlere iyi gelir.

ıspanak yemekleri
100 gram taze ıspanakta:
BESİNLER VE KALORİ
Kalori 25
Protein 3 gram
Karbonhidrat 3.6 gram
Kolesterol 0
Yağ 0.3 gram
Lif 2.1 gram

MİNERALLER
Fosfor 38 mgr
Kalsiyum 170 mgr
Demir 2.2 mgr
Sodyum 50 mgr
Potasyum 500 mgr

VİTAMİNLER
A vitamini 8100 IU
B1 vitamini 0.07 mgr
B2 vitamini 0.14 mgr
B3 vitamini 0.5 mgr
C vitamini 28 mgr
E vitamini 1.7 mgr
Folik asit 150 mcgr

ISPANAKLA YAPILAN TARİFLER;


ıspanaklı börek tarifi
ıspanak tarifi

çiğ ıspanak salatası
 


Sebzeli Börek (bu tarifte ıspanak yaprakları çiğ ve bütün halde kullanılıyor)

yumurtalı ıspanak yemeği tarifi




 
Son olarak, ıspanak yemekleri dosyasını tatlı ile bitirelim ve bir ara çok moda olan Ispanaklı yaş pasta tarifi ile konuyu tatlıya bağlayalım 😊

"Afiyetle Kalın" 

7 yorum:

  1. Muhteremciğim ellerine sağlık hepsi bir birinden güzel ve özel tarifler.Yalnız ıspanak kökü kızartması eksik bu tarifte benden olsun
    bloga uğrarsan

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Haklısın Gültencim, ıspanak kökü ile hazırlanan tariflerden hiç birisi şu an için dosyada yok.
      Yaptıkça eklerim İnşallah.

      Sil
    2. Gültencim tavsiyene uydum ve senin tarifinle ıspanak kökü kızartmasını yaptım.
      Tarifi "ıspanak pane" ismi ile yayınladım ve bu dosyaya ekledim.
      Tarif için teşekkür ederim :)

      Sil
  2. ablacım ellerine sağlık:) ıspanaklı tarifler skalası harika:)
    sevgiler..

    YanıtlaSil
  3. adsız19:31

    Ispanakları yıkarken püf nokta:ıspanakları genis bir kaba alın,üstünü gececek kadar su ekleyin ve içine bir tatlı kaşıgı tuz ekleyin.ıspanakların topragı dibe çöküyor ve yıkaması çok kolay oluyor.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba,
      Öneriniz için çok teşekkür ederim.

      Sil

Yorum yazmak için;
Google hesabınız yoksa "Anonim" bölümünü işaretleyerek yorum yazabilirsiniz.
İsminizi yazmayı unutmayın!...