31 Aralık 2010 Cuma

MUTLU YILLAR!

Yeni yılınız kutlu olsun.
Rabbim hepimize önce sağlık, huzur, helal kazanç, hayırlı iş, aile saadeti nasip etsin.
Ülkemizi her türlü görünür, görünmez belalardan ve kazalardan, afetlerden, depremlerden, savaşlardan, fitne ve fesatlardan, provakatörlerden, fenalığı için uğraşanlardan korusun.
(Amin)

"Afiyetle Kalın"

28 Aralık 2010 Salı

HİNDİ YAHNİSİ

Muhterem'le AfiyetleBugünlerde bazı ailelerde hindi telaşı aldı başını gidiyor.
Açıkçası biz yeni yılı hindi pişirip, kutlayan bir aile değiliz.
Ama sağlıklı olduğu için hindi eti sık sık masamızda yerini alır.
Eskiden hindi eti daha çok yılbaşında ortaya çıkar, sonra piyasadan kalkardı.
Şimdi pek çok firma piyasaya parçalanmış hindi eti sunuyor.
Yoksa 3-4 kişilik bir aile koca hindiyi tek başına bitiremezdi.
Yıllar önce eşimin abisinin köydeki evine gitmiştik.
Abimizin 3 adet hindisi vardı ve birisini kesip, tirit hazırlamışlardı.
Hindinin yağlı suyu ile tirit nefis olmuştu.
Bugünkü tarifte hindinin göğüs ve but bölümünden hazırlanan kuşbaşı büyüklüğünde ki hindi etini kullandım.
"Afiyetle Kalın"

HİNDİ YAHNİSİ;
Malzemeler;
Yarım kilo göğüs ve but bölümünden hazırlanmış kuşbaşı hindi eti,
1 büyük kase arpacık soğanı,
Yarım kilo küçük boy mantar,
2 adet domates,
2 adet sivri biber,
Maydanoz,
Tuz, zeytinyağı,
Kırmızı pul biber, karabiber.
HİNDİ YAHNİSİ TARİFİ;
Kuşbaşı büyüklüğünde doğranmış Hindi etini yıkayıp, süzün.
Tencereye eti yerleştirip, suyunu çekinceye kadar pişirin.
Arpacık soğanlarını temizleyip, yıkayın ve ete ekleyin.
Mantarları temizleyip, yıkayın tencereye ekleyin.
Hindi eti yavan olduğu için tencerenin içine 1 çay bardağı zeytinyağı ekleyin.
Domatesi, biberi, maydanozu küçük küçük doğrayarak hindi etine ekleyin.
Etin pişmesine yakın tuzu ve istediğiniz baharatları ekleyerek biraz daha pişirin.
Not;
Mantarın salacağı suyu ve domatesin suyunu düşünerek içine su ilave etmiyoruz ama daha sulu olmasını isterseniz 1 çay bardağı su ilave edebilirsiniz.
"Afiyet Olsun"

24 Aralık 2010 Cuma

PAZI YAPRAĞINDA TEKİR BUĞULAMA

Tekir balığı görüntüsü ile barbunya balığına çok benzer.
Aralarında ki farkı sıkı bir balıksever anlayabilir.
Bilirsiniz ben balık yiyemiyorum ama bu, sayfamın balık tariflerinden mahrum kalmasını gerektirmez.
Tabii eşimin balık düşkünü olması işimi çok kolaylaştırıyor.
Evde balık yiyecek biri olmasaydı işte o zaman hiç balık tarifi veremezdim.


STYLİSH BLOGGER ÖDÜLÜ

"Şifalı Yemekler" blogundan Fuat Bey beni ve 15 arkadaşımızı "Stylish Blogger Award" ödülüne layık görmüş, çok teşekkür ederim.
Bende aynı ödülü kendi emeği ile blogunu hazırlayan, tüm blog yazarı arkadaşlarıma hediye ediyorum.
"Afiyetle Kalın"

