31 Temmuz 2012 Salı
BAMYA DİBLESİ
Kızartması da garnitür niyetine çok sevilir.
Pazardan bamya aldığım zaman "değişik bir şekilde nasıl pişiririm?" diye düşünürüm.
Bu sefer, "pek çok sebzenin diblesi yapılıyor da bamyanın diblesi neden olmasın?" dedim.
Bamya diblesi tamamen doğaçlama ortaya çıktı.
İçine bol bol domates rendeledim, fazla su ilave etmeden suyunu çektirerek pişirdim, domatesli pilav gibi bir lezzeti oldu, ben bile bir kaç kaşık yedim : )
Bamya ile hazırladığım diğer tariflerimi görmek için, bakınız;
Bamya Tarifleri
"Afiyetle Kalın"
BAMYA DİBLESİ;
Malzemeler;
Yarım kilo bamya,
1 adet limon,
1 büyük çay bardağı pirinç,
3 adet domates,
1 adet kuru soğan,
1 adet küçük boy kırmızı biber,
Tuz, zeytinyağı.
TARİFİ;
Bamyaların tepesini külah şeklinde soyun.
Soğanı küçük küçük doğrayıp, zeytinyağında soteleyin.
Kırmızı biberi zar büyüklüğünde doğrayıp, soğanlara ilave edin.
Domatesleri rendeleyip, tencereye ekleyin.
Bamyaları yıkayıp, iyice süzdürün, tencereye ilave edin.
Limonun suyunu sıkıp, bamyaya ilave edip karıştırın.
Pirinci ayıklayıp, yıkayın tencereye ekleyin.
Tuzunu ilave edin, 1 çay bardağı su ilave edin.
Kısık ateşte ağır ağır pişirin.
Bamya çok narin bir sebze olduğu için çok karıştırmayın.
İsterseniz suyunu çektirerek pilav gibi pişirebilirsiniz.
Ya da biraz daha sulu bırakıp, sulu yemek gibi servis edebilirsiniz.
"Afiyet Olsun"
29 Temmuz 2012 Pazar
KABAK TARİFLERİ
En bilinen çeşidi, resimde gördüğünüz sakız kabaktır.
Girit-Yayla kabağı olarak bilinenen çeşidi de yine dolma ve benzeri tariflerde kullanılır.
Kabak en çok kızartma ve dolma olarak kullanılır.
Son yıllarda yoğurtlu salatası da oldukça revaçtadır.
Bugünkü bölümümüz olan "Kabakla yapılan tarifler" dosyasında sakız kabak, yayla kabağı, kabak çiçeği ile hazırladığım tarifler yer alıyor.
"Afiyetle Kalın"
26 Temmuz 2012 Perşembe
ERİŞTELİ, TAVUKLU, YEŞİL MERCİMEKLİ SALATA
Ramazan ayında olduğumuz için de bizi tok tutacak yemeklere ihtiyacımız var.
Bu salata ise bu konuda çok iyi, neden derseniz;
1-Erişteli olduğu için tok tutuyor.
2-Yeşil mercimek sayesinde günlük proteini almış oluyorsunuz.
3-Tavuğun hafif olduğunu ama tok tutma özelliği olduğunu unutmamak lazım.
4-Yoğurtlu olduğu için yerken ferah bir etki bırakıyor.
5-"Bu kadar faydalı olan bir şey tatsızdır" diye düşünmeyin, kesinlikle çok lezzetli bir salata.
E daha ne olsun, yapıp yiyenlere afiyet olsun : )
"Afiyetle Kalın"
25 Temmuz 2012 Çarşamba
İNCİRLİ ISLAK TATLI
Geçen kış, kızkardeşim kuru incirle hazırlanan bu tatlıyı (benim mutfağım-Asya) sitesinde görüp, denemiş.
Telefonda tatlının lezzetini o kadar güzel anlattı ve tatlıyı yapmam için ısrar etti ki hemen malzemeleri temin edip, ertesi gün bende yaptım.
Tatlının tadına bakınca kardeşime hak verdim, gerçekten nefis bir tatlı.
Kek bölümü ekmek kadayıfına çok benziyor.
Bu tatlı için kuru incir aldığım zaman birde "İncir Uyutması" yapmıştım.
Artan incirleriniz olursa incir uyutması yaparak değerlendirebilirsiniz.
"Afiyetle Kalın"
23 Temmuz 2012 Pazartesi
KABAKLI-VEJETERYAN PİZZA
Oruçlu bünyemizin bize yaptıramayacağı tarif yoktur.
Hava sıcakmış, fırın çalışınca mutfak çok ısınıyormuş, diye düşünmezsiniz bile : )
Ramazan'ın ilk iftarında, oruçlu bünyemiz bizden pizza istedi.
Tabii bunda kapıya bırakılan pizzacının broşürü çok etkili oldu.
Pizzaların resimlerini görünce sipariş vermek yerine kendim yaptım.
Eşim ve kızım için, içinde şarküteri ürünleri olan pizza hazırladım.
