15 gün önce ağırladığım, kalabalık misafirlerim için hazırladığım mönü 5 çeşitten oluşuyordu.
Birde hepimizin çok sevdiği turşu vardı.
Yaptıklarınızın sayısını 6'ya 7'ye kadar çıkarabilirsiniz ama işin birde tabaktan geri dönme riski olduğu için 4 yada 5 çeşit en ideal sayı oluyor.
ÇAY DAVETİ MÖNÜSÜ;
Peynirli Börek
Puf Puf Poğaça
Şehriye Salatası
Tarçınlı Çörek
Kemalpaşalı Muhallebi
"Afiyetle Kalın"
*Muhterem'le Geziye güncellendi.
Alış Veriş Merkezleri bölümümüzün bu sefer ki konuğu Kale Outlet Center.
Bol resimli yazıyı görmek için, bakınız;
Muhterem'le Geziye- Kale Outlet Center A.V.M
27 Şubat 2010 Cumartesi
25 Şubat 2010 Perşembe
MEVLİD KANDİLİNİZ MÜBAREK OLSUN
MEVLİD KANDİLİNİZ MÜBAREK OLSUN!
Mevlid, Arapça doğum zamanı demektir.
Kameri takvimde ki aylardan Rebi'ulevvel ayının on birinci ve on ikinci günleri arasında ki geceye Mevlid gecesi denir.
Çünkü bu gece, dünyada ki bütün müslümanlara en son peygamber olarak gönderilen Hz. Muhammed Mustafa'nın (s.a.v) doğduğu gecedir.
İslamiyette bu gece, Kadir Gecesinden sonra en kıymetli gecedir.
Kandiliniz kutlu, dualarınız kabul olsun.
Mevlid, Arapça doğum zamanı demektir.
Kameri takvimde ki aylardan Rebi'ulevvel ayının on birinci ve on ikinci günleri arasında ki geceye Mevlid gecesi denir.
Çünkü bu gece, dünyada ki bütün müslümanlara en son peygamber olarak gönderilen Hz. Muhammed Mustafa'nın (s.a.v) doğduğu gecedir.
İslamiyette bu gece, Kadir Gecesinden sonra en kıymetli gecedir.
Kandiliniz kutlu, dualarınız kabul olsun.
22 Şubat 2010 Pazartesi
KIRMIZI BİBER DOLGULU FIRIN MAKARNA
YE#52 DAVET YEMEKLERİ;
Artık gelenekselleşen, etkinliklerde ki ilk göz ağrımız olan ye# yemek etkinliği ne yazık ki bazı aylarda ev sahipliğini üstlenen arkadaşlarımızın bloglarını güncellememeleri sebebi ile aksıyor.
Geçen ay bu sebeple etkinlik yapılamadı.
İnşallah bundan sonra ki etkinliklerde böyle sorunlar olmaz ve etkinliğimiz daha nice sayılara ulaşır.
Yemek etkinliğimizin 52.sinin ev sahipliğini ise Birsenin Mutfağı blogunun sahibi olan arkadaşımız Birsen üstlendi, kendisine kolay gelsin dileklerimi iletiyorum.
Artık gelenekselleşen, etkinliklerde ki ilk göz ağrımız olan ye# yemek etkinliği ne yazık ki bazı aylarda ev sahipliğini üstlenen arkadaşlarımızın bloglarını güncellememeleri sebebi ile aksıyor.
Geçen ay bu sebeple etkinlik yapılamadı.
İnşallah bundan sonra ki etkinliklerde böyle sorunlar olmaz ve etkinliğimiz daha nice sayılara ulaşır.
Yemek etkinliğimizin 52.sinin ev sahipliğini ise Birsenin Mutfağı blogunun sahibi olan arkadaşımız Birsen üstlendi, kendisine kolay gelsin dileklerimi iletiyorum.
20 Şubat 2010 Cumartesi
KAHVALTI MASASI-4
Bu kahvaltı mönüsünü geçtiğimiz aylarda eşimin yeğenleri için hazırlamıştım.
Masayı hazırladıktan sonra resmini çekmeye fırsat bulamadım.
