Yeni yılınız kutlu olsun.
Rabbim hepimize önce sağlık, huzur, helal kazanç, hayırlı iş, aile saadeti nasip etsin.
Ülkemizi her türlü görünür, görünmez belalardan ve kazalardan, afetlerden, depremlerden, savaşlardan, fitne ve fesatlardan, provakatörlerden, fenalığı için uğraşanlardan korusun.
(Amin)
"Afiyetle Kalın"
30 Aralık 2009 Çarşamba
29 Aralık 2009 Salı
KAHVERENGİ PİRİNÇ PİLAVI
Kahverengi pirinç ile yemek yada pilav yaptınız mı?
Eşimin organik ürünlere olan merakı sayesinde bu tür ürünler bizim eve sık sık alınıyor.
Eşim, geçen ay markette kahverengi pirinç görüp, aldı.
Kepekli pirinci sık sık alıp kullanıyoruz ama ilk defa kahverengi pirinç kullandım.
Memnun muyum? diye soracak olursanız;
Bir kere pişirme süresi çoooook uzun : )
Normal bir pirinçle 20 dakikada pilav yapabilirsiniz ama kahverengi pirinçle asla!
Kahverengi pirinci sıcak suyla önceden ıslatmışsanız 1 saatte pişiyor.
Islatmadan hemen yıkayıp, kullandıysanız vay halinize : )
2 saatte, üzerine su ekleye ekleye ancak pişiyor.
Eşimin organik ürünlere olan merakı sayesinde bu tür ürünler bizim eve sık sık alınıyor.
Eşim, geçen ay markette kahverengi pirinç görüp, aldı.
Kepekli pirinci sık sık alıp kullanıyoruz ama ilk defa kahverengi pirinç kullandım.
Memnun muyum? diye soracak olursanız;
Bir kere pişirme süresi çoooook uzun : )
Normal bir pirinçle 20 dakikada pilav yapabilirsiniz ama kahverengi pirinçle asla!
Kahverengi pirinci sıcak suyla önceden ıslatmışsanız 1 saatte pişiyor.
Islatmadan hemen yıkayıp, kullandıysanız vay halinize : )
2 saatte, üzerine su ekleye ekleye ancak pişiyor.
28 Aralık 2009 Pazartesi
TAVUKLU MİLFÖY
Milföy böreğini ilk kez 1986 yılında dikiş kursuna giderken, kursun yanında ki pastahanede keşfetmiş ve öğle yemeğinde ıspanaklı milföy almaya başlamıştım.
Böylesine kat kat ve çıtır çıtır olan yufkası beni çok şaşırtmıştı.
Fakat o dönemlerde milföy hamuru marketlerden alınabilen bir malzeme değildi.
Yıllar sonra milföyün hazır olarak satın alınabildiğini, artık marketlerde bulanabildiğini Sevinç yengemde milföyle karşılaşınca öğrenmiştim.
Hey gidi günler hey : )
Milföyün içinde ki yağlar yüzünden çok sağlıklı bir şey olmadığını biliyoruz ama ara sıra yapmadan duramıyoruz.
Evde buzluğumda genellikle ani gelen misafir yada canımız istediğinde kendimize yapmak için 1 paket milföy hazırda bekler.
Milföyün hazır olarak paketlerde satılması ise büyük kolaylık, hamurunu yapmak gerçekten çok emek istiyor.
Milföy hamurunu yapmak için, bakınız; Talaş Kebabı ve Böreği
Tarifimize gelirsek;
Milföyü çeşitli şekillerde ve pek çok iç malzemesi ile hazırlayabilirsiniz.
Bol karabiberli tavuklu iç milföye çok yakışıyor.
Bu tarifin menüsünde yer aldığı kahvaltı masası resimleri BURADA
"Afiyetle Kalın"
TAVUKLU MİLFÖY;
Malzemeler;
1 paket milföy hamuru,
1 adet kemiksiz tavuk göğsü,
1 adet orta boy soğan,
1 adet kırmızı biber,
2 adet çarliston biber,
1 tatlı kaşığı karabiber,
Tuz, zeytinyağı.
Üzerine sürmek için;
1 adet yumurta sarısı,
Çörek otu.
TAVUKLU MİLFÖY TARİFİ;
Soğanı çok küçük doğrayıp, 3-4 kaşık zeytinyağında kavurun.
