Ali nazik yemeğini bilir misiniz?
Közlenmiş patlıcanın beyaz kısımlarının iyice ezilip yoğurtla karıştırılması ve üzerine kavrulmuş kıyma dökülmesi ile hazırlanır.
Patlıcan ile yapılan orjinal Ali nazik tarifi 👉BURADA
Bugünkü tarifimizde patlıcan yerine karnabahar kullanıyoruz.
Karnabaharı közleyemediğimiz için ya buharda ya da suda haşlayarak yumuşatıyoruz.
Robotta iri bulgur halinde çekiyoruz, üzerine kavrulmuş kıyma döküyoruz.
Eminim pek çok kişi karnabaharı yoğurtlu ve kıymalı olarak hazırlıyordur.
Bende o şekilde yapıyordum ama karnabahar dallarını o sosla yemek kolay olmuyordu.
Geçen hafta aklıma bu şekilde hazırlamak geldi.
Baktım görüntü ve uygulama Ali nazik gibi oldu, yemeğe bu ismi verdim.
Yemesi çok çok daha kolay, görüntüsü daha şık oldu.
"Afiyetle Kalın"
20 Ocak 2017 Cuma
16 Ocak 2017 Pazartesi
HAZIR BAKLAVA YUFKASINDAN TEPSİ BÖREĞİ
Hazır baklava yufkası kullanır mısınız?
Beni uzun zamandır takip edenler baklava yufkasını sık sık kullandığımı bilirler.
Baklava yufkası ile hep tatlı yapılmaz, çok güzel çıtır çıtır börek de olur.
Ben baklava yufkasıyla tatlı tarifi verdiğim kadar börek tariflerine de yer veriyorum.
Daha önce 3 çeşit börek tarifi vermiştim, bu dördüncü börek tarifi oldu.
Bu börek yıllar önce biraz da mecburiyetten ortaya çıktı.
İftar için kalabalık misafirlerim gelecekti, bende bereketli ve pratik olduğu için baklava yufkası aldım.
Tatlıyı hazırlamak için paketi bir açtım ki yufka birbirine yapışmış ve bazı kısımları lime lime dökülüyor.
O sinirle neredeyse bütün yufkayı çöpe atacaktım.
Yufkaları katlayıp tekrar paketine yerleştirdim.
Tabiki o yufka ile tatlı yapmaktan vazgeçtim.
Başka bir tarifle tatlı hazırladım.
Misafirlerin ertesi günü daha sakin düşünerek yufkayı tepsi böreği şeklinde değerlendirmeye karar verdim.
Sağlam olan yufkaları alt ve üst kısımlarına kullandım, lime lime dökülenleri iç kısmına döşedim.
Bol sosla pişen, içi yumuşacık, dışı çıtır bir börek ortaya çıktı.
Ortaya çıkan sonuçtan çok memnun kaldım ve sonradan da sırf bu böreği yapmak için yufka alır oldum.
Bugünkü tarifte iç malzemesi peynirli ama kıymalısı da çok güzel oluyor.
Beni uzun zamandır takip edenler baklava yufkasını sık sık kullandığımı bilirler.
Baklava yufkası ile hep tatlı yapılmaz, çok güzel çıtır çıtır börek de olur.
Ben baklava yufkasıyla tatlı tarifi verdiğim kadar börek tariflerine de yer veriyorum.
Daha önce 3 çeşit börek tarifi vermiştim, bu dördüncü börek tarifi oldu.
Bu börek yıllar önce biraz da mecburiyetten ortaya çıktı.
İftar için kalabalık misafirlerim gelecekti, bende bereketli ve pratik olduğu için baklava yufkası aldım.
Tatlıyı hazırlamak için paketi bir açtım ki yufka birbirine yapışmış ve bazı kısımları lime lime dökülüyor.
O sinirle neredeyse bütün yufkayı çöpe atacaktım.
Yufkaları katlayıp tekrar paketine yerleştirdim.
Tabiki o yufka ile tatlı yapmaktan vazgeçtim.
Başka bir tarifle tatlı hazırladım.
Misafirlerin ertesi günü daha sakin düşünerek yufkayı tepsi böreği şeklinde değerlendirmeye karar verdim.
Sağlam olan yufkaları alt ve üst kısımlarına kullandım, lime lime dökülenleri iç kısmına döşedim.
Bol sosla pişen, içi yumuşacık, dışı çıtır bir börek ortaya çıktı.
