28 Ocak 2010 Perşembe

MAŞ FASULYESİ PİYAZI

Emek hırsızları ile ilgili araştırma yaparken, pek çok blogun ve sitenin bu durumdan muzdarip olduğunu gördüm.
Bazen çok emek isteyen bilimsel bir yazıyı bile nereden alındığını belirtmeden, izin istemeden hemen kopyalayıp, yayınlıyorlar.
Bence sayfalarımızın kopyalanma özelliği engellenmeli, bir önceki yazımda bahsetmiştim.
Milliyet blog'un sayfaları hiç bir şekilde kopyalanmıyor.
Blogspot/Blogger, Google'a ait olduğuna göre bu uygulamayı onlarda uygulasınlar.
Hepimiz rahat edelim.
Resim konusunda tarifin tam ortasına yazı yazmak istemezdim ama artık bu şekilde ismimi tarifin tam ortasına yazacağım.
Hiç olmazsa resmi kırpıp, yazımı silemezler.

Tarifimize gelirsek;
Maş fasulyesi ile geçen yıl tanıştım, sayfamda salatasının tarifi ve maş fasulyesinin faydalarını anlatan bir yazı hazırladım.
Bakınız; Maş Fasulyesi Salatası

Daha çok salatasını yapıyordum ama piyazınında çok güzel olduğunu duydum.
Lezzet dergisinde içine nar taneleri atılmış halini de görünce, görüntüsüde çok hoşuma gitti ve hemen denedim.
Eşim ve bu tür salataları çok seven kızım piyaza bayıldı.
Maş fasulyesi bu şekilde sık sık mönümde yer alacak.
"Afiyetle Kalın"
MAŞ FASULYESİ PİYAZI;
Malzemeler;
2 su bardağı maş fasulyesi (market dışında pazarda ki bakliyatçılarda da bulabilirsiniz)
2 adet kırmızı biber,
Yarım demet maydanoz,
Yarım demet dereotu,
4-5 dal taze soğan,
1 adet narın taneleri,
3 adet katı haşlanmış yumurta,
Nar ekşisi, tuz, sumak, zeytinyağı.
Tarifi;
Maş fasulyesini ayıklayıp, yıkayın.
Üzerini geçecek kadar su ekleyin ve haşlayın.
Yeşil mercimek gibi kara bir su bıraktığı için, ilk suyu döküp, ikinci defa temiz suda haşlamaya devam edin.
Haşlandıktan sonra iyice süzülmesini bekleyin.
Bütün yeşillikleri ayıklayıp, yıkayıp, incecik doğrayın.
Kırmızı biberin tohumlarını çıkarıp, zar büyüklüğünde doğrayın.
Narın tanelerini çıkarın.
Bütün malzemeyi büyük bir salata kasesinde bir araya getirin.
Tuz, zeytinyağı, nar ekşisi ve sumak ekleyip, salatanızı karıştırın.
Katı haşladığınız yumurtaları dilimleyerek üzerine yerleştirin.
"Afiyet Olsun"

26 Ocak 2010 Salı

EMEĞE SAYGI İSTİYORUZ!