Çarliston ve kırmızı biberi zar büyüklüğünde doğrayıp, soğana ekleyin.
Kemiksiz tavuk göğsünü yıkayın ve küçük küçük doğrayıp, soğan ve biberlere ekleyin.
Tuzunu ve karabiberini ilave edip, pişirin.
Milföy hamurunu tezgahın üzerine yerleştirip, buzunun çözülmesini bekleyin.
Hazırladığınız içten 1 tatlı kaşığı milföylerin içine yerleştirip, kapatın.
Yağlı kağıt serilmiş, fırın tepsisine hazırladığınız milföyleri dizin.
Yumurtanın sarısını çırpın ve fırça ile milföylerin üzerine sürün.
Çörek otu serpin.
Önceden ısıttığınız orta dereceli fırında kabarıp, kızarıncaya kadar pişirin.
"Afiyet Olsun"
Böylesine kat kat ve çıtır çıtır olan yufkası beni çok şaşırtmıştı.
Fakat o dönemlerde milföy hamuru marketlerden alınabilen bir malzeme değildi.
Yıllar sonra milföyün hazır olarak satın alınabildiğini, artık marketlerde bulanabildiğini Sevinç yengemde milföyle karşılaşınca öğrenmiştim.
Hey gidi günler hey : )
Milföyün içinde ki yağlar yüzünden çok sağlıklı bir şey olmadığını biliyoruz ama ara sıra yapmadan duramıyoruz.
Evde buzluğumda genellikle ani gelen misafir yada canımız istediğinde kendimize yapmak için 1 paket milföy hazırda bekler.
Milföyün hazır olarak paketlerde satılması ise büyük kolaylık, hamurunu yapmak gerçekten çok emek istiyor.
Milföy hamurunu yapmak için, bakınız; Talaş Kebabı ve Böreği
Tarifimize gelirsek;
Milföyü çeşitli şekillerde ve pek çok iç malzemesi ile hazırlayabilirsiniz.
Bol karabiberli tavuklu iç milföye çok yakışıyor.
Bu tarifin menüsünde yer aldığı kahvaltı masası resimleri BURADA
"Afiyetle Kalın"
TAVUKLU MİLFÖY;
Malzemeler;
1 paket milföy hamuru,
1 adet kemiksiz tavuk göğsü,
1 adet orta boy soğan,
1 adet kırmızı biber,
2 adet çarliston biber,
1 tatlı kaşığı karabiber,
Tuz, zeytinyağı.
Üzerine sürmek için;
1 adet yumurta sarısı,
Çörek otu.
TAVUKLU MİLFÖY TARİFİ;
Soğanı çok küçük doğrayıp, 3-4 kaşık zeytinyağında kavurun.
Çarliston ve kırmızı biberi zar büyüklüğünde doğrayıp, soğana ekleyin.
Kemiksiz tavuk göğsünü yıkayın ve küçük küçük doğrayıp, soğan ve biberlere ekleyin.
Tuzunu ve karabiberini ilave edip, pişirin.
Milföy hamurunu tezgahın üzerine yerleştirip, buzunun çözülmesini bekleyin.
Hazırladığınız içten 1 tatlı kaşığı milföylerin içine yerleştirip, kapatın.
Yağlı kağıt serilmiş, fırın tepsisine hazırladığınız milföyleri dizin.
Yumurtanın sarısını çırpın ve fırça ile milföylerin üzerine sürün.
Çörek otu serpin.
Önceden ısıttığınız orta dereceli fırında kabarıp, kızarıncaya kadar pişirin.
"Afiyet Olsun"
24 Aralık 2009 Perşembe
BULGUR KÖFTESİ
Bu tarifte bulgur köftesinin sade halini göreceksiniz.
Fakat bu köfteyi yaptığınız zaman isterseniz sarımsaklı yoğurt ile yada domatesli biberli nefis bir sos eşliğinde sunabilirsiniz.
Bazı bulgur köfteleri ya haşlanıyor yada kızartılıyor, bu tarifteki köfteler ise önce haşlandı sonra kızartıldı.
Tavadan çıktıkları zaman lokma tatlısı gibi duruyorlardı.
Yapımı biraz el oyalasa da lezzeti ile kendisini affettiriyor.
