Yeni yılınız kutlu olsun.
Rabbim hepimize önce sağlık, huzur, helal kazanç, hayırlı iş, aile saadeti nasip etsin.
Ülkemizi her türlü görünür, görünmez belalardan ve kazalardan, afetlerden, depremlerden, savaşlardan, fitne ve fesatlardan, provakatörlerden, fenalığı için uğraşanlardan korusun.
(Amin)
"Afiyetle Kalın"
31 Aralık 2010 Cuma
28 Aralık 2010 Salı
HİNDİ YAHNİSİ
Bugünlerde bazı ailelerde hindi telaşı aldı başını gidiyor.
Açıkçası biz yeni yılı hindi pişirip, kutlayan bir aile değiliz.
Ama sağlıklı olduğu için hindi eti sık sık masamızda yerini alır.
Eskiden hindi eti daha çok yılbaşında ortaya çıkar, sonra piyasadan kalkardı.
Şimdi pek çok firma piyasaya parçalanmış hindi eti sunuyor.
Yoksa 3-4 kişilik bir aile koca hindiyi tek başına bitiremezdi.
Yıllar önce eşimin abisinin köydeki evine gitmiştik.
Abimizin 3 adet hindisi vardı ve birisini kesip, tirit hazırlamışlardı.
Hindinin yağlı suyu ile tirit nefis olmuştu.
Bugünkü tarifte hindinin göğüs ve but bölümünden hazırlanan kuşbaşı büyüklüğünde ki hindi etini kullandım.
"Afiyetle Kalın"
HİNDİ YAHNİSİ;
Malzemeler;
Yarım kilo göğüs ve but bölümünden hazırlanmış kuşbaşı hindi eti,
1 büyük kase arpacık soğanı,
Yarım kilo küçük boy mantar,
2 adet domates,
2 adet sivri biber,
Maydanoz,
Tuz, zeytinyağı,
Kırmızı pul biber, karabiber.
HİNDİ YAHNİSİ TARİFİ;
Kuşbaşı büyüklüğünde doğranmış Hindi etini yıkayıp, süzün.
Tencereye eti yerleştirip, suyunu çekinceye kadar pişirin.
Arpacık soğanlarını temizleyip, yıkayın ve ete ekleyin.
Mantarları temizleyip, yıkayın tencereye ekleyin.
Hindi eti yavan olduğu için tencerenin içine 1 çay bardağı zeytinyağı ekleyin.
Domatesi, biberi, maydanozu küçük küçük doğrayarak hindi etine ekleyin.
Etin pişmesine yakın tuzu ve istediğiniz baharatları ekleyerek biraz daha pişirin.
Not;
Mantarın salacağı suyu ve domatesin suyunu düşünerek içine su ilave etmiyoruz ama daha sulu olmasını isterseniz 1 çay bardağı su ilave edebilirsiniz.
"Afiyet Olsun"
Açıkçası biz yeni yılı hindi pişirip, kutlayan bir aile değiliz.
Ama sağlıklı olduğu için hindi eti sık sık masamızda yerini alır.
Eskiden hindi eti daha çok yılbaşında ortaya çıkar, sonra piyasadan kalkardı.
Şimdi pek çok firma piyasaya parçalanmış hindi eti sunuyor.
Yoksa 3-4 kişilik bir aile koca hindiyi tek başına bitiremezdi.
Yıllar önce eşimin abisinin köydeki evine gitmiştik.
Abimizin 3 adet hindisi vardı ve birisini kesip, tirit hazırlamışlardı.
Hindinin yağlı suyu ile tirit nefis olmuştu.
Bugünkü tarifte hindinin göğüs ve but bölümünden hazırlanan kuşbaşı büyüklüğünde ki hindi etini kullandım.
"Afiyetle Kalın"
HİNDİ YAHNİSİ;
Malzemeler;
Yarım kilo göğüs ve but bölümünden hazırlanmış kuşbaşı hindi eti,
1 büyük kase arpacık soğanı,
Yarım kilo küçük boy mantar,
2 adet domates,
2 adet sivri biber,
Maydanoz,
Tuz, zeytinyağı,
Kırmızı pul biber, karabiber.
HİNDİ YAHNİSİ TARİFİ;
Kuşbaşı büyüklüğünde doğranmış Hindi etini yıkayıp, süzün.
Tencereye eti yerleştirip, suyunu çekinceye kadar pişirin.
Arpacık soğanlarını temizleyip, yıkayın ve ete ekleyin.
Mantarları temizleyip, yıkayın tencereye ekleyin.
Hindi eti yavan olduğu için tencerenin içine 1 çay bardağı zeytinyağı ekleyin.
Domatesi, biberi, maydanozu küçük küçük doğrayarak hindi etine ekleyin.
Etin pişmesine yakın tuzu ve istediğiniz baharatları ekleyerek biraz daha pişirin.
Not;
Mantarın salacağı suyu ve domatesin suyunu düşünerek içine su ilave etmiyoruz ama daha sulu olmasını isterseniz 1 çay bardağı su ilave edebilirsiniz.
"Afiyet Olsun"
24 Aralık 2010 Cuma
PAZI YAPRAĞINDA TEKİR BUĞULAMA
Aralarında ki farkı sıkı bir balıksever anlayabilir.
Bilirsiniz ben balık yiyemiyorum ama bu, sayfamın balık tariflerinden mahrum kalmasını gerektirmez.
Tabii eşimin balık düşkünü olması işimi çok kolaylaştırıyor.
Evde balık yiyecek biri olmasaydı işte o zaman hiç balık tarifi veremezdim.
STYLİSH BLOGGER ÖDÜLÜ
22 Aralık 2010 Çarşamba
ZEYTİNYAĞLI PIRASA
Evdekilerin yemek seçmemesi bir ev hanımı için bulunmaz bir nimettir.
Çok şükür bizimkiler yemek seçmezler, hemen hemen her sebzeyi yerler.
Pırasa ise seveni az olduğu için pek çok eve girmez.
Bizde daha çok zeytinyağlısı ve yumurtalısı tüketilir.
Zeytinyağlı pırasayı kayınvalidemden öğrenmiştim, bizde pırasa hep kıymalı ve salçalı pişerdi o yüzden zeytinyağlı pırasa ile tanışmam evlendikten sonra oldu.
Arada sırada da kuzu eti ile pişiririm.
Yumuşacık kuzu eti ile pırasa nefis oluyor.
"Afiyetle Kalın"
Pırasa ile hazırladığım diğer tariflerim için, bakınız;
Pırasalı Gözleme
Yumurtalı Pırasa
Zeytinyağlı Pırasa Dolması
Etli Pırasa Sarması
ZEYTİNYAĞLI PIRASA;
Malzemeler;
1 kilo pırasa,
2 adet orta boy havuç,
2 yemek kaşığı pirinç,
Tuz, zeytinyağı,
Servis için;
Limon.
Not;
Zeytinyağlıların vazgeçilmezi olan kesme şekeri ben pırasa da kullanmıyorum, o yüzden malzeme listesinde yok.
ZEYTİNYAĞLI PIRASA TARİFİ;
Pırasanın ilk katını soyup, atın.
Baş kısmını kesin, yıkayın.
Yaprakların iç kısmı çamurlu olabiliyor, o bölgedeki çamurları ayrıca dikkatli yıkayın.
Pırasaları isterseniz halkalar halinde, isterseniz bu tarifte olduğu gibi verev biçimde kesin.
Havuçları da pırasalar gibi doğrayın.
Tencereye pırasaları, havucu, pirinci, tuzu ve zeytinyağını bir seferde çiğden yerleştirin.
1 su bardağı su ekleyin.
Kısık ateşte ağır ağır pişirin.
Piştikten sonra soğutup, limon dilimleri ile servis yapın.
"Afiyet Olsun"
Çok şükür bizimkiler yemek seçmezler, hemen hemen her sebzeyi yerler.
Pırasa ise seveni az olduğu için pek çok eve girmez.
Bizde daha çok zeytinyağlısı ve yumurtalısı tüketilir.
