31 Mayıs 2019 Cuma

HAYIRLI KANDİLLER!

Muhterem'le Afiyetle
Bin aydan daha Hayırlı olan Mübarek Kadir Gecesi'ne ulaştık.
Kandilinizi kutlar, Hayırlara vesile olmasını dilerim.
Hayırlı Kandiller... 

Kadir Suresi (Arapça)
İnnâ enzelnâhü fî leyletil kadr (1)
Ve mâ edrâke mâ leyletül kadr (2)
Leyletül kadri hayrum min elfi şehr (3)
Tenezzelül melâiketü ver rûhu fîhâ bi izni rabbihim min külli emr (4)
Selâmün hiye hattâ matleıl fecr (5)

Türkçe Meali (Anlamı)
Rahman ve Rahim olan Allah’ın adıyla
1. Doğrusu Biz, onu Kadr gecesinde indirdik
2. Kadr gecesinin ne olduğunu bilir misin sen?
3. Kadr gecesi; bin aydan daha hayırlıdır
4. Melekler ve Rûh, o gece Rablarının izniyle her iş için iner de iner
5. O, tanyeri ağarıncaya kadar bir selâmettir.

28 Mayıs 2019 Salı

İFTAR YEMEĞİ 2019-2

Muhterem'le Afiyetle
Ramazan bitmeden bir iftar masası daha paylaşayım😊
Bir kaç sene önce Ramazan'ın son günlerine yakın misafir için iftar yemeği hazırlamıştım, resimlerini yayınlamaya fırsat olmadan bayram gelmişti.
Bayramdan sonra yayınlamıştım.
Şimdi mümkün oldukça son günlere kalmamaya çalışıyorum.
Gelelim masanın ayrıntılarına;
Bu masayı dün akşam eşimin yeğenleri, eşleri ve çocukları için hazırladım.
Bu sefer çok kalabalık değildik 10 kişiydik, diğer odaya ayrıca masa hazırlamam gerekmedi.


27 Mayıs 2019 Pazartesi

TAZE SARIMSAKLI, ÇİRİŞ OTU SALATASI

Muhterem'le Afiyetle
Bahar ayları, kendine özgü meyve sebzesinin olduğu kadar yenilebilir otlarında zamanıdır.
Pazarlar bir anda çeşit çeşit otlarla dolar.
Bazı otlar yöresel olarak çok bilinir, onu bilen mutlaka o otu talep eder ve alır.
Kastamonu'luların Hodan (ıspıt-kaldirik) sevip alması, Sivas'lıların Madımak sevip alması gibi.
Ben bir Kastamonu'lu olarak en çok Hodan alıp pişiririm.
Eğer bahar aylarında köye gitme imkanım olursa evimizin çevresinden toplayıp, pişiriyorum.
Fakat sadece Hodan pişirmiyorum, bütün ot çeşitlerini çok merak ediyorum, mümkün oldukça alıp pişiriyorum.
Bu bahar bol bol çiriş otu aldım, onunla çeşitli tarifler hazırladım.
İlk tarifimiz yoğurtlu, taze sarımsaklı salatası oldu.
Başka ne yaptın? diye sorarsanız;
Mayalı bir hamur hazırlayarak gözleme olarak hazırladım. 
Çiriş otunu kavurarak yumurtalısını yaptım.

Çiriş Otu ile hazırladığım diğer tariflerimin linkini aşağıya👇 ekledim.

24 Mayıs 2019 Cuma

İFTAR YEMEĞİ 2019

Muhterem'le Afiyetle
Göz açıp kapayıncaya kadar geçen bir Ramazan ayı daha yaşıyoruz.
Daha dün başlayan Ramazan 10 gün sonra bitecek.
Ramazanın olmazsa olmazı olan iftarlar son hızla devam ediyor.
Ailece bir arada olunan iftarlar, bugünlerde günler azaldıkça daha da sıklaştı.
Bugünkü masayı Çarşamba günü benim ailem için hazırladım.
Annem, abim, ablam, kızkardeşim, eşleri, ablamın kayınvalidesi, yeğenlerim, yeğenlerimin eşleri ve yeğenimin oğlu Ömer ile birlikte 20 kişiydik.
Salonda ki büyük masadan başka birde, oturma odasında 6-7 kişilik bir masa daha hazırladım.
2-3 kişi de yemek servisi için ayakta koşturup, zaten yemek yemeye fırsat bulamıyor.
En son servis yapanlar yemeğe oturmuş oluyor.

