8 Ekim 2025 Çarşamba

ŞEKERSİZ, ERİKLİ İNCİR MARMELATI

Muhterem'le Afiyetle
Mevsimi geçmeden yayımlamam gereken pek çok tarifim yazılmayı bekliyor.
Bunların bir kısmı mevsim meyveleri ile hazırladığım reçel ve marmelatlar. 
Bugünkü tarifimi geçen yaz, köydeki bahçemizde olan Erik ağacının meyveleri ile yaptım.
Geçen yaz Erikten dalları kırılan ağacımız bu sene hiç meyve vermedi😔 
Bol meyve verdiği zaman çevremize dağıttıktan sonra kalanlarla, reçel-marmelat-komposto konservesi-buzlukta komposto-fırınlama gibi yöntemlerle saklıyorum. 
Erikli tarifler linklerimde bahsettiğim tariflere ulaşabilirsiniz. 
 
 
erikle yapılan tarifler
Bugünkü marmelatımızdan bahsedecek olursam;
Erikle önce klasik şekerli reçelini yaptım, daha sonra evdeki incirlerle neden birde şekersiz marmelat yapmıyorum? diye düşünüp bu tarifi hazırladım.
Şekersiz hazırlanan marmelatları 5 yıl önce öğrendim.
Önce Erikle şekersiz marmelat yaptım, daha sonra Elmalı-Kivili marmelat yaptım.
Bu seferde Erikli-İncirli marmelat yaptım.  
Şekersiz marmelat hazırlarken şeker yerine kuru üzüm kullanılıyor.
Bu şekilde rafine şekersiz, sağlıklı bir tarif hazırlamış oluyorsunuz.
 
taze incir tarifleri
KONU İLE İLGİLİ TARİFLERİM;
*Şekersiz Marmelat Tariflerim; 
 
 
 
 
 "Afiyetle Kalın"
 
ŞEKERSİZ, ERİKLİ İNCİR MARMELATI;
Malzemeler;
1 kilo İncir,
Yarım Kilo Mürdüm Eriği,
1 su bardağı kuru üzüm,
1,5 su bardağı su, (200 ml'lik bardak ölçüsü)
1 adet çubuk tarçın,
1 paket vanilya,
Yarım limon.
 

ŞEKERSİZ, ERİKLİ İNCİR MARMELATI TARİFİ;
Erikleri yıkayın, çekirdeklerini çıkarıp küçük parçalar halinde doğrayın.
İncirleri de yıkayıp, küçük parçalar halinde doğrayın.
 
mavi desenli tabak
Kuru üzümü üzerindeki tozlarından arınması için 15-20 dakika ılık suyun içinde bırakın, daha sonra yıkayıp süzüp tencereye ilave edin.
 
fig marmelade 
Tencerenin içine 1 paket vanilya, 1 adet tarçın çubuğunu ilave edin.
1,5 su bardağı su ilave edin.
Tencereyi ocağa yerleştirin.
Kaynayıncaya kadar yüksek ısıda, kaynadıktan sonra düşük ısıda pişirmeye başlayın.
 
Malzemeler kaynadıkça muhteşem pembe rengini vermeye başlayacak.
Erikler ve incirler kaynadıkça yumuşayacak, rengi iyice suyuna çıkmaya başlayacaktır.
30 dakika, ara sıra karıştırarak marmelat kıvamını alıncaya kadar pişirin. 
Not; 
Kullandığınız meyvenin cinsine veya sulu olmasına bağlı olarak bu süre değişebilir. 
İçindeki tarçın çubuğunu çıkarın. 

Yarım limonun suyunu sıkıp, tencereye ilave edin.
Limonu ekledikten sonra 5 dakika daha kaynatıp, ocağı kapatın.
 
El blenderi ile pürüzsüz oluncaya kadar çırpın.
Dikkat;
Tarçın çubuğunu içinden çıkardığınızdan emin olun.
 

67 cc kavanoz

Kaynar halde ki marmelatı, kaynatıp sterilize ettiğiniz temiz kavanozlara doldurun.
Bu ölçülerle 50 CL'lik 2 kavanoz ve 5 CL'lik 1 mini kavanoz marmelat çıktı. 
Kavanozun ağzını yeni kavanoz kapakları ile iyice sıkarak kapatın. 
Kavanozları soğuyuncaya kadar kapaklarının üzerine ters olarak dizin.
Not;
Son yıllarda kavanozları bu şekilde vakumlamanın sağlıksız olduğu söyleniyor ama ben bu yöntemden çok memnunum, kavanozlar hiç fire vermeden vakumlanıyor.  
Soğuduktan sonra kapağından değil, gövdesinden tutarak kaldırın.
Serin ve ışık görmeyen bir yerde saklayın. 
Açtıktan sonra mutlaka buzdolabında saklayın.
 
marmelat sunum

"Afiyet Olsun"

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorum yazmak için;
Google hesabınız yoksa "Anonim" bölümünü işaretleyerek yorum yazabilirsiniz.
İsminizi yazmayı unutmayın!...