Sebzeli pizzaları daha çok sevdiğim için bir tane de sebzeli pizza hazırladım.
Sebze olarak körpecik sakız kabak, kırmızı ve yeşil biber, mısır ve yeşil zeytin kullandım.
Kalın hamurlu ve yumuşak pizza sevdiğimiz için her zaman kullandığım hamurumu hazırladım.
Vereceğim ölçü 32 santimlik yuvarlak Borcam'da 2 adet pizza içindir.
"Afiyetle Kalın"
KABAKLI, VEJETERYAN PİZZA;
Malzemeler;
Hamur İçin;
Körpe sakız kabağı iyice yıkayın, dış kabuğunu kazımadan ince dilimler halinde dilimleyin.
2-3 kaşık zeytinyağı ve biraz tuz ile harmanlayın.
Kabak dilimlerini hamurun üzerine dizin.
Doğradığınız kırmızı ve yeşil biberi, mısırı, yeşil zeytini üzerine yerleştirin.
Kenar kısmına çörek otu serpin.
Önceden ısıttığınız ılık halde ki fırında, orta hararette pişirin.
Kaşar peyniri pişmesine yakın ekleyin.
Sıcak sıcak servis yapın.
Fırından çıkardıktan sonra üzerini temiz bir bezle örtüp 5-10 dakika bekletirseniz pizzanız pamuk gibi yumuşak olur.
"Afiyet Olsun"
21 Temmuz 2012 Cumartesi
YOĞURTLU SEMİZOTU ÇORBASI
Fakat bütün gün aç kalan midemizi hafif bir çorba ile yemeğe hazırlamak lazım.
Bu yüzden bu günlerde en çok soğuk ve yoğurtlu çorbalar tercih ediliyor.
Bu yoğurtlu-bulgurlu semizotu çorbasını Cahide'nin sayfasında gördüm.
Semizotunu da çok sevdiğimiz için hemen denedim, serin serin çok severek yedik.
Diğer semizotu tariflerimi görmek için, bakınız;
Semizotu Tarifleri
"Afiyetle Kalın"
20 Temmuz 2012 Cuma
HAYIRLI RAMAZANLAR!
Rabbim bu Mübarek ayı en güzel şekilde değerlendirebilmeyi hepimize nasip etsin.
Resül-i Ekrem (s.a.v) Efendimiz şöyle buyurur;
"İman ederek ve sevabını yalnız Allah'ü Teâlâ'dan bekleyerek Ramazan orucunu tutan kişinin geçmiş ve gelecek günahları mağfiret edilir" (Buhâri)
Ramazan Manisi;
Kavuştuk Ramazan'a,
Hemde büyük ihsana,
Bu ayda oruç tutmak,
Huzur verir insana.
"Afiyetle Kalın"
19 Temmuz 2012 Perşembe
KAHVALTI MASASI-23
Bu mütevazi kahvaltı masasını Cumartesi günü hazırladım.
O gün kızımın mezuniyet töreni vardı fakat üst üste gelen aksilikler, planda olmayan değişiklikler sonucunda acele ile bu kahvaltı masasını hazırlayabildim : (
Mezuniyet töreni için güzel bir kahvaltı veya çay organizasyonu yapmak istiyordum.
Geçen ay Eminönü'ne gidip, mezuniyet pastası için gerekli olan aksesuar ve malzemeleri bile almıştım ama kısmet olmadı.
Malzemeler elimin altında İnşallah daha sonra pastayı hazırlayacağım.
Cumartesi günü öğlene doğru ablam, kızkardeşim ve yengemle kahvaltı masasında bir araya geldik.
Biz mezuniyet törenine, yengem de başka bir yere yetişme telaşı ile büyük bir hızla kahvaltımızı yaptık.
Tören Sinan Erdem Spor Salonunda düzenlendi.
14.00 gibi törene gittik fakat başlaması 15.30'u buldu.
Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer'de törene katıldı.
Elbette en güzel an yüzlerce öğrencinin büyük bir heyecan ile keplerini fırlattıkları andı.
"Afiyetle Kalın"
KAHVALTI MÖNÜSÜ;
16 Temmuz 2012 Pazartesi
BAMYA TARİFLERİ
100 kişiyle anket yapıp, "sevmediğiniz sebze hangisidir?" diye sorsalar bamya eminim ilk 5'te yer alır.
Ne yazık ki bende bamya sevmeyenlerin arasındayım.
Bamya yemesemde eşim ve kızım için mevsimi geldiğinde pişirir, değişik tariflerini seve seve denerim.
13 Temmuz 2012 Cuma
KARPUZ PASTASI
Her ne kadar adı pasta olsa da bu tarif bildiğiniz karpuzun farklı bir şekilde kesilip, süslenmesinden ve sunulmasından oluşuyor.
Yaz masalarında karpuzu bu şekilde masaya getirip, görsel bir sunum yapabilirsiniz.
Çocuklarında çok severek yiyeceklerinden eminim.