Köftelik bulgurla yapılan değişik tarifler görmek isterseniz, bakınız;
Bulgur Çanakları
Yoğurtlu Pazılı Bulgur Köftesi
Bulgur Köfteli Yoğurtlu Semizotu
Tarhanalı Bulgur Köfteli Çorba (Sıkıcık Çorbası)
Fellah Köftesi (Domates Soslu)
Yoğurtlu Fellah Köftesi
Ayrıca haşlanmış patatesle hazırlanan Patates Köftesi'nde de yine ince bulgur var.
"Afiyetle Kalın"
BULGUR KÖFTESİ;
Malzemeler;
2 su bardağı köftelik bulgur,
1 su bardağı un,
1 adet yumurta,
1 tatlı kaşığı kimyon,
1 yemek kaşığı salça,
Tuz-karabiber,
Kızartmak için;
1 su bardağı ayçiçek yağı.
Yapılışı;
Bulguru ayıklayıp, yıkayın ve kaynar su ile üzerini geçmeyecek kadar ıslatın.
Şişen bulgurun içine un, yumurta, salça ve diğer baharatları ekleyin.
İyice yoğurun.
Avuç içinizi yağlayın ve isterseniz fındık büyüklüğünde, isterseniz ceviz büyüklüğünde minik toplar olarak yuvarlayın.
Avuçlarınızı yağladığınız zaman daha kolay yuvarlanıyorlar.
Hazırladığınız bulgur köftelerini kaynayan tuzlu suda 4-5 dakika haşlayıp, süzgece çıkarın.
Haşlanan köfteleri kızgın yağda 4-5 dakika kızartın.
Bol yeşillik, limon eşliğinde yada sarımsaklı yoğurt veya domatesli, biberli sos içinde servis yapın.
"Afiyet Olsun"
Fakat bu köfteyi yaptığınız zaman isterseniz sarımsaklı yoğurt ile yada domatesli biberli nefis bir sos eşliğinde sunabilirsiniz.
Bazı bulgur köfteleri ya haşlanıyor yada kızartılıyor, bu tarifteki köfteler ise önce haşlandı sonra kızartıldı.
Tavadan çıktıkları zaman lokma tatlısı gibi duruyorlardı.
Yapımı biraz el oyalasa da lezzeti ile kendisini affettiriyor.
Köftelik bulgurla yapılan değişik tarifler görmek isterseniz, bakınız;
Bulgur Çanakları
Yoğurtlu Pazılı Bulgur Köftesi
Bulgur Köfteli Yoğurtlu Semizotu
Tarhanalı Bulgur Köfteli Çorba (Sıkıcık Çorbası)
Fellah Köftesi (Domates Soslu)
Yoğurtlu Fellah Köftesi
Ayrıca haşlanmış patatesle hazırlanan Patates Köftesi'nde de yine ince bulgur var.
"Afiyetle Kalın"
BULGUR KÖFTESİ;
Malzemeler;
2 su bardağı köftelik bulgur,
1 su bardağı un,
1 adet yumurta,
1 tatlı kaşığı kimyon,
1 yemek kaşığı salça,
Tuz-karabiber,
Kızartmak için;
1 su bardağı ayçiçek yağı.
Yapılışı;
Bulguru ayıklayıp, yıkayın ve kaynar su ile üzerini geçmeyecek kadar ıslatın.
Şişen bulgurun içine un, yumurta, salça ve diğer baharatları ekleyin.
İyice yoğurun.
Avuç içinizi yağlayın ve isterseniz fındık büyüklüğünde, isterseniz ceviz büyüklüğünde minik toplar olarak yuvarlayın.
Avuçlarınızı yağladığınız zaman daha kolay yuvarlanıyorlar.
Hazırladığınız bulgur köftelerini kaynayan tuzlu suda 4-5 dakika haşlayıp, süzgece çıkarın.
Haşlanan köfteleri kızgın yağda 4-5 dakika kızartın.
Bol yeşillik, limon eşliğinde yada sarımsaklı yoğurt veya domatesli, biberli sos içinde servis yapın.
"Afiyet Olsun"
22 Aralık 2009 Salı
SPAGETTİDEN KUŞ YUVASI
Yıllar önce Gülriz Sururi'nin Luna margarin için hazırladığı bir yemek programı vardı.
Hiç birini kaçırmadan izlerdim, hatta luna folyoları biriktirip, kitaplarınıda almıştım.
