31 Aralık 2019 Salı

MUTLU YILLAR!

Yeni yılınız kutlu olsun.
Rabbim hepimize önce sağlık, huzur, helal kazanç, hayırlı iş, hayırlı eş, hayırlı evlat, aile saadeti nasip etsin.
Ülkemizi her türlü görünür, görünmez belalardan ve kazalardan, akla hayale gelmez musibetlerden, terör eylemlerinden, afetlerden, depremlerden, savaşlardan, fitne ve fesatlardan, provokatörlerden, ülkemizin fenalığı için uğraşanlardan korusun.
(Amin)
"Afiyetle Kalın" 


29 Aralık 2019 Pazar

PATATESLİ, KIRMIZI BİBER SARMASI

Muhterem'le Afiyetle
2019 Yılının bitmesine sayılı günler kaldı.
Bugünlerde, yeni yıl kutlaması yapan ailelere yılbaşı akşamı için uygun olacak tarifler lazım oluyor.
Yılbaşı masalarının ağırlıklı rengi kırmızı olduğu için kırmızı renkli sebze, meyve ile hazırlanan tarifler daha çok tercih ediliyor.
Bu sebzeler arasında elbette göz alıcı rengi, dolgun yapısı, pek çok tarife uyum sağlaması ile kırmızı biber var.
Bugünkü tarifi kırmızı konseptli masalara çok yakıştığı için yayınlamaya karar verdim.


26 Aralık 2019 Perşembe

KESİLMİŞ SÜTTEN LOR PEYNİR YAPIMI

Muhterem'le Afiyetle
Sokağınıza gelen sütçüden açık süt alır mısınız?
Ben çocuklar küçükken açık süt alıyordum sonra kutu sütlerin daha güvenli olduğuna inandırıldık, sütü açık değil paketli olarak almaya başladık.
Daha sonra açık sütün güvenli bir yerden alındığı zaman, kutu sütten daha faydalı olduğu söylenmeye başladı.
Kutu sütlerin pastorizasyon işlemleri ve karton kutuda bekleme süreci kutu süt için "o kadar da sağlıklı değil" imajı oluşturdu.
Birde son yıllarda sağlıklı beslenmeye önem verilmeye başlanınca, işlenmiş gıdadan uzak durma, evde kendi yemeğini, yoğurdunu hatta peynirini yapma ihtiyacı doğdu.
Uzun zamandır yine açık süt alıyorum, aldığım açık süt ile evde yoğurt yapıyorum.
Tatlı yapmak için veya yemek yapmak için lazım olunca kutu süt de alıyorum.
Bir gün yine yoğurt yapmak için sütçümüzden açık süt aldım.
Sütü kaynatmak için ocağa koydum, aradan biraz zaman geçince birde ne göreyim bizim süt kesilmeye başlamış.
Süt genellikle sıcak yaz aylarında kesilme yapabiliyor, benim sütte Haziran ayında kesilmişti.
Ne yapsam ne etsem derken, kesilmiş sütü değerlendirmek için yapılan lor peynir yapmaya karar verdim.

23 Aralık 2019 Pazartesi

KARAGÖZ TATLISI

Muhterem'le Afiyetle
Bugünkü tarifim olan Karagöz Tatlısı arşivde yayınlanmayı bekleyen tariflerimden birisiydi.
2016 yılında kahvaltıya gelen misafirlerim için hazırlamıştım.
Kahvaltı masasının resimlerini yayınlamıştım ama tatlının tarifini yayınlamaya bir türlü fırsatım olmamıştı.
Menüsünde Karagöz Tatlısı olan kahvaltı masasının resimleri 👉BURADA
 

22 Aralık 2019 Pazar

EKMEK MAKİNESİNDE CEVİZLİ EKMEK

Muhterem'le Afiyetle
Bugün size arşivimde uzun zamandır yayınlanmayı bekleyen bir tarif vereceğim.
Yıllar önce anneler gününde anneme Sinbo'nun ekmek makinesini almıştık.
Annem yıllardır o makine ile çok güzel ekmekler yapıyor.
En çok hangi çeşidini yapıyor diye sorarsanız buna tek bir cevabım var, o da cevizli ekmek.
Bugünkü konumuz olan bu cevizli ekmeğide kahvaltıya gelen misafirlerim için annem yapmıştı.
Kahvaltıdan sonra ekmeklerin resmini tarifini yayınlamak için çektim ama yayınlamaya bir türlü fırsatım olmadı.
Bu ekmeklerinde menüsünde olduğu kahvaltı masasının  resimleri 👉BURADA
"Afiyetle Kalın"


20 Aralık 2019 Cuma

KURU DOMATESLİ, KARABUĞDAY SALATASI

Muhterem'le Afiyetle
Kuru domatesi çok severim.
Tek başına yoğurtlu salata olarak, çorba ve pilavlarda çeşni olarak girdiği yemeklere ayrı bir lezzet verir.
Kış aylarında seralarda üretilen domateslerin yerine, yazın mevsiminde güneşte kurutulmuş domatesin daha sağlıklı olduğunu düşünüyorum.
Kuru domatesle bulgur pilavı da, pirinç pilavı da çok güzel oluyor.
Birde bu tarifte olduğu gibi salatalara çok güzel eşlik ediyor.
Bu tarifi hazırlarken yeşillik olarak, tere-roka-taze soğan kullandım.
1 su bardağı haşlanmış karabuğday kullandım.
Ferahlık vermesi için nar taneleri, besleyici değerini arttırması içinde ceviz içi kullandım.
Sos malzemelerine nar ekşisi ekledim.

