30 Ocak 2008 Çarşamba

GELENEKSEL TATLILAR;MUHALLEBİLİ KADAYIF

GELENEKSEL TATLILAR; MUHALLEBİLİ KADAYIF
Sevgili Ayşe Yaman'ın başlattığı yemek etkinliğimizin bu ay ki konusu;
Geleneksel Tatlılar.
Ev sahibimiz;Binbir Çeşni blogundan Saliha.
Saliha'ya yapacağı ev sahipliği için, kolay gelsin dileklerimi iletiyorum.


28 Ocak 2008 Pazartesi

SUCUKLU MAKARNA

Muhterem'le Afiyetle
Kızkardeşim Tuğba evlenmeden önce birlikte çok gezerdik.
Annemlerle aynı mahallede oturduğumuz için gezer dolaşır, bizim eve dönerdik.
Eve geldikten sonra hem yorgun, hem de aç olunca imdadımıza makarna yetişirdi.
Tuğba'nın en sevdiği çeşit olan sucuklu makarna bizim için vazgeçilmezdi.
Hemen hazırlayıp, afiyetle yerdik.
Şimdi arada sırada aklımıza o günler gelince sucuklu makarnayı iç geçirerek hatırlıyoruz.
Geçen hafta evde sucuklu makarna pişirince aklıma hemen Tuğba ile geçirdiğimiz o günler geldi.
Bence sucuklu makarnanın olmazsa olmazlarından birisi kuru nanedir.
Kuru nane makarnaya çok yakışıyor, bazen sadece zeytinyağ ve kuru nane ile makarna sosu hazırladığım bile oluyor.
"Afiyetle Kalın"

sucuk soslu makarna
SUCUKLU MAKARNA;
Malzemeler;
1 paket çubuk makarna,
Yarım kangal sucuk,
1 adet orta boy kuru soğan,
2 adet sivri biber,
1 yemek kaşığı biber salçası,
2 yemek kaşığı kuru nane,
1 tatlı kaşığı kırmızı pul biber,
1 çay kaşığı karabiber,
Zeytinyağı ve tuz.
SUCUKLU MAKARNA TARİFİ;
Makarnayı kaynamış tuzlu suda diri kalacak kadar haşlayın ve süzün.
Sos için soğanları çok küçük doğrayın, zeytinyağında kavurmaya başlayın.
Sivri biberleri küçük doğrayıp, soğanlara ekleyin.
Kavruldukları zaman halka halka doğranmış sucukları ve biber salçasını ekleyin.
Baharatları ekleyin, tüm malzemeyi bir kaç dakika pişirin.
Haşladığınız makarnayı da ekleyip, karıştırın.
Sıcak sıcak servis yapın.

"Afiyet Olsun"

25 Ocak 2008 Cuma

OFİS 3-5 İLE SALATA

Frito Lay'ın ürünü olan Ala Turca Ofis 3-5'i denediniz mi?
Benim gibi bisküviyi bile çaya batırmadan yiyemeyen, sert çerezlerden, cipslerden hoşlanmayan biri bile bu ürüne bayıldıysa bir deneyin derim.
Ben reklamlarda görünce denemek için aldım.
Güzel ve lezzetli bir atıştırmalık, kendinizi kaptırıp, paketin dibini görebiliyorsunuz.
Özellikle yoğurt ve mevsim yeşillikli olanı tavsiye ederim.
Üzerinde ki tavsiyeye uyarak salata da denedim, çok lezzetli oldu.
Domates ve közlenmiş soğanlı olanı da çorbanın üzerine yerleştirip, servis yapabilirsiniz.