Bir önce ki yazımda bir emek hırsızından bahsetmiş, bakınız; Dikkat! emek hırsızı var!
O blogu Google'a şikayet etmiştik.
Google çalışanlarından Merve Hanım sorunumuza cevap verdi, şikayetimizi bu sayfaya yapmamız gerektiğini belirtmiş.
Önce ki yazımda 1 hırsızdan bahsetmiştim ama o yazıya gelen ihbarlarla aslında hırsızlığın boyutunun daha büyük olduğunu gördüm.
Farklı forumlarda 1-2 tarifimi görüyordum ama başka sitelerde pek çok tarifimi ve resimlerimi çalıp, yayınlamış.
Tarifleri ve resimleri izinsiz kopyaladıkları yetmiyormuş gibi, resimlerimin üzerinde ki "Muhterem'le afiyetle" yazısınıda siliyorlar.
istanbullulular.com diye bir site var.
Hemen bir mail yazdım, cevap gecikmedi.
Önce "Sanırım Google sıralamada sizden üstte olmamıza sinirlendiniz, inceler, gerekirse kaldırız" dediler.
Bende "Çalıntı içerikle üst sıralarda olmayı başarı olarak görüyorsanız bu sizin ayıbınız" dedim.
Tarifleri kaldırmalarını rica ettim.
Sonradan "tarifleri kaldırmayacağız, ufak değişiklikler yapacağız, bu tarifler pek çok sitede bu şekilde" dediler.
Evet, pek çok sitede, forumda ne yazık ki bu şekilde, tarifi izinsiz aldıkları yetmiyormuş gibi, ismimi de siliyorlar.
Mor biber diye bir site var, pek çok tarifimi kopyalamış bir de "sepet makarna" tarifimi kopyalayıp, üzerinde ki bana ait olduğunu gösteren "muhterem'le afiyetle" yazısını silmişler ve tarifi ekleyen kişi "ablamın tarifi" diye yazmış.
Gelen yorumlar "ablanın eline sağlık, amma uğraştırıcı bir tarif, tebrik ederim"
Yorumlara verilen cevap tam bir komedi "gerçekten birazcık zahmetli ama sabrınızı deneyip, bir kere yapın" ve daha neler neler...
Artık resimlerimin tam ortasına "Muhterem'le afiyetle" yazacağım.
Ben tarifim gözüksün diye kıyıya yazdıkça bunlar resimlerimi kırpıp, bu durumu kullanıyorlar.
******************************************************
2-3 gündür sürekli bu konunun peşindeyim "ne yapabiliriz?"
Pek çok emek sahibi bu durumdan muzdarip.
İnternette bu konu ile ilgili onlarca site dolaşıp, yazılanları okudum.
Gelen yorumlarını bile okudum, çoğu destek mesajı yazmış, bazısı bir kaç öneri de bulunmuş, bir de "ne istiyorsunuz insanlardan(emek hırsızını kastediyor!) bırakın ekmek parasını kazansın, internet paylaşma yeridir, paylaşın yazılarınızı! " diye yazmış.
Eminim o yorumu yazanda bir emek hırsızıdır.

Yazılarda bir çok öneri getirilmiş, bazısı gerçekten caydırıcı olabilir.
Fakat bazısı çok teknik işler, herkesin kendi başına yapabileceği şeyler değil.
Birde Milliyet'in bloglarında yazıların kesinlikle kopyalanamadığını öğrendim.
Sağ tuşun kapalı olmasının yanı sıra, yazı fare ile seçilemiyor bile.
Milliyet yaptıysa Google'da yapar.
Google'dan sayfalarımızın kopyalanmasını engelleyen tedbirleri almasını istiyoruz.
*****************************************************

Şimdi sizlere 3 gündür yazılarını okuduğum bazı sitelerin adresini veriyorum.
Girin yazıları ve mümkünse yorumları da okuyun, çünkü bazı ip uçları gelen yorumlara yazılmış.

T.C KÜLTÜR VE TURİZM BAKANLIĞI TELİF HAKLARI VE SİNEMA GENEL MÜDÜRLÜĞÜ
telifhaklari.gov.tr
Bu adreste hukuki ve cezai prosedür var.

AVUKAT ŞAMİL DEMİR
Blog yazarlarının telif hakları
Kopyala yapıştır yazarlık/ site sahipliği

GÜNEŞİN TAM İÇİNDE;
Süleyman Sönmez
(ç)Alıntılama sanatında zen!
Süleyman Bey oldukça faydalı bir içerik hazırlamış.
Gelen yorumlara da çok faydalı cevaplar vermiş.
100'ün üzerinde ki yorumu ve cevaplarını okudum.
Süleyman Bey bıkmadan sorulara çok açıklayıcı cevaplar yazmış.

BLOG EDİTÖRÜ-BLOG MANİA
Kadın blogları (moda,örgü,alışveriş) yazılarınız çalınıyor.!
Şimdi engelleme zamanı.!

Bu blogda hırsıza karşı neler yapabileceğiniz resimli olarak anlatılmış.
Şahsen ben RSS kısıtlamayı yaptım.
Ayrıca yazıda şikayetlerinizi nereye yapacağınızı hatta Google'a sitenin çalıntı içerik barındırdığını belirterek reklam almasını nasıl önleyebileceğinizi gösteriyor.
Lütfen sessiz kalmayın, emek hırsızlarını şikayet edin.