Zeytinyağlı pırasayı kayınvalidemden öğrenmiştim, bizde pırasa hep kıymalı ve salçalı pişerdi o yüzden zeytinyağlı pırasa ile tanışmam evlendikten sonra oldu.
Arada sırada da kuzu eti ile pişiririm.
Yumuşacık kuzu eti ile pırasa nefis oluyor.
"Afiyetle Kalın"
Pırasa ile hazırladığım diğer tariflerim için, bakınız;
Pırasalı Gözleme
Yumurtalı Pırasa
Zeytinyağlı Pırasa Dolması
Etli Pırasa Sarması
ZEYTİNYAĞLI PIRASA;
Malzemeler;
1 kilo pırasa,
2 adet orta boy havuç,
2 yemek kaşığı pirinç,
Tuz, zeytinyağı,
Servis için;
Limon.
Not;
Zeytinyağlıların vazgeçilmezi olan kesme şekeri ben pırasa da kullanmıyorum, o yüzden malzeme listesinde yok.
ZEYTİNYAĞLI PIRASA TARİFİ;
Pırasanın ilk katını soyup, atın.
Baş kısmını kesin, yıkayın.
Yaprakların iç kısmı çamurlu olabiliyor, o bölgedeki çamurları ayrıca dikkatli yıkayın.
Pırasaları isterseniz halkalar halinde, isterseniz bu tarifte olduğu gibi verev biçimde kesin.
Havuçları da pırasalar gibi doğrayın.
Tencereye pırasaları, havucu, pirinci, tuzu ve zeytinyağını bir seferde çiğden yerleştirin.
1 su bardağı su ekleyin.
Kısık ateşte ağır ağır pişirin.
Piştikten sonra soğutup, limon dilimleri ile servis yapın.
"Afiyet Olsun"
21 Aralık 2010 Salı
KÖFTELİ YUMURTALI ISPANAK
Ispanak, kış mevsiminin en sevilen sebzelerinin başında yer alır.
Yoğurtlu, kıymalı yemeği veya yumurtalı hali ile pek çok kişinin seve seve yediği ve tercih ettiği bir sebzedir.
Bu tarifin klasik yumurtalı ıspanak tarifinden tek farkı, köfte ile hazırlanan bir havuza yumurtasının kırılması.
Köfte havuzunu ne kadar sağlam yapsanız da yumurta, köfte havuzundan dışarı taşarak akıyor bir nevi "bendime sığmam, taşarım" diyerek kafa tutuyor : )
Köftenin kenarlarını biraz daha yüksek tutunca, yumurtanın beyazının aşağıya doğru sızması ile yanardağ görünümü alabiliyor.
"Afiyetle Kalın"
KÖFTELİ YUMURTALI ISPANAK;
Malzemeler;
1 kilo ıspanak,
1 adet soğan,
Kişi adedince yumurta,
Zeytinyağı, tuz.
Köfte malzemesi;
300 gram köftelik kıyma,
1 adet soğan,
1 paket etimek,
5-6 dal maydanoz,
1 adet yumurta,
Karabiber, tuz, kırmızı pul biber.
TARİFİ;
Ispanakları ayıklayın, saplarını ince ince, yapraklarını kalın kalın doğrayın.
İyice yıkayarak, süzün.
Tencerede küçük dopradığınız soğanları kavurun.
Ispanakları, tuzu ekleyip, ıspanakları kavurun.
Su eklemenize gerek yok, yıkadığınız zaman üzerinde kalan su yeterli olacaktır.
Pişen ıspanakları fırına dayanıklı bir tepsiye yerleştirin.
Köfteyi hazırlamak için;
Kıymanın içine rondoda çekip, un haline gelen etimeği ve soğanı ekleyin.
Maydanozları incecik kıyıp, ekleyin.
Yumurta ve baharatı ekleyip, yoğurun.
Köfteyi elinizle yuvarlak halkalar halinde hazırlayıp, ıspanakların üzerine yerleştirin.
Önceden ısıttığınız orta hararetteki fırında köfteler kızarıncaya kadar pişirin.
Daha sonra köfteli ıspanağı fırından alıp, köftelerin içine birer yumurta kırın.
Yumurtanın üzerine biraz tuz serpin, ve üzerini örtmeden tepsiyi yeniden fırına verin.
Yumurtalar pişince yemeğiniz hazır demektir.
Sıcak sıcak servis yapın.
"Afiyet Olsun"
Yoğurtlu, kıymalı yemeği veya yumurtalı hali ile pek çok kişinin seve seve yediği ve tercih ettiği bir sebzedir.
Bu tarifin klasik yumurtalı ıspanak tarifinden tek farkı, köfte ile hazırlanan bir havuza yumurtasının kırılması.
Köfte havuzunu ne kadar sağlam yapsanız da yumurta, köfte havuzundan dışarı taşarak akıyor bir nevi "bendime sığmam, taşarım" diyerek kafa tutuyor : )
Köftenin kenarlarını biraz daha yüksek tutunca, yumurtanın beyazının aşağıya doğru sızması ile yanardağ görünümü alabiliyor.
"Afiyetle Kalın"
KÖFTELİ YUMURTALI ISPANAK;
Malzemeler;
1 kilo ıspanak,
1 adet soğan,
Kişi adedince yumurta,
Zeytinyağı, tuz.
Köfte malzemesi;
300 gram köftelik kıyma,
1 adet soğan,
1 paket etimek,
5-6 dal maydanoz,
1 adet yumurta,
Karabiber, tuz, kırmızı pul biber.
TARİFİ;
Ispanakları ayıklayın, saplarını ince ince, yapraklarını kalın kalın doğrayın.
İyice yıkayarak, süzün.
Tencerede küçük dopradığınız soğanları kavurun.
Ispanakları, tuzu ekleyip, ıspanakları kavurun.
Su eklemenize gerek yok, yıkadığınız zaman üzerinde kalan su yeterli olacaktır.
Pişen ıspanakları fırına dayanıklı bir tepsiye yerleştirin.
Köfteyi hazırlamak için;
Kıymanın içine rondoda çekip, un haline gelen etimeği ve soğanı ekleyin.
Maydanozları incecik kıyıp, ekleyin.
Yumurta ve baharatı ekleyip, yoğurun.
Köfteyi elinizle yuvarlak halkalar halinde hazırlayıp, ıspanakların üzerine yerleştirin.
Önceden ısıttığınız orta hararetteki fırında köfteler kızarıncaya kadar pişirin.
Daha sonra köfteli ıspanağı fırından alıp, köftelerin içine birer yumurta kırın.
Yumurtanın üzerine biraz tuz serpin, ve üzerini örtmeden tepsiyi yeniden fırına verin.
Yumurtalar pişince yemeğiniz hazır demektir.
Sıcak sıcak servis yapın.
"Afiyet Olsun"
17 Aralık 2010 Cuma
ET SUYUNA PİLAV
Pilavınız için et veya tavuk suyu kullanır mısınız?
Bizde sade suya pilav pek yenmez, o yüzden pilavın suyunda mutlaka et suyu veya tavuk suyu bulunur.
Pirinç pilavını çok sık pişirmiyorum.
Et yemeği veya tavuk olduğu zaman mutlaka pilav arandığı için, pişirdiğim etin veya tavuğun suyunu kullanıyorum.
Bu pirinç pilavını da daha önce tarifini verdiğim dana gerdan haşlamanın suyu ile pişirdim.
Pilav için kullanacağınız et suyunu, kuşbaşı etten yada kemikli etten hazırladığınızda arada ki farkı hemen anlayacaksınız.
Kemiksiz kuşbaşı etin suyu daha yoğun, bu yüzden pirinçlerin rengi daha koyu oluyor.
Kemikli etin suyu ise (bu tarifte olduğu gibi) daha duru oluyor ve pirinçlerin rengi çok değişmiyor.
Bizde sade suya pilav pek yenmez, o yüzden pilavın suyunda mutlaka et suyu veya tavuk suyu bulunur.
Pirinç pilavını çok sık pişirmiyorum.
Et yemeği veya tavuk olduğu zaman mutlaka pilav arandığı için, pişirdiğim etin veya tavuğun suyunu kullanıyorum.
