28 Ocak 2021 Perşembe

MOR HAVUÇ ÇORBASI

Muhterem'le Afiyetle
Mor havuç kullanır mısınız?
Açıkçası ben hiç mor havuç almazdım.
Bir kaç ay önce, kullandığım antioksidan deposu olan mor sebzelere bir de mor havucu eklemeye karar verdim.
Pazardan 1 kilo aldım.
Niyetim salatalara rendelemek, yada yoğurtlu tarator olarak hazırlamaktı.
Her iki şekilde de kullandım.
Bir gün pirinç salatası yapmak için garnitürleri hazırlarken, içine mor havuç küpleri de atmaya karar verdim.
Mor havucu küp küp doğrayıp, suda haşladım.
Suyun içinden kevgirle alınca haşlanan suyu kaldı.
Akşama da tarhana çorbası yapacaktım, bu suyu kullanarak çorbayı yaptım.
Rengine tek kelime ile bayıldım, o günden sonra sık sık tarhana çorbamı içine salça eklemeden mor havuç rendeleyerek pişirdim.
Sebzeler içinde en güzel renk verenin kırmızı pancar olduğunu düşünürüz.
Mor havuçta muhteşem rengini piştiği yemeğe veren nadir sebzelerden birisiymiş.
Eğer mor renk seviyorsanız, mor renkli konseptli masalar kurmayı planlıyorsanız, mor havuç tariflerinize çok güzel renk verecektir. 

23 Ocak 2021 Cumartesi

İRMİKLİ, BAL KABAĞI TATLISI

Bizde bal kabağı genellikle tatlı olarak hazırlanır.
Bal kabağı, tuzlu tariflerde mesela çorba, börek, yemek, dolma olarak da pek çok tarifte kullanılıyor.
Çorbasını yadırgamadan içiyorum, annemin mısır bulguru ile birlikte bir iç hazırlayarak yaptığı bal kabaklı kara lahana dolmasına bayılıyorum ama börek içi olarak hiç sevemedim, yiyemiyorum.
Bazı tuzlu kabak tarifleri de çok ilgimi çektiği için not aldım, o tarifleri seveceğimi düşünüyorum.
Yaptığım zaman buradan da tariflerini yayınlarım. 
Tarifini verdiğim bal kabaklı tariflerin linkini aşağıya👇 ekliyorum.

20 Ocak 2021 Çarşamba

ELMA CİPSİ

Muhterem'le Afiyetle
Bugünkü tarifim çayın yanında sağlıklı atıştırmalık arayanlar için çok uygun bir tarif.
Evde sağlıklı cipsler yapmak çok kolay.
Pek çok sebze ve meyveden cips yapabilirsiniz.
Sulu ve nemli olan sebze meyveler (kabak-kivi gibi) biraz zor olsada onlardan bile cips yapabilirsiniz.
Elma, Portakal, Ayva, Armut, Pancar, Yer Elması ve tabii ki patates en kolay cip yapılabilen meyve sebzeler.
Nişastalı yapısı olanlar çok daha kolay suyunu kaybedip çıtırlaşıyorlar.
Cips yapmanın en zor tarafı, en düşük ısıda uzun sürede pişmesini beklemek.
Isıyı biraz yüksek tutarsanız bir anda yanabiliyor.
Cipslerinizi hava almayan kapaklı kaplarda saklayın.
Hava alınca çıtırlığını kaybediyor ama yumuşasa bile tadı şahane oluyor.
Bugünkü tarifte meyve olarak elma kullandım.
Elma cinsi olarak Amasya elması kullandım, pişince bile o muhteşem kokusunu kaybetmedi.
Daha önce tarifini verdiğim elmalı tariflerimin ve cips tariflerimin linkini aşağıya ekledim.

16 Ocak 2021 Cumartesi

KIRMIZI BİBERLİ HUMUS

Muhterem'le Afiyetle

Humus sever misiniz?
Pek çok kişi humusu yoğun bir tada sahip olduğu için tercih etmiyor.
Bizim evde de humus orijinal hali ile pek yenmiyor.
Bende humusun farklı malzemelerle çeşnilendirerek hazırlanan tariflerini yapıyorum, bu hali ile çok severek yeniyor.
Humus ile yaptığım diğer tariflerin linkini aşağıya ekledim.
Kırmızı biber ile hazırlanan humus için isterseniz kendi yaptığınız közlenmiş kırmızı biberleri kullanabilirsiniz.
"Biber közlemekle uğraşamam" derseniz o zaman 1 kavanoz kırmızı biber turşusu da işinizi görüyor.
Üstelik turşunun kendine has tadı humusa çok yakışıyor.

12 Ocak 2021 Salı

KAHVALTI MASASI 73-KÖYDE AİLE KAHVALTISI (13)

Muhterem'le Afiyetle

Bugün, bir kaç gündür devam eden kapalı ve puslu havanın etkisini dağıtmak için yazın köydeki evimizde hazırladığım kahvaltı masasını yayınlamaya karar verdim.
Bu kahvaltı masasını annem, yeğenim ve eşi için hazırlamıştım.
Temmuz ayındaydık, hava oldukça güneşliydi.
Bu yaz köydeki evimize gelen misafirlerimizi mümkün oldukça açık havada ağırladık.
Sabah saatlerinde evin ön tarafı gölge oluyor.
Fakat bütün malzemeleri dışarı taşımak, mutfağın yanında olan balkona taşımaktan daha zahmetli oluyor. 
Öğle ve öğleden sonra balkonun olduğu taraf gölge oluyor.
O gün misafirler gelene kadar güneş balkondan çekilir diye umuyordum.
Onlar gelene kadar masayı kurdum, aşırı güneş olmayan yerlerden masanın resimlerini çektim.
Fakat misafirlerim geldiği zaman ön tarafın daha serin ve gölge olduğuna karar verip, masayı el birliği ile verandaya taşıdık.

9 Ocak 2021 Cumartesi

TRABZON HURMALI TART KEK

Muhterem'le Afiyetle

Bir 9 Ocak gününden daha merhaba😊
9 Ocak eşimle evlilik yıl dönümümüz. 
Bu yıl 34. yılımıza girdik Elhamdülillah.
Eskiden her yıl kutlama için pasta yapardım.
Fakat şimdi çocuklar da olmayınca pasta gibi şeyler bize fazla geliyor.
Son yıllarda tatlı, tart, cupcake, kurabiye tarzı tariflerden oluşan daha ufak tefek şeyler hazırlamaya çalışıyorum.
Bu yıl onlardan birini yapmaya da fırsatım olmadı.
Bu tartı kutlama yapmak için yapmamıştım, daha önce hazırladığım bir tarttı, bugünü hatırlamak için bu tarifi yayınlamaya karar verdim.

4 Ocak 2021 Pazartesi

TAHİNLİ MUFFİN (TOP KEK)

Muhterem'le Afiyetle

Yeni yılın ilk tarifi ile merhaba😊
Her yeni yılda ilk tarif olarak hep tatlı tarifleri yayınlamaya çalışıyorum.
Geçen yıl "Yaban Mersinli Muffin" tarifi yayınlayıp, yeni yıl için güzel dileklerde bulunmuştum ama 2020 yılı Corona-Pandemi-Karantina derken bütün Dünya için oldukça zor bir yıl oldu.
Ne diyelim bu yeni yıl Corona'nın bittiği, sağlıklı, huzurlu bir yıl olur İnşaAllah.