Aynı masayı kızım okuldan gelince ikindi vakti tekrar kurdum ve beraber ikindi çayı içtik.
Bende masanın resimlerini o zaman çektim : )
Kahvaltı mönüsünde yer alanlar;
Peynirli Börek
Mantarlı-Biberli Sosis,
Elmalı Kurabiye
Klasik kahvaltılıklar;
Domates-salatalık-biber, çörekotlu beyaz peynir, kaşar peynir, zeytin.
Erik marmelatı-çilek reçeli-halis kestane balı ve kaymak.
"Afiyetle Kalın"
Masayı hazırladıktan sonra resmini çekmeye fırsat bulamadım.
Aynı masayı kızım okuldan gelince ikindi vakti tekrar kurdum ve beraber ikindi çayı içtik.
Bende masanın resimlerini o zaman çektim : )
Kahvaltı mönüsünde yer alanlar;
Peynirli Börek
Mantarlı-Biberli Sosis,
Elmalı Kurabiye
Klasik kahvaltılıklar;
Domates-salatalık-biber, çörekotlu beyaz peynir, kaşar peynir, zeytin.
Erik marmelatı-çilek reçeli-halis kestane balı ve kaymak.
"Afiyetle Kalın"
18 Şubat 2010 Perşembe
KEREVİZ SALATASI
Kereviz salatasını çoğumuz kendi bildiğimiz şekilde yapıyoruz.
Ben eskiden portakal ekleyerek, portakaldan hazırladığım çanaklarda sunum yapıyordum.
Bakınız; Portakalda Kereviz Salatası
Bu kış portakalı devre dışı bırakıp, içine havuç ekleyerek az mayonez bol yoğurt ekleyerek ve maydanoza benzeyen yapraklarını da incecik doğrayıp içine ekleyerek yaptım.
Halen en sevdiğimiz salatalardan birisidir.
Yemeğe gelen misafirlerime de sık sık bu salatadan hazırladım.
Özellikle et kavurması gibi ağır yemeklerin yanında yoğurtlu oluşu ve hafifliği ile tercih sebebimiz oldu.
"Afiyetle Kalın"
KEREVİZ SALATASI;
Malzemeler;
2 adet orta boy bol yapraklı kök kereviz,
2 adet havuç,
1 adet golden elma,
1 yemek kaşığı mayonez,
2 su bardağı yoğurt,
Tuz, zeytinyağı.
Tarifi;
Yoğurt ve mayonezi çırpın.
İsterseniz mayonezi yerine sarımsak ekleyebilirsiniz.
Kerevizleri soyup, iyice yıkayın ve rendeleyip, kararmaması için hemen yoğurt ile karıştırın.
Elmayı ve havucu da rendeleyip, kerevizin içine ekleyin.
Kerevizin yeşil yapraklarını iyice yıkayıp, ince ince doğrayın ve salataya ekleyin.
Tuzunu ve zeytinyağını ekleyip, iyice karıştırıp, servis yapın.
"Afiyet Olsun"
Ben eskiden portakal ekleyerek, portakaldan hazırladığım çanaklarda sunum yapıyordum.
Bakınız; Portakalda Kereviz Salatası
Bu kış portakalı devre dışı bırakıp, içine havuç ekleyerek az mayonez bol yoğurt ekleyerek ve maydanoza benzeyen yapraklarını da incecik doğrayıp içine ekleyerek yaptım.
Halen en sevdiğimiz salatalardan birisidir.
Yemeğe gelen misafirlerime de sık sık bu salatadan hazırladım.
Özellikle et kavurması gibi ağır yemeklerin yanında yoğurtlu oluşu ve hafifliği ile tercih sebebimiz oldu.
"Afiyetle Kalın"
KEREVİZ SALATASI;
Malzemeler;
2 adet orta boy bol yapraklı kök kereviz,
2 adet havuç,
1 adet golden elma,
1 yemek kaşığı mayonez,
2 su bardağı yoğurt,
Tuz, zeytinyağı.
Tarifi;
Yoğurt ve mayonezi çırpın.
