Bizi büyüledin ve gittin,
26 Kasım 2007 Pazartesi
ACI KAYBIMIZ
Bizi büyüledin ve gittin,
23 Kasım 2007 Cuma
KAYISILI FISTIKLI TART
KAYNANA ÇATLATAN TARİFLER ETKİNLİĞİ
Logosu çok şirin,konusu ilginç olan "Kaynana Çatlatan Tarifler" etkinliği için tarifler peşpeşe yayınlanmaya başladı.
Etkinliğimizin ev sahibi "Laleden Seçmeler" blogundan sevgili arkadaşımız Lale.
Etkinlikte yer alacak olan tarifler (muffin-tart-browni-cheesecake) ismi yabancı,yapılışları çokta yabancı olmayan tariflerden oluşuyor.
Muffin-browni ikilisini sık sık yaparım ama bu 2. tart yapışım,cheesecake ise hiç yapmadım.
Daha önce vişneli tart yapmıştım,o zaman tart kalıbım yoktu Borcam'la pişirmiştim.
Şimdi Borcam tepsimden daha küçük tart kalıbım var,bu tartı yeni kalıbımla pişirdim.
Tarif Sahrap Soysal'ın Hürriyet'te ki köşesinde çıktı.
Hamuru hemen kıvamını buluyor ve çok lezzetli.
Eğer tart kalıbınız kelepçeli değilse,hamuru kalıba yerleştirmeden önce yağlı kağıt yerleştirmenizi öneririm.
Bana bu öneriyi ilk tart yapışımda Lale yapmıştı ama tamamen unutmuşum.
Ben yağlı kağıt sermeyi unuttum,muhallebisi ile birlikte piştiği için kalıptan ilk dilimi kesmeyince çıkaramadım.
Sonuçta hamurundan- kremasına çok lezzetli bir tart ortaya çıktı.
"Afiyetle Kalın"
21 Kasım 2007 Çarşamba
BARBUNYA BALIĞI
Kış mevsimi geldi, bu sebeple bizim evde her hafta balık pişiyor.
Resmini çekip, değişik bir tarif yayınlarım diye farklı balıkları severek pişiriyorum.
Barbunya balığı uzun zamandır aklımdaydı ama bir fırsatını bulup, alamamıştım.
Geçen hafta barbunya balığı aldım, tepsiye yağlı kağıt serip fırında pişirdim.
Eşim severek yedi ve dün yine barbunya alarak bu balığı sevdiğini iyice belli etmiş oldu.
Barbunya'nın bir türü de "Tekir" balığıymış.
Barbunyanın alnı dik,Tekir'in alnı ise kubbe biçimindeymiş.
Bakınız;
Pazı Yaprağında Tekir Buğulama
Bence "Barbunya" ismi bu balığa çok yakışıyor, çünkü aynı barbunya gibi üzerinde kırmızı lekeler var.
Eşim çocukluğun da babasının getirdiği ilk barbunya balığını kardeşleriyle "salçalı balık" diyerek yediklerinden bahsediyor.
Barbunya balığı pişince salça eklemiş gibi tabağa kırmızı suyunu bırakıyor.
"Afiyetle Kalın"
BARBUNYA BALIĞI;
Malzemeler;
1 kilo Barbunya balığı,
2 yemek kaşığı sıvı yağ, tuz.
Yağlı kağıt.
Yapılışı;
Temizlenmiş Barbunya balığını yıkayıp,süzün.
Tuzunu serperek karıştırın.
Fırın tepsisine yağlı kağıt serin,balıkları kağıdın üzerine dizin.
Balıkların üzerine fırça ile sıvı yağ sürün.
Önceden ısıttığınız fırında kızarıncaya kadar pişirin.
Bol salata eşliğinde servis yapın.
"Afiyet Olsun"
16 Kasım 2007 Cuma
ETLİ NOHUT
Başlıbaşına bir yemekte olabilir, pilava garnitür gibi ekleyerek nohutlu pilavda yapabilirsiniz.
Nohutla yapılan Humus var ki mezelerin vazgeçilmezlerinden.
Son yıllarda ise mantılı-nohutlu çorba var, o da çok nefis oluyor.
Knorr da mantılı-nohutlu çorbayı "yüksük" çorbası olarak piyasaya çıkardı.
Eşim bakliyat pişireceğim zaman kemikli et kullanmamı tercih ediyor ama iri kuşbaşı etle yapmak bana daha cazip geliyor.