20 Mayıs 2019 Pazartesi

KIRMIZI BİBERLİ BUĞDAY SALATASI

Muhterem'le Afiyetle
Közlenmiş kırmızı biberi sevmeyen var mıdır acaba?
Girdiği her salataya lezzet verir, rengi ile gözlere bayram ettirir😍
Kırmızı biber, yemeklere ve salatalara çok yakışıyor.
Bu tarifte közlenmiş kırmızı biber veya kırmızı biber turşusu kullanabilirsiniz.
Ben kırmızı biber turşusu kullandım.
Bu salatayı aşurelik buğday ile hazırladım fakat gluten alerjiniz varsa, daha sağlıklı olsun derseniz karabuğday kullanabilirsiniz.
Farklı bir alternatif olarak arpa şehriye kullanabilirsiniz.
Kırmızı biber ile hazırladığım diğer tariflerim 👉BURADA
"Afiyetle Kalın"


19 Mayıs 2019 Pazar

19 MAYIS GENÇLİK VE SPOR BAYRAMI

Muhterem'le Afiyetle
19 Mayıs Atatürk'ü Anma Gençlik ve Spor Bayramımız kutlu olsun!


GENÇLİK MARŞI
Dağ Başını Duman Almış
Gümüş Dere Durmaz Akar
Güneş Ufuktan Şimdi Doğar
Yürüyelim Arkadaşlar
🍀🍀🍀
Sesimizi Yer, Gök, Su Dinlesin
Sert Adımlarla Her Yer İnlesin
🍀🍀🍀
Bu Gök, Deniz Nerede Var
Nerede Bu Dağlar Taşlar
Bu Ağaçlar Güzel Kuşlar
Yürüyelim Arkadaşlar
🍀🍀🍀
Sesimizi Yer, Gök, Su Dinlesin
Sert Adımlarla Her Yer İnlesin
🍀🍀🍀
Dağlar Taşlar Güzel Kuşlar
Ya Bu İnsanlar İnsanlar
Güneş Ufuktan Bir Gün Doğar
Yürüyelim Arkadaşlar
🍀🍀🍀
Sesimizi Yer, Gök, Su Dinlesin
Sert Adımlarla Her Yer İnlesin
🍀🍀🍀

*Gençlik Marşı (tam ad: Gençlik ve Spor Bayramı Marşı), Felix Körling'in derlediği Tre trallande jäntor (TraTrallande Jamtar, Tra-lalla Diyen Üç Kız) adlı İsveç folklorudur.
Selim Sırrı Tarcan tarafından notaları getirilmiş ve Ali Ulvi Elöve tarafından sözleri Türkçeleştirilmiştir.
Mustafa Kemal Paşa ve arkadaşlarının 19 Mayıs 1919'de Samsun'a çıktıktan sonra yolda okudukları söylenen "Dağ Başını Duman Almış" marşı, 20 Haziran 1938'de "Gençlik ve Spor Bayramı Marşı" olarak kabul edilmiştir.

17 Mayıs 2019 Cuma

PASTIRMALI KUŞKONMAZ

Muhterem'le Afiyetle
Bahar sebzelerinden olan kuşkonmaz Türk halkının çok fazla tercih etmediği bir sebze.
Çoğu semt pazarında bulunmaz, büyük pazarlarda, tercih edildiği semtlerin pazarlarında ve büyük marketlerde rahatlıkla bulunabilir.
Ben kuşkonmazı genellikle Bakırköy Pazarından alıyorum.
Geçen bahar hem çorbasının hemde kaşarlısının tariflerini vermiştim.
Bugünkü bölümde tarifini vereceğim pastırmalı kuşkonmazı geçen bahar hazırlamıştım ama tarifini vermek bu bahara kaldı.
Pastırma olarak her zaman olduğu gibi Kastamonu pastırması kullandım.


14 Mayıs 2019 Salı

GÜVEÇTE PÜRELİ ET

Muhterem'le Afiyetle
Ramazan ayında iftar da ağırladığımız misafirler için menü oluşturmak, o yemekleri yapmaktan daha zor olabiliyor.
Misafirinizin neyi sevip sevmediğini bilmiyorsanız işiniz daha da zorlaşıyor.
O zaman klasik tariflere yer verip işinizi şansa bırakmıyorsunuz.
Bugünkü tarifimiz olan güveçte püreli et, tam misafir menülerine yakışacak bir tarif.
Bu tarifi sevmeyen olmaz sanırım.
Misafir menülerinde pilav mutlaka bulunuyor.
Pilavın yanında da mutlaka bir garnitür ve et ürünü ile birlikte servis yapılıyor.
Bu tarifte, garnitür olan püreyi ayrıca servis yapmak zorunda değilsiniz.