16 Aralık 2019 Pazartesi

FIRINDA HİNDİ BAGET

Muhterem'le Afiyetle
Son yıllarda tavuğun üretim sürecinin sağlıklı olmadığı ile ilgili çıkan haberler yüzünden pek çok kişi tavuk ve tavuk ürünlerini kullanmıyor.
Bizde mümkün oldukça tavuktan uzak duruyoruz.
Tavuğa alternatif olarak Hindi tercih ediyoruz.
Eskiden hindi eti kolaylıkla bulunan bir ürün değildi, benim çocukluğumda sadece yılbaşı zamanı ortaya çıkardı.
Şimdi pek çok firma parçalanmış hindi eti üretimi yapıyor.
Marketlerin et-tavuk reyonunda hindinin istediğiniz bölgesini alabiliyorsunuz.
Hindi kapama, göğüs, but, baget, ızgara tava gibi çeşitleri var.
Bu ürünlerle hazırladığım hindili tariflerim;

Hindi Kapama

Taze Patatesli Hindi But

Hindi Yahnisi


12 Aralık 2019 Perşembe

PANCARLI KARNABAHAR TURŞUSU

Muhterem'le Afiyetle
Kış sebzelerinden olan Karnabahar ile son yıllarda oldukça farklı tarifler hazırlanıyor.
Mesela Karnabahar kısırı, Karnabahar tabanlı pizza gibi.
Karnabahar ufalanan yapısı sayesinde şekilde şekile girebiliyor.
Bu tür tarifleri ilgi ile takip ediyorum fakat henüz denemedim, daha klasik karnabahar tariflerini yapmaya devam ediyorum.
Karnabahar turşu olarak da çok lezzetli oluyor.
Fakat beyaz rengi ile çok göz alıcı bir rengi olmuyor.
Tabii turşunun içine bugünkü tarifimizde olduğu gibi kırmızı pancar dilimleri attığınız zaman turşunuz çok canlı, göz alıcı bir renge sahip oluyor.


9 Aralık 2019 Pazartesi

BAL KABAKLI ETİMEK TATLISI

Muhterem'le Afiyetle
Mevsim tam bal kabağı mevsimi, bugünlerde pazar tezgahlarında market ve manavlarda bol bol bal kabağı var.
Üstelik bu bal kabakları kesmesi çok zor olan kabuklarından temizlenmiş olarak satılıyor.
Bazen bize memleketten bal kabağı geliyor, kabuklarını soymanın çok zor bir iş olduğunu oradan biliyorum.
Onun için pazarda satılan kabukları soyulmuş kabaklarla tarifler yapmak bana hiç zor gelmiyor.
Bugünkü bölümümüzün konusu olan "Bal Kabaklı Etimek Tatlısı" tarifini akşam yemeği misafirlerim için hazırladım.
Menüsünde bu tatlı olan akşam yemeği masasının resimleri 👉BURADA
Klasik Etimek tatlısını bal kabağı ile renklendirip, lezzetlendirmek için harika bir tarif.
Yapım aşamasında ki uzun tarif gözünüzü korkutmasın, ben biraz fazla ayrıntılı yazınca tarif bölümü uzadı.
Gayet pratik bir tarif, hele evde kabak tatlısı varsa işiniz yarı yarıya bitmiş demektir.


5 Aralık 2019 Perşembe

AKŞAM YEMEĞİ-16

Muhterem'le Afiyetle
Bu akşam yemeği masasını Salı akşamı gelen misafirlerim için hazırladım.
Menüyü oluştururken artık mevsimi olmayan yazlık sebzelerden uzak durdum.
Tamamen kış sebzeleri ile hazırlanan tariflerden yemekleri hazırladım.
O akşam menümüzde kış sebzelerinden Ispanak, Kereviz, Pancar, Turp, Havuç ve tatlıda da yine kış meyvelerinden olan Balkabağı vardı.

2 Aralık 2019 Pazartesi

KREMALI KESTANE

Muhterem'le Afiyetle
Kestane tezgahlara geleli epey oldu.
Her sene kestane ile yapılan bir kaç tarif vermeye çalışıyorum.
Bu seferki tarifi "Mutfak Sırları" sitesinden aldım.
Kremalı kestane tarifi oldukça kolay hazırlanan, çok pratik bir tarif.
Bu tarifin zorlayan tek tarafı haşlanan kestanelerin kabuklarını soymak.
Kremalı kestaneyi hazırladığınız zaman isterseniz kaşıklayarak yiyebilirsiniz, yada marmelat gibi ekmeğe sürüp yiyebilirsiniz.
Veya hazırlayacağınız kestaneli tariflerde kullanabilirsiniz.
Ben geçen yıl tarifini verdiğim Kestaneli Tart Kek tarifimde kestane ile kremayı karıştırmıştım fakat kremaya pişirme işlemi yapmadığım için böyle bir tat ortaya çıkmamıştı.
Kremanın ve kestanenin pişilmesi ile hazırlanan bu hali kesinlikle daha lezzetli oluyor.