Nohut hakkında kısacık bilgi;
NOHUT:
Yağ düzeyi düşük ve kolesterol içermeyen nohut kalsiyum, magnezyum, betakaroten, ve folik asit açısından zengindir.
Göğüs kanserine karşı korur.
"Afiyetle Kalın"
ETLİ NOHUT;
Malzemeler;
2 su bardağı nohut,
300 gram kuşbaşı et,
1 adet kuru soğan,
2 yemek kaşığı biber salçası,
Sıvı yağ-tuz.
TARİFİ;
Nohutları bir gece önceden ıslatın.
Vaktiniz yoksa aniden pişirmeye karar verdiyseniz,15-20 dakika haşlayın.
Eti yıkayıp,tencereye yerleştirin.
Et,suyunu salıp çekinceye kadar pişirin.
Soğanları küçük doğrayıp,ete ekleyin.
Sıvı yağ ekleyerek,soğan ve eti biraz yağda kavurun.
Kavrulan soğanların üzerine biber salçasını ekleyip,bir kaç dakika pişirin.
Üzerine haşladığınız nohutları-tuzunu ve üzerini biraz geçecek kadar suyunu ekleyin.
Eğer düdüklüde pişirecekseniz fazla su eklemeyin,düdüklüde su kaybetmediği için yemeğiniz çok sulu olabilir.
Ağır ateşte nohut ve etler yumuşayıncaya kadar pişirin.
"Afiyet Olsun"
15 Kasım 2007 Perşembe
KIŞ HAZIRLIKLARI
28. Yemek etkinliğimizin konusu; Kış hazırlıkları.
Etkinliğimizin ev sahibi; "Mahsun Prenses"
Kolay gelsin dileklerimi iletiyorum.
13 Kasım 2007 Salı
ŞEHRİYELİ TARHANA ÇORBASI
Tarhananız bol baharatlıysa bu şekilde pişirdiğinizde Ezo Gelin çorbasına benzeyecektir.
Tarhana çorbası Türk mutfağının vazgeçilmez çorbalarındandır.
Türklerin Orta Asya'dan göçerken getirdikleri yiyeceklerin arasında tarhana varmış.
Yaygın olan bir söylenceye göre tarhana çorbasının öyküsü şöyledir:
Vaktiyle bir hükümdar, bir fakir evine misafir olmuş.
Kendisine ikram edilen çorbayı çok sevip, ev sahiplerine övgüde bulunarak "bu ne çorbası" diye sorunca, çorbayı hazırlayan kadın "Dar Hane çorbasıdır, kusura bakmayın" şeklinde yanıt vermiş.
Malzemeler;
3 kaşık tarhana,
2 kaşık tel şehriye,
1 Litre su,
1 yemek kaşığı salça,
1 et suyu tableti,
Sıvı yağ,tuz.
Yapılışı;
Tenceye sıvı yağı ve salçayı alarak kavurun.
Suyunu ekleyin,3 kaşık tarhana-2 kaşık tel şehriyeyi ekleyerek karıştırın.
Et suyu tabletini,tabletin tuzunu dikkate alarak çorbanın tuzunu ekleyin.
Topaklanmaması ve taşmaması için sürekli karıştırarak,pişirin.
Sıcak sıcak servis yapın.
"Afiyet Olsun"
10 Kasım 2007 Cumartesi
KULAKLI MAKARNA
Kulaklı makarna mantıya benzer ama iki katı büyüklüktedir ve tereyağlısı yoğurtlusundan daha çok yenir.
Büyük olduğu için çabucak kapatırsınız, mantı kadar çok uğraştırmaz.
Bizde mutlaka içine et konur, kıyma ile yapmayız.
Normal bir zamanda pişmemek için direnen o et parçası, kulaklı makarnanın içinde 10 dakikada pişer.
Eti sotelik yani küçük doğranır ama mutlaka karabiberle tatlandırılır.
8 Kasım 2007 Perşembe
YUMURTALI PIRASA
Gerçi son yıllarda yaz yada kış farketmeden çoğu sebzeyi ve meyveyi her mevsim bulabiliyoruz.
Mesela çocukluğum da kış gelince domatesi bulmak mümkün değildi.
Bahar ve yaz aylarında domates çıkınca büyük bir özlemle domatesle hasret giderirdik.
Mis gibi kokusuyla domates salatasını masamızdan eksik etmezdik.