Orjinal tarifin ismi "Watermelon Cake" ve Martha Stewart'a ait.
12 Temmuz 2012 Perşembe
MUZLU BONBON
Kek olarak evde yenmemiş kalan kekinizi de kullanabilirsiniz, yapacağınız ölçüye göre bir pandispanyanın tek katını da kullanabilirsiniz.
Daha önce farklı meyvelerden, değişik bonbonlar yapmıştım, bu tarifle birlikte onların resimlerini ve linklerini ekledim, biri mutlaka sizin damak tadınıza uyar : )
"Afiyetle Kalın"
11 Temmuz 2012 Çarşamba
SEMİZOTU TARİFLERİ
Hafif ekşimsi tadı, saymakla bitmeyen faydaları, balık sevmeyenlerin Omega-3 dostu, yemeğinden daha çok salatası tüketilen mucize bitki, Semizotu.
1.resimde ki aşılı semizotu,
2.resimde ki yabani semizotudur.
10 Temmuz 2012 Salı
UĞUR BÖCEĞİ KANEPE
Üstüne birde nem eklenince nefes bile alamaz hale geliyoruz.
Tabii bu durumda ağır ve sıcak yemekler yemek aklımıza bile gelmiyor.
Hafif sebze yemekleri, yoğurtlu tarifler, salatalar, kahvaltılıklar en çok tercih ettiğimiz çeşit oluyor.
Bu tarifte göreceğiniz uğur böceği kanepelerini kahvaltı masalarına, çocuk davetleri ve doğum günlerine gönül rahatlığı ile hazırlayabilirsiniz.
Yapması çok eğlenceli olduğu için çocuklarınızı yardıma çağırın, bu kanepeleri hazırlayarak çocuklarınızla birlikte güzel bir etkinlik gerçekleştirin.
"Afiyetle Kalın"
7 Temmuz 2012 Cumartesi
UNLU BÖREK
Unlu börek hazır yufka ile hazırlanan, yufkasını sarmadan önce un serpilen bir börek tarifi.
Yıllar önce Papatya Prenses (http://papatyaprenses.com/unlucitirborek/) ve pek çok blogda görmüştüm ama denemek kısmet olmamıştı.
Ben iç malzemesi olarak mantarlı bir iç hazırladım fakat patatesli içle daha dolgun börekler ortaya çıkıyor.
Yağ miktarı gözünüze çok görünmesin, un yağı emdiği için böreğin kuru kalmasını engelliyor.
"Afiyetle Kalın"
5 Temmuz 2012 Perşembe
PATATESLİ BAMYA SALATASI
Tezgahlar da boy boy bamyalar görünmeye başladı.
Beni uzun zamandır takip edenler bilir, ben sebze olarak bir tek bamyayı yiyemem.
Fakat eşim ve kızım için bamya alır, pişiririm.
Bu sezonun ilk bamyasını geçen hafta aldım, yarısı ile bu salatayı, diğer yarısı ile bamya diblesi pişirdim.
Dible tamamen doğaçlama ortaya çıktı, "bamyayı pirinçle pişirsem nasıl olur?" deyip, pişirdim.
Sonuç harika oldu, ben bile bir kaç kaşık yedim : )
Bamya ile hazırladığım tariflerin hepsi 👉BURADA
"Afiyetle Kalın"
4 Temmuz 2012 Çarşamba
2 Temmuz 2012 Pazartesi
PATATES TOPLARI
Bu tarifte de minik minik yuvarlayıp, rengarenk malzemelerle kaplanıyor.
Bu salatayı hazırlarken taze sebzelerin dışında, kuru baharatlardan da faydalandım.
Ama en çok yaş halde ki havuç ve dereotlusunu sevdik, kuru baharatlardan da en çok susamlı, çörekotlu ve kuru nanelisini sevdik.
Sıcak günlerde salata ağırlıklı masalara renk verecek güzel bir tarif : )
Patates ile hazırlanan diğer salata tariflerimi görmek için, bakınız;
Patates Salataları Tarifleri
"Afiyetle Kalın"
PATATES TOPLARI;
Malzemeler;
6-7 adet haşlamalık patates,
Tuz, zeytinyağ, karabiber.
Üzerini kaplamak için;
Havuç, dereotu, maydanoz, kuru nane, kırmızı pul biber, susam, çörekotu, haşhaş tohumu.
TARİFİ;
Patatesleri yıkayıp, haşlayın.
Kabuklarını soyun, sıcakken ezip püre haline getirin.
İçine yeteri kadar tuz, 4-5 yemek kaşığı zeytinyağ ve biraz da karabiber ekleyip, yoğurun.
Havuçları rendenin en küçük gözünde rendeleyin.
Maydanoz veya dereotunu ince ince doğrayın.
Ayrı ayrı tabaklara diğer baharatları da hazırlayın.
Patates püresinden ceviz büyüklüğünde parçalar koparıp, yuvarlayın ve hazırladığınız karışımlara bulayarak servis tabağına dizin.
"Afiyet Olsun"