22 Ocak 2008 Salı

ANNEMİN DOĞUM GÜNÜ PASTASI

 
19 Ocak annemin doğum günüydü.
O gün yapmayı plandığım pastayı son anda annemle birlikte bir yere davet edilince yapamadım.
Pastayı fazla arası geçmeden dün sabah yapabildim.
Aklımda daha farklı bir pasta fikri vardı ama "böyle nasıl olur" diye bir düzenleme yapayım dedim, çok hoşuma gittiği için bozmadım.
Sade ama etkileyici oldu.
Güller şeker hamurundan, yapraklar gofretten.
İçi muzlu ve cevizli, dışı beyaz krem şanti ve bol hindistan cevizli oldu.
Ortada ki kırmızı gül annemi, çevresinde ki güller 4 çocuğunu temsil ediyor.

doğum günü çiçeği
Öğleden sonra bir demet çiçek ile anneme gittim, annem, yengem ve çocuklar ile birlikte güzel bir gün geçirdik.
"Canım annem, iyi ki doğdun, iyi ki varsın, iyi ki bizim annemizsin.
Seni çok seviyoruz, Allah sana zeval vermesin, seni başımızdan eksik etmesin"(Amin)
"Afiyetle Kalın"

HİNDİSTAN CEVİZLİ PASTA;
Malzemeler;
1 adet hazır sade pasta tabanı,
1 su bardağı hindistan cevizi,
1 su bardağı ceviz içi,
3 adet muz,
1 çay bardağı damla çikolata,
1 su bardağı portakal suyu,
2 poşet krem şanti,
2 su bardağı süt,
Süslemek için;
Hazır şeker hamurundan güller, gofret yaprak ve inci şekerler.

HİNDİSTAN CEVİZLİ PASTA TARİFİ;
Pasta tabanının bir yarısını portakal suyu ile ıslatın.
Üzerine soğuk sütle çırptığınız krem şantiden sürün.
Krem şantinin üzerine iri çekilmiş ceviz içini, damla çikolatayı serpin ve dilimlediğiniz muzları dizin.
Kekin diğer yarısını da portakal suyu ile ıslatıp, muzların üzerine kapatın.
Pastanın her tarafını krem şanti ile kaplayın.
Krem şantinin üzerini (yanları da dahil) bol hindistan cevizi ile kaplayın.
Pasta süsleme malzemeleri ile veya elinizde bu tür malzemeler yoksa meyva, çikolata veya kuru yemişle süsleyin.
"Afiyet Olsun"

19 Ocak 2008 Cumartesi

ZEYTİNYAĞLI-BİBERİYELİ BALIK

Balık pişireceğim zaman çipurayı tercih ediyorum.
En azından ele avuca geliyor, tabakta da daha gösterişli duruyor.
Hamsi çok uğraştıran ama en azından tadı olan bir balık.
Fakat istavritte ne bulunur ve niye alınıp, o eziyet çekilir, bilmem.
Temizlerken bile yan tarafında ki bölüm ellerinizi çizdirmenize yetiyor.
Belki balık yemediğim için arada ki farkı bilmiyorum ama istavrit bana eziyet gibi geliyor.
Ben balık ve ette biberiyeyi çok seviyorum, etteki tadını biliyorum, balıkta da güzel görüntü verdiği için seviyorum.
Bu çipuraların üzerine bir kaşık zeytin yağı gezdirip, üzerlerine biberiye serptim.
Eşim ve kızım gayet güzel bir tadı olduğunu belirttiler.
"Afiyetle Kalın"


ZEYTİNYAĞLI-BİBERİYELİ BALIK;
Malzemeler;
1 kilo çipura,
Zeytinyağı-tuz-biberiye.

Yapılışı;
Çipuraları balıkçıda temizletin, yıkayıp, tuzlayın.
Yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine dizin.
Her çipuranın üzerine bir kaşık zeytinyağı ve biberiye serpin.
Önceden ısıttığınız fırında, balıkların üzerini örtmeden kızarıncaya kadar pişirin.
"Afiyet Olsun"

 
*Muhteremle Geziye güncellendi.
Hatırlıyor musunuz? Eylül ayında gezi blogumda Boğaz Turu ile ilgili yazı dizisi hazırlamıştım.
1.Bölüm - 2.Bölüm  olarak yayınladığım turun 3. bölümünü yayınladım.


