29 Mart 2016 Salı

ÇAY DAVETİ-30

çay daveti menüsü
Kış aylarında akraba günleri, altın günleri, beş çayları, gündüz oturmaları, kahvaltılar daha bir artar.
Kışın evde daha çok vakit geçirildiği için canımız sıkıldıkça misafirliğe gidip, misafir ağırlıyoruz.
Bir de "hayırlı olsun","güle güle otur" v.b. gibi ismi olan misafirlikler vardır.
Bebeği olana, çocuğu evlenene, evlenenlere, yeni eve taşınanlara yapılan ziyaretlerdir.
En güzel geleneklerimizden olan iyi günde, kötü günde sevdiğini yalnız bırakmama adetlerimizden birisidir.
Bu görmüş olduğunuz çay menüsünü Temmuz ayında evlenen kızım için hayırlı olsuna gelen misafirlerime hazırladım. 
Menüyü hazırlarken börek, poğaça, salata, kurabiye ve tatlıdan oluşan bir menü oluşturdum ve 5 çeşidi geçmedim.

 ÇAY DAVETİ MENÜSÜ;
akraba günü

5 çayı menüsü

çay misafiri

çay daveti için öneriler

çay daveti için menü

"Afiyetle Kalın"
 

25 Mart 2016 Cuma

MAKARNA KASESİNDE BROKOLİ

fırın makarna
Yine orjinal bir tarifle karşınızdayım :)
Çok şükür ( bamya hariç) sebzelerle aram iyidir, hiç birini seçmeden ayırt etmeden pişiririm yerim.
Pek rağbet görmeyen sebzeleri de bir şekilde farklı hazırlayarak tadını veya görüntüsünün  daha kolay yenebilir olmasına çalışırım.
Sebzeleri çocuklara en iyi yedirmenin yolu ise ya köfteli bir şekilde pişirmek, ya da makarna ile birlikte pişirmek.
Daha önce bahsetmiştim, ben hemen hemen her sebzeyi fırın makarna olarak pişiririm.
Brokoliyi de daha önce fırın makarna olarak hazırlamıştım ama bu tarif görsel olarak çok daha güzel oldu.
Bu tarifi hazırlarken yıllar önce tarifini verdiğim "sepet makarna" tarifini örnek aldım.
Sepet makarna büyük bir kaseye makarna dizilerek hazırlanıyor, ben bu tarif için tek kişilik kağıt muffin kapları kullandım.
Eğer kağıt muffin kaplarınız yoksa cam krem karamel kaplarını da kullanabilirsiniz.
Brokoli ile hazırladığım diğer tariflerim 👉BURADA
"Afiyetle Kalın"


18 Mart 2016 Cuma

LALE POĞAÇA

mayalı poğaça
Bu poğaçanın şeklini bir kaç yıl önce Facebook'ta Arapça yayın yapan bir sayfada görmüştüm.
Şeklini gördüm ama ismini okuyamadım.
Bu şekle benzeyen poğaçalara genellikle "külah poğaça" deniyor ama ben bu poğaçayı daha çok laleye benzetiyorum.
Ben ilk günden beri lale poğaça diyorum.
Tarifi hazırlarken sürekli kullandığım mayalı poğaça tarifimde ki hamuru kullandım. 
Bu poğaçanın da içinde olduğu çay misafirlerime hazırladığım çay menüsü 👉BURADA
"Afiyetle Kalın"


15 Mart 2016 Salı

KASTAMONU KAŞIK HELVASI

kaşık helvası
Kaşık helvası pek çok kişinin bildiği, en azından tattığı yöresel bir lezzettir.
Kastamonu'nun yöresel lezzetlerinin başında gelir.
Yapması, özellikle şekil vermesi ustalık ister.
Normal helvalar gibi yumuşak bir yapısı yoktur, daha çok kurabiyeye benzer, hafif bir kıtırlığı vardır.
Bu tarifte gördüğünüz kaşık helvasını annemin Abana'da ki komşusu olan Ayşe teyze yaptı.
Bu helvayı biz Ayşe teyze ile birlikte kavurduk ama ben şekil verme işi ustalık istediği için şekil vermeyi ona bıraktım.
Kaşık helvasının şekli kadar yeteri kadar iyi kavrulması da çok önemli, biz bu helvayı neredeyse 1,5 saat kavurduk.
Bu helva çelik tencerede yaparsanız 1,5 saatte, alüminyum tencerede yaparsanız 2 saatte kavruluyormuş.
Biz ocağın üzerinde tereyağını eritip, ununu ekledikten sonra yere küçük tüpü koyduk ve karşıklı oturarak sırayla karıştırdık.
Ertesi gün annemin mevlidi vardı onun için yapmıştık.
Telaşlı bir gün olduğu için yapılış resimleri çok özenli olmadı :(
"Afiyetle Kalın" 