İsterseniz mayonezi yerine sarımsak ekleyebilirsiniz.
Kerevizleri soyup, iyice yıkayın ve rendeleyip, kararmaması için hemen yoğurt ile karıştırın.
Elmayı ve havucu da rendeleyip, kerevizin içine ekleyin.
Kerevizin yeşil yapraklarını iyice yıkayıp, ince ince doğrayın ve salataya ekleyin.
Tuzunu ve zeytinyağını ekleyip, iyice karıştırıp, servis yapın.
"Afiyet Olsun"
16 Şubat 2010 Salı
SOSLU BEYAZ LAHANA
Beyaz lahanaya bayılırım, ne şekilde pişerse pişsin seve seve yerim.
Bu tarifi sevgili arkadaşım Esin'in sayfasında görmüş ve hemen denemiştim.
Sosunda yer alan salça, sarımsak ve kuru nane haşlanmış lahanaya inanılmaz bir lezzet veriyor.
Tarifi ilk aldığımdan beri defalarca yaptım, her seferinde severek yedik.
Bu kış lahanayı hep bu şekilde hazırladım.
Not;
Esin, bu tarifi kısırın yanında ve limonlu olarak öneriyor.
"Afiyetle Kalın"
SOSLU BEYAZ LAHANA;
Malzemeler;
1 adet orta boy beyaz lahana,
Sosu için;
1 çay bardağı zeytinyağı,
2 yemek kaşığı biber salçası,
2 yemek kaşığı kuru nane,
5-6 diş sarımsak,
Tuz.
Tarifi;
Lahanayı iri parçalar halinde koparın.
Kaynayan suda diriliğini kaybetmeyecek kadar haşlayın.
1 çay bardağı zeytinyağında, salça, kuru nane ve ezilmiş sarımsağı kavurun.
İşte tam bu sırada çıkan koku size salatanın ne kadar lezzetli olacağının ip uçlarını veriyor : )
Sosun içine hazırladığınız lahanaları ekleyip, tuz serpin.
Sos her yerine gelecek şekilde iyice karıştırın.
Servis tabağına yerleştirip, servis yapın.
"Afiyet Olsun"
Bu tarifi sevgili arkadaşım Esin'in sayfasında görmüş ve hemen denemiştim.
Sosunda yer alan salça, sarımsak ve kuru nane haşlanmış lahanaya inanılmaz bir lezzet veriyor.
Tarifi ilk aldığımdan beri defalarca yaptım, her seferinde severek yedik.
Bu kış lahanayı hep bu şekilde hazırladım.
Not;
Esin, bu tarifi kısırın yanında ve limonlu olarak öneriyor.
"Afiyetle Kalın"
SOSLU BEYAZ LAHANA;
Malzemeler;
1 adet orta boy beyaz lahana,
Sosu için;
1 çay bardağı zeytinyağı,
2 yemek kaşığı biber salçası,
2 yemek kaşığı kuru nane,
5-6 diş sarımsak,
Tuz.
Tarifi;
Lahanayı iri parçalar halinde koparın.
Kaynayan suda diriliğini kaybetmeyecek kadar haşlayın.
1 çay bardağı zeytinyağında, salça, kuru nane ve ezilmiş sarımsağı kavurun.
İşte tam bu sırada çıkan koku size salatanın ne kadar lezzetli olacağının ip uçlarını veriyor : )
Sosun içine hazırladığınız lahanaları ekleyip, tuz serpin.
Sos her yerine gelecek şekilde iyice karıştırın.
Servis tabağına yerleştirip, servis yapın.
"Afiyet Olsun"
15 Şubat 2010 Pazartesi
PEYNİRLİ BÖREK
Peynirli börek, tarifi verilemeyecek kadar basit ve herkesin yapabileceği bir börek çeşididir.
Hele yufkayı da hazır aldıysanız, işiniz çabucak biter ve çay demleninceye kadar böreğiniz hazır olur.
Fakat yufkayı sarma şekliniz işinizin uzamasına ve kısalmasına sebep olabilir.