İşte bu tarifte 1. kitabın içinde yer alıyor.
Kitaptaki tarifte kıyma yerine pastırma, yassı spagetti yerine klasik spagetti kullanılıyordu.
Bu tarifi hazırlarken aklımda kuş yapmak yoktu.
Fakat yuvaların üzerini boş bırakmamaya karar verince, o an evde olan cherry domatesleri kuş şekline getirmeye karar verdim.
Kuşları hazırlarken gözler için karanfil, minik gagalar içinse ucunu bıçakla hafifçe kestiğim dolmalık fıstıklar kullandım.
Bu kuşlar kızımın o kadar hoşuna gitti ki, bir kaç saat onları konuşturup, tiyatro bile yaptı : )
"Afiyetle Kalın"
Hiç birini kaçırmadan izlerdim, hatta luna folyoları biriktirip, kitaplarınıda almıştım.
İşte bu tarifte 1. kitabın içinde yer alıyor.
Kitaptaki tarifte kıyma yerine pastırma, yassı spagetti yerine klasik spagetti kullanılıyordu.
Bu tarifi hazırlarken aklımda kuş yapmak yoktu.
Fakat yuvaların üzerini boş bırakmamaya karar verince, o an evde olan cherry domatesleri kuş şekline getirmeye karar verdim.
Kuşları hazırlarken gözler için karanfil, minik gagalar içinse ucunu bıçakla hafifçe kestiğim dolmalık fıstıklar kullandım.
Bu kuşlar kızımın o kadar hoşuna gitti ki, bir kaç saat onları konuşturup, tiyatro bile yaptı : )
"Afiyetle Kalın"
19 Aralık 2009 Cumartesi
KÖRİLİ İSTAVRİT
Resme bakıp, çorbanın servis tabağında ne işi olduğunu düşünebilirsiniz.
Ben balık pişirdiğim zaman yanında mutlaka ya tarhana çorbası yada bol baharatlı ezo gelin çorbası yapıyorum.
Bana çorba olarak bir tek bu ikisi balığa yakışıyormuş gibi geliyor.
Tabi birde yanında bol yeşillik özellikle roka, taze veya kuru soğan.
Bunları yazıp, birde balık yiyebilseydim ne iyi olurdu : )
"Afiyetle Kalın"
Eşim baharatı çok sever, bu istavritleri pişirirken aklıma köri eklemek geldi.
Mısır ununa bulamadan önce tuzunu ekleyip, köri ile istavritleri iyice harmanladım.
Kapaklı balık tavasında az zeytinyağı ile pişirdim.
Eşimde afiyetle yedi : )
KÖRİLİ İSTAVRİT;
Malzemeler;
Ben balık pişirdiğim zaman yanında mutlaka ya tarhana çorbası yada bol baharatlı ezo gelin çorbası yapıyorum.
Bana çorba olarak bir tek bu ikisi balığa yakışıyormuş gibi geliyor.
Tabi birde yanında bol yeşillik özellikle roka, taze veya kuru soğan.
Bunları yazıp, birde balık yiyebilseydim ne iyi olurdu : )
"Afiyetle Kalın"
Eşim baharatı çok sever, bu istavritleri pişirirken aklıma köri eklemek geldi.
Mısır ununa bulamadan önce tuzunu ekleyip, köri ile istavritleri iyice harmanladım.
Kapaklı balık tavasında az zeytinyağı ile pişirdim.
Eşimde afiyetle yedi : )
KÖRİLİ İSTAVRİT;
Malzemeler;
1 kilo istavrit,
2-3 kaşık köri,
2-3 kaşık köri,
1 su bardağı mısır unu,
Yapılışı;
İstavritleri temizleyin.
Yıkayıp, süzün, tuzunu ve köriyi ekleyip, karıştırın.
Balık tavasına 2-3 kaşık zeytinyağ dökün.
Mısır ununa buladığınız istavritleri tavaya dizin.
Balık tavasında önce bir tarafını kızartın.
Tavanın kapağına çevirdiğiniz istavritleri tekrar tavaya kaydırmadan önce tekrar 2-3 kaşık yağ ekleyip, istavritleri kapaktan tavaya doğru kaydırın.
Diğer tarafınıda pişirdikten sonra servis tabağına alıp, sıcak sıcak servis yapın.
Yanında bol yeşillik, soğan ve limon ile servis yapabilirsiniz.