Ortaya çıkan sonuçtan çok memnun kaldım ve sonradan da sırf bu böreği yapmak için yufka alır oldum.
Bugünkü tarifte iç malzemesi peynirli ama kıymalısı da çok güzel oluyor.
13 Ocak 2017 Cuma
KÖRİLİ TAVUK
Körili tavuk pek çok kişinin pratikliği ve körinin tadı için sevdiği bir tavuk yemeği.
Restoranlarda da sık sık tercih edilen yemeklerin arasında yer alır.
Körili tavuk iyidir hoştur ama körisini fazla kaçırdığınızda bütün yemeğin tadını bastırabilir.
KÖRİ NEDİR;
Bu tarifi tatil için İstanbul'a geldiği zaman kızım Hilal pişirdi.
Yanına en çok beyaz pirinç pilavı yakışıyormuş.
Ben resmini çekerken pilav yerine patates püresi kullandım.
"Afiyetle Kalın"
KÖRİLİ TAVUK;
Yarım kilo tavuk göğsü,
KÖRİLİ TAVUK TARİFİ;
Tavuğu hazırlamak için;
Patatesleri haşlayın, sıcakken kabuklarını soyup, ezin.
Sıcakken içine tereyağ, tuz ve karabiber ekleyin.
Sütünü de ilave ettikten sonra iyice karıştırarak pürenizi hazırlayın.
Restoranlarda da sık sık tercih edilen yemeklerin arasında yer alır.
Körili tavuk iyidir hoştur ama körisini fazla kaçırdığınızda bütün yemeğin tadını bastırabilir.
KÖRİ NEDİR;
Köri, başta Hindistan olmak üzere Güneydoğu Asya mutfağında
yer alan baharatlar karışımıdır.
Köri içerisinde;
Kimyon, biber, zerdeçal, kişniş,
karanfil, kakule, zencefil, hintcevizi, demirhindi ve acıkırmızı biber bulunan
bir baharat karışımıdır.
Özellikle beyaz etlerin yanında kullanılmaktadır.
Zerdeçalın etkisi ile yemeğin rengi açık sarı renge boyanır.
Bu arada;Bu tarifi tatil için İstanbul'a geldiği zaman kızım Hilal pişirdi.
Yanına en çok beyaz pirinç pilavı yakışıyormuş.
Ben resmini çekerken pilav yerine patates püresi kullandım.
"Afiyetle Kalın"
KÖRİLİ TAVUK;
Yarım kilo tavuk göğsü,
2 yemek kaşığı zeytinyağı,
1 yemek kaşığı un,
2 yemek kaşığı tereyağı,
1 su bardağı süt,
1 su bardağı su,
1 tatlı kaşığı köri,
1 çay kaşığı karabiber,
Tuz,
Maydanoz,
Patates Püresi için;
5 adet haşlamalık küçük patates,
1 çay bardağı süt,
1 yemek kaşığı tereyağ,
Tuz, karabiber.
5 adet haşlamalık küçük patates,
1 çay bardağı süt,
1 yemek kaşığı tereyağ,
Tuz, karabiber.
KÖRİLİ TAVUK TARİFİ;
Tavuğu hazırlamak için;
Tavuk göğsünü yıkayıp kurulayın, kuşbaşı şeklinde doğrayın.
Tencereye zeytinyağı koyun, yağ biraz ısındıktan sonra tavukları
içine ekleyin.
Tavuklar suyunu salıp çekinceye kadar pişirin.
Ayrı bir tencerede tereyağını eritin.
Unu ilave edin, unun kokusu gidinceye kadar 4-5 dakika
kavurun.
Unun içine ılık sütü sürekli karıştırarak ekleyin.
Peşinden köriyi, suyu, tuzu ve karabiberi ilave edin.
Hazırladığınız sosun biraz daha koyulaşması için 5 dakika
daha pişirin.
Sosun içine tavukları da ilave edin, iyice karıştırın.
Sosu ile birlikte 5 dakika daha pişirin, ocağı
kapatın.
Maydanozları ayıklayıp yıkayın, ince ince doğrayın,
tavukların üzerine serpin.
Maydanozun rengini kaybetmemesi için ocağı kapattıktan sonra
ilave edin.
Patates Püresini yapmak için;Patatesleri haşlayın, sıcakken kabuklarını soyup, ezin.
Sıcakken içine tereyağ, tuz ve karabiber ekleyin.
Sütünü de ilave ettikten sonra iyice karıştırarak pürenizi hazırlayın.
