31 Ocak 2014 Cuma

BROKOLİ CACIĞI

 Brokoli
Brokoli ile cacık yapmak ilk kimin aklına geldiyse tebrik ediyorum : )
Ben ne yazık ki brokoliyi bayıla bayıla yiyen birisi değilim.
Yersem yanında veya üzerinde mutlaka yoğurt olması gerekiyor.
Onun için bu tarifi çok severek hazırlıyorum.
Cacığı hazırlarken brokoliyi çiğ olarak da kullanabilirsiniz ama ben azda olsa su da haşlayarak yada buharda pişirerek hazırlıyorum.
Yoğurt ve sarımsakta işin içine girince gayet lezzetli oluyor.
"Afiyetle Kalın"

28 Ocak 2014 Salı

SALÇALI ÇİÇEK SOSİS

salcali cicek sosis
Günlük hayatta pek kullanmadığım sosisi misafir gelince arada bir tercih ediyorum.
Özellikle misafirlerim gençlerden ve çocuklardan oluşuyorsa ya salam ya sosis menüye giriyor.
Salam çiğ olarak yense de sosisi asla çiğ olarak servis etmem, mutlaka bir şekilde pişiririm.
En çok pratik olduğu için bu şekilde kullanırım, birde bu şekilde doğrayıp mantarlı-biberli sosis olarak hazırlarım.
Çok şık bir tarif olan kaşarlı sosis yaparım.
Birde sık sık yapmasam da çocuk doğum günleri ve partileri için güzel bir tarif olan  "Şişte Sosisli Milföy" tarifine göz atmanızı öneririm.
"Afiyetle Kalın"

salcali cicek sosis
SALÇALI ÇİÇEK SOSİS;
Malzemeler;
1 paket kokteyl sosis,
1 yemek kaşığı salça,
2 yemek kaşığı zeytinyağ,
1 çay bardağı su.

salçalı sosis
SALÇALI ÇİÇEK SOSİS TARİFİ;
Sosislerin uç kısımlarını artı (+) şeklinde kesin.
Sosisleri kapaklı bir tencereye yerleştirin.
Salçayı yağ ve su ile karıştırın, tencereye ilave edin.
Kısık ateşte arada bir karıştırarak 10 dakika pişirin.
Sosisler piştikçe kesik yerleri çiçek gibi açacaktır.
"Afiyet Olsun"

26 Ocak 2014 Pazar

KAHVALTI MASASI-35

Kahvaltı
Bugün küçük bir kahvaltı masası paylaşmak istiyorum.
Bu masayı annem, yengem, yeğenim ve kuzenimden oluşan sadece 5 kişilik bir kahvaltı masası olarak hazırladım.
Menüyü hazırlarken mayalı hamurlara yer verdim, ayrıca yufka ile börek yapmadım.
Mayalı hamuru biraz fazla hazırladım, yarısı ile çiçek poğaça, diğer yarısı ile de küçük yuvarlak kelepçeli kalıpla tereyağlı lokum ekmek pişirdim.
Sabah kahvaltılarına çok yakıştığını düşündüğüm yumurtalı pırasa hazırladım.
Sağolsun annemde cevizli ekmek pişirip getirmiş.
Tatlı olarak çok pratik bir tatlı olan etimekli pratik profiterol hazırladım.


23 Ocak 2014 Perşembe

PAZILI TARİFLER

chard
Uzun zamandır sebze yada meyve dosyası hazırlamamıştım, tam mevsimindeyken pazı ile yapabileceğiniz tarifleri bir araya getirdim.
Pazı yaz aylarında da bulunsa da aslen kış sebzesidir.
Sağlam saplarına inat, narin yaprakları vardır.
Dolma sarılan bütün yapraklar haşlanırken, pazının kaynar suya girip çıkması bile yumuşaması için yeterli olur.
*Pazı bahçesinin resimlerini geçen yaz köyde çektim.


22 Ocak 2014 Çarşamba

KIRMIZI PANCAR CİPSİ

pancar cipsi
Kırmızı pancarın faydaları saymakla bitmez, bu faydalı sebzeyi sık sık tüketmek lazım ama yoğun toprak kokusu gibi bazı sebeplerden ne yazık ki gereken ilgiyi göremiyor.
Özellikle çocuklara bu tür sebzeleri yedirmek için farklı yöntemler kullanılabilir.
Cips yapmak bu yöntemlerin arasında başı çekiyor.
Cips sevmeyen çocuk neredeyse yok gibidir.
Pancarı cips şeklinde hazırlayınca çok sevileceğinden emin olabilirsiniz.
Çıtır çıtır haliyle özellikle yoğurtlu dip sos ile nefis bir atıştırmalık.
Pancar cipsi yurt dışında hazır ürün olarak (Beetroot Chips) satılan bir cips çeşidi ama ülkemizde böyle bir cips çeşidi şimdilik yok.
Daha önce yayınladığım kırmızı pancar tariflerim burada
" Afiyetle Kalın"

  Pancar cipsi
KIRMIZI PANCAR CİPSİ;
Malzemeler;
3 adet orta boy kırmızı pancar,
3 yemek kaşığı zeytinyağ,
Tuz, kuru nane, kırmızı pul biber.
Dip sos için;
1 su bardağı yoğurt,
1 çay kaşığı kırmızı pul biber,
1 tatlı kaşığı kuru nane.

