31 Aralık 2020 Perşembe

MUTLU YILLAR!

Muhterem'le Afiyetle

Yeni yılınız kutlu olsun. 
Çok zor ve sıkıntılı geçirdiğimiz 2020 yılı bu gece bitiyor. 
Rabbim hepimize yeni yılı daha iyi geçirmeyi nasip etsin.
Bizleri sağlığımızla, evlatlarımızla, eşimizle, ailemizle imtihan etmesin İnşaAllah!
Rabbim hepimize önce sağlık, huzur, helal kazanç, hayırlı iş, hayırlı eş, hayırlı evlat, aile saadeti nasip etsin.
Ülkemizi her türlü görünür, görünmez belalardan ve kazalardan, akla hayale gelmez musibetlerden, salgınlardan, afetlerden, depremlerden, savaşlardan, fitne ve fesatlardan, provokatörlerden, terör eylemlerinden, ülkemizin fenalığı için uğraşanlardan korusun.
(Amin)
"Afiyetle Kalın" 
 
 

28 Aralık 2020 Pazartesi

TAZE ZERDEÇALLI HİNDİ DİLİMLERİ

Muhterem'le Afiyetle

Hindi göğüs eti, hindinin diğer yerlerine bakarak biraz daha yavan oluyor.
Bu sebeple göğüs eti pişirirken ya bol sebze ile sote yapıyoruz, yada baharatlarla biraz daha lezzetlendirmeye çalışıyoruz.
Bugünkü tarifimde bende hindi göğüs etini baharatlar ve taze zerdeçal ile marine ettim.
Taze zerdeçal her zaman bulunan bir ürün olmadığı için toz zerdeçal kullanabilirsiniz.
Marine yapmak için istediğiniz baharatları kullanabilirsiniz.
Bu tarifi hindi yerine tavuk göğsü kullanarak yapabilirsiniz.
Tavuk ile hazırladığım tarifin linkini de aşağıya ekledim.
 

23 Aralık 2020 Çarşamba

TAZE ZERDEÇALLI BASMATİ PİLAVI

Muhterem'le Afiyetle

Bugünkü tarifimde daha önce burada yer vermediğim iki ürün var.
Bunlardan birisi taze Zerdeçal, diğeri Basmati Pirinci. 
Zerdeçal, toz baharat olarak mutlaka mutfağımda yer alır, özellikle çorba ve tavuk yemeklerinde sık sık kullanırım.
Fakat taze olarak hiç kullanmamıştım.
Geçtiğimiz haftalarda A101 de taze Zerdeçal gördüm, tazesi kurusundan iyidir deyip aldım.
Taze zerdeçal ile 4 tarif hazırladım, resimlerini çektim.
En kısa zamanda onları da yayınlayacağım.
Tarifini verdiklerim;
 
 
 
Zerdeçalla ilk olarak pilav hazırladım.
Altın pilav da denilen bu pilav için Basmati pirinci kullandım.
Rengi benim beklediğimden çok daha canlı ve çarpıcı oldu.
Hatta o kadar çarpıcı oldu ki resimlerde netleme problemi yaşadım.
Bu resimlerde renklerde oynama yok, pilav tam bu renkte oldu.
Sizi yine bol resimli bir tarif bekliyor👇

18 Aralık 2020 Cuma

KEPEKLİ UNDAN MİNİ PİDE

Muhterem'le Afiyetle

Son yıllarda sağlıklı unlar, beyaz undan daha çok tercih edilir oldu.
Nedir bu sağlıklı unlar?
Seyiz unu, kavılca unu, kepekli un, tam buğday unu, çavdar unu, pirinç unu, nohut unu, karabuğday unu gibi un çeşitleri sağlıklı un kategorisine giren un çeşitleri.
Bu ürünlere son yıllarda kinoa unu, teff unu, soya unu, badem unu, hindistan cevizi unu gibi piyasada daha zor bulunan, evlerde daha az tercih edilen unlarda eklendi.
Sağlıklı unları bu kadar popüler yapan nedir?
En başta glisemik endeksinin düşük olması, sindirim açısından daha iyi olması, besleyici özelliğinin daha yüksek olması diyebiliriz.
Birde Gluten hassasiyeti olanlar için, Çölyak hastaları için içinde gluten olmayan unlar tercih ediliyor.
Bu unlar için Mısır unu, pirinç unu, karabuğday unu, nohut unu, patates ununu sayabiliriz.
Bugünkü tarifimde marketlerde çok rahat bulunan kepekli un kullandım.

13 Aralık 2020 Pazar

CİĞER KÖFTESİ-TAPLEMESİ

Muhterem'le Afiyetle
Sakatat, pek çok kişinin tercih etmediği, yine pek çok kişininde bayıla bayıla yediği bir yiyecektir.
Ülkemizde et, et ürünleri ve hayvanın iç organlarından oluşan sakatat bölümleri çok seviliyor.
Sokak satıcılarının önemli bir kısmı da yine sakatat ile hazırlanan yemekler satıyor.
Benim sakatatla alakam; 
Bağırsak-Kokoreç, Beyin gibi bazı çeşitlerini eve hiç almayız. 
Paça, İşkembe gibi bazı çeşitlerini pişiririm ama yemem.
Karaciğer, Yürek, Dalağı ise seve seve hem yaparım, hemde yerim.

7 Aralık 2020 Pazartesi

İRMİKLİ, DAMLA TATLISI

Muhterem'le Afiyetle

İrmikli damla tatlısını, 2018 yılında bir iftar daveti için hazırlamış, tarifini vermek için resimlerini çekmiştim.
Fakat bugün-yarın derken tarifi yayınlamak bugünlere kaldı.
Damla tatlısı, Bal Parmak Tatlısı ve İrmikli Kesme Tatlı gibi irmikle hazırlanan, dışı irmikle kaplanan bir tatlı.
Tatlının çabuk toparlanan kolay bir hamuru var.
Görünümü su damlasına benzediği için bu ismi almış.
Diğer irmikli tariflerden daha şık bir görüntüsü var.
Ortasına iç badem çok yakıştığı için genellikle badem tercih ediliyor.
Fakat çeyrek ceviz içi, fıstık gibi daha hesaplı kuruyemişlerde kullanılabilir.
Tarifi "Kibarın Mutfağı" (http://www.kibarinmutfagi.com/2017/12/irmik-mantolu-damla-tatls-tarifi.html) sayfasından aldım.