"Afiyet Olsun"
11 Ocak 2017 Çarşamba
LABNELİ BROKOLİ
Kış geldi, brokoli tezgahlarda ki yerini aldı.
Eskiden pazarda bu kadar çok brokoli bulunmazdı ama son yıllarda bol bol bulunuyor.
Brokoli bizim evde sıcak yemek olarak değilde daha çok soğuk ve yoğurtlu salata olarak seviliyor.
Bu tarifimiz yoğurtlu brokoliye çok benziyor.
Tek farkı yoğurdun içine ayrıca labne peynir eklenmesi, bu sayede biraz daha faklı bir tat elde ediyorsunuz.
Birde brokolinin dal dal değilde böyle ezilmiş hali çok daha kolay yenmesini sağlıyor.
Daha önce yayınladığım brokoli tariflerim 👉BURADA
"Afiyetle Kalın"
Eskiden pazarda bu kadar çok brokoli bulunmazdı ama son yıllarda bol bol bulunuyor.
Brokoli bizim evde sıcak yemek olarak değilde daha çok soğuk ve yoğurtlu salata olarak seviliyor.
Bu tarifimiz yoğurtlu brokoliye çok benziyor.
Tek farkı yoğurdun içine ayrıca labne peynir eklenmesi, bu sayede biraz daha faklı bir tat elde ediyorsunuz.
Birde brokolinin dal dal değilde böyle ezilmiş hali çok daha kolay yenmesini sağlıyor.
Daha önce yayınladığım brokoli tariflerim 👉BURADA
"Afiyetle Kalın"
9 Ocak 2017 Pazartesi
EVLİLİK YILDÖNÜMÜ İÇİN ÇİKOLATA KAPLI GÜL KEK
Bugün eşimle 30. evlilik yıldönümümüz.
Bugünkü gibi soğuk ve karlı bir günde 9 Ocak 1987 tarihinde evlendik.
Yıllardır mutlaka bugüne özel bir pasta hazırlarım.
Her sene "acaba bu sene nasıl bir model uygulasam?" diye düşünürüm.
Genellikle kalpli ve kalp figürlü pastalar hazırlarım.
25. evlilik yıldönümümüz de gümüş yıla özel olsun diye kalp modelinin dışına çıkarak "Bir yastıkta" pastası hazırlamıştım.
28. evlilik yıldönümünde ise küçük bir ev şeklinde pasta hazırlamıştım.
Son yıllarda ise 2 kişi kaldığımız için, daha ufak pastalar, muffin ya da tart hazırlıyorum.
Evlilik Yıldönümü Pastaları
NOTLAR;
Bu yıl yine porsiyonu küçük ama anlamı büyük çikolata kaplı gül muffinler hazırlamaya karar verdim.
Ne yazık ki havanın böyle kar ve fırtınaya dönüşeceğini bilmediğim için malzeme almaya gidemedim.
Bu kekler için beyaz ve pembe eritme çikolatalar alacaktım ama hava muhalefetinden evden çıkamayınca evde ki malzemeleri kullandım.
Evde klasik bitter tablet çikolata ve Antep fıstıklı beyaz çikolata vardı.
Bitter çikolata ile çok güzel çalıştım ama beyaz çikolatanın içinde ki fıstık bütün planlarımı alt üst etti.
Keklerden bir kaç tanesini de farklı renkte olması için Antep fıstıklı çikolata ile kapladım ama görüntüsü pek hoşuma gitmedi.
Keki pişirirken pürüzsüz bir şekilde kalıptan çıkması için kalıplar silikon olduğu halde yağladım.
Kekine portakal kabuğu rendesi dışında bir şey ilave etmedim.
Kekler piştikten sonra kalıpları tekrar yıkayıp çikolatayı temiz kalıplara sürdüm.
Tabakta sunum yapmak yerine daha etkili görünmesi için saksıda sunum yaptım.
"Afiyetle kalın, yuvanız hep sağlıklı, huzurlu ve mutlu olsun"
Bugünkü gibi soğuk ve karlı bir günde 9 Ocak 1987 tarihinde evlendik.
Yıllardır mutlaka bugüne özel bir pasta hazırlarım.
Her sene "acaba bu sene nasıl bir model uygulasam?" diye düşünürüm.
Genellikle kalpli ve kalp figürlü pastalar hazırlarım.
25. evlilik yıldönümümüz de gümüş yıla özel olsun diye kalp modelinin dışına çıkarak "Bir yastıkta" pastası hazırlamıştım.