3. bölümde neler var? diye soracak olursanız, Anadolu yakasında ki semtlerle ilgili bilgiler, resimler ve en son bölüme sakladığım bu gezide çektiğim resimlerden oluşan ve Emel Sayın'ın "Kız Sen İstanbul'un Neresindensin?" isimli şarkısı eşliğinde hazırladığım video var, bakınız;
Muhterem'le Geziye- Boğaz Turu 3. bölüm

16 Ocak 2008 Çarşamba

PORTAKALDA KEREVİZ SALATASI

Bu tarif Oktay ustanın yemek kitabından.
Kerevize portakal çok yakışıyor.
Biz kerevizi çok sevdiğimiz için bu salatayı severek tüketiyoruz.
Mayonez 3 çorba kaşığı ekleniyor ama ben tek başına mayonezi ağır bulduğum için mayonezi azaltıp, birazda yoğurt ekledim.
"Afiyetle Kalın"

PORTAKALDA KEREVİZ SALATASI;
Malzemeler;

 2 adet portakal,
1 adet orta boy kereviz,
1 adet golden elma,
2 çorba kaşığı mayonez,
2 çorba kaşığı yoğurt,
1 çorba kaşığı limon suyu.
Yapılışı;
Portakalları ortadan ikiye kesip, içlerini oyun.
Elma ve kerevizin kabuklarını soyup, rendeleyin.
Limon suyu, mayonez ve yoğurdu karıştırın.
Hemen kereviz ve elmayla karıştın ki elma ve kereviz kararmasın.
Portakalın çıkan içlerini de incecik doğrayıp, salataya ekleyin.
Salatayı hazırladığımız portakal kaselerinin içine yerleştirip, servis yapın.
"Afiyet Olsun"

*Muhterem'le Geziye sonunda güncellendi.
Blogspot'a geçince bütün vaktimi yemek bloguma ayırıp, uzun süre ihmal ettiğim gezi blogum Muhterem'le Geziye'yi 2.5 aylık bir aradan sonra güncelledim.
Gülhane parkının bugünlerde nasıl göründüğünü merak ediyorsanız ve Boğaz manzarası görmek için, bakınız; Muhterem'le Geziye-Gülhane Parkı

14 Ocak 2008 Pazartesi

ARNAVUT CİĞERİ


YE # 30 DÜNYA MUTFAKLARI=ARNAVUT CİĞERİ
Bu ayın yemek etkinliğinin konusu; Dünya mutfakları.
Yemek etkinliğimizin ev sahibi; Tuba'nın penceresinden blogunun sahibi,Tuba.
Sanırım bizim evde dünya mutfaklarından pek tarif yapılmıyor.
Aklıma bu konuda tarif gelmedi.
Daha vakit var diye baştan araştırma yapmadım, son haftalarda da hem yemek, hem çay misafirlerimin yoğunluğundan kitaptan tarif denemeye vaktim olmadı.
Son anda aklıma Arnavut ciğeri geldi.
Bu tarifin Arnavutların olduğunu umut ederek (umarım öyledir) yemeği hazırladım.
"Afiyetle Kalın"

ARNAVUT CİĞERİ;
Malzemeler;
500 gram kuzu veya dana ciğeri,
1 su bardağı un,
1 çay kaşığı karbonat,
1 tatlı kaşığı kırmızı biber,1 tatlı kaşığı tuz,
Kızartmak için; sıvı yağ.
Ciğerin servisinde;
Patates kızartması,sumakla ovulmuş kuru soğan,bol yeşillik.
Yapılışı;
Ciğeri yıkadıktan sonra dışında ki zarı soyun,zarı soyduktan sonra suya girmemesi gerekiyor.
Fındıktan biraz daha büyük doğrayıp,un- karbonat ve kırmızı biberle harmanlayın.
Kızartmadan önce sertleşmemesi için tuz eklemiyoruz.
Yağı kızdırıp, ciğeri küçük gruplar halinde fazla ununu silkeleyerek, kevgirle karıştırarak kızartın.
Piştikten sonra tuzunu serpip karıştırın.
Hazırladığınız ciğeri kızarmış patates,piyazlık doğranmış-sumakla ovulmuş soğan ve yeşilliklerle servis yapın.

"Afiyet Olsun"

11 Ocak 2008 Cuma

BLOG OYUNU; ....... OLSAM NE OLURDUM?