BİLGUER;
Blogger sağ tuş yasağı ve metin seçme engeli
Bu yazıda blogger kullanıcısı için sağ tuş yasağı ve metin seçme engelinin kodlarını bulabilirsiniz.
Üstelik, şablona girmeden, HTML kodları ile uğraşmadan, kolaylıkla yerleştirebilirsiniz.

BİLGİ USTAM;
Pagerank gücüyle emek hırsızlığı

EKONOMİ TÜRK;
........ İçerik hırsızlığı

Bu yazıda blogun sahibi ile yazılarını izinsiz alıp yayınlayan kişi arasında, yorum bölümünde karşılıklı yazışmalar var.
İçeriği izinsiz kullanan kişinin pişkinliğine inanamayacaksınız.

Allah hiç birimizi emek hırsızlarıyla karşılaştırmasın, emeğimizi boşa çıkarmasın İnşaAllah.

21 Ocak 2010 Perşembe

DİKKAT EMEK HIRSIZI VAR!

İnternet aleminin, blog yazarlarının baş belası emek hırsızlarına bir yenisi daha eklendi.
Dün benden sofralarınıza blogunun sahibinin haber vermesi ile olaydan haberim oldu.
Kendiside bu konu hakkında yazı yazmış.
Tarifleri, yazı ve resimleri çalınan blogların listesini de yayınlamış.
Listede kimler var;
Keskinli
Damak Tadı
Bir Demlik Sohbet
Taze Nane
Lezize
Diyalog Yemekleri
Muhteremle Afiyetle
Ezgili Tarifler
Gelibolu17
Nursen Yemek
Lezzet Treni
Lezzet Pınarı
Sevil Altunel
Acemi Şef
Arzumcum
Ve daha pek çok blog.
Hırsız, tarifleri, resimleri, yazıları birebir kopyaladığı yetmiyormuş gibi kategorilerimizi de olduğu gibi sayfasına geçirmiş.
Sayfasına yorum bırakılamıyor.
Sayfada pek çok reklam var, yani bizim tariflerimizle para kazanıyor.
Dün ne yapabiliriz diye biraz araştırayım dedim.
Blogger Google'a ait, sessiz kalmamamız için bende tarifleri çalınan arkadaşlarım ve kendi adıma Google'ın yardım forumuna yazı gönderdim.
Yazıyı görmek ve o kişiyi şikayet etmek için gitmeniz gereken sayfa burada
Şikayet ne kadar çok olursa, o kadar çabuk dikkate alınırız.

İşte hırsız blog;
http://yemek-evi.blogspot.com

19 Ocak 2010 Salı

BUĞDAY SALATASI

Hatırlarsanız, daha önce de buğday salatası tarifi vermiştim.
Bakınız; Buğday Salatası
Fakat o tarifi yaz aylarında hazırladığım için, içinde patlıcan-biber-kabak kızartması vardı.
Bu sefer içinde kızartma olmayan, mevsimine uygun bol yeşillik ve garnitür olan bir buğday salatası yaptım.
İşin içine kızartma girmediği için işiniz daha çabuk bitiyor, salatayı çok kısa zamanda hazırlayabiliyorsunuz.
"Afiyetle Kalın"
BUĞDAY SALATASI;
Malzemeler;
2 su bardağı buğday,
1 su bardağı mısır konservesi,
2 adet kırmızı biber,
2 adet havuç,
3-4 dal taze soğan,
Yarım demet maydanoz ve dereotu,
Tuz, zeytinyağı, isteğe bağlı; nar ekşisi.
Süslemek için;
Cherry domates ve nane yaprakları.
Tarifi;
Buğdayı ayıklayıp, yıkayın.
Üzerini geçecek kadar su ekleyip, haşlayın ve süzün.
Taze soğanı, dereotu ve maydanozu temizleyip, yıkayın ve incecik doğrayın.
Kırmızı biberin tohumlarını çıkarın ve zar büyüklüğünde doğrayın.
Havucun dışını kazıyıp, yıkayın ve zar büyüklüğünde doğrayıp, haşlayın.
Not; İsterseniz havucu haşlamakla uğraşmayıp, havuç turşusu kullanabilirsiniz.
Hazırladığınız bütün malzemeleri, mısırı, tuzunu ve zeytinyağını ekleyip, iyice karıştırın.
Domates ve nane yaprakları ile süsleyip, servis yapın.
"Afiyet Olsun"

