Muhterem'le Afiyetle 4 yaşında!
2006 yılında başladığım yemek blogu serüvenim bıkmadan, şimdilik bir aksilik çıkmadan, devam ediyor, İnşallah daha da devam edecek.
Geçen yıl dediğim gibi bizim evde yemek piştiği sürece ben buradayım, beklerim efendim : )
"Afiyetle Kalın"
*Resimleri son 1 senede yaptığım bazı yemeklerin resimlerinden oluşturdum.
29 Haziran 2010 Salı
28 Haziran 2010 Pazartesi
TAZE ZENCEFİLLİ SEBZELİ PİLAV
Zencefili genellikle hamur işi, çorba ve sıcak içeceklerde toz olarak kullanıyorum.
Geçen kış merak edip tazesini aldım ama ne yapabilirim diye epey bir araştırma yapmam gerekti.
Yemek dergisinde gördüğüm "taze zencefil şerbeti" ve Afiyetle.com'da gördüğüm sebzeli pilav taze zencefil ile denediğim tarifler oldu.
Geçen kış merak edip tazesini aldım ama ne yapabilirim diye epey bir araştırma yapmam gerekti.
Yemek dergisinde gördüğüm "taze zencefil şerbeti" ve Afiyetle.com'da gördüğüm sebzeli pilav taze zencefil ile denediğim tarifler oldu.
22 Haziran 2010 Salı
ÇAY DAVETİ 9
Çay davetlerinde kalabalık bir misafir grubunuz varsa mecburen tabaklarda servis yapıyorsunuz.
Davetli sayısı masaya sığacak sayıda ise masa kurmak ve masada servis yapmak daha kolay oluyor.
Misafirlerinizde istediği yiyeceği seçerek, istediği kadar alma özgürlüğüne kavuşmuş oluyor.
En güzeli de bir masa çevresinde ortam daha samimi oluyor.
ÇAY DAVETİ MÖNÜSÜ;
Pratik Yufka Mantısı
Hazır yufkadan yapılan bu pratik mantı misafirlerimin en çok ilgi gösterdiği ürün oldu.
Sosluklara yerleştirdiğim sarımsaklı yoğurt ve salçalı sos ile birlikte servis yaptım.
Mayalı Kesme Poğaça
Gülizar
Buğday Salatası
Zeytinyağlı Biber Dolması
Un Kurabiyesi
Kemalpaşalı Muhallebi
"Afiyetle Kalın"
20 Haziran 2010 Pazar
HAİN SALDIRIYI KINIYORUM!
Kahrolasıca PKK yine gencecik fidanlarımızı, evlatlarımızı şehit etti.
Hakkari Şemdinli'de gece yarısı gerçekleştirilen hain saldırıda 11 askerimiz şehit oldu, 14 askerimiz ise yaralandı.
Şehit olan askerlerimize Allah'tan rahmet, ailelerine başsağlığı ve sabır, yaralanan askerlerimize de acil şifalar diliyorum.
KARA HABER
Gencecik fidanlar cansız düştü yere,
Hepsinin umutları vardı tezkere alırsam diye,
Dönünce yeni bir hayat kurup, başlayacaklardı işe,
Aileleri hayaller kurdu onların yerine,
Evladım gelecek, yuvasını kuracak, bana torun verecek diye,
Bugün kara haber geldi eve,
Oğlun şehit olmuş dediler ne çare,
Ateş düştüğü yeri yakar,
Fayda etmez hiç bir avuntu ve vakar,
Evlat gitti gelmeyecek,
Bu hep böyle mi devam edecek?
Bu gidişe kim "dur" diyecek?
Muhterem Erdoğan/ 20.06.2010
Hakkari Şemdinli'de gece yarısı gerçekleştirilen hain saldırıda 11 askerimiz şehit oldu, 14 askerimiz ise yaralandı.
Şehit olan askerlerimize Allah'tan rahmet, ailelerine başsağlığı ve sabır, yaralanan askerlerimize de acil şifalar diliyorum.
KARA HABER
Gencecik fidanlar cansız düştü yere,
Hepsinin umutları vardı tezkere alırsam diye,
Dönünce yeni bir hayat kurup, başlayacaklardı işe,
Aileleri hayaller kurdu onların yerine,
Evladım gelecek, yuvasını kuracak, bana torun verecek diye,
Bugün kara haber geldi eve,
Oğlun şehit olmuş dediler ne çare,
Ateş düştüğü yeri yakar,
Fayda etmez hiç bir avuntu ve vakar,
Evlat gitti gelmeyecek,
Bu hep böyle mi devam edecek?
Bu gidişe kim "dur" diyecek?
Muhterem Erdoğan/ 20.06.2010
18 Haziran 2010 Cuma
2010 İSMEK FESHANE SERGİSİ-AŞÇILIK
13. İsmek Feshane Sergisi'ne Salı günü gittim.