2 Aralık 2020 Çarşamba

PANCARLI, HAVUÇLU, KAMBER BİBERİ TURŞUSU

Muhterem'le Afiyetle
Kamber biberi diye bilinen bu kırmızı biber ile 3 yıl önce tanıştım.
Bir adı da "Domates Biberi" olan bu biberin şekli gerçekten domatese benziyor.
Dolmalık biberden daha etli bir dokusu var.
İçi doldurulmaya müsait olduğu için pek çok tarifi bu bibere uygulayabilirsiniz.
İnternette "Kamber Biberi" arattığınız zaman en çok turşu tarifi çıkıyor.
Bu biberle daha çok turşu yapılıyormuş.
Bende bir kaç yıldır turşusunu yapmak istiyordum ama bir fırsatım olmamıştı.
Çok şükür bu sonbahar turşusunu yapma imkanım da oldu.
"Tadı nasıl?" derseniz;
Ben çok beğendim, hem tat hemde görünüm olarak çok güzel bir turşu.
Allah kısmet ederse bir daha ki sefere lahanalı iç malzemesi ile tekrar yapmak istiyorum.
Ben turşu tarifleri verdiğim zaman sadece turşuyu kurup tarifini vermiyorum.
Turşu olduktan sonra da resimlerini çekip, o şekilde tarifini yayınlıyorum.
Bu turşuda da öyle yaptım.
Turşuyu hazırladım, olgunlaşma sürecini geçirdikten sonra tekrar sunum resimlerini çektim.
Sizi yine bol resimli bir tarif bekliyor👇

27 Kasım 2020 Cuma

BAL KABAKLI YULAF EZMESİ

Muhterem'le Afiyetle

Sonbahar demek turuncunun en güzel hali demek.
Turuncu demek; Sararan ağaçlar, balkabağı, Trabzon hurması, v.b. demek.
Sonbahar gelince web sitelerinin, blogların, sosyal medyanın rengi turuncuya döner.
Tarif verenler mutlaka bal kabaklı tariflere yer verir.
Moda ile ilgilenenler turuncu kombinler hazırlar.
Turuncu canlı bir renk olduğu için resimlerde hep canlı ve güzel çıkar.
Bu sebeple fotoğraf çekenlerde turuncuyu ayrı bir sever.
Neyse renk konusuna ara verelim, bugünkü tarifi anlatayım😊
Daha önce "Kızılcıklı Yulaf Ezmesi" tarifi verdiğim zaman bahsetmiştim.
Yulaf ezmesini süt ile pişirdikten sonra bu şekilde farklı ara malzemeler ile tatlı hazırlıyorum.
Bugünkü malzememiz; Balkabağı.
Yaz aylarında bu tarifi kızılcık ve vişne ile hazırlamıştım.
Her meyve ile farklı tatlar yakalayabilirsiniz.
Evde kalan balkabağı tatlısını bu şekilde değerlendire bilirsiniz.
Balkabağının kolaylıkla püre haline gelmesi de bu tarifte çok işe yarıyor.
Birer sıra ara ile sütte pişirilmiş yulaf ezmesi, balkabağı püresi ve kuruyemiş ile ortaya hem lezzetli, hemde sağlıklı bir tatlı çıkıyor.
Bol resimli bir tarif sizi bekliyor👇
 

20 Kasım 2020 Cuma

AKŞAM YEMEĞİ-21

Muhterem'le Afiyetle

Bu aralar yayınladığım yemek masalarının ortak özellikleri var.
Mesela bu masaları yazın köydeki evimizde hazırladım.
Yaz ayları olduğu için menüsünde yazlık sebze ve meyveler yer aldı.
Misafire hazırlanmadığı için daha mütevazi menüler hazırladım.
Eminim pek çok kişi sadece misafir geldiğinde değil, günlük hayatta da "bugün ne yapsam" sorununu yaşıyor. 
Bu sebeple, bu yaz kendimiz için hazırladığım masaların resmini, günlük menü önerisi vermek için çektim.
Köyde ki ortam bu tarz günlük menü resmi çekmek için çok uygun oluyor.
Bunun gibi 4 kişilik hazırladığım 3 yemek masası resimlerim daha yayınlanmayı bekliyor.
2 adet de misafir için hazırladığım kahvaltı masası resimlerim var.
Hepsini zaman içinde yayınlamaya devam edeceğim.

13 Kasım 2020 Cuma

ŞEKERSİZ ERİK MARMELATI

Muhterem'le Afiyetle

Son dönemde yazılarımda Koronavirüs'ten bahsetmiyordum.
Fakat son günlerde çevremden çok sayıda Korona hastası haberi almaya başladım.
Çok sevdiğim bir büyüğümün de ne yazık ki vefat haberini aldım.
Bu virüsün hiç şakası, boş vermişliği yok.
Koronavirüs soğuk havalarda iyice etkisini arttırdı.
Buna kapalı ortamlarda daha çok durulması da sebep olabilir.
"bunca zamandır bana bir şey olmadı" deyip, tedbirleri gevşetmek de buna sebep olmuş olabilir.
Lütfen tedbirli davranmaya devam edin, özellikle maskeyi ihmal etmeyin, maskesiz hiç bir yere çıkmayın, el hijyenine dikkat edin.
Hasta ziyaretlerini, taziyelere gitmeyi, ev gezmelerini, akraba ziyaretlerini bırakın.
Markette, pazarda olan işlerinizi hızlı bir şekilde bitirip, hemen evinize dönün.
Rabbim hepimize bu süreçten sağlıcakla çıkmayı nasip etsin İnşaAllah.