*Muhterem'le Geziye güncellendi.
Carousel Alışveriş Merkezi ile ilgili yazı ve resimleri görmek için, bakınız;
Muhterem'le Geziye-Carousel Alışveriş Merkezi

16 Ocak 2010 Cumartesi

CİĞER YAHNİSİ

Sakatat (küçük ve büyükbaş hayvanın iç organları) pek çok kişinin yemediği yemek gurubuna girer.
Bizim eve Kurban Bayramı dışında sakatat olarak sadece tavuk ciğeri girer.
Eşim çok sevdiği halde sağlık açısından uzak durmaya çalışır.
Geçen hafta benden ciğer pişirmemi istediğinde her zaman ki gibi tavuk ciğeri pişirecektim fakat "ben kuzu ciğeri istiyorum" dedi.
Kasapta kuzu bulamadım ama dana ciğeri buldum ve aldım.
Kızartılarak yapıldığı için Arnavut ciğeri yapmak istemedim.
Bol soğanlı, kısık ateşte kendi suyu ve sebzelerin suyu ile pişen yahni yaptım.
Akşam yemeğinde, yanında müceddere ile birlikte servis yaptım.

Diğer ciğer tariflerim için, bakınız;

Arnavut Ciğeri

Yaprak Ciğer

Tavuk Ciğeri

"Afiyetle Kalın"
CİĞER YAHNİSİ;
Malzemeler;

300 gram dana karaciğeri,
3 adet orta boy soğan,
1 adet kırmızı biber,
2 adet sivri biber,
2 adet domates,
Yarım demet maydanoz,
Zeytinyağı, tuzot.
Tarifi;
Ciğeri kuşbaşı doğrayın.
Bol su ile yıkayıp, tencereye yerleştirin.
Kaynamaya başlayınca ilk suyunu dökün.
Tencereyi tekrar ocağa yerleştirin ve yarım çay bardağı zeytinyağını ekleyin.
Soğanları küçük küçük doğrayıp, tencreye ekleyip, biraz kavurun.
Domatesin kabuklarını, soyup, doğrayın.
Kırmızı ve sivri biberlerin tohumlarını çıkarın ve zar büyüklüğünde doğrayıp, domateslerle birlikte tencereye ekleyip, kısık ateşte pişirin.
Not; Pişmesine yakın tuzotu ve doğranmış maydanozu ekleyip, 4-5 dakika kaynatın.
"Afiyet Olsun"