Bu pirinç pilavını da daha önce tarifini verdiğim dana gerdan haşlamanın suyu ile pişirdim.
Pilav için kullanacağınız et suyunu, kuşbaşı etten yada kemikli etten hazırladığınızda arada ki farkı hemen anlayacaksınız.
Kemiksiz kuşbaşı etin suyu daha yoğun, bu yüzden pirinçlerin rengi daha koyu oluyor.
Kemikli etin suyu ise (bu tarifte olduğu gibi) daha duru oluyor ve pirinçlerin rengi çok değişmiyor.
13 Aralık 2010 Pazartesi
KEREVİZ PANE
Kerevizin tam mevsimindeyiz.
Eşim ve ben kerevizi severek tüketiyoruz ama kızım kerevizi pek sevmiyor.
Fakat bazı kereviz tariflerini severek yediğini görünce, kerevizin sıcakken daha çok çıkan kokusunu sevmediğini anladım.
Mesela, zeytinyağlı ve soğuk olarak yenen düğmeli kereviz, yoğurtlu olarak hazırlanan kereviz salatalarını ve bugün tarifini verdiğim kereviz paneyi severek yedi.
Kerevizi sevmiyorsanız, bir de soğuk olarak yenen salata ve zeytinyağlılarını denemenizi tavsiye ederim.
"Afiyetle Kalın"
Kereviz pane tarifini Lezzet dergisinin Kasım sayısında görüp, uyguladım.
Diğer kereviz tariflerim için, bakınız;
Sütlü Kereviz Çorbası
Zeytinyağlı Kereviz Dolması
Zeytinyağlı Düğmeli Kereviz
Kıymalı Kereviz Yemeği
Kereviz Salatası
Kerevizli Hamsi Buğulama
Portakalda Kereviz Salatası
Fırın Poşetinde Sebze ve Tavuk
KEREVİZ PANE;
Malzemeler;
3 adet orta boy kereviz,
1 limonun suyu,
Pane için;
3 yumurta,
1 su bardağı un,
1,5 su bardağı mısır unu,
Tuz, karabiber,
Kızartmak için;
Ayçiçek yağı,
Servis için;
Sarımsaklı yoğurt.
TARİFİ;
Kerevizlerin kabuklarını soyun.
1 parmak kalınlığında dilimler halinde kesip, limonlu suda haşlayın.
Yumurtaları çırpın, unu ve mısır ununu ayrı ayrı kaplara yerleştirin.
Mısır ununa tuz ve karabiber serpin.
Haşladığınız kereviz dilimlerini önce una, sonra yumurtaya en sonunda da mısır ununa bulayıp, ayçiçek yağında kızartın.
Kızarttığınız kereviz dilimlerini kağıt havlunun üzerine çıkarın.
Servis için, sarımsaklı yoğurt ve bol yeşillikli bir salata kullanabilirsiniz.
"Afiyet Olsun"
Eşim ve ben kerevizi severek tüketiyoruz ama kızım kerevizi pek sevmiyor.
Fakat bazı kereviz tariflerini severek yediğini görünce, kerevizin sıcakken daha çok çıkan kokusunu sevmediğini anladım.
Mesela, zeytinyağlı ve soğuk olarak yenen düğmeli kereviz, yoğurtlu olarak hazırlanan kereviz salatalarını ve bugün tarifini verdiğim kereviz paneyi severek yedi.
Kerevizi sevmiyorsanız, bir de soğuk olarak yenen salata ve zeytinyağlılarını denemenizi tavsiye ederim.
"Afiyetle Kalın"
Kereviz pane tarifini Lezzet dergisinin Kasım sayısında görüp, uyguladım.
Diğer kereviz tariflerim için, bakınız;
Sütlü Kereviz Çorbası
Zeytinyağlı Kereviz Dolması
Zeytinyağlı Düğmeli Kereviz
Kıymalı Kereviz Yemeği
Kereviz Salatası
Kerevizli Hamsi Buğulama
Portakalda Kereviz Salatası
Fırın Poşetinde Sebze ve Tavuk
KEREVİZ PANE;
Malzemeler;
3 adet orta boy kereviz,
1 limonun suyu,
Pane için;
3 yumurta,
1 su bardağı un,
1,5 su bardağı mısır unu,
Tuz, karabiber,
Kızartmak için;
Ayçiçek yağı,
Servis için;
Sarımsaklı yoğurt.
TARİFİ;
Kerevizlerin kabuklarını soyun.
1 parmak kalınlığında dilimler halinde kesip, limonlu suda haşlayın.
Yumurtaları çırpın, unu ve mısır ununu ayrı ayrı kaplara yerleştirin.
Mısır ununa tuz ve karabiber serpin.
Haşladığınız kereviz dilimlerini önce una, sonra yumurtaya en sonunda da mısır ununa bulayıp, ayçiçek yağında kızartın.
Kızarttığınız kereviz dilimlerini kağıt havlunun üzerine çıkarın.
Servis için, sarımsaklı yoğurt ve bol yeşillikli bir salata kullanabilirsiniz.
"Afiyet Olsun"
10 Aralık 2010 Cuma
TAM BUĞDAY UNU İLE ÇİÇEK EKMEK
Çocukluğumda rahmetli anneannem köyden esmer un gönderirdi.
Annem kulaklı makarna, kesme makarna, tepsi ekmeği gibi hamur işleri yaparak unu değerlendirirdi.
Unun rengi esmer olduğu için, biz o una "köy unu", beyaz una "İstanbul unu" derdik.
Açıkçası çocuk aklımızla beyaz unu tercih ederdik.
Meğer aslında sağlıklı olan esmer olan tam buğday unuymuş.
Şimdi marketlerden daha fazla para ödeyip, sağlıklı olduğu için rafine edilmemiş doğal ürünler aldıkça aklıma hep çocukluğumda yaşadığım bu olay gelir.
Bu ekmekte kullandığım tam buğday ununu İstanbul Halk Ekmek büfesinden aldım.
İçinde ki kepek miktarı diğer tam buğday unlarına göre daha fazla.
Çiçek ekmek tarifinde 1 bardak tam buğday unu kullanılmış, ben hepsini tam buğday unu olarak kullandım.
En kısa zamanda birde beyaz un kullanarak çiçek ekmek yapmak istiyorum.
Sıcak sıcak fırından yeni çıkmış bir ekmeğin tereyağı ile buluşması ise kaçınılmazdı : )
"Afiyetle Kalın"
TAM BUĞDAY UNU İLE ÇİÇEK EKMEK;
Malzemeler;
5 su bardağı tam buğday unu veya beyaz un,
1 su bardağı ılık süt,
Yarım su bardağı su,
1 yemek kaşığı toz şeker,
1 tatlı kaşığı tuz,
1 tatlı kaşığı tereyağı,
3 yemek kaşığı sıvı yağ,
1 küçük paket (40 gram) maya,
Üzeri için;
Biraz sıvıyağ, susam veya çörek otu.
TARİFİ;
Mayayı ılık süt ve su ile birlikte bir kabın içinde eritin.
Maya kabarıp, aktifleşince içine, üzeri için olan malzemeler hariç, diğer malzemeleri ekleyin.
Unu yavaş yavaş ekleyip, özlü bir hamur oluncaya kadar yoğurun.
Hazırladığınız ekmek hamurunun üzerini örterek sıcak ortamda kabarmasını bekleyin.
Hemen hemen 1 saat içinde iki katına çıkan hamuru, iri mandalina büyüklüğünde 8 yada 9 parça halinde yuvarlayın.
Hazırladığınız yuvarlakları yağlayıp, un serptiğiniz tepsiye çiçek şeklinde dizin.
Ben büyük boy yuvarlak Borcam tepsi kullandım.
Not;
Yuvarlak hamurları birleştirmenize gerek yok, mayalanıp kabarınca kendiliğinden birleşiyor.
Tepsiye dizdiğiniz hamurları 15-20 dakika bekleterek mayalandırın.
Mayalanıp, kabaran hamurların üzerine biraz sıvıyağ sürüp, çörek otu veya susam serpin.
Önceden ısıttığınız orta dereceli fırında pişirin.
Fırından çıkınca üzerini bezle örtün, fazla soğumadan sıcak sıcak servis yapın.