Mesela çok basit görünsede tek tek sarıldığı için sigara böreği vakit alır, keza gül böreği de biraz zaman alabilir.
Bu tarifte ki sarma şekli ise işinizi çok çabuk bitirmenize sebep olacak kadar pratik.
Benim bu tarifi verme sebebim de daha çok yufkanın sarılış aşamasını anlatmak için.
Bu böreği daha önce farklı iç malzemesi kullanarak "etli-patatesli börek" olarak tarifini vermiştim.
"Afiyetle Kalın"
PEYNİRLİ BÖREK;
Malzemeler;
3 adet yufka,
1 kalıp beyaz peynir,
yarım demet maydanoz,
1 çay bardağı sıvı yağ,
Üzerine sürmek için;
1 çay bardağı sıvı yağ,
1 adet yumurta,
2 yemek kaşığı yoğurt,
Ayrıca; çörek otu.
Tarifi;
Yufkayı ortadan ikiye bölün.
Yarısının üzerine yağ sürün.
Ayıklayıp, yıkayıp, doğradığınız maydanozlarla, ufaladığınız beyaz peynirle hazırladığınız iç malzemesini yufkanın üzerine yerleştirin.
Yufkayı rulo yapın.
Rulonun uçlarından birisini tam ortaya getirin.
Rulonun diğer ucunu da tam ortaya getirin.
Katladığınız bölümleri birleştirin.
Sıvı yağla yağladığınız fırın tepsisine dizin.
Üzerine 1 yumurta, 2 yemek kaşığı yoğurt ve 1 çay bardağı sıvı yağdan oluşan karışımı sürün.
Üzerine çörek otu serpiştirin.
Önceden ısıtılmış, orta hararette ki fırında pişirin.
Pişen böreği tam ortasından keserek servis yapın.
"Afiyet Olsun"
Hele yufkayı da hazır aldıysanız, işiniz çabucak biter ve çay demleninceye kadar böreğiniz hazır olur.
Fakat yufkayı sarma şekliniz işinizin uzamasına ve kısalmasına sebep olabilir.
Mesela çok basit görünsede tek tek sarıldığı için sigara böreği vakit alır, keza gül böreği de biraz zaman alabilir.
Bu tarifte ki sarma şekli ise işinizi çok çabuk bitirmenize sebep olacak kadar pratik.
Benim bu tarifi verme sebebim de daha çok yufkanın sarılış aşamasını anlatmak için.
Bu böreği daha önce farklı iç malzemesi kullanarak "etli-patatesli börek" olarak tarifini vermiştim.
"Afiyetle Kalın"
PEYNİRLİ BÖREK;
Malzemeler;
3 adet yufka,
1 kalıp beyaz peynir,
yarım demet maydanoz,
1 çay bardağı sıvı yağ,
Üzerine sürmek için;
1 çay bardağı sıvı yağ,
1 adet yumurta,
2 yemek kaşığı yoğurt,
Ayrıca; çörek otu.
Tarifi;
Yufkayı ortadan ikiye bölün.
Yarısının üzerine yağ sürün.
Ayıklayıp, yıkayıp, doğradığınız maydanozlarla, ufaladığınız beyaz peynirle hazırladığınız iç malzemesini yufkanın üzerine yerleştirin.
Yufkayı rulo yapın.
Rulonun uçlarından birisini tam ortaya getirin.
Rulonun diğer ucunu da tam ortaya getirin.
Katladığınız bölümleri birleştirin.
Sıvı yağla yağladığınız fırın tepsisine dizin.
Üzerine 1 yumurta, 2 yemek kaşığı yoğurt ve 1 çay bardağı sıvı yağdan oluşan karışımı sürün.
Üzerine çörek otu serpiştirin.
Önceden ısıtılmış, orta hararette ki fırında pişirin.
Pişen böreği tam ortasından keserek servis yapın.
"Afiyet Olsun"
9 Şubat 2010 Salı
ZARGANA ŞİŞ
Zargana balığı görüntü olarak kafası hariç, hamsiye benziyor.
En ilginç tarafıda fosforlu yeşil renginde kılçıklarının olması.