Blog dünyasının oyunları hiç bitmez.
Bu" ....... olsam ne olurdum?" oyunu son dönem oyunlarından.
Beni oyuna mavi ve portakal blogundan, Ayşe ve Fatoş davet etti.
Davete icabet edelim, soruları yanıtlayalım.



Yemek olsam ne yemeği olurdum ?
Makarna olurdum, herhalde makarnayı sevmeyen yoktur.


Aylardan hangisi olurdum?
Nisan ayı olurdum. Her taraf cıvıl cıvıl çiçek açmış, doğa uyanmış, üstelik tatil yaklaştığı için herkeste moraller tavan yapmış oluyor.
 

Araba olsam ne olurdum?
Citroen c3 olurdum,ve mutlaka rengim "gökyüzü mavisi" olurdu.
Yuvarlak ve sevimli hatlarıyla çok sıcak bir araba.


Kıyafet olsam ne olurdum?
Kaftan olurdum ama bol nakışlı ve kadife olanlardan.
 


Ayakkabı olsam hangisi olurdum?
Babet olurdum, rahat, güvenli ve sevimli.


Müzik aleti olsam ne olurdum?
Haşmetli görüntüsünün altında narin ve büyüleyen sesiyle Arp olurdum.

9 Ocak 2008 Çarşamba

EVLİLİK YILDÖNÜMÜ PASTASI

Hayırlısıyla bugün eşimle evliliğimizin 21. yılına girdik.
Yazılacak söylenebilecek ne kaldı bilmiyorum.
Geçen yıl yazdığım evlilik yıldönümü yazısında söylenebilecek her şeyi söyledim.
Aslında pasta akşama yapılıp, yenilmeliydi ama benim yarın 20-25 kişilik bir misafir gurubum var.
Bugün ve yarın fırsat bulup ne pasta yapabilirim, ne de yazı yazı yazabilirim diye dün akşam pastayı hazırladım.
Bugün ve yarın misafirlerim için koştururum.


7 Ocak 2008 Pazartesi

ZEYTİNYAĞLI PIRASA DOLMASI


Pırasa dolmasını ilk defa Lezzet'in yıllar önce verdiği"yöre yemekleri ansiklopedisi-Karadeniz" ekinde gördüm.
Üstelik Kastamonu tarifiydi ve ben Kastamonu'lu olduğum halde daha önce hiç pırasa dolması yememiştim.
Hemen işe el koydum ve zeytinyağlı olarak pırasa dolmasını denedim.
Zeytinyağlı olmasının verdiği etkiyle hafif ekşi tadıyla çok lezzetli oldu.
Bir daha ki denememi etli olarak yapacağım.
Ben ortasında ki bölümü çiğken çıkardım,isterseniz hafif haşlayarak daha kolay çıkarabilirsiniz.
Sağlam olması için ortasını çok boşaltmamanızı tavsiye ederim.
Pişirirken dağılmaması için mümkün olan en kısık ateşte ağır ağır pişirin.
Yine pişirirken pırasaların sıkı sıkı durmaları için üzerine tabak kapatın.
Pırasa boru şeklinde olduğu için bir taraftan koyduğunuz iç,öbür taraftan çıkıyor.
Bu yüzden başına ve sonuna domates yerleştirerek için çıkmasını engelleyebilirsiniz.
"Afiyetle Kalın"


ZEYTİNYAĞLI PIRASA DOLMASI;
Malzemeler;
1 kilo kalın pırasanın beyaz kısımları,
1 çay bardağı pirinç,
1 küçük boy soğan,
2 yemek kaşığı dolmalık fıstık,
2 yemek kaşığı kuş üzümü,
2 yemek kaşığı kuru nane,
incecek kesilmiş dereotu,
tuz,zeytinyağ.
Kapak için 2 adet domates.
TARİFİ;
Pırasaları parmak uzunluğunda kesin.
Orta kısımlarını iterek çıkarın.
Bu işlemi daha kolay yapmak için pırasaları çok az haşlayabilirsiniz.
Soğanı küçük doğrayıp,zeytinyağında kavurun.
Üzerine ayıklanmış ve yıkanmış pirinçleri ilave edin.
Fıstık-kuş üzümü-nane ve tuzunu ekleyip kavurun.
Dereotunu kararmaması için ocağı kapattıktan sonra ilave edin.
İçi boşalan pırasaların bir tarafını domatesle kapatın.
Tıknaz olmayacak şekilde içini doldurun ve tekrar domatesle kapatın.