"Afiyet Olsun"
Yanında bol yeşillik, soğan ve limon ile servis yapabilirsiniz.
"Afiyet Olsun"
15 Aralık 2009 Salı
HİLAL'İN DOĞUM GÜNÜ PASTASI
31 Ekim'de kızım Hilal'in 18. doğum günüydü.
Bu yıl benden şeker hamurlu bir pasta istediğini söyledi.
"Tamam kızım" dedim ama araya giren pek çok aksilik ve evde şeker hamurunun kalmayışı gibi nedenlerle pastayı yapamadım.
Dün akşam arayı daha fazla açmadan pastayı yapmaya karar verdim.
Hilal'de beyaz olarak aldığım hazır şeker hamurunu gıda boyası ile yoğurup, minik renkli topları yuvarlayarak bana yardım etti.
Bu arada, bu benim 2. şeker hamurlu pastam.
Eşim şeker hamurundan hoşlanmadığı, zararlı olduğunu düşündüğü için fazla yapamıyorum.
İlk pastamı yine bir Pastakolik etkinliği için yapmıştım.
Bakınız; İlkbahar Pastası
YAMAN ETKİNLİK= PASTA SÜSLEME TEKNİKLERİ
Bu ay ki Yaman Etkinlik konumuz; Pasta süsleme teknikleri.
Etkinliğimizin ev sahipliğini Düş Bahçesi isimli blogun sahibi Selma yapıyor.
Pasta uzmanı ve bu işi profesyonelce yapan arkadaşlarımızın arasında benim pastamın lafı bile olmaz.
Eminim etkinliğe çok güzel pasta tarifleri ve resimleri gelecektir.
"Afiyetle Kalın"
18. DOĞUM GÜNÜ PASTASI;
Malzemeler;
1 adet kakaolu pasta tabanı,
Yarım paketten biraz fazla beyaz şeker hamuru,
Çok az pembe gıda boyası,
İçi için;
1 bardak soğuk süt,
1 poşet krem şanti,
1 çay bardağı damla çikolata,
2 adet muz,
2 çay bardağı iri çekilmiş ceviz içi.
TARİFİ;
Hazır pasta tabanının içini yarım portakalın suyu ile ıslatın.
Krem şanti sürüp, muz, öğütülmüş ceviz içi, damla çikolata serpiştirin.
Üzerini diğer portakal suyu ile ıslatılmış pasta tabanı ile kapatıp, krem şanti ile sıvayın.
Şeker hamurunun sertliğinin gitmesi için biraz yoğurun.
Yumuşayan şeker hamurunu nişasta ile açıp (sakın fazla inceltmeyin) pastanın üzerini kaplayın.
Kenarlarından artanları pembe gıda boyası ile renklendirip, elinizde yuvarlayarak pembe-beyaz minik toplar yapın.
Hazırladığınız topları pastanın alt kısmına sıra ile dizin.
Şeker hamurundan güllerle pastanızı süsleyin.
"Afiyet Olsun"
Bu yıl benden şeker hamurlu bir pasta istediğini söyledi.
"Tamam kızım" dedim ama araya giren pek çok aksilik ve evde şeker hamurunun kalmayışı gibi nedenlerle pastayı yapamadım.
Dün akşam arayı daha fazla açmadan pastayı yapmaya karar verdim.
Hilal'de beyaz olarak aldığım hazır şeker hamurunu gıda boyası ile yoğurup, minik renkli topları yuvarlayarak bana yardım etti.
Bu arada, bu benim 2. şeker hamurlu pastam.
Eşim şeker hamurundan hoşlanmadığı, zararlı olduğunu düşündüğü için fazla yapamıyorum.
İlk pastamı yine bir Pastakolik etkinliği için yapmıştım.
Bakınız; İlkbahar Pastası
YAMAN ETKİNLİK= PASTA SÜSLEME TEKNİKLERİ
Bu ay ki Yaman Etkinlik konumuz; Pasta süsleme teknikleri.
Etkinliğimizin ev sahipliğini Düş Bahçesi isimli blogun sahibi Selma yapıyor.
Pasta uzmanı ve bu işi profesyonelce yapan arkadaşlarımızın arasında benim pastamın lafı bile olmaz.
Eminim etkinliğe çok güzel pasta tarifleri ve resimleri gelecektir.