"Afiyet Olsun"
Annem kulaklı makarna, kesme makarna, tepsi ekmeği gibi hamur işleri yaparak unu değerlendirirdi.
Unun rengi esmer olduğu için, biz o una "köy unu", beyaz una "İstanbul unu" derdik.
Açıkçası çocuk aklımızla beyaz unu tercih ederdik.
Meğer aslında sağlıklı olan esmer olan tam buğday unuymuş.
Şimdi marketlerden daha fazla para ödeyip, sağlıklı olduğu için rafine edilmemiş doğal ürünler aldıkça aklıma hep çocukluğumda yaşadığım bu olay gelir.
Bu ekmekte kullandığım tam buğday ununu İstanbul Halk Ekmek büfesinden aldım.
İçinde ki kepek miktarı diğer tam buğday unlarına göre daha fazla.
Çiçek ekmek tarifinde 1 bardak tam buğday unu kullanılmış, ben hepsini tam buğday unu olarak kullandım.
En kısa zamanda birde beyaz un kullanarak çiçek ekmek yapmak istiyorum.
Sıcak sıcak fırından yeni çıkmış bir ekmeğin tereyağı ile buluşması ise kaçınılmazdı : )
"Afiyetle Kalın"
TAM BUĞDAY UNU İLE ÇİÇEK EKMEK;
Malzemeler;
5 su bardağı tam buğday unu veya beyaz un,
1 su bardağı ılık süt,
Yarım su bardağı su,
1 yemek kaşığı toz şeker,
1 tatlı kaşığı tuz,
1 tatlı kaşığı tereyağı,
3 yemek kaşığı sıvı yağ,
1 küçük paket (40 gram) maya,
Üzeri için;
Biraz sıvıyağ, susam veya çörek otu.
TARİFİ;
Mayayı ılık süt ve su ile birlikte bir kabın içinde eritin.
Maya kabarıp, aktifleşince içine, üzeri için olan malzemeler hariç, diğer malzemeleri ekleyin.
Unu yavaş yavaş ekleyip, özlü bir hamur oluncaya kadar yoğurun.
Hazırladığınız ekmek hamurunun üzerini örterek sıcak ortamda kabarmasını bekleyin.
Hemen hemen 1 saat içinde iki katına çıkan hamuru, iri mandalina büyüklüğünde 8 yada 9 parça halinde yuvarlayın.
Hazırladığınız yuvarlakları yağlayıp, un serptiğiniz tepsiye çiçek şeklinde dizin.
Ben büyük boy yuvarlak Borcam tepsi kullandım.
Not;
Yuvarlak hamurları birleştirmenize gerek yok, mayalanıp kabarınca kendiliğinden birleşiyor.
Tepsiye dizdiğiniz hamurları 15-20 dakika bekleterek mayalandırın.
Mayalanıp, kabaran hamurların üzerine biraz sıvıyağ sürüp, çörek otu veya susam serpin.
Önceden ısıttığınız orta dereceli fırında pişirin.
Fırından çıkınca üzerini bezle örtün, fazla soğumadan sıcak sıcak servis yapın.
"Afiyet Olsun"
7 Aralık 2010 Salı
NOHUTLU KUSKUS SALATASI
Değişik salata tariflerini severek deniyorum.
Bu salata tarifini de Damak Tadı blogundan sevgili Gül'de gördüm ve denedim.
Tek başına ana yemek olabilecek kadar besleyici ve doyurucu bir salata oldu.
"Afiyetle Kalın"
Bu salata tarifini de Damak Tadı blogundan sevgili Gül'de gördüm ve denedim.
Tek başına ana yemek olabilecek kadar besleyici ve doyurucu bir salata oldu.
"Afiyetle Kalın"
3 Aralık 2010 Cuma
KREMALI HAVUÇ ÇORBASI
Kış geldi, çorba tariflerine ağırlık vermek gerek diyeceğim ama İstanbul bu aralar bahardan kalma günler yaşıyor.
Doğalgaz harcamadığımız için, hava güzel olduğu için, poyraz sayesinde çamaşırlar çabucak kuruduğu için durumdan şikayetçi değilim ama her mevsim kendi zamanın da güzel.
"Afiyetle Kalın"
KREMALI HAVUÇ ÇORBASI;
Malzemeler;
3 adet havuç,
1 adet patates,
1 yemek kaşığı un,
1 küçük paket krema,
1 tutam dereotu,
4-5 kaşık zeytinyağı,
Tuz.
TARİFİ;
Havuçları ve patatesi yıkayıp, dış yüzeyini kazıyıp, ayrı ayrı rendeleyin.
Dibine yağ döktüğünüz tencerede önce havuçları kavurmaya başlayın.
Havuçlar biraz kavrulunca, patatesleri ekleyin.
Biraz da patateslerle kavurup, 1 yemek kaşığı un ekleyin.
Sürekli karıştırark unu biraz kavurun.
3-4 bardak su ve tuzunu ekleyin ve pişmeye bırakın.
Çorbayı isterseniz bu aşamada blender ile çırpıp, pürüzsüz yapabilirsiniz.
Dereotunu yıkayın ve incecik kıyın.
Krema ve dereotunu tencereye ekleyin.
4-5 dakika daha kaynatıp, ocağı kapatın.
Sıcak sıcak servis yapın.
"Afiyet Olsun"
Doğalgaz harcamadığımız için, hava güzel olduğu için, poyraz sayesinde çamaşırlar çabucak kuruduğu için durumdan şikayetçi değilim ama her mevsim kendi zamanın da güzel.
"Afiyetle Kalın"
KREMALI HAVUÇ ÇORBASI;
Malzemeler;
3 adet havuç,
1 adet patates,
1 yemek kaşığı un,
1 küçük paket krema,
1 tutam dereotu,
4-5 kaşık zeytinyağı,
Tuz.
TARİFİ;
Havuçları ve patatesi yıkayıp, dış yüzeyini kazıyıp, ayrı ayrı rendeleyin.
Dibine yağ döktüğünüz tencerede önce havuçları kavurmaya başlayın.
Havuçlar biraz kavrulunca, patatesleri ekleyin.
Biraz da patateslerle kavurup, 1 yemek kaşığı un ekleyin.
Sürekli karıştırark unu biraz kavurun.
3-4 bardak su ve tuzunu ekleyin ve pişmeye bırakın.
Çorbayı isterseniz bu aşamada blender ile çırpıp, pürüzsüz yapabilirsiniz.
Dereotunu yıkayın ve incecik kıyın.
Krema ve dereotunu tencereye ekleyin.
4-5 dakika daha kaynatıp, ocağı kapatın.
Sıcak sıcak servis yapın.
"Afiyet Olsun"
1 Aralık 2010 Çarşamba
BÖBREK SOTE
Bu yıl Kurban Bayramı'nda, şap hastalığı tehlikesi yüzünden, büyük baş kurbanlıklar Avrupa Yakası'na geçemedi.
Bu tarafta olanlarda pek çok kişiye yetmedi.
Angus tipi ithal hayvanlara da güvenemediğimiz için ilk defa küçük baş kurban kestik.
Kurbanda sakatat olarak ciğeri, yüreği bayramın 2. günü pişirdim.
Böbrekleri de iki gün önce pişirdim.
Daha önce ki böbrek pişirmemden aldığım dersle : ) böbrekleri 2 gün suyunu sürekli değiştirdiğim su dolu bir kasede beklettim, sonra pişirdim.
Bu şekilde kokusu neredeyse yok oldu.
"Afiyetle Kalın"
Bu tarif ile Hobi Dünyam Yemek Etkinliği #8 -Kurban Bayramı Sofraları Etkinliği'ne katılıyorum. Ev sahibi olan Yeşil Mutfaktan Tarifler blogunun sahibi olan Özlem'e kolay gelsin dileklerimi iletiyorum.
Sumaklı soğan salatası tarifi burada
Mor lahanayı normal bıçakla doğradığınız zaman sertliğini almak için azıcık tuz ile ovarak 10-15 dakika bekletmenizi öneririm.