Bazen boyu 1 metreye yaklaşıyormuş.
Balıkçı da zarganayı gördükten sonra aklıma ilk önce şiş yapmak geldi.
Her zaman ki gibi ben pişirdim, eşim yedi : )
"Afiyetle Kalın"
Zargana balığını balıkçı da temizletebilirsiniz.
Sizin isteğinize bağlı olarak kafasını bırakıyorlar yada koparıyorlar.
ZARGANA ŞİŞ;
Malzemeler;
Yarım kilo zargana balığı,
Yarım kilo arpacık soğan,
Tuz, zeytinyağı,
1 paket çöp şiş.
ZARGANA ŞİŞ TARİFİ;
Zargana balığını balıkçınıza temizletin.
Akan suyun altında iç kısmını iyice yıkayın.
Elinize gelebilecek boyda ki kılçıklarını temizleyin.
4-5 santim boyunda kesin.
Tuzunu serpin ve karıştırın.
Arpacık soğanların kabuklarını soyun ve yıkayın.
Çöp şişe bir balık, bir arpacık soğan olarak dizin.
Teflon tavanın dibine biraz zeytinyağı dökün ve önlü arkalı şişleri pişirin.
Bol yeşillik ve roka ile sıcak olarak servis yapın.
"Afiyet Olsun"
En ilginç tarafıda fosforlu yeşil renginde kılçıklarının olması.
Bazen boyu 1 metreye yaklaşıyormuş.
Balıkçı da zarganayı gördükten sonra aklıma ilk önce şiş yapmak geldi.
Her zaman ki gibi ben pişirdim, eşim yedi : )
"Afiyetle Kalın"
Zargana balığını balıkçı da temizletebilirsiniz.
Sizin isteğinize bağlı olarak kafasını bırakıyorlar yada koparıyorlar.
ZARGANA ŞİŞ;
Malzemeler;
Yarım kilo zargana balığı,
Yarım kilo arpacık soğan,
Tuz, zeytinyağı,
1 paket çöp şiş.
ZARGANA ŞİŞ TARİFİ;
Zargana balığını balıkçınıza temizletin.
Akan suyun altında iç kısmını iyice yıkayın.
Elinize gelebilecek boyda ki kılçıklarını temizleyin.
4-5 santim boyunda kesin.
Tuzunu serpin ve karıştırın.
Arpacık soğanların kabuklarını soyun ve yıkayın.
Çöp şişe bir balık, bir arpacık soğan olarak dizin.
Teflon tavanın dibine biraz zeytinyağı dökün ve önlü arkalı şişleri pişirin.
Bol yeşillik ve roka ile sıcak olarak servis yapın.
"Afiyet Olsun"
8 Şubat 2010 Pazartesi
5 Şubat 2010 Cuma
PANCARLI YUMURTA DOLMASI
Pancarlı yumurta dolması tarifi, geçen ay Lezzet dergisinde yayınlandı.
Tarifin resmini gördüğüm zaman en başta rengine vuruldum.
Nefis bir rengi vardı.
Geçen hafta tarifi denedim.
Tarifte yumurtanın sarıları ve mayonez haşlanmış pancara eklenip, püre yapılıyordu.
Tarifi aynen uyguladım, fakat rengi dergideki gibi olmadı.
Sanırım dergideki resimde sadece pancar kullanılmış.
Bir daha bu salatayı içine hiç bir malzeme katmadan sadece pancar turşusu püresi ile hazırlayacağım.
Eminim dergide ki gibi canlı rengi elde edeceğim.
Yumurtaların altına roka yaprakları dizerek sağa sola devrilmelerini engelleyebilirsiniz.
Tadı nasıldı? diye soracak olursanız, güzeldi.
Pazar günü kahvaltı misafirlerime hazırladım.
Kahvaltı resimleri burada
"Afiyetle Kalın"
PANCARLI YUMURTA DOLMASI;
Malzemeler;
4 adet yumurta,
1 adet pancar,
1 diş sarımsak,
1 yemek kaşığı mayonez,
Tuz, karabiber.
Roka yaprakları.