"Afiyetle Kalın"
18. DOĞUM GÜNÜ PASTASI;
Malzemeler;
1 adet kakaolu pasta tabanı,
Yarım paketten biraz fazla beyaz şeker hamuru,
Çok az pembe gıda boyası,
İçi için;
1 bardak soğuk süt,
1 poşet krem şanti,
1 çay bardağı damla çikolata,
2 adet muz,
2 çay bardağı iri çekilmiş ceviz içi.
TARİFİ;
Hazır pasta tabanının içini yarım portakalın suyu ile ıslatın.
Krem şanti sürüp, muz, öğütülmüş ceviz içi, damla çikolata serpiştirin.
Üzerini diğer portakal suyu ile ıslatılmış pasta tabanı ile kapatıp, krem şanti ile sıvayın.
Şeker hamurunun sertliğinin gitmesi için biraz yoğurun.
Yumuşayan şeker hamurunu nişasta ile açıp (sakın fazla inceltmeyin) pastanın üzerini kaplayın.
Kenarlarından artanları pembe gıda boyası ile renklendirip, elinizde yuvarlayarak pembe-beyaz minik toplar yapın.
Hazırladığınız topları pastanın alt kısmına sıra ile dizin.
Şeker hamurundan güllerle pastanızı süsleyin.
"Afiyet Olsun"
11 Aralık 2009 Cuma
EFE'NİN DOĞUM GÜNÜ
5 Aralık'ta kızkardeşim Tuğba'nın oğlu Efe'nin doğum günüydü.
Ablam ve Tuğba aynı semtte oturuyorlar, onların bize gelmesi daha kolay olacağı için doğum gününü bizde yapmayı teklif ettim.
Aynı semtte oturduğumuz annem ve yengemlerde gelince kadroyu tamamlamış olduk.
Masada ki düzenlemede mavi ve beyaz renklere ağırlık verdim.
Masanın resimlerini çekerken henüz pasta gelmemişti, o yüzden masada görünmüyor.
İşte doğum günü çocuğumuz Efe!
Doğum günün kutlu olsun ak kuzum, daha nice nice sağlıklı yaşlara....
Ablam ve Tuğba aynı semtte oturuyorlar, onların bize gelmesi daha kolay olacağı için doğum gününü bizde yapmayı teklif ettim.
Aynı semtte oturduğumuz annem ve yengemlerde gelince kadroyu tamamlamış olduk.
Masada ki düzenlemede mavi ve beyaz renklere ağırlık verdim.
Masanın resimlerini çekerken henüz pasta gelmemişti, o yüzden masada görünmüyor.
İşte doğum günü çocuğumuz Efe!
Doğum günün kutlu olsun ak kuzum, daha nice nice sağlıklı yaşlara....
Kendisini daha önceden de hazırladığım yazılardan hatırlıyorsunuz.
Bakınız;
Kızım Hilal, Anadolu Meslek Lisesinde okuyor.
Bu sene son senesi, o yüzden staj yapması için okul tarafından bir işe yerleştirildi.
Haftanın 3 günü işe, 2 günü okula gidiyor.
Her ay cüz'i miktarda da olsa maaş alıyor.
Maaşını ıslatmak : ) için pastayı almayı teklif etti, bende olur dedim.
Doğum günü pastasını kızım kendi kazandığı para ile aldı.
Rabbim alın teri ile daha nice bereketli paralar kazanmayı nasip etsin.
Aileminde çok sevdiği sebzeli böreği, iftarda yada bir araya geldiğimiz böyle özel günlerde pişiriyorum.
Şehriye salatası, herkesin severek yemesi ve görüntüsü açısından beni hiç mahçup etmeyen bir salata.
O gün ilk defa yaptığım halde beni hiç üzmeden pişen tarçınlı çörekler, artık misafir mönülerimin vazgeçilmezleri arasında yer alacak.
O gün büyük bir hata yaparak patatesler pişmeden üzerine kaşar rendesi ekledim.
Patatesler pişinceye kadar kaşarlar eriyip, fazla kızardılar.
Kanlıca Mantarı
Halam kanlıca mantarı göndermiş, hepimiz kanlıca mantarını çok sevdiğimiz için annem pişirip, getirdi.
Halam kanlıca mantarı göndermiş, hepimiz kanlıca mantarını çok sevdiğimiz için annem pişirip, getirdi.