BÖBREK SOTE;
Malzemeler;
1 çift böbrek (ben küçükbaş kurbanımızın böbreğini kullandım)
3-4 yemek kaşığı zeytinyağı,
Tuz, kekik-kırmızı pul biber ve benzeri baharatlar.
Sunum için;
1 küçük boy mor lahana,
1 adet kuru soğan,
Soğan salatası için;
2 adet kuru soğan,
6-7 dal maydanoz,
1 yemek kaşığı sumak,
Tuz, zeytinyağı.
TARİFİ;
Böbreklerin pişerken kokmaması için, 1-2 gün önceden su dolu bir kaseye bırakın.
Günde 2-3 defa suyunu değiştirin.
Not; Kase buzdolabında beklemelidir.
Pişirmeden önce yatay bir şekilde kesip, ikiye ayırın.
Derin bir tencere yada kaçerola'ya(derin el tavası) 1 yemek kaşığı yağ döküp, böbrekleri içine atın.
Kapağını kapatarak ara sıra sallayarak içinde ki suyu salmasını sağlayın.
İçinde ki su çıkınca hemen süzün.
Tencereye yağın geri kalanını ekleyip, böbrekleri tekrar içine atın.
Ara sıra karıştırarak böbrekleri pişirin.
Üzerine istediğiniz baharatları ve tuzunu ekleyip, sunum için hazırladığınız salataların üzerine yerleştirip, servis yapın.
"Afiyet Olsun"
Bu tarafta olanlarda pek çok kişiye yetmedi.
Angus tipi ithal hayvanlara da güvenemediğimiz için ilk defa küçük baş kurban kestik.
Kurbanda sakatat olarak ciğeri, yüreği bayramın 2. günü pişirdim.
Böbrekleri de iki gün önce pişirdim.
Daha önce ki böbrek pişirmemden aldığım dersle : ) böbrekleri 2 gün suyunu sürekli değiştirdiğim su dolu bir kasede beklettim, sonra pişirdim.
Bu şekilde kokusu neredeyse yok oldu.
"Afiyetle Kalın"
Bu tarif ile Hobi Dünyam Yemek Etkinliği #8 -Kurban Bayramı Sofraları Etkinliği'ne katılıyorum. Ev sahibi olan Yeşil Mutfaktan Tarifler blogunun sahibi olan Özlem'e kolay gelsin dileklerimi iletiyorum.
Sumaklı soğan salatası tarifi burada
Mor lahanayı normal bıçakla doğradığınız zaman sertliğini almak için azıcık tuz ile ovarak 10-15 dakika bekletmenizi öneririm.
BÖBREK SOTE;
Malzemeler;
1 çift böbrek (ben küçükbaş kurbanımızın böbreğini kullandım)
3-4 yemek kaşığı zeytinyağı,
Tuz, kekik-kırmızı pul biber ve benzeri baharatlar.
Sunum için;
1 küçük boy mor lahana,
1 adet kuru soğan,
Soğan salatası için;
2 adet kuru soğan,
6-7 dal maydanoz,
1 yemek kaşığı sumak,
Tuz, zeytinyağı.
TARİFİ;
Böbreklerin pişerken kokmaması için, 1-2 gün önceden su dolu bir kaseye bırakın.
Günde 2-3 defa suyunu değiştirin.
Not; Kase buzdolabında beklemelidir.
Pişirmeden önce yatay bir şekilde kesip, ikiye ayırın.
Derin bir tencere yada kaçerola'ya(derin el tavası) 1 yemek kaşığı yağ döküp, böbrekleri içine atın.
Kapağını kapatarak ara sıra sallayarak içinde ki suyu salmasını sağlayın.
İçinde ki su çıkınca hemen süzün.
Tencereye yağın geri kalanını ekleyip, böbrekleri tekrar içine atın.
Ara sıra karıştırarak böbrekleri pişirin.
Üzerine istediğiniz baharatları ve tuzunu ekleyip, sunum için hazırladığınız salataların üzerine yerleştirip, servis yapın.
"Afiyet Olsun"
OSCAR ÖDÜLÜ
29 Kasım 2010 Pazartesi
TAVUKLU SALATA
Kış aylarında kıvırcık salatayı binbir çeşitte hazırlıyoruz.
İçine ekleyeceğiniz malzeme çeşidinin sınırı yok.
Bazen kıvırcık ve taze soğan tek başına bile yeterli olabiliyor.
Benim en sık yaptığım kıvırcık salata içinde havucu, turpu, mor lahanası olan tam bir kış ürünleri salatası oluyor.
Bu salatada ise tavuk, kırmızı biber ve pancar turşusu var.
Tavuk sayesinde doyurucu bir salata oluyor, hafif bir öğün için tek başına yeterli olabilir.
"Afiyetle Kalın"
TAVUKLU SALATA;
Malzemeler;
3 ince dilim tavuk göğsü,
1 adet kıvırcık salata,
2 adet kırmızı biber turşusu,
2 top pancar turşusu,
1 adet turp,
1 küçük kase incecik doğranmış mor lahana,
1 adet küçük boy soğan,
Tavuğu pişirmek için sıvı yağ,
Sosu için;
3-4 kaşık zeytinyağı,
1 adet limon,
1 tatlı kaşığı sumak,
Tuz.
TARİFİ;
Tavuk dilimlerini yıkayıp, süzün.
İçine yağ damlatılmış teflon tavada önlü arkalı pişirip, dilimleyin.
Kıvırcığı bol su ile yıkayıp, süzün.
Turpun dış kısmını kazıyın, ince ince dilimleyip, acısının çıkması için su dolu bir kasenin içine yerleştirin.
Servis tabağına kıvırcıkları doğrayın.
Daha sonra diğer malzemeleri istediğiniz gibi üzerine sıra ile yerleştirin.
Turpu suyun içinden sıkarak çıkarıp, salataya ekleyin.
Pancar turşusunu ve kırmızı biber turşusunu dilimleyip, salataya yerleştirin.
Tavuk dilimlerini, piyazlık doğrayıp tuz ile ovduğunuz soğanı da ekleyin.
Sos malzemelerini karıştırıp, hazırlayın.
Salatayı servise çıkaracağınız zaman sosunu ekleyin.
"Afiyet Olsun"
İçine ekleyeceğiniz malzeme çeşidinin sınırı yok.
Bazen kıvırcık ve taze soğan tek başına bile yeterli olabiliyor.
Benim en sık yaptığım kıvırcık salata içinde havucu, turpu, mor lahanası olan tam bir kış ürünleri salatası oluyor.
Bu salatada ise tavuk, kırmızı biber ve pancar turşusu var.
Tavuk sayesinde doyurucu bir salata oluyor, hafif bir öğün için tek başına yeterli olabilir.
"Afiyetle Kalın"
TAVUKLU SALATA;
Malzemeler;
3 ince dilim tavuk göğsü,
1 adet kıvırcık salata,
2 adet kırmızı biber turşusu,
2 top pancar turşusu,
1 adet turp,
1 küçük kase incecik doğranmış mor lahana,
1 adet küçük boy soğan,
Tavuğu pişirmek için sıvı yağ,
Sosu için;
3-4 kaşık zeytinyağı,
1 adet limon,
1 tatlı kaşığı sumak,
Tuz.
TARİFİ;
Tavuk dilimlerini yıkayıp, süzün.
İçine yağ damlatılmış teflon tavada önlü arkalı pişirip, dilimleyin.
Kıvırcığı bol su ile yıkayıp, süzün.
Turpun dış kısmını kazıyın, ince ince dilimleyip, acısının çıkması için su dolu bir kasenin içine yerleştirin.
Servis tabağına kıvırcıkları doğrayın.
Daha sonra diğer malzemeleri istediğiniz gibi üzerine sıra ile yerleştirin.
Turpu suyun içinden sıkarak çıkarıp, salataya ekleyin.
Pancar turşusunu ve kırmızı biber turşusunu dilimleyip, salataya yerleştirin.
Tavuk dilimlerini, piyazlık doğrayıp tuz ile ovduğunuz soğanı da ekleyin.
Sos malzemelerini karıştırıp, hazırlayın.
Salatayı servise çıkaracağınız zaman sosunu ekleyin.