6 Kasım 2020 Cuma

SİYEZ UNLU, MAYASIZ GÖZLEME

Muhterem'le Afiyetle

Sağlıklı unlara olan ilgi son yıllarda oldukça arttı.
Siyez unu da bu ilgiden nasibini alanlardan oldu.
Bu unların beyaz una göre en büyük avantajı, glisemik endeksinin daha düşük olması.
Beyaz unlarla hazırlanan bir şey yediğiniz zaman daha çabuk acıkırsınız.
Fakat bu sağlıklı, işlenmemiş unlarla hazırlanan hamur işlerini yediğiniz zaman, kendinizi daha uzun süre tok hissedersiniz.
Bugünkü tarifte ben maya kullanmadım fakat mayalı da çok güzel sonuç alabilirsiniz.
Hamuru hazırlarken maya ilave edip, gözlemenizi o şekilde hazırlayabilirsiniz.
İsterseniz pişer pişmez tereyağı sürüp, yiyebilirsiniz.
Veya farklı iç malzemeleri ile dürüm yaparak yiyebilirsiniz.
 

2 Kasım 2020 Pazartesi

KAMBER BİBERİNDE YUMURTA

Muhterem'le Afiyetle

Geçmiş olsun Türkiye, geçmiş olsun başın sağolsun İzmir😔
30 Ekim'de, merkez üssü Ege Denizinde bulunan Sisam adası olan 6.6 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi. 
İzmir ve çevre illerden, hatta İstanbul'dan hissedilen depremde ne yazık ki (son güncelleme 114 kişi) kişi hayatını kaybetti.
Rabbim şu anda enkaz altında olanların yardımcısı olsun, bir an önce sağlıcakla enkazdan çıkmalarını nasip etsin İnşaAllah. 
Hayatını kaybedenlere Allah'tan rahmet, yakınlarına sabırlar diliyorum.

29 Ekim 2020 Perşembe

CUMHURİYET BAYRAMIMIZ KUTLU OLSUN!

Muhterem'le Afiyetle
Cumhuriyet'imizin 97. yılı kutlu olsun.

TÜRKİYE CUMHURİYETİ 
Türk oğlu Türk'üz bu vatanda ebediyen,
Ürkmeyiz ürkmeyeceğiz kat'iyen.
Rengi al, ay yıldızlı bayrağımız var,
Kanla kemikle kutsallaşmış toprağımız var. 
🌺🌺🌺
İnançlıyız, gururluyuz alnımız açık,
Yarınlar bizimdir artık yolumuz açık.
Elinde silâh Mehmetçik nöbet tutar,
Cin gibi gözleriyle pusuya yatar. 
🌺🌺🌺
Umudumuz her şeyimiz gençlerde,
Millet, özgürlük, vatan sevgisi hep gönüllerde.
Haydi, uyanın... 
Artık gidiyoruz aydınlığa,
Umudunuzu kaybetmeyin yoksa düşeriz karanlığa.
🌺🌺🌺
Rahat uyusun, şehitlerimiz, atalarımız,
İnmeyecek gökten yere bayrağımız.
Yorulmak, yılmak yakışmaz bize,
Elbette tarih şaşacak azmimize. 
🌺🌺🌺
Türk'üm, Türk'üz, Türk kalacağız,
İlimle, insanlıkla, dünyaya sesimizi duyuracağız.

Ahmet TAŞDELEN Koçarlı Çok Programlı Lisesi Öğretmeni /AYDIN

 

28 Ekim 2020 Çarşamba

MEVLİD KANDİLİMİZ MÜBAREK OLSUN!

Muhterem'le Afiyetle
HAYIRLI KANDİLLER!
Mevlid, Arapça "doğum zamanı" demektir.
Kameri takvimde ki aylardan Rebi'ulevvel ayının on birinci ve on ikinci günleri arasında ki geceye "Mevlid gecesi" denir.

Çünkü bu gece, dünyada ki bütün müslümanlara en son peygamber olarak gönderilen Hz. Muhammed Mustafa'nın (s.a.v) doğduğu gecedir.

İslamiyette bu gece, Kadir Gecesinden sonra en kıymetli gecedir.

Kandiliniz kutlu, dualarınız kabul olsun.
 

26 Ekim 2020 Pazartesi

KIŞLIK DOMATES SOS

Muhterem'le Afiyetle

Kış hazırlıklarını bitirmek için son günlerdeyiz.
Tarla domatesi tezgahlarda son günlerini yaşıyor.
Kışın domates tezgahlardan hiç eksik olmuyor fakat bu domatesler tarla domatesinin verdiği tat da olmuyor.
Bu sebeple yazdan, kış aylarında kullanmak için kışlık domates sosları hazırlanıp saklanıyor.
Bu soslarla neler yapabilirsiniz?
En başta yemeklerinizde kullanabilirsiniz,  menemen yaparken kullanabilirsiniz, domates çorbası yapabilirsiniz, makarna ve bulgur pilavında sos olarak kullanabilirsiniz.

19 Ekim 2020 Pazartesi

ÇAY MASASI-42

Muhterem'le Afiyetle

Köyde olduğumuz günlerde sadece yemek masası resimleri değil, kahvaltı ve çay masası da hazırlayıp resimlerini çektim.
Daha önce söylediğim gibi bunlar çoğu zaman kendimize hazırladığım mütevazi masalardı.
Bu masalar için hazırladığım menülerde, evde olan malzemelerle  veya bahçede olan sebze meyveyi değerlendirmek için yaptığım tarifler oldu.

14 Ekim 2020 Çarşamba

DOMATESLİ, BİBER SOSU

Muhterem'le Afiyetle

Sonbahar demek pek çok kişi için, romantik görüntülerin oluştuğu hazan ve hüzün mevsimi demek.
Sonbahar, bir ev hanımı için kışlık hazırlıklar için son günler demektir.
Tabii kışlık hazırlık yapanların sadece ev hanımı olduğunu söyleyemeyiz.
Hem çalışan, hemde evinde bu tür hazırlıklar yapan hanımlar, mutfakla çok ilgili olan beyler, bahçesinde ki ürünleri değerlendirmek için hazırlık yapanlar da var.
Kışlık hazırlıklarında amaç, bazen yaz mevsiminde olan ürünleri kışın da yiyebilmek, bazen de mevsiminde ucuz olan ürünleri kışında yiyebilmek için bu tarz hazırlama yöntemleri ile saklamak.