Sergiden bol bol resim çektim.
Sergi ile ilgili izlenimlerimi yazdığım ve pek çok branştan karma resimler yayınladığım yazıyı görmek için, bakınız; 13. İsmek Feshane Sergisi
En çok talep gören "El Sanatları" branşlarından ve bazı diğer branşlardan resimler çektim.
Her yıl sergiye gidince uğramadan duramadığım "Yemek Branşı" bu yıl "Aşçılık" olarak yer almıştı.
Osmanlı Mutfağı'na ait bölümü ise ne yazık ki göremedim, ya hepsi aşçılık çatısı altında birleşti yada ben sergide ki yerini göremedim.
Sergiden bol bol resim çektim.
Sergi ile ilgili izlenimlerimi yazdığım ve pek çok branştan karma resimler yayınladığım yazıyı görmek için, bakınız; 13. İsmek Feshane Sergisi
En çok talep gören "El Sanatları" branşlarından ve bazı diğer branşlardan resimler çektim.
Her yıl sergiye gidince uğramadan duramadığım "Yemek Branşı" bu yıl "Aşçılık" olarak yer almıştı.
Osmanlı Mutfağı'na ait bölümü ise ne yazık ki göremedim, ya hepsi aşçılık çatısı altında birleşti yada ben sergide ki yerini göremedim.
17 Haziran 2010 Perşembe
REGAİB KANDİLİNİZ MÜBAREK OLSUN!
MÜBAREK REGAİB KANDİLİNİZ KUTLU OLSUN.
Yapılan hayırların,iyilik ve ibadetlerin her birine yüz sevap yazılan üç aylardan biri olan Recep ayının Perşembe'yi Cuma'ya bağlayan gece olan bu ilk Cuma gecesi Regaib Kandili'dir.
Hastalara şifa,borçlulara eda,kimsesizlere hami,muhtaca dost eli,
Küslere barış,işsize iş,mekanı olmayana hayırlı mekan,
Evladı olmayana hayırlı evlad,rızgı dar olanlara bolluk,
Sıkıntısı olanlarada hayırlı kolaylık nasib eyle YA RABBİ..!
Dualarınız kabul,kandiliniz mübarek olsun.
16 Haziran 2010 Çarşamba
HAZIR BAKLAVA YUFKASINDAN ŞÖBİYET
Hazır baklava yufkasını sık sık kullanıyorum.
Eskiden baklavalık yufka bayram dışında kolay kolay bulunmazken şimdi yeri ve zamanı olmadan her an bulunabiliyor.
Bugüne kadar bu yufkalarla pek çok tarif denedim, başından beri "şöbiyet yapacağım" diyordum en sonunda onu da denedim.
Kareleri keserken deneme amaçlı birazını büyük, birazını küçük kestim.
Kendinize yaparken büyük, misafire yaparken bereketli olsun diye küçük kesebilirsiniz.
Tatlının çıtır çıtır olmasını istiyorsanız, şerbetin yada tatlının birinin ılık, diğerinin soğuk olmasına dikkat edin.
İç malzemeniz artarsa "İrmikli Bonbon" hazırlayabilirsiniz.
Ben şöbiyeti ortasında ki irmikli bölüm yüzünden çok seviyorum.
Hazır baklava yufkası ile hazırladığım diğer tatlı ve börek tariflerim 👉BURADA
"Afiyetle Kalın"
Eskiden baklavalık yufka bayram dışında kolay kolay bulunmazken şimdi yeri ve zamanı olmadan her an bulunabiliyor.
Bugüne kadar bu yufkalarla pek çok tarif denedim, başından beri "şöbiyet yapacağım" diyordum en sonunda onu da denedim.
Kareleri keserken deneme amaçlı birazını büyük, birazını küçük kestim.
Kendinize yaparken büyük, misafire yaparken bereketli olsun diye küçük kesebilirsiniz.
Tatlının çıtır çıtır olmasını istiyorsanız, şerbetin yada tatlının birinin ılık, diğerinin soğuk olmasına dikkat edin.
İç malzemeniz artarsa "İrmikli Bonbon" hazırlayabilirsiniz.
Ben şöbiyeti ortasında ki irmikli bölüm yüzünden çok seviyorum.
Hazır baklava yufkası ile hazırladığım diğer tatlı ve börek tariflerim 👉BURADA
"Afiyetle Kalın"
14 Haziran 2010 Pazartesi
ZEYTİNYAĞLI TAZE BARBUNYA
Taze barbunya pazar tezgahlarında görünmeye başladı.
Barbunyanın tazesini kurusundan daha çok seviyorum.
Şimdilik aldıklarımı temizleyip, pişiriyorum.
Daha sonra kış hazırlığı için temizleyip, buzluğa kaldırmaya başlarım.