22 Aralık 2010 Çarşamba

ZEYTİNYAĞLI PIRASA

yemeğiEvdekilerin yemek seçmemesi bir ev hanımı için bulunmaz bir nimettir.
Çok şükür bizimkiler yemek seçmezler, hemen hemen her sebzeyi yerler.
Pırasa ise seveni az olduğu için pek çok eve girmez.
Bizde daha çok zeytinyağlısı ve yumurtalısı tüketilir.
Zeytinyağlı pırasayı kayınvalidemden öğrenmiştim, bizde pırasa hep kıymalı ve salçalı pişerdi o yüzden zeytinyağlı pırasa ile tanışmam evlendikten sonra oldu.
Arada sırada da kuzu eti ile pişiririm.
Yumuşacık kuzu eti ile pırasa nefis oluyor.
"Afiyetle Kalın"

leek

Pırasa ile hazırladığım diğer tariflerim için, bakınız;

Pırasalı Gözleme

Yumurtalı Pırasa

Zeytinyağlı Pırasa Dolması

Etli Pırasa Sarması

recipe
ZEYTİNYAĞLI PIRASA;
Malzemeler;
1 kilo pırasa,
2 adet orta boy havuç,
2 yemek kaşığı pirinç,
Tuz, zeytinyağı,
Servis için;
Limon.
Not;
Zeytinyağlıların vazgeçilmezi olan kesme şekeri ben pırasa da kullanmıyorum, o yüzden malzeme listesinde yok.
ZEYTİNYAĞLI PIRASA TARİFİ;
Pırasanın ilk katını soyup, atın.
Baş kısmını kesin, yıkayın.
Yaprakların iç kısmı çamurlu olabiliyor, o bölgedeki çamurları ayrıca dikkatli yıkayın.
Pırasaları isterseniz halkalar halinde, isterseniz bu tarifte olduğu gibi verev biçimde kesin.
Havuçları da pırasalar gibi doğrayın.
Tencereye pırasaları, havucu, pirinci, tuzu ve zeytinyağını bir seferde çiğden yerleştirin.
1 su bardağı su ekleyin.
Kısık ateşte ağır ağır pişirin.
Piştikten sonra soğutup, limon dilimleri ile servis yapın.
"Afiyet Olsun"

21 Aralık 2010 Salı

KÖFTELİ YUMURTALI ISPANAK

Ispanak, kış mevsiminin en sevilen sebzelerinin başında yer alır.
Yoğurtlu, kıymalı yemeği veya yumurtalı hali ile pek çok kişinin seve seve yediği ve tercih ettiği bir sebzedir.
Bu tarifin klasik yumurtalı ıspanak tarifinden tek farkı, köfte ile hazırlanan bir havuza yumurtasının kırılması.
Köfte havuzunu ne kadar sağlam yapsanız da yumurta, köfte havuzundan dışarı taşarak akıyor bir nevi "bendime sığmam, taşarım" diyerek kafa tutuyor : )
Köftenin kenarlarını biraz daha yüksek tutunca, yumurtanın beyazının aşağıya doğru sızması ile yanardağ görünümü alabiliyor.
"Afiyetle Kalın"


KÖFTELİ YUMURTALI ISPANAK;
Malzemeler;
1 kilo ıspanak,
1 adet soğan,
Kişi adedince yumurta,
Zeytinyağı, tuz.
Köfte malzemesi;
300 gram köftelik kıyma,
1 adet soğan,
1 paket etimek,
5-6 dal maydanoz,
1 adet yumurta,
Karabiber, tuz, kırmızı pul biber.


TARİFİ;
Ispanakları ayıklayın, saplarını ince ince, yapraklarını kalın kalın doğrayın.
İyice yıkayarak, süzün.
Tencerede küçük dopradığınız soğanları kavurun.
Ispanakları, tuzu ekleyip, ıspanakları kavurun.
Su eklemenize gerek yok, yıkadığınız zaman üzerinde kalan su yeterli olacaktır.
Pişen ıspanakları fırına dayanıklı bir tepsiye yerleştirin.
Köfteyi hazırlamak için;
Kıymanın içine rondoda çekip, un haline gelen etimeği ve soğanı ekleyin.
Maydanozları incecik kıyıp, ekleyin.
Yumurta ve baharatı ekleyip, yoğurun.
Köfteyi elinizle yuvarlak halkalar halinde hazırlayıp, ıspanakların üzerine yerleştirin.
Önceden ısıttığınız orta hararetteki fırında köfteler kızarıncaya kadar pişirin.
Daha sonra köfteli ıspanağı fırından alıp, köftelerin içine birer yumurta kırın.
Yumurtanın üzerine biraz tuz serpin, ve üzerini örtmeden tepsiyi yeniden fırına verin.
Yumurtalar pişince yemeğiniz hazır demektir.
Sıcak sıcak servis yapın.
"Afiyet Olsun"