11 Ekim 2020 Pazar

SÜTLÜ KABAK ÇORBASI

Muhterem'le Afiyetle

Hava sıcakken pek aramadığımız çorba, havalar biraz serinleyince hemen baş tacımız oluyor.
Yaz aylarında çorba yapacağımız zaman öncelikle yoğurtlu çorba tariflerine veya sebze ile yapılan çorba tariflerine ağırlık veriyoruz.
Bakliyatlar biraz arka planda kalıyor.
Bugünkü tarifimde, yaz aylarının en sulu ve hafif sebzelerinden olan kabakla yaptığım bir çorba tarifi var.
Sütlü kabak çorbasını yıllardır yaparım fakat burada tarifi yoktu.
Bu yaz köydeki evimizde kabak çorbası yaptığım zaman, tarifini yayınlamak için yapım aşamalarının da  resmini çektim.
Bu tarifi beyaz unla veya tam buğday unu, siyez unu veya kavılca unu gibi çeşitli unlarla da hazırlayabilirsiniz.
Bu çorbaya dereotu da çok yakışıyor, o gün bende dereotu olmadığı için ekleyemedim.

6 Ekim 2020 Salı

KIZILCIKLI YULAF EZMESİ

Muhterem'le Afiyetle

Yulaf ezmesi, son yıllarda sağlıklı beslenme trendleri sayesinde altın çağını yaşıyor.
Pek çok diyet tarifinde yulaf ezmesi ile hazırlanan tarifler yer alıyor.
Yulaf ezmesi ile daha önce "fırın poşetinde yulaflı baget" tarifi vermiştim.
Birde kuru meyvelerle bonbon hazırlıyorum.
Hatta yulaf ezmeli bonbon tarifim yayınlanmayı bekliyor.
Ben yulaf ezmesini sütle yumuşatılmış hali ile seviyorum.
Bu tarifte ki gibi bir kup hazırlayacaksam mutlaka süt ile pişiriyorum.

1 Ekim 2020 Perşembe

AKŞAM YEMEĞİ-20

Bu sene Koronavirüs yüzünden sıkıntılı bir kış ve bahar geçirdik.
Seyahat yasağı ve sık sık sokağa çıkma yasağı olduğu için evlerimizden ayrılamadık.
Haziran ayında seyahat yasakları kalktığı anda pek çok kişi gibi bizde memleketimize gittik.
Bütün kış, hapis gibi geçen günlerden sonra Kastamonu'nun yemyeşil doğası bizi kendimize getirdi.
İlk ay hiç misafir ağırlamadık, kendi çekirdek ailemiz için yemek hazırladım.
Bu sezon yayınladığım yemek masası resimleri, hep bizim için hazırladığım masalardan oluştu.
Tabii sonrasında, özellikle Kurban Bayramından sonra misafirlikler başladı.
Biz yine fazla bir yere gitmedik ama gelmek isteyene "Hayır" diyemedik. 
Bizim gittiğimiz günlerde Kastamonu'da virüs vakaları daha az olduğu için içimiz biraz daha rahattı.
Misafir masalarımı sosyal mesafe kurallarına uygun bir şekilde hazırladım, yakında o masaların resimlerini de yayınlayacağım.

24 Eylül 2020 Perşembe

KARABUĞDAY CACIĞI

Muhterem'le Afiyetle

Bu aralar yazı yazmak için yine fırsat bulamıyorum.
Fırsat bulduğum zamanlarda da yenilenen Blogger kontrol paneline alışmaya çalışıyorum.
Ben çok fazla yenilik seven birisi değilim, alıştığım düzenin bozulmasını istemem.
Uzun zamandır alıştığımız Blogger'in eski kontrol paneli ile çok kolay yazı yazıyordum.
Yaz aylarından itibaren bu yenilik hizmete girdi fakat isteyen eski sistemi de kullanabiliyordu.
Bende yeni sisteme geçemeyi erteliyordum fakat bu ay eski sistem tamamen devreden çıktı.
Şimdi her şey değişmiş durumda, mecburen yeni panele alışmaya çalışıyorum.

19 Eylül 2020 Cumartesi

PEYNİRLİ, KAMBER BİBERİ

Muhterem'le Afiyetle

Kamber biberi ile geçen yıl bir tarif vermiş, Kamber biberi yaptığım diğer tarifleri yayınlamaya fırsat bulamadan mevsimi geçmişti.
Bugün, bugünlerde mevsimi gelen Kamber biberi ile hazırladığım bir tarif vereceğim.
Bu tarifte kamber biberinin içini, beyaz peynirli bir karışım ile dolduruyorsunuz.
Kaşar peynir ile üzerini kapatıp, fırında pişiriyorsunuz.
Kahvaltı veya diğer öğünlerde kullanabileceğiniz, biberin göz alıcı rengi ile masada göz dolduran nefis bir tarif.

7 Eylül 2020 Pazartesi

AKŞAM YEMEĞİ-19

Muhterem'le Afiyetle
Bu yaz köydeki evimizde hazırladığım yemek masalarından birisinin menüsünde, Kastamonu'nun meşhur yemeği olan "Tirit" vardı.
Bugünkü yemek masası resimlerim o masaya ait olacak.
Tirit yemeği, özellikle evde kemikli et varsa ilk düşünülen tariflerden birisidir.
Kastamonu'da "Tirit" merkeze yakın yerlerde, Kastamonu'nun meşhur ürünlerinden birisi olan "kel simit" ile hazırlanır.
Bu simitin üzerinde hiç susam yoktur ve normal simitten daha sert bir yapısı vardır.
Pek çok yerde tirit bu simitle yapılır.
Fakat sahil kesimlerine doğru gidildikçe tirit kuru yufka ile hazırlanır.
Bizde de hep kuru yufka ile hazırlanır.
Kastamonu'lu ev hanımlarının çoğu yufka açmayı bildiği için yufkasını kendisi hazırlar ve tirit için yufkayı biraz daha fazla pişirerek, normal böreklik yufkadan daha daha kuru olmasını sağlar.
Eğer benim gibi yufka açmayı bilmiyorsanız, imalat yapan yufkacılardan tiritlik yufka talep edebilirsiniz.
Yufkacı imalat yapmayıp sadece satıyorsa o zaman normal yufkayı alıp, rulo şeklinde tiritlik olarak kesip, tepsiye diziyorsunuz ve kuruması için fırında 20 dakika kadar pişiriyorsunuz.
Servis sırasında üzerine kemikli etin suyunu dökerek servis yapıyorsunuz.
Geçtiğimiz yıllarda Ramazan'da iftar misafirlerim için daha kalabalık bir masa için tirit hazırlamıştım.
İftar masasının resimleri 👉BURADA