Beetroot Chips
PANCAR CİPSİ TARİFİ;
Pancarları yıkayın, dış kabuklarını soyun.
İnce ince doğrayın, eğer varsa mandolin rendenin ince kısmı ile dilimleyin.

Beetroot Chips
Dilimlediğiniz pancarlara zeytinyağ, tuz, kuru nane, kırmızı pul biber ve sevdiğiniz diğer baharatlardan ekleyin. Hepsini iyice karıştırıp harmanlayın.

Fırın tepsisine yağlı kağıt serin, üzerine pancar dilimlerini dizin.

Orta dereceli (140-150 derece) fırında pişirin.
Not;
Fırın ısısı yüksek olursa hemen kuruyup, kömürleşebilir.
Cipslerin bir tarafı pişince diğer tarafını çevirerek daha çabuk suyunu kaybetmesini sağlayın.
Not;
Fırından çıkınca nemli ve yumuşak olabilir tepsinin içinde soğuduğu zaman çıtırlaşacaktır.
Çıtır çıtır olan pancar dilimlerini servis tabağına yerleştirin.
Baharatlarla tatlandırdığınız yoğurtla birlikte servis yapın.
"Afiyet Olsun" 


20 Ocak 2014 Pazartesi

SALÇALI-CEVİZLİ RULO POĞAÇA

salçalı poğaça
Çocukluğumda sokakta oynarken acıktığımız zaman arkadaşlarımın önemli bir kısmı evden salçalı ekmek alıp yerdi.
Biz salçalı ekmeğe pek alışık olmadığımız için şaşırırdım ve tadını yadırgardım.
Eskiden margarinin bu kadar zararlı olduğunu bilmediğimiz için bizde ekmeğe Sana yağ sürülürdü.
Bana halen salçalı ekmek fikri tuhaf geliyor, çiğken salça yenmezmiş gibi geliyor.
Salçayı yemeklerde severim, yoğurtlu salataların üzerine ve yoğurtlu makarnanın üzerine salçalı sos hazırlamaya bayılırım.
Bu tarifte salça başrolde, rulo poğaçanın arasına salça harika bir renk ve tat veriyor.
Bu tarifi elinizde Muhammara-Kahvaltılık Sos varsa onunla da yapabilirsiniz.
Ben denedim, muhammarayla da  çok güzel oluyor.
Salçalı, cevizli rulo poğaçayı geçen hafta gelen misafirlerime de hazırladım, çay masasının resimleri 👉BURADA
"Afiyetle Kalın"

16 Ocak 2014 Perşembe

ÇAY MASASI-23

cay masasi
Dün öğleden sonra misafirlerim vardı.
Uzun zamandır çay masası hazırlamamıştım, severek masayı hazırladım.
Son dönemde misafirlerim ya kahvaltıya geldi, ya akşam yemeğine, ya da kalabalık olduğumuz için masa kurmadan ağırlamıştım.
Çay misafirlerimi masada ağırlamayı daha çok seviyorum, daha samimi ve sıcak bir ortam oluyor.
Bence masada bir arada olan sohbetin tadı, hiç bir şeyde yok : )

cay masasi

cay daveti
ÇAY MENÜSÜ;
Tarifin ismine tıklayarak, tariflere ulaşabilirsiniz.
 

kumpir

Masanın yıldızı mini kumpirdi : )

Poğaça Tabağı
Mayalı bir hamur hazırlayıp, yarısı ile çiçek poğaça, diğer yarısı ile salçalı-cevizli rulo poğaça hazırladım.



balparmak tatlisi

tahinli kurabiye

cay masasi
"Afiyetle Kalın"

12 Ocak 2014 Pazar

MEVLİD KANDİLİMİZ MÜBAREK OLSUN!

Ellerin duaya uzandığı, sinelerin dostlara açıldığı, gözlerin masumiyet aradığı bu mübarek günde tüm dualarınızın kabul olması dileğiyle iyi kandiller...

Mevlit; Mevlid, doğum zamanı demektir. Mevlid gecesi, Rebiul-evvel ayının 11. ve 12. günleri arasındaki gecedir. Peygamber efendimizin doğum günü, bütün Müslümanların bayramıdır.

Mevlid Kandili; İnsanlığın kurtuluşu için gönderilen son ve en büyük peygamber, bizim Peygamberimiz Hz. Muhammed (s.a.s.) 571 yılında Kameri aylardan Rebiü’l-evvel ayının 12. gecesi doğmuştur. Bu mübarek geceye "Mevlid Kandili" denir.