28. evlilik yıldönümünde ise küçük bir ev şeklinde pasta hazırlamıştım.
Son yıllarda ise 2 kişi kaldığımız için, daha ufak pastalar, muffin ya da tart hazırlıyorum.
Önce ki yıllarda hazırladığım evlilik yıldönümü pastaları, muffin, kek, kurabiye, tart önerileri için bakınız;
NOTLAR;
Bu yıl yine porsiyonu küçük ama anlamı büyük çikolata kaplı gül muffinler hazırlamaya karar verdim.
Ne yazık ki havanın böyle kar ve fırtınaya dönüşeceğini bilmediğim için malzeme almaya gidemedim.
Bu kekler için beyaz ve pembe eritme çikolatalar alacaktım ama hava muhalefetinden evden çıkamayınca evde ki malzemeleri kullandım.
Evde klasik bitter tablet çikolata ve Antep fıstıklı beyaz çikolata vardı.
Bitter çikolata ile çok güzel çalıştım ama beyaz çikolatanın içinde ki fıstık bütün planlarımı alt üst etti.
Keklerden bir kaç tanesini de farklı renkte olması için Antep fıstıklı çikolata ile kapladım ama görüntüsü pek hoşuma gitmedi.
Keki pişirirken pürüzsüz bir şekilde kalıptan çıkması için kalıplar silikon olduğu halde yağladım.
Kekine portakal kabuğu rendesi dışında bir şey ilave etmedim.
Kekler piştikten sonra kalıpları tekrar yıkayıp çikolatayı temiz kalıplara sürdüm.
Tabakta sunum yapmak yerine daha etkili görünmesi için saksıda sunum yaptım.
"Afiyetle kalın, yuvanız hep sağlıklı, huzurlu ve mutlu olsun"
7 Ocak 2017 Cumartesi
BARBUNYA ÇORBASI
İstanbul dün akşamdam itibaren son yılların en yoğun kar yağışını aldı.
Bu gece de sert bir soğuk hava ve buzlanma olacakmış.
Böyle günlerde verilebilecek en iyi tarif çorba tarifi oluyor.
Tarifimizin adı barbunya çorbası, evet yanlış okumadınız "barbunya çorbası" 😊
Barbunya pişirildiği zaman barbunya yemeği adını alır.
Bu tarifte ise haşlanmış barbunyalar pişirildikten sonra blender ile çırpılarak pürüzsüz bir hale getiriliyor ve çorba kıvamına geliyor.
Taneli yemek yiyemeyenler için, küçük çocuklar için harika bir tarif.
Aslında herkes için güzel bir tarif çünkü tadı çok güzel oluyor.
Birde barbunyayı çok haşladığınız için şekli bozulduğu zaman bu şekilde değerlendirebilirsiniz.
Ben tarifi yaparken kıvamı için başka bir şeye ihtiyaç duymadım.
Fakat eğer siz çorbanızda biraz daha koyu kıvam isterseniz tarhana ekleyerek biraz daha koyu bir kıvama ulaşabilirsiniz.
"Afiyetle Kalın"
BARBUNYA ÇORBASI;
Malzemeler;
1,5 su bardağı haşlanmış barbunya,
1 adet orta boy kuru soğan,
Yarım çay bardağı zeytinyağı,
1 yemek kaşığı salça,
3 yemek kaşığı kavrulmuş kıyma, (tercihe bağlı)
4 su bardağı su,
6-7 dal maydanoz,
Tuz, kırmızı pul biber, kuru nane.
BARBUNYA ÇORBASI TARİFİ;
Tencereye zeytinyağını dökün, küçük doğradınız soğanları diriliği gidinceye kadar kavurun.
Salçayı ilave edip, birlikte bir kaç dakika pişirin.
Haşlanmış barbunyaları ekleyin.
Birlikte 3-4 dakika kavurun.
Üzerine suyunu ilave edin.
Tuzunu, damak tadınıza uygun baharatları, kavrulmuş kıymayı, incecik doğradığınız maydanozları ilave edin.
Kaynamaya başlayınca ocağı kısın, kısık ocakta 15 dakika pişirin.
Piştikten sonra blender ile pürüzsüz oluncaya kadar çırpın.
Sıcak olarak servis yapın.
Not;
Servis esnasında üzerine kızdırılmış tereyağ dökebilirsiniz.
Bu gece de sert bir soğuk hava ve buzlanma olacakmış.
Böyle günlerde verilebilecek en iyi tarif çorba tarifi oluyor.