1 Eylül 2020 Salı

YEŞİL MERCİMEKLİ, SEMİZOTU SALATASI

Muhterem'le Afiyetle
Semizotu, yaz aylarının en sevdiğim sebzelerinden birisidir.
Özellikle yoğurtlu salata olarak sık sık hazırlarım.
Değişik semizotu tarifleri gördüğüm zaman hemen denerim.
Bu tarifi, bu yaz Instagram'da BU sayfada gördüğüm zaman çok hoşuma gitti.
O günlerde köyde ki evimizdeydik.
Bir gün önce Emine halam kendi bahçesinden şahane semizotu getirmişti.
Malzemeler tamam olunca tarifi hemen uyguladım.
Tarifte domates sosu sarımsak ile hazırlanıyordu, biz soğanı çok sevdiğimiz için bol soğan ile domates sosu hazırladım.
Sarımsağı yoğurdun içinde kullandım.
Çok sevdiğimiz bir tarif oldu, daha sonra da sık sık bu salatayı hazırladım.
Sıcak yaz günlerinde hem ferah, hemde doyurucu bir salata oluyor.


30 Ağustos 2020 Pazar

30 AĞUSTOS ZAFER BAYRAMI

Büyük taarruzun yıl dönümü olan 30 Ağustos Zafer Bayramı'mız kutlu olsun.

30 AĞUSTOS
Her yıl bugün olur, Otuz Ağustos
İçime bir ordu havası dolar.
Başlar dimdik, gözler çelik, yüzler pos,
Bayrak imil imil, geçer ordular...

Geçer tunç adımlar demir göğüsler,
Geçer Mehmetçikler, geçer subaylar,
Hepsinin alnında zaferden süsler.
Geçer hayalimde bir bir alaylar.

Geçer toplar, geçer atlar, yağız, al,
Geçer dağlar, geçer yollar, şehirler...
Yangınlar üstünde ince bir hilal!..
Yaralılar düşe kalka geçerler.

Çılgın bir istekle bu şan akını
Afyon'dan, İzmir'e kaçlar çağıldar.
Unutmuş at gemi, kılıçlar kını,
Can canı unutmuş zafere kadar.

Ne var bu dünyada sana yakışan,
Alnında bir zafer sabahı kadar;
Sen Mehmetçik, söyle büyük kahraman,
Sana zafer kadar yakışan ne var?

Her yıl bugün olur, Otuz Ağustos,
İçime bir zafer havası dolar.
Başlar dimdik, gözler çelik, yüzler pos,
Bayrak imil imil, geçer ordular...

Ahmet Kutsi TECER

25 Ağustos 2020 Salı

VİŞNELİ UN HELVASI

Muhterem'le Afiyetle
Kısa bir aradan sonra merhaba!
Bu kısa arada nerelerdeydin? derseniz;
Haziran ayından beri Kastamonu'da ki evimizdeydik, son paylaşımlarımı hep oradan yapıyordum.
Perşembe günü eşimin işleri sebebiyle mecburen İstanbul'a döndük.
Dönmemiz kesinleşince toplanma telaşları, İstanbul'a gelince yerleşme ve uyum telaşları derken, yazı yazmak için fırsat bulamadım, süre uzadı.
Köyde son haftalarda akşamları serin bir havada uyurken, burada sıcakla başa çıkmaya çalışıyoruz.
Bu sene birde Corona virüs stresi var.
Köyde ve bulunduğumuz alanlarda yok denecek kadar az vaka sayısı olduğu için daha rahattık.
İstanbul gibi vakanın en çok bulunduğu bir şehirde ister istemez daha gergin oluyorsunuz.

5 Ağustos 2020 Çarşamba

KAHVALTI MASASI 72-KÖYDE KAHVALTI (12)

Muhterem'le Afiyetle
Bu yıl Corona virüs sebebiyle buruk bir bayram geçirdik.
Ramazan Bayramında ki gibi sokağa çıkma yasağı yoktu ama yine büyüklerimizin ellerini öpmeden, büyük aile masalarında toplanmadan bir bayram geçirdik.
Ziyaretlerimizi sosyal mesafe kurallarına uyarak gerçekleştirdik.
Bayramı fırsat bilip, tatil beldelerine ve memleketlerine gidenler İnşaAllah kurallara uymuştur.
Dün akşam açıklanan vaka sayıları pek iyi görünmüyor ama İnşaAllah vaka sayısı daha fazla artmaz.

31 Temmuz 2020 Cuma

KURBAN BAYRAMIMIZ KUTLU OLSUN!

kurban bayramı tebrik kartı
Kurban Bayramınızı en içten dileklerimle kutlar, hayırlara vesile olmasını dilerim.
Bu yıl, hem ülkemizi hemde Dünya'yı etkisi altına alan Korona virüs sebebiyle buruk bir bayram geçiriyoruz.
Ramazan Bayramı gibi sokağa çıkma yasağı olmasa da uymamız gereken tedbirler ve kurallar var. Kalabalık aile toplantılarında, cıvıl cıvıl bir arada olunan yemek masalarında bir araya gelemeyeceğiz.
Büyüklerimize ve küçüklerimize sarılıp, öpemeyeceğiz.
Rabbim başta ülkemizi ve tüm Dünya'yı bu virüs illetinden tez zamanda kurtarsın İnşaAllah.