8 Aralık 2009 Salı
TÜRKİYE CUMHURİYETİ
Dün, Tokat Reşadiye'den gelen 7 şehit haberi ile hepimiz çok üzüldük.
Türk oğlu Türk'üz bu vatanda ebediyen,
Ürkmeyiz ürkmeyeceğiz kat'iyen.
Rengi al, ay yıldızlı bayrağımız var,
Kanla kemikle kutsallaşmış toprağımız var.
İnançlıyız, gururluyuz alnımız açık,
Yarınlar bizimdir artık yolumuz açık.
Elinde silâh Mehmetçik nöbet tutar,
Cin gibi gözleriyle pusuya yatar.
Umudumuz her şeyimiz gençlerde,
Millet, özgürlük, vatan sevgisi hep gönüllerde.
Haydi, uyanın... Artık gidiyoruz aydınlığa,
Umudunuzu kaybetmeyin yoksa düşeriz karanlığa.
Rahat uyusun, şehitlerimiz, atalarımız,
İnmeyecek gökten yere bayrağımız.
Yorulmak, yılmak yakışmaz bize,
Elbette tarih şaşacak azmimize.
Türk'üm, Türk'üz, Türk kalacağız,
İlimle, insanlıkla, dünyaya sesimizi duyuracağız.
Ahmet TAŞDELEN Koçarlı Çok Programlı Lisesi Öğretmeni /AYDIN
Şehitlerimize Allah'tan rahmet, yakınlarına başsağlığı ve sabırlar diliyorum.
TÜRKİYE CUMHURİYETİTürk oğlu Türk'üz bu vatanda ebediyen,
Ürkmeyiz ürkmeyeceğiz kat'iyen.
Rengi al, ay yıldızlı bayrağımız var,
Kanla kemikle kutsallaşmış toprağımız var.
İnançlıyız, gururluyuz alnımız açık,
Yarınlar bizimdir artık yolumuz açık.
Elinde silâh Mehmetçik nöbet tutar,
Cin gibi gözleriyle pusuya yatar.
Umudumuz her şeyimiz gençlerde,
Millet, özgürlük, vatan sevgisi hep gönüllerde.
Haydi, uyanın... Artık gidiyoruz aydınlığa,
Umudunuzu kaybetmeyin yoksa düşeriz karanlığa.
Rahat uyusun, şehitlerimiz, atalarımız,
İnmeyecek gökten yere bayrağımız.
Yorulmak, yılmak yakışmaz bize,
Elbette tarih şaşacak azmimize.
Türk'üm, Türk'üz, Türk kalacağız,
İlimle, insanlıkla, dünyaya sesimizi duyuracağız.
Ahmet TAŞDELEN Koçarlı Çok Programlı Lisesi Öğretmeni /AYDIN
7 Aralık 2009 Pazartesi
TARÇINLI ÇÖREK
Bu tarifi uzun zaman önce Portakal Ağacı'nda görmüştüm.
Hatta küçük bir kağıda not alıp, tarifi yazmıştım ama denemeye fırsat bulamamıştım.
Cumartesi günkü misafirlerim için mönü oluşturmaya çalışırken, tarif defterimin arasından not aldığım kağıt çıktı.
Bu arada, deneyip, olumlu sonuç almadığım tarifleri asla tarif defterime yazmam.
Evde maya dahil tüm malzemeler vardı, tarifi denedim ve çok memnun kaldım.
İlk işim bu tarifi tarif defterime yazmak oldu : )
Kızım tekrar ne zaman yapacağımı sorup, duruyor.
Notlar;
Hamuru yoğurup, 2 saat mayalandırdım, şekil verdikten sonra fazla mayalandırmadan 15-20 dakika bekletip, fırına verdim.
Tereyağ yerine sıvıyağ kullandım.
Kuru maya değil, yaş maya kullandım.
Tariften farklı olarak içine damla çikolata ekledim.
Hamurları kestikten sonra pasta altı kapsülüne yerleştirip, pişirdim.
"Afiyetle Kalın"
Hatta küçük bir kağıda not alıp, tarifi yazmıştım ama denemeye fırsat bulamamıştım.
Cumartesi günkü misafirlerim için mönü oluşturmaya çalışırken, tarif defterimin arasından not aldığım kağıt çıktı.