Tarifimizin adı barbunya çorbası, evet yanlış okumadınız "barbunya çorbası" 😊
Barbunya pişirildiği zaman barbunya yemeği adını alır.
Bu tarifte ise haşlanmış barbunyalar pişirildikten sonra blender ile çırpılarak pürüzsüz bir hale getiriliyor ve çorba kıvamına geliyor.
Taneli yemek yiyemeyenler için, küçük çocuklar için harika bir tarif.
Aslında herkes için güzel bir tarif çünkü tadı çok güzel oluyor.
Birde barbunyayı çok haşladığınız için şekli bozulduğu zaman bu şekilde değerlendirebilirsiniz.
Ben tarifi yaparken kıvamı için başka bir şeye ihtiyaç duymadım.
Fakat eğer siz çorbanızda biraz daha koyu kıvam isterseniz tarhana ekleyerek biraz daha koyu bir kıvama ulaşabilirsiniz.
"Afiyetle Kalın"
BARBUNYA ÇORBASI;
Malzemeler;
1,5 su bardağı haşlanmış barbunya,
1 adet orta boy kuru soğan,
Yarım çay bardağı zeytinyağı,
1 yemek kaşığı salça,
3 yemek kaşığı kavrulmuş kıyma, (tercihe bağlı)
4 su bardağı su,
6-7 dal maydanoz,
Tuz, kırmızı pul biber, kuru nane.
BARBUNYA ÇORBASI TARİFİ;
Tencereye zeytinyağını dökün, küçük doğradınız soğanları diriliği gidinceye kadar kavurun.
Salçayı ilave edip, birlikte bir kaç dakika pişirin.
Haşlanmış barbunyaları ekleyin.
Birlikte 3-4 dakika kavurun.
Üzerine suyunu ilave edin.
Tuzunu, damak tadınıza uygun baharatları, kavrulmuş kıymayı, incecik doğradığınız maydanozları ilave edin.
Kaynamaya başlayınca ocağı kısın, kısık ocakta 15 dakika pişirin.
Piştikten sonra blender ile pürüzsüz oluncaya kadar çırpın.
Sıcak olarak servis yapın.
Not;
Servis esnasında üzerine kızdırılmış tereyağ dökebilirsiniz.
"Afiyet Olsun"
3 Ocak 2017 Salı
KESTANE MARMELATI
Yeni yılın ilk tarifi ile merhaba😊
Yeni yıla huzur ve mutlulukla girdik demeyi çok isterdim ama ne yazık ki yeni yılın ilk saatlerinde Ortaköy'de gece klübünde ki patlama hepimizin moralini alt üst etti😔
Rabbim ülkemizin fenalığı ve kötülüğü için uğraşanlara fırsat vermesin.
Bugün size kış aylarının en sevilen atıştırmalıklarından olan kestane ile hazırladığım marmelat tarifi vereceğim.
Bu tarifte kestane haşlanmış olarak kullanılıyor.
Marmelat olarak piştikten sonra mutfak robotunda pürüzsüz olana kadar çırpıyorsunuz.
Tadı ve görüntüsü bence fındık kremasına benziyor.
Mönüsünde kestane marmelatı bulunan kahvaltı masasının resimleri BURADA
Kestane mevsimi geçmeden, kestane tariflerini bir arada bulacağınız Kestaneli tarifler dosyasını en kısa sürede hazırlayıp yayınlayacağım.
"Afiyetle Kalın"
Yeni yıla huzur ve mutlulukla girdik demeyi çok isterdim ama ne yazık ki yeni yılın ilk saatlerinde Ortaköy'de gece klübünde ki patlama hepimizin moralini alt üst etti😔
Rabbim ülkemizin fenalığı ve kötülüğü için uğraşanlara fırsat vermesin.
Bugün size kış aylarının en sevilen atıştırmalıklarından olan kestane ile hazırladığım marmelat tarifi vereceğim.
Bu tarifte kestane haşlanmış olarak kullanılıyor.
Marmelat olarak piştikten sonra mutfak robotunda pürüzsüz olana kadar çırpıyorsunuz.
Tadı ve görüntüsü bence fındık kremasına benziyor.
Mönüsünde kestane marmelatı bulunan kahvaltı masasının resimleri BURADA
Kestane mevsimi geçmeden, kestane tariflerini bir arada bulacağınız Kestaneli tarifler dosyasını en kısa sürede hazırlayıp yayınlayacağım.
"Afiyetle Kalın"
Kaydol:
Kayıtlar (Atom)