Zeytinyağlı taze barbunya pişireceğim zaman arpacık soğan kullanıyorum.
Biraz renk vermesi için havuç, kırmızı kapya biber ve yeşil kalması için ocağı kapattıktan sonra maydanoz ekliyorum.
"Afiyetle Kalın"
ZEYTİNYAĞLI TAZE BARBUNYA;
Malzemeler;
1 kilo taze barbunya,
15 adet arpacık soğan,
2 adet büyük boy domates,
2 adet havuç,
1 adet kırmızı kapya biber,
Çeyrek demet maydanoz,
2 adet kesme şeker,
Tuz, zeytinyağı, arzuya göre çeşitli baharatlar.
Tarifi;
Kabuğunun içinden barbunya tanelerini çıkarıp, yıkayın.
Zeytinyağına, kabuklarını soyup doğradığınız domatesleri ekleyip, kavurun.
Sırası ile önce barbunyaları, küp küp doğradığınız havuçları ve kırmızı biberleri ekleyin.
1 su bardağı su ekleyin.
Not;
Yemeği düşük ısıda ağır ağır pişirin, çok harlı ateş barbunyanın pişmeden sürekli su kaybetmesine yol açar.
Barbunya pişmemişse tekrar 1 su bardağı su ekleyebilirsiniz.
Uzun süreli pişmeye dayanamayacağı için arpacık soğanları barbunyaların pişmesine yakın ekleyin.
Yemeğin tuzunu, şekerini ve baharatlarını ekleyip, pişirin.
En son yemek piştikten, ocağı kapattıktan sonra maydanozları doğrayıp, ekleyin.
İster ılık, isterseniz soğuk olarak servis yapın.
"Afiyet Olsun"
*Muhterem'le Geziye güncellendi.
Üsküdar Yeni Valide Camii'nin resimlerini ve videosunu izlemek için, bakınız;
Muhterem'le Geziye-Yeni Valide Camii
Barbunyanın tazesini kurusundan daha çok seviyorum.
Şimdilik aldıklarımı temizleyip, pişiriyorum.
Daha sonra kış hazırlığı için temizleyip, buzluğa kaldırmaya başlarım.
Zeytinyağlı taze barbunya pişireceğim zaman arpacık soğan kullanıyorum.
Biraz renk vermesi için havuç, kırmızı kapya biber ve yeşil kalması için ocağı kapattıktan sonra maydanoz ekliyorum.
"Afiyetle Kalın"
ZEYTİNYAĞLI TAZE BARBUNYA;
Malzemeler;
1 kilo taze barbunya,
15 adet arpacık soğan,
2 adet büyük boy domates,
2 adet havuç,
1 adet kırmızı kapya biber,
Çeyrek demet maydanoz,
2 adet kesme şeker,
Tuz, zeytinyağı, arzuya göre çeşitli baharatlar.
Tarifi;
Kabuğunun içinden barbunya tanelerini çıkarıp, yıkayın.
Zeytinyağına, kabuklarını soyup doğradığınız domatesleri ekleyip, kavurun.
Sırası ile önce barbunyaları, küp küp doğradığınız havuçları ve kırmızı biberleri ekleyin.
1 su bardağı su ekleyin.
Not;
Yemeği düşük ısıda ağır ağır pişirin, çok harlı ateş barbunyanın pişmeden sürekli su kaybetmesine yol açar.
Barbunya pişmemişse tekrar 1 su bardağı su ekleyebilirsiniz.
Uzun süreli pişmeye dayanamayacağı için arpacık soğanları barbunyaların pişmesine yakın ekleyin.
Yemeğin tuzunu, şekerini ve baharatlarını ekleyip, pişirin.
En son yemek piştikten, ocağı kapattıktan sonra maydanozları doğrayıp, ekleyin.
İster ılık, isterseniz soğuk olarak servis yapın.
"Afiyet Olsun"
*Muhterem'le Geziye güncellendi.
Üsküdar Yeni Valide Camii'nin resimlerini ve videosunu izlemek için, bakınız;
Muhterem'le Geziye-Yeni Valide Camii
9 Haziran 2010 Çarşamba
KARİDES SOTE
Balık tarifi sezonumu kapatmıştım ama bu karidesleri pişirince balık sezonunun açılmasını beklemeden hemen tarifini verip, resimlerini yayınlamak istedim.
Açıkçası biz pek karidese alışık değiliz, eşim genellikle balık yer, ben onu da yemem : )
Bundan sonrada sanırım eşim balık yemeğe devam edecek.
Bu tarifte dondurulmuş karides kullandım, pakette tombul tombul kocaman görünen karidesler pişince küçücük kaldı.