Bu arada, deneyip, olumlu sonuç almadığım tarifleri asla tarif defterime yazmam.
Evde maya dahil tüm malzemeler vardı, tarifi denedim ve çok memnun kaldım.
İlk işim bu tarifi tarif defterime yazmak oldu : )
Kızım tekrar ne zaman yapacağımı sorup, duruyor.
Notlar;
Hamuru yoğurup, 2 saat mayalandırdım, şekil verdikten sonra fazla mayalandırmadan 15-20 dakika bekletip, fırına verdim.
Tereyağ yerine sıvıyağ kullandım.
Kuru maya değil, yaş maya kullandım.
Tariften farklı olarak içine damla çikolata ekledim.
Hamurları kestikten sonra pasta altı kapsülüne yerleştirip, pişirdim.
"Afiyetle Kalın"
6 Aralık 2009 Pazar
ŞİŞTE SOSİSLİ MİLFÖY
Dün kızkardeşim Tuğba'nın oğlu Efe'nin doğum günüydü.
Bende, bizde toplanmayı teklif ettim.
Mönüyü belirlerken bazı tariflerin çocuklara uygun olmasına dikkat ettim.
Bu tarifi kürdanla ve tek dilimlik olarak hazırlıyordum.
Dün daha göz alıcı gözükmesi için şişlere dizip, portakala batırıp, servis yaptım.
3 Aralık 2009 Perşembe
PRATİK YUFKA MANTISI
Bu tarifi yıllar önce Yemek Günlüğüm blogunun sahibi olan Emel Hanım'da görmüştüm.
Emel Hanım, kıymayı çiğ olarak yerleştiriyor ve pişirdikten sonra üzerine et suyu döküyor.
Ben kavrulmuş kıyma kullanıyorum ve yoğurt mantıyı yeterince yumuşattığı için
et suyu dökmüyorum.
Ben kavrulmuş kıyma kullanıyorum ve yoğurt mantıyı yeterince yumuşattığı için
et suyu dökmüyorum.
Önceleri yufkaların üzerine sadece sıvı yağ sürüyordum, artık yağ-süt-yumurta karışımı sürüyorum.
Ev halkı olarak severek tükettiğimiz bir tarif.
Akşam yemeklerinin dışında çay misafirlerime de bu tarifi hazırlıyorum.
Bu tarif bildiğiniz Sosyete Mantısı'na benziyor, en güzel tarafı küçük dilimler halinde olduğu için servisi ve yemesi çok daha kolay oluyor.
"Afiyetle Kalın"
1 Aralık 2009 Salı
KIYMALI PİDE
Ailenin bir arada olduğu günlerde insanın içinden, hamur işi yada özel bir yemek yapmak geliyor.
Bu yüzden Pazar kahvaltılarında yada hafta sonu ikindi çaylarında mönülerde ağırlığı hamur işlerine veriyoruz, tabi kiloyu da kontrol edemiyoruz : )
Bu pideyi eşimin evde olduğu bir Pazar günü hazırladım.
Sabahtan hiç bir planımız yoktu, öğlen gelen bir telefonla eşim Sultanahmet'e gitmek zorunda kalınca, hemen pidenin hamurunu yoğurdum ve mayalanmaya bıraktım.
Bizde kızımla birlikte eşimin peşine takıldık ve kendimizi Eminönü'ne bıraktırdık.
Pazar günü olduğu için pek çok dükkan kapalıydı ama yinede işimizi görecek kadar açık yer bulduk.
Şansımıza Mısır Çarşısı da açıktı, eksik baharatlarımı tamamladım ve ıhlamur aldım.
Pasta malzemelerimde eksiklerim vardı, gelmişken onlarıda alayım dedim ama Nüans dışında bütün pasta malzemeleri satan dükkanlar kapalıydı.
Nüans'tan alışverişimi yaptım, tekrar eşimle buluşup 1 buçuk saat içinde eve geri döndük.
Eve geldiğimizde pidenin hamuru çok güzel kabarmıştı.
Bu hamur malzemesinden orta boy 3 adet pide çıkıyor, ikisini kıymalı, birisini de kaşarlı olarak hazırlayıp, pişirdim.
Pideyi çay, bol salata ve kahvaltılık malzemelerle birlikte servis yaptım.
"Afiyetle Kalın"
Kaydol:
Kayıtlar (Atom)