KURBAN BAYRAMINDA VE SONRASINDA LAZIM OLABİLECEK TARİFLER;



 

"Afiyetle Kalın"

21 Temmuz 2020 Salı

KARABUĞDAY KISIRI

Kısır sever misiniz?
Çoook eskiden günlerin, çay misafirliklerinin salata olarak baş tacı kısırdı.
Sonradan binbir çeşit salata tariflerini yapmaya başlayınca, kısırın eski saltanatı kalmadı.
Fakat kısır sevdalıları halen var, onlar yine ince bulgur, bol yeşillik ve limonla kısırı evden eksik etmiyorlar.
Birde son yıllarda farklı bakliyatlarla kısır yapılmaya başlandı.
Bunlardan birisi de Karabuğday ile hazırlanan kısır.
Yapımı aynı ince bulgur ile yapılan kısır gibi, tek farkı karabuğday ince bulgurdan daha sert bir malzeme olduğu için ince bulgur gibi sıcak su ile ıslamak yeterli olmuyor.
Karabuğday kısır için haşlanarak kullanılıyor.
Bol yeşillik ve limon ile yaz sıcaklarında hafif yemek ve salata arayanlar için harika bir seçenek oluyor.


17 Temmuz 2020 Cuma

AKŞAM YEMEĞİ-18

Muhterem'le Afiyetle
Corona virüs sebebiyle geçirdiğimiz sıkıntılı bir kış ve baharın ardından, pek çok kişi gibi bizde seyahat yasağı kalkınca kendimizi memleketimizde bulduk.
İstanbul'da olduğumuz günlerde aklımız hep Kastamonu, Çatalzeytin de bulunan evimizdeydi.
Şehirde apartman hayatında, üstelik ülkece karantina sürecinde olmak çok yıpratıcıydı.
Haziran ayının ilk günlerinde geldiğimiz köydeki evimizde günler çok daha rahat geçiyor.
Daha önceki yazılarımda bahsetmiştim, bu sene ayrıca küçük birde bahçemiz var.
Ev işleri, başka işler derken bu sene birde bahçe işleri ile ilgileniyorum.
Allah nasip etti, ilk kabaklarımızı, salatalıklarımızı ve kıvırcıklarımızı yedik çok şükür.
Şimdi domates ve taze fasulyenin ürün vermesini bekliyoruz.

15 Temmuz 2020 Çarşamba

15 TEMMUZ DESTANI


15 Temmuz 2016 tarihinde bu Vatan için canını feda eden şehitlerimizi rahmetle, gazilerimizi saygıyla anıyorum.
Rabbim ülkemize bir daha böyle günler yaşatmasın.

Etnospor Kültür Festivalinde, 15 Temmuz destanı için hazırlanan video ve o stantda ki görüntülerle hazırladığım yazı 👉BURADA




29 Haziran 2020 Pazartesi

MUHTEREM'LE AFİYETLE 14 YAŞINDA!

Muhterem'le Afiyetle
Muhterem'le Afiyetle 14 yaşında🎉🎉🎉
Hep birlikte bir yılı daha bitirdik çok şükür.
29 Haziran 2006 tarihinde açtığım blogum Muhterem'le Afiyetle aralıksız yayın yaparak çok şükür 14. yılına girdi 😍😍😍
İlk yıllarımız güzel geri dönüşler, muhteşem tıklanma sayıları, sayısız yorumlarla dolu yıllardı.
Sosyal medya denen oluşum hayatımıza girdiği anda her yıl giderek düşen bir trafik olmaya başladı.
Sosyal medya (Instagram, Facebook, Pinterest, v.s) olmazsa olmazlardan oldu.
Beni blogdan takip edenlerin talepleri sebebiyle Instagram ve Facebook hesabı da açtım.
Fakat o tür oluşumlar çok fazla vakit isteyen, sürekli insanlara kendinizi-yaptıklarınızı beğendirmek zorunda olduğunuz (en azından bana öyle geliyor) bir mecra haline geldi.
Ben kimseden beni takip etmesini bile isteyemezken, tutup "gönderimi beğenin-yorum yapın, hiç olmazsa bir emoji yollayın" diyemem.
Bu sebeple 1 yıldır Instagram ve Facebook da yokum, hesaplarımı güncellemiyorum.
Zaten sosyal medyayı sadece bloglarımda yazdığım yazıları duyurmak için kullanıyordum.
Benim için şu anda sadece burası ve Pinterest var.
Blog dünyası her zaman ilk göz ağrım olarak ilk sırada oldu.
Pinterest ise blog sahibi olanları çok memnun eden bir oluşum.
Tariflerinizi, yazılarınızı pinleyen (kaydeden) Pinterest kullanıcısı, sizin yazınızı sizin blogunuza gelerek okuyor-ulaşıyor.
Bu da size trafik sağlıyor, daha çok kişiye ulaşıyorsunuz.
Bazı günler, ististiklerde Google aramalarından daha çok Pinterest'ten ziyaretçi akışı olduğunu görüyorum.
Blog yazan herkesin tek bir amacı var, yazdıklarımı daha çok kişi okusun, daha çok kişiye ulaşabileyim.
Bu sebeple bloglarımıza değer veren, bize trafik sağlayan sosyal medyayı daha çok seviyoruz.

yemek tarifleri sitesi
Geçtiğimiz sezon benim için gayet güzel başladı, rutin bir şekilde tariflerimi belli aralıklarla yayınlamaya devam ettim.
Fakat 2020 yılına girdikten sonra başlayan, ülkemizin yaşadığı felaketler (deprem, şehitlerimiz, çığ felaketi) derken, Korona virüsün tüm dünya ile birlikte bizi de etkilemesinin verdiği huzursuzluk, moral bozukluğu yüzünden yılbaşından itibaren oldukça verimsiz bir dönem geçirmiş oldum.
İnşaAllah bundan sonraki süreçte bu sıkıntılardan kurtuluruz.
Yine eskisi gibi ailelerimiz, sevdiklerimizle birlikte bir arada güzel günler geçiririz.