"Afiyet Olsun"
MİM; SORU-CEVAP
Umut Sepeti blogundan sevgili Zeliha, beni mim sorularını cevaplamaya davet etti.
Cevaplarımı veriyorum, isteyen herkesi mime davet ediyorum.
1-En sevdiğiniz kelime?
Canım.
2-En nefret ettiğiniz kelime?
Bela ve küfür içeren tüm kelimelerden nefret ediyorum.
Sokakta ki küçüçük çocukların ağzında böyle kelimeleri duyunca çok üzülüyorum.
3-Sizi ne heyecanlandırır?
Daha önce gitmediğim yepyeni bir yere gitmek, gezi sayfam için bol bol resim çekmek.
Hele eşimle birlikte gidersek çok daha keyifli oluyor, ulaşım sorunu yok, yiyecek içecek masrafları da ondan : )
4-Heyecanınızı ne öldürür?
Hevesle başladığım bir işin başarısız olması.
5-En sevdiğiniz ses?
Şırıl şırıl akan bir dere, yada sakin bir denizin dalga sesleri.
6-Nefret ettiğiniz ses?
Bugünlerde en nefret ettiğim ses, bodrumda ki su motorunun sesi.
Bu aralar çok gürültülü çalışıyor, evde gürültüden durulmuyor.
Allah'tan şu sıralar fazla çalışmasına gerek yok.
7-Hangi mesleği yapmak istemezsiniz?
Çağrı merkezinde çalışmak istemezdim.
1 günde yüzlerce kişiyle görüşmek, sinirlenmeden sakinliğinizi koruyarak, bir şeyler anlatmak oldukça yıpratıcı bir iş.
8-Hangi doğal yeteneğe sahip olmak isterdiniz?
Karşımda ki insanın iç sesini duymak isterdim.
Bakalım konuştuğu ile hissettiği aynı mı?
9-Kendiniz olmasaydınız kim olmak isterdiniz?
Bu sorunun cevabı yok çünkü kendim olmaktan mutluyum.
10-Nerede yaşamak isterdiniz?
Yine İstanbul'da yaşamak isterdim.
Yaz tatillerinde farklı bir yerlere gitmek ama sonunda yine İstanbul'a dönmek isterim.
11-En önemli kusurunuz?
Çekingen olmam.
Bu huyumu hiç sevmiyorum.
Kolay kolay iletişime geçemiyorum.
12-Size en fazla keyif veren kötü huyunuz nedir?
İlginç bir soru, Hamd olsun cevap "sigara" değil.
Sanırım son dakikacı olmam.
İşlerimi son dakikaya bırakıp, sıkışınca müthiş bir adrenalinle hızlı bir şekilde yapmanın keyfi hiç bir şeyde yok : )
13-Kahramanınız kim?
Fatih Sultan Mehmet.
İstanbul'un fethi için yaptıklarını okudukça ona olan hayranlığım bir kat daha artıyor.
14-En çok kullandığın kötü kelime?
Çok sık kullanmasam da kızdığımda kullandığım kötü kelime ; gıcık : )
Çok kızgınsam "Allah seni bildiği gibi yapsın" derim.
15-Şu an ki ruh haliniz?
Açıkçası bu soruyu geçen hafta yanıtlasayadım, mutlu ve huzurlu derdim ama geçen hafta aldığım 3 vefat haberi, beni bugünlerde hüzünlü ve mahzun yaptı.
16-Hayat felsefenizi hangi slogan özetler?
Dün bitti, yarın var mı?
Ölenler hep ihtiyar mı?
17-Mutluluk rüyanız nedir?
Bugünlerde ki mutluluk rüyam, köyde yapımı devam eden evimizin tamamen sorunsuz bir şekilde bitmesi ve içine yerleşerek yaz aylarında orada güzel vakitler geçirmek.
18-Sizce mutsuzluğun tanımı?
Sağlığımızı kaybetmek, ailece sağlığımız yerinde olduğu sürece beni kolay kolay mutsuz edecek bir şey yok.
19-Nasıl ölmek istersiniz?
Bir dua vardır bilir misiniz?
"Bizlerde hasta yatağa düştüğümüz zaman, evladım gelip bakacak mı? Komşum gelip hatırımı soracak mı? Bir tas çorba getirip beni doyuracak mı? dedirtmeden, elden ayaktan düşürmeden, hayır-hasenatımızı ederken, bu kıymetli canımızı sana teslim etmeyi nasip eyle"
Amin.
20-Öldüğünüz zaman cennete giderseniz, Allah'ü Teala'nın size ne demesini istesiniz?
İnşallah. İnsan Cennetle müjdelendikten sonra başka söze gerek var mı?
"Afiyetle Kalın"
Cevaplarımı veriyorum, isteyen herkesi mime davet ediyorum.
1-En sevdiğiniz kelime?
Canım.
2-En nefret ettiğiniz kelime?
Bela ve küfür içeren tüm kelimelerden nefret ediyorum.
Sokakta ki küçüçük çocukların ağzında böyle kelimeleri duyunca çok üzülüyorum.
3-Sizi ne heyecanlandırır?
Daha önce gitmediğim yepyeni bir yere gitmek, gezi sayfam için bol bol resim çekmek.
Hele eşimle birlikte gidersek çok daha keyifli oluyor, ulaşım sorunu yok, yiyecek içecek masrafları da ondan : )
4-Heyecanınızı ne öldürür?
Hevesle başladığım bir işin başarısız olması.
5-En sevdiğiniz ses?
Şırıl şırıl akan bir dere, yada sakin bir denizin dalga sesleri.
6-Nefret ettiğiniz ses?
Bugünlerde en nefret ettiğim ses, bodrumda ki su motorunun sesi.
Bu aralar çok gürültülü çalışıyor, evde gürültüden durulmuyor.
Allah'tan şu sıralar fazla çalışmasına gerek yok.
7-Hangi mesleği yapmak istemezsiniz?
Çağrı merkezinde çalışmak istemezdim.
1 günde yüzlerce kişiyle görüşmek, sinirlenmeden sakinliğinizi koruyarak, bir şeyler anlatmak oldukça yıpratıcı bir iş.
8-Hangi doğal yeteneğe sahip olmak isterdiniz?
Karşımda ki insanın iç sesini duymak isterdim.
Bakalım konuştuğu ile hissettiği aynı mı?
9-Kendiniz olmasaydınız kim olmak isterdiniz?
Bu sorunun cevabı yok çünkü kendim olmaktan mutluyum.
10-Nerede yaşamak isterdiniz?
Yine İstanbul'da yaşamak isterdim.
Yaz tatillerinde farklı bir yerlere gitmek ama sonunda yine İstanbul'a dönmek isterim.
11-En önemli kusurunuz?
Çekingen olmam.
Bu huyumu hiç sevmiyorum.
Kolay kolay iletişime geçemiyorum.
12-Size en fazla keyif veren kötü huyunuz nedir?
İlginç bir soru, Hamd olsun cevap "sigara" değil.
Sanırım son dakikacı olmam.
İşlerimi son dakikaya bırakıp, sıkışınca müthiş bir adrenalinle hızlı bir şekilde yapmanın keyfi hiç bir şeyde yok : )
13-Kahramanınız kim?
Fatih Sultan Mehmet.
İstanbul'un fethi için yaptıklarını okudukça ona olan hayranlığım bir kat daha artıyor.
14-En çok kullandığın kötü kelime?
Çok sık kullanmasam da kızdığımda kullandığım kötü kelime ; gıcık : )
Çok kızgınsam "Allah seni bildiği gibi yapsın" derim.
15-Şu an ki ruh haliniz?
Açıkçası bu soruyu geçen hafta yanıtlasayadım, mutlu ve huzurlu derdim ama geçen hafta aldığım 3 vefat haberi, beni bugünlerde hüzünlü ve mahzun yaptı.
16-Hayat felsefenizi hangi slogan özetler?
Dün bitti, yarın var mı?
Ölenler hep ihtiyar mı?
17-Mutluluk rüyanız nedir?