17 Aralık 2010 Cuma

ET SUYUNA PİLAV

Pilavınız için et veya tavuk suyu kullanır mısınız?
Bizde sade suya pilav pek yenmez, o yüzden pilavın suyunda mutlaka et suyu veya tavuk suyu bulunur.
Pirinç pilavını çok sık pişirmiyorum.
Et yemeği veya tavuk olduğu zaman mutlaka pilav arandığı için, pişirdiğim etin veya tavuğun suyunu kullanıyorum.
Bu pirinç pilavını da daha önce tarifini verdiğim dana gerdan haşlamanın suyu ile pişirdim.
Pilav için kullanacağınız et suyunu, kuşbaşı etten yada kemikli etten hazırladığınızda arada ki farkı hemen anlayacaksınız.
Kemiksiz kuşbaşı etin suyu daha yoğun, bu yüzden pirinçlerin rengi daha koyu oluyor.
Kemikli etin suyu ise (bu tarifte olduğu gibi) daha duru oluyor ve pirinçlerin rengi çok değişmiyor.


13 Aralık 2010 Pazartesi

KEREVİZ PANE

Kerevizin tam mevsimindeyiz.
Eşim ve ben kerevizi severek tüketiyoruz ama kızım kerevizi pek sevmiyor.
Fakat bazı kereviz tariflerini severek yediğini görünce, kerevizin sıcakken daha çok çıkan kokusunu sevmediğini anladım.
Mesela, zeytinyağlı ve soğuk olarak yenen düğmeli kereviz, yoğurtlu olarak hazırlanan kereviz salatalarını ve bugün tarifini verdiğim kereviz paneyi severek yedi.
Kerevizi sevmiyorsanız, bir de soğuk olarak yenen salata ve zeytinyağlılarını denemenizi tavsiye ederim.
"Afiyetle Kalın"
Kereviz pane tarifini Lezzet dergisinin Kasım sayısında görüp, uyguladım.
Diğer kereviz tariflerim için, bakınız;

Sütlü Kereviz Çorbası

Zeytinyağlı Kereviz Dolması

Zeytinyağlı Düğmeli Kereviz

Kıymalı Kereviz Yemeği

Kereviz Salatası

Kerevizli Hamsi Buğulama

Portakalda Kereviz Salatası

Fırın Poşetinde Sebze ve Tavuk


KEREVİZ PANE;
Malzemeler;
3 adet orta boy kereviz,
1 limonun suyu,
Pane için;
3 yumurta,
1 su bardağı un,
1,5 su bardağı mısır unu,
Tuz, karabiber,
Kızartmak için;
Ayçiçek yağı,
Servis için;
Sarımsaklı yoğurt.
TARİFİ;
Kerevizlerin kabuklarını soyun.
1 parmak kalınlığında dilimler halinde kesip, limonlu suda haşlayın.
Yumurtaları çırpın, unu ve mısır ununu ayrı ayrı kaplara yerleştirin.
Mısır ununa tuz ve karabiber serpin.
Haşladığınız kereviz dilimlerini önce una, sonra yumurtaya en sonunda da mısır ununa bulayıp, ayçiçek yağında kızartın.
Kızarttığınız kereviz dilimlerini kağıt havlunun üzerine çıkarın.
Servis için, sarımsaklı yoğurt ve bol yeşillikli bir salata kullanabilirsiniz.
"Afiyet Olsun"