Kahvaltı da üzerine beyaz peynir serpiştirilmiş domates salatası nefis olur.
Şimdi domatesi yılın her ayı, her mevsimi bulmak mümkün.
Bu yazı hiç pırasalı bir tarif yazısına benzemedi : )
Pırasaya dönersek, ne yazık ki sevmeyeni çok olan bir sebze.
Çok şükür bizim evde hiç sebze seçilmez, benim bamya yememem dışında hepimiz her sebzeyi yeriz.
Pırasayı zeytinyağlı, etli yada yumurtalı olarak sık sık pişiririm.
Yumurtalı olana eşim "pırasalı mıhlama" diyor.
Bazen kahvaltı da bile yumurtalı olanı pişiriyorum.
Yumurtasını çırparakta ekleyebilirsiniz, bütün olarakta pişirebilirsiniz.
Yumurtanın üzerine 1-2 kaşık su döküp, tencere veya tavanın kapağını kapatarak pişirirseniz üzeri bembeyaz olacaktır.
"Afiyetle Kalın"
YUMURTALI PIRASA;
Malzemeler;
1 kilo pırasa (daha çok beyaz yerleri),
Yarım çay bardağı zeytinyağ,
Kişi sayısına göre yumurta,
Tuz,baharat.
Yapılışı;
Pırasanın dış yapraklarını temizleyerek, yıkayın.
Verev şeklinde ince ince doğrayın.
Pilav tenceresi veya tavada pişirmenizi öneririm.
Tencereye biraz yağ dökün.
Tenceredeki zeytinyağının üzerine, doğradığınız pırasaları ve tuzunu ekleyin.
Pırasaları kavurun, suyunu salıp - çektiğinde halâ pişmemişse yarım çay bardağı su ekleyebilirsiniz.
İstediğiniz baharatı karabiber-kırmızı pul biber v.b. kullanabilirsiniz.
Pişen pırasanın üzerine yumurtaları kırın, yumurtalar için de biraz tuz serpin.
Yumurtaların üzerine 2 kaşık su dökün ve tencerenin kapağını kapatın.
Yumurtalar istediğiniz kıvamda pişince yemeğiniz hazır.
"Afiyet Olsun"
6 Kasım 2007 Salı
MİNİK KEK PASTA
2 Kasım 2007 Cuma
KAĞITTA LÜFER BALIĞI
Hafta sonu geldi, pek çok ailede hafta sonları balık yeniyor.
Bizde ise balık, ben yiyemediğim için eşimin canı ne zaman isterse alıp, geldiğinde oluyor.
Bu lüferleri geçen hafta getirdi.
Bende ne zamandır kağıtta balık denemek istiyordum.
Baktım bu iş için boyu posuda uygun, lüferleri kağıtta pişirdim.
Gayet kolay oldu, evde balık kokusu olmadı, kızartma olmadığı için hafif oldu.
Sebzelerde çok güzel pişmişti, eşim seve seve yedi.
Yağlı kağıdı, fırın poşetinden daha çok seviyorum.
Bazen balığı, poşeti unladığım halde ayırmak zor oluyordu.
Kağıtta böyle bir problem yok.
Balığı kağıda yerleştirin, üzerine soğan ve yeşillikleri dizin, tuz, baharat serpin, kağıdı kenarlarından katlayıp, fırında pişirin, bu kadar kolay ve hafif.
"Afiyetle Kalın"
Sebzeler içinde biraz tuz serpin.
1 Kasım 2007 Perşembe
FINDIKLI PASTA
Bu yıl 16 yaşına girdi.
Kızımı yazılarıma sık sık konu ediyorum, hatta onun için yazdığım şiiri bile blogda sizlerle paylaşmıştım.
KIZIM HİLAL’E,
Annesinin biricik kızı,
Evimizin sevgi arsızı,
Çok çabukta alınırmış,
Annesine naz yaparmış.
Gözleri Van kedisi gibi,
Biri yeşil, biri mavi,
Kozmetiği çok sever kendisi,
Parayı cebinde tutamaz, harcanır hepsi.
Bilgisayardan iyi anlar,
Kızdığı zaman surat asar,
Tepesi çok atınca,
Söylenmeye başlar,
OKS’den kurtuldu bu yıl,
Canı çıktı geçen yıl,
Yeni okulunda bu sene,
Keyfi oldukça yerinde!