Tarifi;
Yumurtaları, içine tuz eklediğiniz suda katı olacak şekilde haşlayın.
Haşlanan yumurtaları keserek ikiye ayırın.
Yumurta sarılarını çıkarın.
Pancarın dış kabuğunu soyun ve iyice yumuşayıncaya kadar haşlayın.
Haşlanmış pancarı, yumurta sarılarını, mayonezi, rendelenmiş sarımsağı, tuz ve karabiberi rondo da püre haline getirin.
Hazırladığınız pancarlı püreyi krema sıkma şırıngasına doldurun.
Servis tabağına yıkadığınız roka yapraklarını yerleştirin.
Yumurta beyazlarını roka yapraklarının üzerine dizin.
Şırıngada ki püreyi yumurta beyazlarının ortasına sıkın.
Üzerini dereotu veya maydanoz yaparakları ile süsleyebilirsiniz.
Artan sosu ekmeğin üzerine sürerek yiyebilir, kanepe hazırlayabilirsiniz.
"Afiyet Olsun"
Tarifin resmini gördüğüm zaman en başta rengine vuruldum.
Nefis bir rengi vardı.
Geçen hafta tarifi denedim.
Tarifte yumurtanın sarıları ve mayonez haşlanmış pancara eklenip, püre yapılıyordu.
Tarifi aynen uyguladım, fakat rengi dergideki gibi olmadı.
Sanırım dergideki resimde sadece pancar kullanılmış.
Bir daha bu salatayı içine hiç bir malzeme katmadan sadece pancar turşusu püresi ile hazırlayacağım.
Eminim dergide ki gibi canlı rengi elde edeceğim.
Yumurtaların altına roka yaprakları dizerek sağa sola devrilmelerini engelleyebilirsiniz.
Tadı nasıldı? diye soracak olursanız, güzeldi.
Pazar günü kahvaltı misafirlerime hazırladım.
Kahvaltı resimleri burada
"Afiyetle Kalın"
PANCARLI YUMURTA DOLMASI;
Malzemeler;
4 adet yumurta,
1 adet pancar,
1 diş sarımsak,
1 yemek kaşığı mayonez,
Tuz, karabiber.
Roka yaprakları.
Tarifi;
Yumurtaları, içine tuz eklediğiniz suda katı olacak şekilde haşlayın.
Haşlanan yumurtaları keserek ikiye ayırın.
Yumurta sarılarını çıkarın.
Pancarın dış kabuğunu soyun ve iyice yumuşayıncaya kadar haşlayın.
Haşlanmış pancarı, yumurta sarılarını, mayonezi, rendelenmiş sarımsağı, tuz ve karabiberi rondo da püre haline getirin.
Hazırladığınız pancarlı püreyi krema sıkma şırıngasına doldurun.
Servis tabağına yıkadığınız roka yapraklarını yerleştirin.
Yumurta beyazlarını roka yapraklarının üzerine dizin.
Şırıngada ki püreyi yumurta beyazlarının ortasına sıkın.
Üzerini dereotu veya maydanoz yaparakları ile süsleyebilirsiniz.
Artan sosu ekmeğin üzerine sürerek yiyebilir, kanepe hazırlayabilirsiniz.
"Afiyet Olsun"
4 Şubat 2010 Perşembe
KIYMALI KEREVİZ YEMEĞİ
Kereviz, pek çok kişinin sevmediği bir kış sebzesi.
Benim kızımda kerevizi sevmiyor.
Kokusu onu rahatsız ediyormuş.
Bense tam aksine kerevizin kokusunu çok severim.
Her hafta mutlaka pazardan kereviz alıyorum.
Ya bu tarifteki gibi pişiriyorum yada çiğ olarak salatasını hazırlıyorum.
Etli yada kıymalı yemeğini yaptığım zaman içindeki patates-soğan-havuç ile birlikte tam bir kök sebzeler yemeği oluyor.