14 Ocak 2010 Perşembe

KAŞARLI PİDE

Pide yaptığım zaman eşimin tercihi mutlaka Kıymalı Pide veya içinde şarküteri ürünleri olan Pastırmalı-sucuklu pide olur.
Bense kaşarlı ve beyaz peynirliyi çok severim.
Bu pide hamuru ölçüsü ile tart kalıplarımda 3 adet pide hazırlıyorum.
İkisi kıymalı-yumurtalı, yada sucukluysa, birisi mutlaka benim için kaşarlı olur.
Kaşarlı olan, kıymalı olana göre daha hafif oluyor.
"Afiyetle Kalın"
KAŞARLI PİDE;
Malzemeler;
Pide Hamuru Malzemesi;
1 adet küçük paket yaş maya,
1 su bardağı ılık su,
1 su bardağı ılık süt,
1 çay bardağı sıvı yağ,
1 adet yumurta,
2 tatlı kaşığı tepeleme toz şeker,
2 tatlı kaşığı tuz,
Aldığı kadar un (tahminen 5-5 buçuk su bardağı)
Üzerine;
1 adet yumurta (üzerine sürmek için)
Pide başına 1 su bardağı olmak üzere 3 su bardağı rendelenmiş kaşar peynir,
3 yemek kaşığı susam veya çörek otu.
Kalıbı yağlamak için;Biraz sıvı yağ ve un.
NOT;
Verdiğim ölçülerle 1 adet yuvarlak Borcam ve bir tart kalıbı ile 2 adet pide çıkıyor.
Yada küçük boy tart kalıbıyla 3 adet pide çıkıyor.
Tarifi;
Mayayı ılık su ve süt içinde iyice ezin.
Sıvı yağı,yumurtayı ekleyip, karıştırın.
Ununu ilave edip, tuzunu ve şekerini ekleyin.
Kıvamlı bir hamur oluncaya kadar yoğurun.
Çok çabuk toparlanan bir hamur olduğu için çabucak toparlanacaktır.
Hamurun üzerini örtüp, sıcak bir yerde 15-20 dakika dinlendirin.
Dinlenen ve kabaran hamuru ikiye,kalıbınız küçükse üçe ayırın.
Hamurun diğerlerini de farklı bir iç malzemesi kullanarak hazırlayabilirsiniz.
Yuvarlak bir Borcam veya benim kullandığım gibi bir tart kalıbını yağlayıp,un serpin.
Hamuru merdane yardımı ile açıp, kalıbınıza kenarları biraz yukarıda olacak şekilde yerleştirin.
Daha sonra kenarlarını içe doğru kıvırın.
Ortasının çok kabarmaması için bıçakla bir kaç yerinden delin.
Yumurtayı kırıp, iyice çırpın.
Kalıbın içine yerleştirdiğiniz hamuru önce yağlayın, sonra çırptığınız yumurtayı hamurun kenarlarına ve içine sürün.
Pidenin kenarlarına susam veya çörek otu serpin.
Hazırladığınız pideyi sıcak bir yerde mesela önceden ısıtmanız gereken fırının üzerinde yarım saat bekletin.
Rendelenmiş kaşarları hamurun ortasına yerleştirin.
Kaşarın üzerine 2-3 çay kaşığı tereyağ yerleştirebilirsiniz.
Önceden ısıttığınız orta hararette ki fırında pişirin.
Sıcak sıcak servis yapın.
"Afiyet Olsun"

DOSTLUK ÖDÜLÜ

"Ayşe'nin Mutfağı" blogunun sahibi olan arkadaşım Ayşe, bana Dostluk Bildirimi göndermiş.
Çok teşekkür ediyorum ve bu ödülü bütün bloglarla paylaşıyorum.
"Afiyetle Kalın"

12 Ocak 2010 Salı

MÜCEDDERE

Muhterem'le AfiyetleMüceddere, nam-ı diğer; yeşil mercimekli bulgur pilavı.
Bu pilavı ilk yaptığımda eşim ve kızım şaşırmış "yeşil mercimeğin bulgur pilavında ne işi var" diye sormuşlardı.
Bende bu pilavın özelliğinin bu olduğunu anlattım, neyse ki ikiside yemek seçmiyor ve bu pilava bayıldılar.
Müceddere bizim için vazgeçilmez bir lezzet oldu, neredeyse bulguru sade pişirmez oldum : )
Tek başına bile doyurucu bir yemek.
Yeşil mercimek çorbası yaptığınız zaman, mercimeği biraz fazla miktarda haşlayın, bir kısmını buzluğa kaldırın.
Bulgur pilavı yapacağınız zaman içine ekleyin.
Ben kullanmadım ama içine biber salçası ve kırmızı pul biber ekleyebilirsiniz.
"Afiyetle Kalın"

9 Ocak 2010 Cumartesi

EVLİLİK YILDÖNÜMÜ PASTASI

Bugün eşimle 23. evlilik yıldönümümüz.
Her yıl bugün için bir pasta hazırlıyorum.
Eşim eskiden şeker hamuruna çok karşı olduğu için pastaları hep krem şanti ile hazırlardım.
Bu sene biraz daha makul karşılıyor ama sadece beyaz olanlara razı oluyor, gıda boyasını yine istemiyor.
Bende kızımın doğum günü için hazırladığım pastanın artan şeker hamuru ile bu yıl ki pastamızı yaptım.
Süslemeyi fazla abartmadan sade hazırladım.
Pandispanyayı her sene kek hamuru ile hazırlardım çünkü ben biraz pandispanya özürlüyüm : )
Yaptığım pandispanyalar ya kabarmıyor, yada çok sert oluyordu.
Bu sene herkesin pandispanyalarını çok meth ettiği, Hünerli Bayanlar blogunun sahibi, Müge'nin pandispanya tariflerinden "yoğurtlu pandispanya"yı denedim, sonuç; Mükemmel.
Tarifi harfiyen uyguladım, pandispanyam hem çok güzel kabardı, hemde yumuşacık oldu, içini ıslatmama gerek kalmadı.
Pastayı süslerken minik kalpler ve şeker hamurundan güller, gofretten yapraklar kullandım.
Bence pasta yapmanın en güzel tarafı kaplaması bittikten sonra süslemek.
"Afiyetle Kalın"