10 Aralık 2010 Cuma

TAM BUĞDAY UNU İLE ÇİÇEK EKMEK

Çocukluğumda rahmetli anneannem köyden esmer un gönderirdi.
Annem kulaklı makarna, kesme makarna, tepsi ekmeği gibi hamur işleri yaparak unu değerlendirirdi.
Unun rengi esmer olduğu için, biz o una "köy unu", beyaz una "İstanbul unu" derdik.
Açıkçası çocuk aklımızla beyaz unu tercih ederdik.
Meğer aslında sağlıklı olan esmer olan tam buğday unuymuş.
Şimdi marketlerden daha fazla para ödeyip, sağlıklı olduğu için rafine edilmemiş doğal ürünler aldıkça aklıma hep çocukluğumda yaşadığım bu olay gelir.
Bu ekmekte kullandığım tam buğday ununu İstanbul Halk Ekmek büfesinden aldım.
İçinde ki kepek miktarı diğer tam buğday unlarına göre daha fazla.

Çiçek ekmek tarifinde 1 bardak tam buğday unu kullanılmış, ben hepsini tam buğday unu olarak kullandım.
En kısa zamanda birde beyaz un kullanarak çiçek ekmek yapmak istiyorum.
Sıcak sıcak fırından yeni çıkmış bir ekmeğin tereyağı ile buluşması ise kaçınılmazdı : )
"Afiyetle Kalın"


TAM BUĞDAY UNU İLE ÇİÇEK EKMEK;  
Malzemeler;
5 su bardağı tam buğday unu veya beyaz un,
1 su bardağı ılık süt,
Yarım su bardağı su,
1 yemek kaşığı toz şeker,
1 tatlı kaşığı tuz,
1 tatlı kaşığı tereyağı,
3 yemek kaşığı sıvı yağ,
1 küçük paket (40 gram) maya,
Üzeri için;
Biraz sıvıyağ, susam veya çörek otu.


TARİFİ;
Mayayı ılık süt ve su ile birlikte bir kabın içinde eritin.
Maya kabarıp, aktifleşince içine, üzeri için olan malzemeler hariç, diğer malzemeleri ekleyin.
Unu yavaş yavaş ekleyip, özlü bir hamur oluncaya kadar yoğurun.
Hazırladığınız ekmek hamurunun üzerini örterek sıcak ortamda kabarmasını bekleyin.
Hemen hemen 1 saat içinde iki katına çıkan hamuru, iri mandalina büyüklüğünde 8 yada 9 parça halinde yuvarlayın.
Hazırladığınız yuvarlakları yağlayıp, un serptiğiniz tepsiye çiçek şeklinde dizin.
Ben büyük boy yuvarlak Borcam tepsi kullandım.
Not;
Yuvarlak hamurları birleştirmenize gerek yok, mayalanıp kabarınca kendiliğinden birleşiyor.


Tepsiye dizdiğiniz hamurları 15-20 dakika bekleterek mayalandırın.


Mayalanıp, kabaran hamurların üzerine biraz sıvıyağ sürüp, çörek otu veya susam serpin.
Önceden ısıttığınız orta dereceli fırında pişirin.
Fırından çıkınca üzerini bezle örtün, fazla soğumadan sıcak sıcak servis yapın.
"Afiyet Olsun"

7 Aralık 2010 Salı

NOHUTLU KUSKUS SALATASI

Muhterem'le AfiyetleDeğişik salata tariflerini severek deniyorum.
Bu salata tarifini de Damak Tadı blogundan sevgili Gül'de gördüm ve denedim.
Tek başına ana yemek olabilecek kadar besleyici ve doyurucu bir salata oldu.
"Afiyetle Kalın"