9 Mayıs 2019 Perşembe

ÇİLEKLİ, MUHALLEBİLİ PRATİK PASTA

Muhterem'le Afiyetle
Yemek blogculuğunun en hareketli mevsimi bence bahar aylarıdır.
Ömrü çok az olan bahar sebzeleri ve meyveleri tezgahlara çıktığı anda onlarla tarifler hazırlayıp yayınlamak gerekiyor.
Elbette baharda sadece bahara özgü sebze ve meyveler çıkmıyor.
Birde çeşit çeşit yenilebilir otlar var ki çoğu baharda bir kaç hafta tezgalarda olup, sonra birden yok oluyorlar.
Taze otlarla da çıktıkları anda tarifler hazırlayıp yayınlamak gerekiyor.
Yaz ve kış aylarında ki sebze ve meyvelerin, bütün bir mevsimi, ayları kapsayan uzun bir dönemi var.
Bahar sebze ve meyvelerinin ömrü ise haftalarla sınırlı.
Baharda yaptıklarınızı, mevsimi geçmeden yayınlamak gerektiği için çok koşturmalı, hareketli bir sezon oluyor.


7 Mayıs 2019 Salı

TELBİNE ÇORBASI

Muhterem'le Afiyetle
Telbine çorbasını bilir misiniz? yada hiç duydunuz mu?
Telbine, arpa unu kullanılarak yapılan, Peygamber Efendimizin (S.A.V.) özellikle hastalar için tavsiye ettiği bir yemek.
Geçen kış eşim okuduğu bir yazıda konusu geçince telbine çorbasından haberdar olmuş.
Bana da bahsedince hemen konuyu araştırdım.
Bu çorbayı yapmak için en mühim malzeme arpa unu olduğu için onu bulmak için epey uğraştım.
Uğraştım diyorum çünkü o dönemde aradığım sorduğum hiç bir yerde bulamadım.
Sağlıklı unları olan bazı firmaların ürün gamlarında gözükse de piyasada bulamadım.
Fakat gerek pazarda ki bakliyatçılara, gerekse kilo ile açık ürün satışı yapan gıda dükanlarına da sürekli sordum.
Arpa unu bulamayınca tarifi uzun süre yapamadım.

6 Mayıs 2019 Pazartesi

HAYIRLI RAMAZANLAR

Muhterem'le Afiyetle
Dün akşam kılınan ilk Teravih Namazı, gece kalkılan Sahur, bu akşam yapacağımız ilk İftar ile birlikte bu yılın Ramazan ayına ulaşmış bulunuyoruz.
Rabbim bu Mübarek ayı en güzel ve hayırlı bir şekilde değerlendirebilmeyi hepimize nasip etsin.

Resül-i Ekrem (s.a.v) Efendimiz şöyle buyurur;
"İman ederek ve sevabını yalnız Allah'ü Teâlâ'dan bekleyerek Ramazan orucunu tutan kişinin geçmiş ve gelecek günahları mağfiret edilir" (Buhâri)

İstanbul'da Ramazan'ın ilk günü (6 Mayıs 2019) imsak ve iftar vakitleri;
İmsak: 04.09
İftar: 20.12


Ramazan Manisi;
Kavuştuk Ramazan'a,
Hemde büyük ihsana,
Bu ayda oruç tutmak,
Huzur verir insana.

"Afiyetle Kalın"

2 Mayıs 2019 Perşembe

ÇAY MASASI-40

Muhterem'le Afiyetle
Uzun zamandır yayınlanmayı bekleyen bu çay masasını neyseki Ramazan gelmeden yayınlamayı başardım😄
Bu çay masasını Şubat ayında hazırlamıştım.
Yayınlanmayı bekleyen başka çay daveti resmi vardı, önceliği ona verdim.
Hemen peşinden tekrar çay masası resmi yayınlamayayım dedim, arası bu kadar uzadı.
Çay misafirlerim için hazırladığım masanın ayrıntılarına gelirsek;
Hanımlara masa hazırladığım için peçete ve runner da pembe renkleri tercih ettim.
Tariflerde hamur işine çok ağırlık vermek istemedim.
Patatesli, kıymalı zarf böreği yaptım.
Poğaça yerine kıymalı biber dolması yaptım.
Salata olarak, çiçek şehriye salatası yaptım.
Ben misafirlerime çay misafiri de olsa, yemek misafiri de olsa mutlaka yoğurtlu salata hazırlıyorum.
Bu masanın yoğurtlu salatası erişteli, yoğurtlu kereviz salatasıydı.
En çok bu salata tercih edildi.