Ispanak, kış sebzesi denince akla ilk gelen sebzedir.
Tadı güzeldir, pek çok tarifi vardır ama yıkanması ve temizlenmesi çok vakit aldığı için, pek çok ev hanımı ıspanaklı yemekleri sık yapmıyor.
Yıllar önce gazetede bir haber okumuştum, bazı çalışan hanımlar vakit almasın diye ıspanakları bulaşık makinesinin üst çekmecesine dizip, ön yıkama ile yıkama yapıyormuş!
Hizmette ve pratiklikte sınır yok 😄
Neyse ki şimdi vakti olmayanlar için yıkanmış, paketlenmiş ıspanaklar var.
Ispanak, benim kış aylarında her hafta pazardan aldığım demirbaş ürünlerimden birisidir.
Ispanağı her hafta pişirince değişik pişirme yöntemleri lazım oluyor.
Bu arada, ıspanaklı tarifler dosyasını hazırlarken fark ettim ki en çok yapılan ıspanak pişirme yöntemlerinden olan pirinçli ıspanak yemeği tarifini daha önce hiç vermemişim 😊
ISPANAK;
Demir yönünden zengin familyasının örnek bitkisi :
Familyasının örnek bitkisi olan ıspanağın anayurdu Kafkasya,
İran, Afganistan ve Türkmenistan kabul ediliyor.
Ispanak; yapraklarının biçim, renk ve etliliği bakımından
ayrıca yaprak ayasının düz ya da kıvırcık olmasına göre tiplere ayrılır.
Satın alıp saklarken:
Ispanak, çok çabuk bozulabilen bir sebze olduğundan satın
alırken tazeliğine dikkat edilmeli ve hemen kullanılmalıdır.
Ispanakları hemen
tüketmeyecekseniz yıkamadan koyduğunuz bir saklama poşeti içinde iki gün
saklayabilirsiniz. Ispanak yaprakları fazla miktarda kum barındırabileceğinden
birkaç su yıkanmalıdır.
Pişirirken:
Ispanağın yapısında bulunan su yüzünden pişirme sırasında
fazla su eklemenize gerek yoktur.
Ayrıca ıspanak çok çabuk piştiğinden ocakta
fazla tutulmamalıdır.
Yerken dikkat!
Ispanak tuz bakımından zenginliği, özellikle oksalat
(billurları idrarda bulunan ve idrar yollarında taş yapan kalsiyum) fazlalığı
nedeniyle gut hastalığı, eklem yangısı, romatizma ve idrar yolu taşı olanlar
tarafından yenmemelidir.
Ispanak ve demir:
Demir yönünden zengin olan ıspanakta bulunan yüksek orandaki
oksalat, demir alımını engeller görünse de, yapılan araştırmalarda iki günde
bir ıspanak yiyenlerde demir oranının önceleri biraz düştüğünü ancak altı
haftadan sonra yükselen düzeylere ulaştığını göstermektedir.
Ispanağın sağlığa faydaları:
Ispanak, yüksek oranda A, C ve E vitamini ve antioksidan
maddeler içerdiğinden kalp krizi geçirme, felç ve katarakt olma riskini
azaltır.
Bedeni güçlendirme ve müshil etkileri de vardır.
Ispanak bedenin kansere yakalanma riskini azaltır.
Potasyum yönünden zengin olduğundan yüksek tansiyonu
düşürmeye yardımcı olur.
"Yaşlılık körlüğü" denilen ve sonucu körlükle
noktalanabilen görme bozukluğunu en aza indirgemeye yardımcı olur.
Zengin lif içeriği ile peklik çekenlere iyi gelir.
100 gram taze ıspanakta:
BESİNLER VE KALORİ
Kalori 25
Protein 3 gram
Karbonhidrat 3.6 gram
Kolesterol 0
Yağ 0.3 gram
Lif 2.1 gram
MİNERALLER
Fosfor 38 mgr
Kalsiyum 170 mgr
Demir 2.2 mgr
Sodyum 50 mgr
Potasyum 500 mgr
VİTAMİNLER
A vitamini 8100 IU
B1 vitamini 0.07 mgr
B2 vitamini 0.14 mgr
B3 vitamini 0.5 mgr
C vitamini 28 mgr
E vitamini 1.7 mgr
Folik asit 150 mcgr
ISPANAKLA YAPILAN TARİFLER;
Yumurtalı Ispanak
Ispanaklı Buğday Salatası
Fırında Erişteli Ispanak
Siyez Unlu, Ispanaklı Pide
Yeşil Mercimekli Ispanak
Ispanak Kökü Turşusu
Yoğurtlu Ispanak Kökü
Sebzeli Börek (bu tarifte ıspanak yaprakları çiğ ve bütün halde kullanılıyor)
Son olarak, ıspanak yemekleri dosyasını tatlı ile bitirelim ve bir ara çok moda olan Ispanaklı yaş pasta tarifi ile konuyu tatlıya bağlayalım 😊
"Afiyetle Kalın"
Muhteremciğim ellerine sağlık hepsi bir birinden güzel ve özel tarifler.Yalnız ıspanak kökü kızartması eksik bu tarifte benden olsun
YanıtlaSilbloga uğrarsan
Haklısın Gültencim, ıspanak kökü ile hazırlanan tariflerden hiç birisi şu an için dosyada yok.
SilYaptıkça eklerim İnşallah.
Gültencim tavsiyene uydum ve senin tarifinle ıspanak kökü kızartmasını yaptım.
SilTarifi "ıspanak pane" ismi ile yayınladım ve bu dosyaya ekledim.
Tarif için teşekkür ederim :)
ablacım ellerine sağlık:) ıspanaklı tarifler skalası harika:)
YanıtlaSilsevgiler..
Sağol Denizcim :)
SilIspanakları yıkarken püf nokta:ıspanakları genis bir kaba alın,üstünü gececek kadar su ekleyin ve içine bir tatlı kaşıgı tuz ekleyin.ıspanakların topragı dibe çöküyor ve yıkaması çok kolay oluyor.
YanıtlaSilMerhaba,
SilÖneriniz için çok teşekkür ederim.