9 Ocak 2014 Perşembe

EVLİLİK YILDÖNÜMÜ İÇİN KALPLİ MUFFİN

Bugün eşimle evliliğimizin 27.yıldönümü!
Her yıl bugün için mutlaka bir pasta hazırlar ve bir yazı hazırlardım.
Bakınız;
Evlilik Yıldönümü Pastaları

Fakat bu yıl bırakın pasta hazırlamayı yoğunluktan yazı yazmaya bile fırsat bulamadım :(
Bende günün hatırasına 9 Ocak bitmeden kalpli figürlerle süslediğim muffinleri paylaşmaya karar verdim.
Geçen hafta Besan Mutfak pasta malzemelerinden çok şık muffin kapsulleri ve süslemelerinden oluşan güzel bir paket aldım.
İlk olarak kırmızı puantiyeli kek kapsullerini ve kalp figürlü kürdanları kullandım.
Evde şeker hamurundan minik kalpler vardı, onunla da üst süslemelerini yaptım.
"Afiyetle kalın, yuvanız hep sağlıklı, huzurlu ve mutlu olsun"

6 Ocak 2014 Pazartesi

YOĞURTLU PANCAR SALATASI

 yogurtlu pancar salatasi
Kırmızı pancar kış aylarında tezgahlarda boy gösterir ama çok tüketilen bir sebze olmadığı için her tezgahta da bulunmaz.
Ben mümkün oldukça pancar almaya ve bir şeyler yapmaya çalışırım, hiç bir şey yapmasam da salatalara turp ve havuç gibi rendeliyorum.
Salataya rendelediğiniz zaman yoğun rengi ile salatada bulunan bütün sebzeler bir anda pancarın o tatlı koyu pembe rengine bürünüyor.
Bugün tarifini verdiğim yoğurtlu pancar salatası "pembe sultan" diye de bilinir.
Orjinalinde haşlanarak rendelenir ama ben çiğden yaparım, sertliğini almak içinde servisten 2-3 saat önce rendeleyip, tuz ve zeytinyağı ile karıştırıp bekletirim.
Tuz ve zeytinyağında beklediği için biraz daha yumuşar, servise yakın yoğurdunu eklerim.
Haşladığınız zaman az da olsa rengini kaybeder ama çiğken rengi çok canlıdır.
Daha önce yayınladığım pancar tariflerim burada.
"Afiyetle Kalın"

kirmizi pancar salatasi
YOĞURTLU KIRMIZI PANCAR SALATASI;
Malzemeler;
3 adet orta boy kırmızı pancar,
2 su bardağı yoğurt,
1 diş sarımsak,
Zeytinyağı ve tuz.

pembe sultan salatası
TARİFİ;
Pancarları çiğ olarak tüketecekseniz önce iyice yıkayın, kabuklarını soyup rendeleyin.
Yumuşaması için servisten 2-3 saat önce tuzunu ve zeytinyağını ilave edin.
Haşlanmış olarak kullanmak isterseniz pancarı yıkadıktan sonra haşlayın, kabuklarını soyup rendeleyin.
1 diş sarımsak ile tatlandırdığınız yoğurdu salataya ilave edin.
Not;
Sulanmaması için yoğurdunu servise yakın ekleyin.
Hepsini bir karıştırıp, servis tabağına yerleştirin.
"Afiyet olsun"


2 Ocak 2014 Perşembe

TRABZON HURMALI TOP KEK

 
Trabzon hurması yada bilinen diğer adı ile Cennet hurması ne yazık ki diğer meyveler kadar ilgi görmez ama sonbahar ve kış ayların en göz alıcı ve faydalı meyvelerinin başında yer alır.
Olgunlaşmamış ham hali ile yediğiniz zaman buruk tadı yüzünden "bir daha yemem" diye düşündüğünüz meyveyi, olgunlaşıp tatlandığı zaman "bu benim yediğim buruk tatlı meyve olamaz" diye tanıyamazsınız bile.
Nitekim benim için aynen böyle oldu, pek tanımadığım bu meyveyi yıllar önce ham hali ile tatmıştım, tadı çok buruktu, "bir daha yemem" diyerek uzun zaman Trabzon hurması yemedim.
Geçen ay kızkardeşim kayınpederinin bahçesinde ki hurmalardan gönderdi, konuşmamız sırasında "üzerinde ki dal parçasının koparılmadan kalması gerektiğini ve iyice olgunlaşıp, tatlanınca yemem gerektiğini" söyledi.
Bende hurmaları meyve sepetine yerleştirip, üzerinde ki sapları ile birlikte olgunlaşmasını bekledim.
Olgunlaşan meyvelerin tadı beni gerçekten çok şaşırttı, ham halinde ki burukluktan eser yoktu, çok güzeldi.