yemek resimleri
Her yıl olduğu gibi bu yıldönümü için, bir yıl içinde yayınladığım tariflerden seçerek kolajlar oluşturdum.
Her yıl yazdığım gibi;
Rabbim ömür ve sağlık verdiği müddetçe,
bizim evde yemek piştiği sürece ben buradayım, beklerim efendim 😊
Hep beraber daha nice uzun yıllara İnşaAllah!
"Afiyetle Kalın"


25 Haziran 2020 Perşembe

SARI KİRAZ REÇELİ

Muhterem'le Afiyetle
Önceki yazıda bahsetmiştim, Korona virüs sebebiyle uygulanan seyahat yasağı kalkınca bizde eşimle birlikte köydeki evimize geldik.
Burada günler İstanbul'da ki kargaşa ve kalabalığa bakarak daha güzel ve sakin geçiyor.
Yıllardır iş güç derken yaz ortasında geldiğimiz için bahçe yapma imkanımız olmuyordu.
Bu yıl eşim abisine bizim içinde küçük bir bahçe yapmasını rica etti.
Bizim geldiğimizde bahçede sebzeler ekilmişti.
Biz sulama, çapalama, yabani otlarını temizleme, gübre verme, birde domates-salatalık gibi sebzelere sırık dikme gibi işleri yapıyoruz.
Birde diğer bahçede 45-50 adet kadar çileğimiz var.
Çileklerinde sulanması, yabani otlarının temizlenmesi, toprağının çapalanması var.
Birde çilekler yerlere sürünmesin diye bez iple bağlamak, demet yapmak gerekiyormuş, onu yaptım.
Ben köy ve bahçe işlerini hiç bilmiyorum.
Eşim çocukluğundan hatırladığı kadarı ile "annem böyle yapardı" diye arada fikir veriyor.
En çokda bahçeyi hazırlayan yengemize soruyoruz, o bizi "şimdi bunu yapacaksınız, şimdi şunu yapacaksınız" diye yönlendiriyor.
Şu bir gerçek ki bahçe işleri çok güzel, insanı rahatlatan şeyler olsa da çok yorucu ve vakit alan işler.
İlk günlerde eğilip kalkmaktan, kas ağrıları yaşadım.
Sürekli yapmaya başlayınca bünyem alıştı.
Bütün kış ve bahar İstanbul'da evin içinde kalınca da iyice hamlaşmışız.
Bir fırsatını bulursam buradaki günlerimizle ve küçük sebze-çilek bahçemizle ilgili bir yazı hazırlayacağım.

18 Haziran 2020 Perşembe

MANTARLI, HİNDİ GÖĞÜS

Muhterem'le Afiyetle
Yine kısa bir aradan sonra merhaba 😊
Bu yıl Korona virüsün verdiği huzursuzluk sebebiyle yeterince tarif ekleyemesemde, burayı güncel tutmaya çalışıyorum.
Bu yazıyı size Kastamonu Çatalzeytin'de bulunan evimizden yazıyorum.
Seyahat yasaklarının kalkmasından sonra 15 gün önce eşimle birlikte memleketimize geldik.
İstanbul'da 3 ay süren kabus gibi ev karantinasından sonra burası tam anlamı ile Cennet gibi geldi.
Buraya gelince iş güç, yerleşme telaşları derken buraya yazı yazmaya fırsatım olmadı.
Birde burada ne yazık ki internet büyük sorun.
Bu yazıyı telefonumun mobil bağlantısı ile yazıyorum, ne yazık ki çok fazla kapasitesi yok.
İnternetim olduğu sürece, yazı yazmaya fırsatım olduğu sürece burayı güncellemeye çalışacağım.

31 Mayıs 2020 Pazar

ÇİRİŞ OTLU, MAYALI GÖZLEME

Muhterem'le Afiyetle
Korona virüs sebebiyle aylardır pazara gidemiyorum.
Hafta içi olan pazarlar açık fakat ben pazarlarda sosyal mesafeye uyulduğunu hiç görmedim.
Hep aşırı kalabalık oluyor, bu yüzden pazara gitmiyorum.
Sebze-meyve alışverişlerimi mecburen marketlerden temin ediyorum.
Bu yıl, başta yenilebilen otlar olmak üzere, bahar sebzelerinden olan enginar, bakla, sultani bezelye gibi sebzeleri hiç alamadım.
Yukarıda saydıklarımı marketlerin çoğu satmıyor.
Yine bir bahar sebzesi olan semizotuna talep var demek ki, semizotu bulabiliyorum.
Bahar gelince ben çeşit çeşit otlar alıp, onlarla tarifler hazırlayıp yayınlardım.
Bu yıl mümkün olmadı.
Bugünkü tarifimi geçen bahar hazırlamıştım ama üst üste çiriş otlu tarif verince bunun yayınını ertelemiştim.
İyi ki ertelemişim, bu baharda blogumda yenilebilir ot tarifi yayınlamış olacağım.


24 Mayıs 2020 Pazar

HAYIRLI BAYRAMLAR!

Muhterem'le Afiyetle
Ramazan Bayramımız kutlu olsun, sağlıklı-huzurlu daha nice bayramlara...
Bu yıl Korona virüs sebebiyle yaşadığımız olağanüstü durum sebebiyle, sokağa çıkma yasağı olduğu için hüzünlü bir bayram geçiriyoruz.
Rabbim başta ülkemizi ve tüm Dünyayı bu virüs illetinden tez zamanda kurtarsın.
Eski günlerde ki gibi büyüklerin ziyaret edildiği, akraba ziyaretlerinin yapıldığı cıvıl cıvıl bayramlara kavuşalım İnşaAllah.