11 Mart 2016 Cuma

TRABZON HURMASI MARMELATI

cennet hurması
Trabzon hurması kış meyvesi olup, ne yazık ki seveninin az olduğu bir meyvedir.
Cennet hurması-Cennet elması adı ile de bilinir.
Ham halinde yendiğinde ne yazık ki ağızda hiç hoş bir tat bırakmaz, olgunlaştığı zaman kabuğunu üstten açıp, kaşıkla muhallebi yer gibi yiyebilirsiniz.
Ben bu şekilde yediğim zaman mutlaka meyvenin içine tarçın serpiyorum, daha kolay yeniyor.
Trabzon hurması ile daha önce bir kaç tarif vermiştim (linklerini aşağıya ekledim) bu yıl neden marmelat da yapmayayım dedim.
Olgunlaşmış hurmalardan marmelat yaptım.
Bu hem Trabzon hurması tariflerime, hemde reçel-marmelat kategorime yaradı :)
Tadını merak edenlere hemen belirteyim;
Çok hafif ama tatlı bir burukluk kalıyor ama kaymakla yerseniz o burukluğu hissetmiyorsunuz.
Ben tadına biraz daha lezzet versin diye limon kabukları ve çubuk tarçın ekledim.
İkisinin de marmelata çok yakıştığını söyleyebilirim.

10 Mart 2016 Perşembe

FIRINDA BEŞAMELLİ PANCAR

beet
Ben sevilmeyen her sebzeye, farklı pişirerek veya hazırlayarak bir şans daha verilmesi taraftarıyım.
Mesela sıcak sevmediğiniz bir sebze soğukken daha lezzetli olabilir.
Bunu biz kereviz de yaşamıştık.
Kızım sıcak yemek içinde kerevizi (kokusu sıcakken daha baskın olduğu için) sevmezdi ama yoğurtlu ve soğuk olarak zeytinyağlı yaptığım zaman severek yerdi.
Beşamel sosla fırında pişirmek ise neredeyse her sebzeye uyguladığım bir pişirme şekli.
Beşamel ve üzerinde ki nar gibi kızarmış kaşar, pek çok sebzeyi daha lezzetli yapabiliyor.
Pek sevilmeyen hatta bilinmeyen pancarı da bu şekilde pişirmeye karar verdim.
Pancarı sevdiğim için bunu da sevdim, sonuç umduğumdan iyi oldu.
"Afiyetle Kalın"

beet
Daha önce tarifini verdiğim pancarlı tarifler dosyasına aşağıda ki linkten ulaşabilirsiniz.
Pancar dosyasında şimdilik 24 adet tarif var.

Kırmızı Pancarlı Tarifler


fırında pancar nasıl yapılır?
FIRINDA BEŞAMELLİ PANCAR;
Malzemeler;
4 adet orta boy kırmızı pancar,
Tuz, zeytinyağı,
Beşamel sos için;
1 tepeleme yemek kaşığı un,
1 yemek kaşığı tereyağ,
1,5 su bardağı süt,
Tuz,
Üzeri için;
1 su bardağı rendelenmiş kaşar peynir. 

béchamel beet oven
FIRINDA BEŞAMELLİ PANCAR TARİFİ;
Pancarları iyice yıkayın.
Diriliği gidip, yumuşayıncaya kadar haşlayın.
Not;
Bu tarifi yapmak için küçük veya orta boy pancar kullanın.
Büyük boy pancarların pişmesi uzun zaman alacağı için vakit kazanmış olursunuz. 

béchamel beet oven
1- Haşladığınız pancarın kabuklarını soyun, dilimleyin.
Pancarı pişireceğiniz fırın kabını yağlayın, pancar dilimlerini dizin.
2- Beşamel sosu hazırlamak için tereyağını eritin, unu ilave edip sürekli karıştırarak un kokusu gidinceye kadar kavurun.
Azar azar sütü ilave edin, tuzunu ekleyin, topaklanmaması için iyice karıştırın. Hazırladığınız beşamel sosu pancar dilimlerinin üzerine dökün.
3- Üzerine rendelenmiş kaşar peynir serpin.
4- Önceden ısıttığınız, orta hararette ki (180 derece) fırında üzeri kızarıncaya kadar pişirin.
Sıcak veya ılık olarak servis yapın.
 
kırmızı pancarla ne yapılır?
"Afiyet Olsun"

8 Mart 2016 Salı

KİVİLİ TART KEK

kiwi tart cake
Her meyve ile tart kek yapmaya devam ediyorum.
Bu benim farklı meyvelerle hazırlanmış 6. tart kek tarifim.
Kivi ile yapmayı hep düşünüyordum ama denemek en sona kaldı.
Kivinin rengi yeşil olduğu için tartlarda kullandığım zaman mutlaka mandalina gibi farklı bir renkle kombinliyorum.
Eğer klasik tart hamuru ile tart hazırlamak isterseniz yıllar önce tarifini verdiğim tabanı tart hamuru ile hazırlanan kivili tart tarifine bakabilirsiniz.
"Afiyetle Kalın"


4 Mart 2016 Cuma

KAHVALTI MASASI-56

breakfast table
Bu kahvaltı masasını Kasım ayının başında hazırlamıştım.
Masamın kırıldığı, yenisini sipariş verdiğimiz günlerdi.
Hazır masa almak yerine sipariş verdiğimiz için 1 aylık bir bekleme süresi vardı.
Bu sebeple evde ki diğer masam olan 4 kişilik bir masa ile idare ettim.
Günlük hayatta bu masa bizim için normal boyutlarda ama misafir gelince durum değişiyor.