Diğer kereviz tariflerim için, bakınız;
Zeytinyağlı Kereviz Dolması
Kereviz Pane
Portakalda Kereviz Salatası
Kereviz Salatası
Zeytinyağlı Düğmeli Kereviz
Fırın Poşetinde Sebze ve Tavuk
"Afiyetle Kalın"
KIYMALI KEREVİZ YEMEĞİ;
Malzemeler;
300 gram kıyma,
3 adet kereviz,
3 adet patates,
1 adet kuru soğan,
2 adet havuç,
2 adet kırmızı biber,
5 adet sivri biber,
Tuz, zeytinyağı.
Tarifi;
Soğanı küçük olarak doğrayın.
Zeytinyağında hafifçe kavurun.
Kıymayı ekleyip, kavurun.
Kerevizleri soyup, yıkayın ve isterseniz elma dilimi şeklinde isterseniz büyük küpler halinde doğrayın ve tencereye ekleyin.
Patatesleri de aynı şekilde hazırlayıp, tencereye ekleyin.
Havucun dışını kazıyıp, yıkayıp, doğrayın ve kerevizlerin içine ekleyin.
Kırmızı biber ve sivri biberin tohumlarını çıkarın.
Kırmızı biberi küçük küçük doğrayarak, sivri biberi ikiye bölerek tencereye ekleyin.
Kerevizin yaprağı varsa yıkayarak, ince ince doğrayın ve yemeğe ekleyin.
Tuz ve 2-3 bardak su ekleyerek kısık ateşte ağır ağır pişirin.
"Afiyet Olsun"
Benim kızımda kerevizi sevmiyor.
Kokusu onu rahatsız ediyormuş.
Bense tam aksine kerevizin kokusunu çok severim.
Her hafta mutlaka pazardan kereviz alıyorum.
Ya bu tarifteki gibi pişiriyorum yada çiğ olarak salatasını hazırlıyorum.
Etli yada kıymalı yemeğini yaptığım zaman içindeki patates-soğan-havuç ile birlikte tam bir kök sebzeler yemeği oluyor.
Diğer kereviz tariflerim için, bakınız;
Zeytinyağlı Kereviz Dolması
Kereviz Pane
Portakalda Kereviz Salatası
Kereviz Salatası
Zeytinyağlı Düğmeli Kereviz
Fırın Poşetinde Sebze ve Tavuk
"Afiyetle Kalın"
KIYMALI KEREVİZ YEMEĞİ;
Malzemeler;
300 gram kıyma,
3 adet kereviz,
3 adet patates,
1 adet kuru soğan,
2 adet havuç,
2 adet kırmızı biber,
5 adet sivri biber,
Tuz, zeytinyağı.
Tarifi;
Soğanı küçük olarak doğrayın.
Zeytinyağında hafifçe kavurun.
Kıymayı ekleyip, kavurun.
Kerevizleri soyup, yıkayın ve isterseniz elma dilimi şeklinde isterseniz büyük küpler halinde doğrayın ve tencereye ekleyin.
Patatesleri de aynı şekilde hazırlayıp, tencereye ekleyin.
Havucun dışını kazıyıp, yıkayıp, doğrayın ve kerevizlerin içine ekleyin.
Kırmızı biber ve sivri biberin tohumlarını çıkarın.
Kırmızı biberi küçük küçük doğrayarak, sivri biberi ikiye bölerek tencereye ekleyin.
Kerevizin yaprağı varsa yıkayarak, ince ince doğrayın ve yemeğe ekleyin.
Tuz ve 2-3 bardak su ekleyerek kısık ateşte ağır ağır pişirin.
"Afiyet Olsun"
1 Şubat 2010 Pazartesi
SOSİSLİ KESME POĞAÇA
Bu poğaçayı hazırlamayı yapım aşaması pratik olduğu için seviyorum.
Tek tek şekil vermek için uğraşmanıza gerek yok.
Hamuru dikdörtgen şekilde açıyorsunuz ve iç malzemesini yerleştirdikten sonra rulo yapıp, istediğiniz genişlikte kesiyorsunuz.
Bu tarifi daha önce peynirli olarak vermiştim.
Bakınız; Mayalı Kesme Poğaça
Bu poğaçayı ikram edecekleriniz arasında çocuk varsa, sosisli olanı peynirli olandan daha çok severek tüketiyorlar.