"Afiyetle Kalın"

21 Mayıs 2020 Perşembe

BAKLAVA YUFKASIYLA PİLELİ BAKLAVA

Muhterem'le Afiyetle
Bu bayram sokağa çıkma yasağı olacak.
Bayramda sevdiklerimizden uzak olsak da, hüzünlü geçse de, yinede bayram geleneklerimizden olan bayram kahvaltıları, bayram tatlısı mutlaka yapılacak.
Bugünkü tarif, bayram tatlısı olarak yapabileceğiniz oldukça pratik bir tarif.
Hazır baklava yufkası ile hazırlanıyor.
Şeklini verebilmek için baklava yufkanızın taze ve kurumamış olması gerekiyor.
Görünümü biraz gazete baklavasına, birazda tulumba tatlısına benziyor.
Şerbet ve tatlı sıcaklığını ayarlayarak şerbetini verdiğiniz zaman çıtır çıtır, gayet güzel bir tatlı oluyor.
"Afiyetle Kalın"

20 Mayıs 2020 Çarşamba

RAMAZAN PİDESİ

Muhterem'le Afiyetle
Ramazan pidesi tarifi vermek için geç kaldığımın farkındayım.
Ramazan ayının bitmesine günler kaldı, artık herkeste Bayram heyecanı başladı.
İftarlar bitince, havalarda ısınınca artık eskisi gibi pide de aranmaz ama tarif 👉EKMEK kategorimde bulunsun.
Daha öncede dediğim gibi bu sezon benim blog hayatımın en verimsiz yılı oldu.
Yayınlanacak çok sayıda tarifim, mevsimlik tariflerim, çiçek ekmek-siyez unlu ekmek ve kavılca unlu ekmek gibi ekmek tariflerim var ama ne yazık ki onları düzenleyip, yayına hazırlayacak enerjim yok.
Ramazan bitince pidenin tarifini vermemin bir anlamı olmayacaktı, o yüzden onun yayınına öncelik verdim.
İnşaAllah önümüzdeki günlerde Korona virüs durumları daha da düzelir, hepimiz biraz daha moral buluruz.

19 Mayıs 2020 Salı

HAYIRLI KANDİLLER!

Muhterem'le Afiyetle
Bin aydan daha Hayırlı olan Mübarek Kadir Gecesi'ne ulaştık.
Kandilinizi kutlar, Hayırlara vesile olmasını dilerim.
Hayırlı Kandiller...

kadir gecesi görselleri 

Kadir suresi meali
Kadir Suresi (Arapça)
İnnâ enzelnâhü fî leyletil kadr (1)
Ve mâ edrâke mâ leyletül kadr (2)
Leyletül kadri hayrum min elfi şehr (3)
Tenezzelül melâiketü ver rûhu fîhâ bi izni rabbihim min külli emr (4)
Selâmün hiye hattâ matleıl fecr (5)

Türkçe Meali (Anlamı)
Rahman ve Rahim olan Allah’ın adıyla
1. Doğrusu Biz, onu Kadr gecesinde indirdik
2. Kadr gecesinin ne olduğunu bilir misin sen?
3. Kadr gecesi; bin aydan daha hayırlıdır
4. Melekler ve Rûh, o gece Rablarının izniyle her iş için iner de iner
5. O, tanyeri ağarıncaya kadar bir selâmettir.

19 MAYIS GENÇLİK VE SPOR BAYRAMI

Muhterem'le Afiyetle
19 Mayıs Atatürk'ü Anma Gençlik ve Spor Bayramımız kutlu olsun!


GENÇLİK MARŞI
Dağ Başını Duman Almış
Gümüş Dere Durmaz Akar
Güneş Ufuktan Şimdi Doğar
Yürüyelim Arkadaşlar
🍀🍀🍀
Sesimizi Yer, Gök, Su Dinlesin
Sert Adımlarla Her Yer İnlesin
🍀🍀🍀
Bu Gök, Deniz Nerede Var
Nerede Bu Dağlar Taşlar
Bu Ağaçlar Güzel Kuşlar
Yürüyelim Arkadaşlar
🍀🍀🍀
Sesimizi Yer, Gök, Su Dinlesin
Sert Adımlarla Her Yer İnlesin
🍀🍀🍀
Dağlar Taşlar Güzel Kuşlar
Ya Bu İnsanlar İnsanlar
Güneş Ufuktan Bir Gün Doğar
Yürüyelim Arkadaşlar
🍀🍀🍀
Sesimizi Yer, Gök, Su Dinlesin
Sert Adımlarla Her Yer İnlesin
🍀🍀🍀

*Gençlik Marşı (tam ad: Gençlik ve Spor Bayramı Marşı), Felix Körling'in derlediği Tre trallande jäntor (TraTrallande Jamtar, Tra-lalla Diyen Üç Kız) adlı İsveç folklorudur.
Selim Sırrı Tarcan tarafından notaları getirilmiş ve Ali Ulvi Elöve tarafından sözleri Türkçeleştirilmiştir.
Mustafa Kemal Paşa ve arkadaşlarının 19 Mayıs 1919'de Samsun'a çıktıktan sonra yolda okudukları söylenen "Dağ Başını Duman Almış" marşı, 20 Haziran 1938'de "Gençlik ve Spor Bayramı Marşı" olarak kabul edilmiştir.

11 Mayıs 2020 Pazartesi

EKŞİ MAYALI SOMUN EKMEK

Muhterem'le Afiyetle
Korona virüs günlerinde evinde ekmek yapmayan kaldı mı acaba?
Evde ekmek yapmak, hem çok fazla dışarı çıkmak istemediğimiz için, hemde satın aldığımız ekmeğin güvenli olup olmadığından emin olamadığımız için daha mantıklı geldi.
Evde ekmek yapmanın elbette olumlu tarafları var.
Mesela nasıl yapıldığını bildiğiniz için güvenli olması, kendi el emeğiniz olması, içine istediğiniz malzemeyi ekleyebilmeniz yada istediğiniz çeşitte unla yapabiliyor olmanız kesinlikle çok güzel.
Olumsuz taraflarına bakarsak, mayalanma sürecini beklemek gerektiği için bir ekmeğin ortaya çıkması biraz vakit alıyor.
Birde tabii ekmeği pişirdiğiniz fırının yakıt gideri var.
Günümüzde yeni fırınların hepsi elektrikli olduğu için, sık sık fırında ekmek pişirmek elektrik faturalarında artışa sebep oluyor.