7 Ocak 2010 Perşembe

ÇAY DAVETİ-7


Kalabalık misafir gurubum için tabakta servis yaptığım mönülerden birisini daha sizinle paylaşmak istiyorum.
Kuru dolmaları annem yapıp, getirdi.
Pratik yufka mantısını ise sufle kaplarında sosu diğer ürünlere bulaşmayacak şekilde servis yaptım.

ÇAY DAVETİ MÖNÜSÜ;

Pratik Yufka Mantısı

Ispanaklı Börek


Kuru Dolma

Örgülü Milföy Börek

Portakallı Çikolata Soslu Muhallebi

"Afiyetle Kalın"

*Muhterem'le Geziye güncellendi.
Bu aralar çok ihmal edip, ayda bir yazı yazdığım gezi blogumu nihayet güncelledim.
Soğuk havalarda vazgeçilmez mekanlarımız olan alışveriş merkezlerinden Capacity ile ilgili bir yazı hazırladım.
Bakınız; Muhterem'le Geziye- Capacity Alışveriş Merkezi


4 Ocak 2010 Pazartesi

PATATES PÜRELİ TEPSİ KÖFTESİ

Köfteyi ne ile servis yaparsınız?
Makarna ?
Pilav ?
Patates kızartması?
Yoksa patates püresi mi ?
Püre ile köfteyi bir arada pişirip, o şekilde sunmaya ne dersiniz?
İşte bu tarif, ikisinin bir arada olduğu ve hem göze hem damağa hitap eden bir tarif.
Misafir için uygun, şekil vermekle uğraşmadığınız için pratik.
Bizimkilerin acelesi yüzünden ben fazla kızartamadım ama siz üzerini biraz daha fazla kızartabilirsiniz.
Not: Bu ölçü kare Borcam içindir.
"Afiyetle Kalın"
PATATES PÜRELİ TEPSİ KÖFTESİ;
Malzemeler;
Köfte malzemesi;
Yarım kilo köftelik kıyma,
2 su bardağı ekmek içi,
1 adet orta boy soğan,
Yarım demet maydanoz,
1 adet yumurta,
2 yemek kaşığı sıvı yağ,
1 adet kırmızı biber,
Tuz, karabiber,
Damak tadınıza göre; kimyon, kırmızı biber gibi baharatlar.
Patates püresi için;
1 kilo haşlamalık patates,
2 yemek kaşığı tereyağ,
1 su bardağı süt,
Tuz ve karabiber.
Üzerine serpmek için;
2 su bardağı rendelenmiş kaşar peynir.
Fırın tepsisini yağlamak için;
3 yemek kaşığı sıvı yağ.

Tarifi;
Patatesleri iyice yıkayın ve bol su ile haşlayın.
Kıymayı, ekmek içini, yumurtayı, rendelediğiniz soğanı, çok küçük doğradığınız kırmızı biberi, incecik doğradığınız maydanozu, tuzu, karabiberi ve damak tadınıza uygun baharatları ekleyerek iyice yoğurun.
Kare Borcam'ı yağlayın.
Hazırladığınız köfte harcını tepsinin dibine dümdüz olacak şekilde yerleştirin.
Haşlanan patatesleri soğuk suyun içine atın ve soyun.
Sıcakken çatalla iyice ezin.
İçine tuz, karabiber, tereyağ ve sütü ilave ederek pürüzsüz oluncaya kadar yoğurun.
Patates püresini tepsideki köftenin üzerine yayın.
Hazırladığınız malzemeyi önceden ısıttığınız orta hararette ki (180 derece) fırında pişirin.
Köftenin pişmesine yakın, kaşar rendesini ekleyin.
Kaşar eriyip, hafif kızarıncaya kadar fırında pişirin.
Pişen yemeğinizi dilimleyerek sıcak sıcak servis yapın.
"Afiyet Olsun"