Bugünlerde ki mutluluk rüyam, köyde yapımı devam eden evimizin tamamen sorunsuz bir şekilde bitmesi ve içine yerleşerek yaz aylarında orada güzel vakitler geçirmek.
18-Sizce mutsuzluğun tanımı?
Sağlığımızı kaybetmek, ailece sağlığımız yerinde olduğu sürece beni kolay kolay mutsuz edecek bir şey yok.
19-Nasıl ölmek istersiniz?
Bir dua vardır bilir misiniz?
"Bizlerde hasta yatağa düştüğümüz zaman, evladım gelip bakacak mı? Komşum gelip hatırımı soracak mı? Bir tas çorba getirip beni doyuracak mı? dedirtmeden, elden ayaktan düşürmeden, hayır-hasenatımızı ederken, bu kıymetli canımızı sana teslim etmeyi nasip eyle"
Amin.
20-Öldüğünüz zaman cennete giderseniz, Allah'ü Teala'nın size ne demesini istesiniz?
İnşallah. İnsan Cennetle müjdelendikten sonra başka söze gerek var mı?
"Afiyetle Kalın"
27 Kasım 2010 Cumartesi
ETLİ PIRASA SARMASI
Pırasayı daha çok zeytinyağlı-pirinçli olarak yemeğini ve hafta sonları kahvaltı için yumurtalısını pişiriyorum.
Daha önce zeytinyağlı pırasa dolması yapmıştım ama boru şeklinde ki haline iç doldurmak çok zahmetliydi.
Bu halde muska şeklinde sarmak ise çok daha kolay.
Zeytinyağlı sarma ve dolmalarda pirinci beyaz görmek istediğim için hiç salça kullanmam.
Ama etli sarma ve dolmalara salça kullanırım onun için bu sarmada da salça kullandım.
"Afiyetle Kalın"
ETLİ PIRASA SARMASI;
Malzemeler;
1 kilo pırasanın beyaz kısımları,
İç malzemesi;
250 gram yemeklik kıyma,
1 bardak pirinç,
Yarım demet incecik kıyılmış dereotu,
2 yemek kaşığı kuru nane,
2 adet robottan çekilmiş, kuru soğan,
1 yemek kaşığı biber salçası,
Yarım çay bardağı sıvı yağ,
Tuz, isteğe bağlı baharat çeşitleri.
Pişirmek için;
1 çay bardağı zeytinyağı,
1 yemek kaşığı biber salçası, tuz.
Tarifi;
Pırasın beyaz kısımlarınn tepesini kesin.
Dışındaki bir yaprağı koparıp, atın.
Pırasanın gövdesini yukarıdan aşağıya bıçakla kesin.
Uzunlamasına yaprak yaprak ayrılan pırasaları kaynayan suyun içinde 5 dakika haşlayıp, süzün.
İç malzemelerini karıştırarak çiğden hazırlayın.
Haşlayıp, hazırladığınız pırasa yapraklarının uç kısmına 1 tatlı kaşığı iç malzemesinden yerleştirin.
Muska böreği hazırlıyormuş gibi sarın.
Yapraklar yada iç malzemesi bitinceye kadar yaprakları sarın.
Tencerenin içine dizdiğiniz sarmaların üzerine tuz serpin.
Salçayı 2 su bardağı su ile iyice karıştırın, içine 1 çay bardağı zeytinyağı ekleyin ve tencerede ki sarmaların üzerine bu salçalı suyu dökün.
Sarmaların üzerine ısıya dayanıklı bir tabak kapatarak, kısık ateşte pişirin.
Sıcak sıcak servis yapın.
"Afiyet Olsun"
Daha önce zeytinyağlı pırasa dolması yapmıştım ama boru şeklinde ki haline iç doldurmak çok zahmetliydi.
Bu halde muska şeklinde sarmak ise çok daha kolay.
Zeytinyağlı sarma ve dolmalarda pirinci beyaz görmek istediğim için hiç salça kullanmam.
Ama etli sarma ve dolmalara salça kullanırım onun için bu sarmada da salça kullandım.
"Afiyetle Kalın"
ETLİ PIRASA SARMASI;
Malzemeler;
1 kilo pırasanın beyaz kısımları,
İç malzemesi;
250 gram yemeklik kıyma,
1 bardak pirinç,
Yarım demet incecik kıyılmış dereotu,
2 yemek kaşığı kuru nane,
2 adet robottan çekilmiş, kuru soğan,
1 yemek kaşığı biber salçası,
Yarım çay bardağı sıvı yağ,
Tuz, isteğe bağlı baharat çeşitleri.
Pişirmek için;
1 çay bardağı zeytinyağı,
1 yemek kaşığı biber salçası, tuz.
Tarifi;
Pırasın beyaz kısımlarınn tepesini kesin.
Dışındaki bir yaprağı koparıp, atın.
Pırasanın gövdesini yukarıdan aşağıya bıçakla kesin.
Uzunlamasına yaprak yaprak ayrılan pırasaları kaynayan suyun içinde 5 dakika haşlayıp, süzün.
İç malzemelerini karıştırarak çiğden hazırlayın.
Haşlayıp, hazırladığınız pırasa yapraklarının uç kısmına 1 tatlı kaşığı iç malzemesinden yerleştirin.
Muska böreği hazırlıyormuş gibi sarın.
Yapraklar yada iç malzemesi bitinceye kadar yaprakları sarın.
Tencerenin içine dizdiğiniz sarmaların üzerine tuz serpin.
Salçayı 2 su bardağı su ile iyice karıştırın, içine 1 çay bardağı zeytinyağı ekleyin ve tencerede ki sarmaların üzerine bu salçalı suyu dökün.
Sarmaların üzerine ısıya dayanıklı bir tabak kapatarak, kısık ateşte pişirin.
Sıcak sıcak servis yapın.
"Afiyet Olsun"
23 Kasım 2010 Salı
KAHVALTI MASASI 12- BAYRAM KAHVALTISI
Bir Kurban Bayramı'nı daha geride bıraktık.
Bu yıl, bayramda İstanbul Avrupa Yakası'nda ki kurban sıkıntısı, bayram gezmelerini burnumuzdan getiren trafik vardı ama hava bayram boyunca çok güzeldi, oğlum 2 günlüğüne de olsa bizimle birlikteydi.
1. gün kurban henüz kesilmediği için masada kurbanla ilgili bir şey yok.
2. gün kurbanın yüreği ve ciğeri masada ki yerini aldı.
Bayram sonrası eşim işe, kızım okula başladı, benim de asıl tatilim şimdi başladı : )
Kahvaltı Mönümüz;
Paçanga Böreği
Oğlumun Kastamonu'dan gelirken getirdiği pastırmalar ile paçanga böreği hazırladım.
Zeytinyağlı Yaprak Sarma
Oğlumun özel isteği zeytinyağlı sarmayı 1 gün önce sarıp, kahvaltıya yetiştirdim.
Peynirli Roka Salatası
Peynir çeşitleri, zeytin çeşitleri, şarküteri ürünleri.
Tatlı olarak;
Cevizli Baklava
"Afiyetle Kalın"
*Muhterem'le Geziye güncellendi.
Bayram trafiğinde köprüden geçmemek için kullandığımız feribottan akşam saatlerinde çektiğim resimleri görmek için, bakınız;
Feribottan, Akşam Saatlerinde Boğaziçi
Bu yıl, bayramda İstanbul Avrupa Yakası'nda ki kurban sıkıntısı, bayram gezmelerini burnumuzdan getiren trafik vardı ama hava bayram boyunca çok güzeldi, oğlum 2 günlüğüne de olsa bizimle birlikteydi.
1. gün kurban henüz kesilmediği için masada kurbanla ilgili bir şey yok.
2. gün kurbanın yüreği ve ciğeri masada ki yerini aldı.
Bayram sonrası eşim işe, kızım okula başladı, benim de asıl tatilim şimdi başladı : )
Kahvaltı Mönümüz;
Paçanga Böreği
Oğlumun Kastamonu'dan gelirken getirdiği pastırmalar ile paçanga böreği hazırladım.
Zeytinyağlı Yaprak Sarma
Oğlumun özel isteği zeytinyağlı sarmayı 1 gün önce sarıp, kahvaltıya yetiştirdim.