3 Aralık 2010 Cuma

KREMALI HAVUÇ ÇORBASI

Kış geldi, çorba tariflerine ağırlık vermek gerek diyeceğim ama İstanbul bu aralar bahardan kalma günler yaşıyor.
Doğalgaz harcamadığımız için, hava güzel olduğu için, poyraz sayesinde çamaşırlar çabucak kuruduğu için durumdan şikayetçi değilim ama her mevsim kendi zamanın da güzel.
"Afiyetle Kalın"
carrot soupsKREMALI HAVUÇ ÇORBASI;
Malzemeler;
3 adet havuç,
1 adet patates,
1 yemek kaşığı un,
1 küçük paket krema,
1 tutam dereotu,
4-5 kaşık zeytinyağı,
Tuz.
TARİFİ;
Havuçları ve patatesi yıkayıp, dış yüzeyini kazıyıp, ayrı ayrı rendeleyin.
Dibine yağ döktüğünüz tencerede önce havuçları kavurmaya başlayın.
Havuçlar biraz kavrulunca, patatesleri ekleyin.
Biraz da patateslerle kavurup, 1 yemek kaşığı un ekleyin.
Sürekli karıştırark unu biraz kavurun.
3-4 bardak su ve tuzunu ekleyin ve pişmeye bırakın.
Çorbayı isterseniz bu aşamada blender ile çırpıp, pürüzsüz yapabilirsiniz.
Dereotunu yıkayın ve incecik kıyın.
Krema ve dereotunu tencereye ekleyin.
4-5 dakika daha kaynatıp, ocağı kapatın.
Sıcak sıcak servis yapın.
"Afiyet Olsun"

1 Aralık 2010 Çarşamba

BÖBREK SOTE

Bu yıl Kurban Bayramı'nda, şap hastalığı tehlikesi yüzünden, büyük baş kurbanlıklar Avrupa Yakası'na geçemedi.
Bu tarafta olanlarda pek çok kişiye yetmedi.
Angus tipi ithal hayvanlara da güvenemediğimiz için ilk defa küçük baş kurban kestik.
Kurbanda sakatat olarak ciğeri, yüreği bayramın 2. günü pişirdim.
Böbrekleri de iki gün önce pişirdim.
Daha önce ki böbrek pişirmemden aldığım dersle : ) böbrekleri 2 gün suyunu sürekli değiştirdiğim su dolu bir kasede beklettim, sonra pişirdim.
Bu şekilde kokusu neredeyse yok oldu.
"Afiyetle Kalın"

Bu tarif ile Hobi Dünyam Yemek Etkinliği #8 -Kurban Bayramı Sofraları Etkinliği'ne katılıyorum. Ev sahibi olan Yeşil Mutfaktan Tarifler blogunun sahibi olan Özlem'e kolay gelsin dileklerimi iletiyorum.

Sumaklı soğan salatası tarifi burada


Mor lahanayı normal bıçakla doğradığınız zaman sertliğini almak için azıcık tuz ile ovarak 10-15 dakika bekletmenizi öneririm.

BÖBREK SOTE;
Malzemeler;
1 çift böbrek (ben küçükbaş kurbanımızın böbreğini kullandım)
3-4 yemek kaşığı zeytinyağı,
Tuz, kekik-kırmızı pul biber ve benzeri baharatlar.

Sunum için;
1 küçük boy mor lahana,
1 adet kuru soğan,
Soğan salatası için;
2 adet kuru soğan,
6-7 dal maydanoz,
1 yemek kaşığı sumak,
Tuz, zeytinyağı.


TARİFİ;
Böbreklerin pişerken kokmaması için, 1-2 gün önceden su dolu bir kaseye bırakın.
Günde 2-3 defa suyunu değiştirin.
Not; Kase buzdolabında beklemelidir.
Pişirmeden önce yatay bir şekilde kesip, ikiye ayırın.
Derin bir tencere yada kaçerola'ya(derin el tavası) 1 yemek kaşığı yağ döküp, böbrekleri içine atın.
Kapağını kapatarak ara sıra sallayarak içinde ki suyu salmasını sağlayın.
İçinde ki su çıkınca hemen süzün.
Tencereye yağın geri kalanını ekleyip, böbrekleri tekrar içine atın.
Ara sıra karıştırarak böbrekleri pişirin.
Üzerine istediğiniz baharatları ve tuzunu ekleyip, sunum için hazırladığınız salataların üzerine yerleştirip, servis yapın.
"Afiyet Olsun"

OSCAR ÖDÜLÜ

"Papatya68" blogunun sahibi olan sevgili arkadaşım, beni son günlerin popüler blog ödülü olan Oscar Ödülü'ne layık görmüş.
Oscar ödülü yemek blogları için değilde, sinema blogları için çok isabetli bir seçim.
Ama durumdan şikayetçi değilim, çok teşekkür ediyorum.

"Afiyetle Kalın"