Dibi geniş tencereye dolmaları dizin,tuz-zeytinyağı ve üzerini biraz geçecek kadar suyunu ekleyin.


Önce ısıya dayanıklı bir tabak, sonra tencerenin kapağını kapatarak ağır ateşte pişirin.
"Afiyet Olsun"

4 Ocak 2008 Cuma

ŞİŞTE MEZGİT FİLETO

muhteremle afiyetle
Geçen Cuma bir işimiz dolayısıyla Merter'e gittik.
Bayram sonrası fiyatlar çok ucuzlamış, tekstil cenneti Merter fiyat konusunda da tam bir cennet olmuştu.
Merter'de işimizi bitirdik, dönüşte eşim eve döndü ben semtimizde kurulan pazara girdim.
Ben bir yandan pazarda dolaşıp, bir yandan "akşama beni yormayacak-uğraştırmayacak ne pişirebilirim?" diye düşünüp duruyordum.
Balıkçı tezgahının önünden geçerken pazarda ki balık tezgahlarında görmeye alışık olmadığım mezgit fileto ile karşılaştım.
Tabi eşimin "balık pazardan değil balıkçıdan alınır" lafını kulak ardı ettim ve yarım kilo mezgit fileto aldım.
Bu sefer başladım "ben bunu nasıl değişik pişirsem,bari sayfamda yayınlayabileceğim bir tarif olsun" diye düşünmeye.
Daha önce pişirdiğim mezgit fileto gibi pişirmeyi düşündüm ama o zaman yeni bir tarif olmayacaktı.
Sonra aklıma hamsi şiş gibi ama aralarına arpacık soğanda ekleyerek şişte pişirmek geldi.
Eve gelir gelmez fikrimi uygulamaya başladım, hemen hazırlandı fazla uğraştırmadı.
Tadını eşimde kızımda çok beğendi,balık yerken nazlanan kızım bile çok severek yedi.
Çocuklara balık yedirmek için güzel bir fikir ama yiyemiyorlarsa sakın zorlamayın, çünkü onları çok iyi anlıyorum : )
"Afiyetle Kalın"

şişte balık
ŞİŞTE MEZGİT FİLETO;
Malzemeler;

Yarım kilo mezgit fileto,
15-20 adet arpacık soğan,
1 su bardağı mısır unu,
Tuz ve kızartmak için sıvı yağ.
ŞİŞTE MEZGİT FİLETO TARİFİ;
Mezgit filetolarınız bütünse, enine keserek 3 parçaya ayırın.
Benim kullandığım mezgitler hemen hemen 30 santimlikti, onar santimlik boylarda kestim ve onlarıda üç parça olarak şerit halinde kestim.
Şerit halinde ki balıkları rulo yapıp,1 balık,1 arpacık soğan şeklinde şişlere dizin.
Hazırladığınız şişleri mısır ununa bulayıp, kızgın yağda kızartın.

 şişte balık nasıl yapılır?
"Afiyet Olsun"

2 Ocak 2008 Çarşamba

KİVİLİ PASTA-2

Muhterem'le Afiyetle
Bugünkü tarifimiz farklı dizaynıyla yine kivili pasta.
Daha önce yaptığım kivili pastada belirtmiştim, eşimin yeğenlerinin Abana'da kivi bahçesi var.
Sağolsunlar bizi mevsimi geldiğinde kivisiz bırakmıyorlar.
Kasım ayının sonunda yeni mahsul kivilerimiz geldi.
Hemen kullanacağımız kadarını 1 elma ile poşetledik.
1 hafta sonra olgunlaşan kivilerden pasta yaptım.
Pastanın yan taraflarını kakaoya bulanmış hindistan cevizi ile kapladım.
Anneme akşam çayına gidecektik, kek pişirmeye vaktim olmadığı için hazır pasta tabanı kullandım.
"Afiyetle Kalın"