Peynirli Roka Salatası
Peynir çeşitleri, zeytin çeşitleri, şarküteri ürünleri.
Tatlı olarak;
Cevizli Baklava
"Afiyetle Kalın"
*Muhterem'le Geziye güncellendi.
Bayram trafiğinde köprüden geçmemek için kullandığımız feribottan akşam saatlerinde çektiğim resimleri görmek için, bakınız;
Feribottan, Akşam Saatlerinde Boğaziçi
15 Kasım 2010 Pazartesi
HAYIRLI BAYRAMLAR
Mübarek Kurban Bayramı'nızı kutlar, hayırlara vesile olmasını dilerim.
KURBAN BAYRAMI'NDA LAZIM OLABİLECEK TARİFLER;
Hazır Baklava Yufkası ile Tatlı ve Börek Tarifleri
Tatlılar
Börekler
Et Yemekleri
Sakatat
"Afiyetle Kalın"
KURBAN BAYRAMI'NDA LAZIM OLABİLECEK TARİFLER;
Hazır Baklava Yufkası ile Tatlı ve Börek Tarifleri
Tatlılar
Börekler
Et Yemekleri
Sakatat
"Afiyetle Kalın"
11 Kasım 2010 Perşembe
YALANCI KESTANE TATLISI
YAMAN ETKİNLİK; YALANCI YEMEKLER
Bloglar arası düzenlenen yemek etkinliklerimiz ne yazık ki eski neşesini ve heyecanını kaybetti.
Azimle etkinliğe ev sahipliği yapan arkadaşlarımı tebrik ediyorum.
Bu ayın etkinlik konusu; Yalancı yemekler.
Ev sahibimiz; Bir Dilim Bir Tutam blogundan Serap.
Kendisine kolay gelsin dileklerimi iletiyorum.
Bloglar arası düzenlenen yemek etkinliklerimiz ne yazık ki eski neşesini ve heyecanını kaybetti.
Azimle etkinliğe ev sahipliği yapan arkadaşlarımı tebrik ediyorum.
Bu ayın etkinlik konusu; Yalancı yemekler.
Ev sahibimiz; Bir Dilim Bir Tutam blogundan Serap.
Kendisine kolay gelsin dileklerimi iletiyorum.
8 Kasım 2010 Pazartesi
KREMALI MANTARLI MAKARNA
Makarna, çeşidi-modeli, markası ne olursa olsun en sevilen, en çok yapılan yemeklerden birisi.
Bekar yemeği, öğrenci yemeği, acemi yemeği, sıkışık zamanda can kurtaran, kısacası mutfakların ve herkesin yıldızı.
Makarnayı, bazen ağır soslarla, bazen en basitinden 2 kaşık zeytinyağı veya yoğurt ile servis yapıyoruz.
Bu tarifte ise mantarın ve kremanın nefis uyumu ile makarnayı hem kendinize hemde misafirlerinize gönül rahatlığı ile hazırlayabilirsiniz.
"Afiyetle Kalın"
Bekar yemeği, öğrenci yemeği, acemi yemeği, sıkışık zamanda can kurtaran, kısacası mutfakların ve herkesin yıldızı.
Makarnayı, bazen ağır soslarla, bazen en basitinden 2 kaşık zeytinyağı veya yoğurt ile servis yapıyoruz.
Bu tarifte ise mantarın ve kremanın nefis uyumu ile makarnayı hem kendinize hemde misafirlerinize gönül rahatlığı ile hazırlayabilirsiniz.
"Afiyetle Kalın"
5 Kasım 2010 Cuma
DANA GERDAN HAŞLAMA
Kemikli eti sever misiniz?
Açıkçası kemikle uğraşmayı sevmediğim için ben pek sevmem.
Eşim ise kemikli etlere bayılır.
Sık sık dana gerdan haşlamamı, yada kemikli etle nohut-fasulye gibi bakliyatları pişirmemi ister.
Bense hiç kemiği olmayan etleri, hatta yerken insanı boğacakmış gibi olan nuarı severim.
Not;
Gerdan etinde ki küçük kemik parçaları suyun içine karışabilir, o yüzden sebzeleri iri doğrayın ve etin suyunu kepçeyle derine daldırmadan yüzeyinden alın.
"Afiyetle Kalın"
DANA GERDAN HAŞLAMA;
Malzemeler;
4 parça dana gerdan,
3 adet patates,
3 adet havuç,
6 adet arpacık soğan,
6 adet sivri biber,
4 adet defne yaprağı,
Tuz,
Servis yaparken;
Karabiber.
DANA GERDAN HAŞLAMA TARİFİ;
Gerdan etini önce iyice yıkayın.
Ufak kemik parçaları varsa çıkarın.
Tencereye eti yerleştirip, üzerine çıkacak kadar su ekleyin.
Suyun içine 3-4 adet defne yaprağı ekleyip, eti pişirmeye başlayın.
Bu işlemi düdüklü tencede yaparsanız vakit kazanmış olursunuz.
Pişme esnasında suyuna dikkat edin, eksildikçe üzerini geçecek kadar kaynar su ekleyin.
Etler pişerken üzerine biriken kefini (tortuyu) kaşıkla alın.
Etlerin pişmesine yakın, soyup iri iri doğradığınız patatesleri ve havuçları ekleyin.
Narin oldukları için arpacık soğanlarını ve sivri biberleri patateslerin pişmesine yakın ekleyin.
Etin ve sebzelerin pişmesine yakın tuzunu ve istediğiniz baharatı ekleyin.
Sıcak sıcak servis yapın.
"Afiyet Olsun"
*Muhterem'le Geziye güncellendi.
Şehrin tam göbeğinde yer alan Yıldız Korusu'nun bugünlerde nasıl göründüğünü merak ediyor musunuz?
Bakınız; Muhterem'le Geziye-Yıldız Parkı Korusu-Sonbahar
Açıkçası kemikle uğraşmayı sevmediğim için ben pek sevmem.
Eşim ise kemikli etlere bayılır.
Sık sık dana gerdan haşlamamı, yada kemikli etle nohut-fasulye gibi bakliyatları pişirmemi ister.
Bense hiç kemiği olmayan etleri, hatta yerken insanı boğacakmış gibi olan nuarı severim.
Not;
Gerdan etinde ki küçük kemik parçaları suyun içine karışabilir, o yüzden sebzeleri iri doğrayın ve etin suyunu kepçeyle derine daldırmadan yüzeyinden alın.
"Afiyetle Kalın"
DANA GERDAN HAŞLAMA;
Malzemeler;
4 parça dana gerdan,
3 adet patates,
3 adet havuç,
6 adet arpacık soğan,
6 adet sivri biber,
4 adet defne yaprağı,
Tuz,
Servis yaparken;
Karabiber.
DANA GERDAN HAŞLAMA TARİFİ;
Gerdan etini önce iyice yıkayın.
Ufak kemik parçaları varsa çıkarın.
Tencereye eti yerleştirip, üzerine çıkacak kadar su ekleyin.
Suyun içine 3-4 adet defne yaprağı ekleyip, eti pişirmeye başlayın.
Bu işlemi düdüklü tencede yaparsanız vakit kazanmış olursunuz.
Pişme esnasında suyuna dikkat edin, eksildikçe üzerini geçecek kadar kaynar su ekleyin.
Etler pişerken üzerine biriken kefini (tortuyu) kaşıkla alın.
Etlerin pişmesine yakın, soyup iri iri doğradığınız patatesleri ve havuçları ekleyin.
Narin oldukları için arpacık soğanlarını ve sivri biberleri patateslerin pişmesine yakın ekleyin.
Etin ve sebzelerin pişmesine yakın tuzunu ve istediğiniz baharatı ekleyin.
Sıcak sıcak servis yapın.
"Afiyet Olsun"
*Muhterem'le Geziye güncellendi.
Şehrin tam göbeğinde yer alan Yıldız Korusu'nun bugünlerde nasıl göründüğünü merak ediyor musunuz?
Bakınız; Muhterem'le Geziye-Yıldız Parkı Korusu-Sonbahar
Kaydol:
Kayıtlar (Atom)