"Afiyetle Kalın"
SOSİSLİ KESME POĞAÇA;
Malzemeler;
1 su bardağı ılık süt,
Yarım su bardağı ılık su,
Yarım su bardağı sıvı yağ,
2 yemek kaşığı toz şeker,
1 tatlı kaşığı tuz,
11 gramlık instant kuru maya,
Çektiği kadar un (yaklaşık 5 su bardağı)
İçi için;
Sosis
Üzerine sürmek için;
1 yumurta sarısı,
İsteğe bağlı, susam yada çörek otu.
Yapılışı;
Ilık süt ve suyun içine toz mayayı boşaltıp, karıştırın.
Diğer hamur malzemelerinide ekleyip, kulak memesi kıvamında bir hamur oluncaya kadar un ekleyin (tahminen 5 su bardağı).
Hazırladığınız hamurun üzerini örterek, sıcak bir yerde 10-15 dakika bekletin.
Kabaran hamurun yarısını kopararak dikdörtgen şeklinde açın.
Açtığınız hamurun içine uzunlamasına dörde böldüğünüz sosisleri yerleştirin.
Hamuru rulo şeklinde sarın.
Ruloyu hemen hemen 10 santim boyutlarında kesin.
Hamurun diğer yarısınıda aynı işlemi uygulayarak hazırlayın.
Kestiğiniz hamurları yağlanmış fırın tepsisine aralıklarla dizin.
Yarım saat-45 dakika mayalandırıp, kabarmasını bekleyin.
Kabaran hamurların üzerine yumurta sarısı sürüp, isterseniz susam veya çörek otu serpin.
Önceden ısıtılmış, orta dereceli fırında pişirin.
"Afiyet Olsun"
Tek tek şekil vermek için uğraşmanıza gerek yok.
Hamuru dikdörtgen şekilde açıyorsunuz ve iç malzemesini yerleştirdikten sonra rulo yapıp, istediğiniz genişlikte kesiyorsunuz.
Bu tarifi daha önce peynirli olarak vermiştim.
Bakınız; Mayalı Kesme Poğaça
Bu poğaçayı ikram edecekleriniz arasında çocuk varsa, sosisli olanı peynirli olandan daha çok severek tüketiyorlar.
"Afiyetle Kalın"
SOSİSLİ KESME POĞAÇA;
Malzemeler;
1 su bardağı ılık süt,
Yarım su bardağı ılık su,
Yarım su bardağı sıvı yağ,
2 yemek kaşığı toz şeker,
1 tatlı kaşığı tuz,
11 gramlık instant kuru maya,
Çektiği kadar un (yaklaşık 5 su bardağı)
İçi için;
Sosis
Üzerine sürmek için;
1 yumurta sarısı,
İsteğe bağlı, susam yada çörek otu.
Yapılışı;
Ilık süt ve suyun içine toz mayayı boşaltıp, karıştırın.
Diğer hamur malzemelerinide ekleyip, kulak memesi kıvamında bir hamur oluncaya kadar un ekleyin (tahminen 5 su bardağı).
Hazırladığınız hamurun üzerini örterek, sıcak bir yerde 10-15 dakika bekletin.
Kabaran hamurun yarısını kopararak dikdörtgen şeklinde açın.
Açtığınız hamurun içine uzunlamasına dörde böldüğünüz sosisleri yerleştirin.
Hamuru rulo şeklinde sarın.
Ruloyu hemen hemen 10 santim boyutlarında kesin.
Hamurun diğer yarısınıda aynı işlemi uygulayarak hazırlayın.
Kestiğiniz hamurları yağlanmış fırın tepsisine aralıklarla dizin.
Yarım saat-45 dakika mayalandırıp, kabarmasını bekleyin.
Kabaran hamurların üzerine yumurta sarısı sürüp, isterseniz susam veya çörek otu serpin.
Önceden ısıtılmış, orta dereceli fırında pişirin.
"Afiyet Olsun"
Kaydol:
Kayıtlar (Atom)