"Afiyetle Kalın"
KARİDES SOTE;
Malzemeler;
1 paket dondurulmuş karides,
3 adet kuru soğan,
2 adet kırmızı biber,
3 adet yeşil biber,
2 adet domates,
3 diş sarımsak,
3 adet defne yaprağı,
Zeytinyağı, tuz, kırmızı pul biber.
Tarifi;
Sebzeleri küçük küçük doğrayın.
Domatesin kabuklarını soyup, doğrayın.
Zeytinyağında doğradığınız sebzeleri kavurun.
Kavrulan sebzelerin üzerine karidesleri boşaltın, defne yapraklarını ilave edin ve birlikte pişirin.
Dondurulmuş ürün olduğu için çok su bırakıyor, ben suyunun birazını süzdüm.
Not;
Fazla gelen suyu ile balık çorbası yapabilirsiniz.
Tuzunu ve baharatını ekleyin.
Pişince sıcak yada soğuk servis yapın.
"Afiyet Olsun"
*Muhterem'le Geziye güncellendi.
Geçen hafta sonu eşim, eşimin abisi ve benim abim Çanakkale'ye gittiler.
Bende çektikleri resimlerin içinden resimler seçip, hem bir yazı hazırladım hemde Kınalı Kuzular dizisinin müzikleri ile bir video hazırladım. Bakınız;
Muhterem'le Geziye- Çanakkale
Açıkçası biz pek karidese alışık değiliz, eşim genellikle balık yer, ben onu da yemem : )
Bundan sonrada sanırım eşim balık yemeğe devam edecek.
Bu tarifte dondurulmuş karides kullandım, pakette tombul tombul kocaman görünen karidesler pişince küçücük kaldı.
"Afiyetle Kalın"
KARİDES SOTE;
Malzemeler;
1 paket dondurulmuş karides,
3 adet kuru soğan,
2 adet kırmızı biber,
3 adet yeşil biber,
2 adet domates,
3 diş sarımsak,
3 adet defne yaprağı,
Zeytinyağı, tuz, kırmızı pul biber.
Tarifi;
Sebzeleri küçük küçük doğrayın.
Domatesin kabuklarını soyup, doğrayın.
Zeytinyağında doğradığınız sebzeleri kavurun.
Kavrulan sebzelerin üzerine karidesleri boşaltın, defne yapraklarını ilave edin ve birlikte pişirin.
Dondurulmuş ürün olduğu için çok su bırakıyor, ben suyunun birazını süzdüm.
Not;
Fazla gelen suyu ile balık çorbası yapabilirsiniz.
Tuzunu ve baharatını ekleyin.
Pişince sıcak yada soğuk servis yapın.
"Afiyet Olsun"
*Muhterem'le Geziye güncellendi.
Geçen hafta sonu eşim, eşimin abisi ve benim abim Çanakkale'ye gittiler.
Bende çektikleri resimlerin içinden resimler seçip, hem bir yazı hazırladım hemde Kınalı Kuzular dizisinin müzikleri ile bir video hazırladım. Bakınız;
Muhterem'le Geziye- Çanakkale
4 Haziran 2010 Cuma
KUZU ŞİŞ
Bu kuzu şiş tarifim Tuz Biber dergisinin Mart sayısında yayınlandı ve kapak resmi olarak kullanıldı.
Şimdi tam mangal mevsimi terasta, balkonda, bahçede mangal yapılmaya başlandı.
Tabii benim gibi mangal yapmaya yeriniz yoksa pratik ızgaralar ve teflon tavalarda iş görüyor.
Mesela ben bu şişleri çok az yağ damlatılmış teflon tavada pişirdim.
Yanında Pirinç Pilavı ve bol salata ile akşam yemeğiniz hazır.
"Afiyetle Kalın"
KUZU ŞİŞ;
Malzemeler;
1 Kilo kuzu kuşbaşı,
Yarım kilo arpacık soğan,
Yarım kilo cherry domates,
Tuz ve 1 paket çöp şiş.
İsteğe bağlı kekik.
Tarifi;
Arpacık soğanları soyup, yıkayıp hazırlayın.
Etleri yıkayıp,1 et, 1 arpacık soğan, 1 cherry domates olmak üzere şişe geçirin.
Hazırladığınız şişleri, ızgarada yada az sıvı yağda teflon tavada pişirin.
Tuzunu, kekiğini serpip, servis yapın.
"Afiyet Olsun"
*Muhterem'le Geziye güncellendi.
Rumeli Hisarüstü-Duatepe Parkı'ndan resimleri görmek için, bakınız;
Muhterem'le Geziye-Rumeli Hisarüstü-Duatepe Parkı
Şimdi tam mangal mevsimi terasta, balkonda, bahçede mangal yapılmaya başlandı.
Tabii benim gibi mangal yapmaya yeriniz yoksa pratik ızgaralar ve teflon tavalarda iş görüyor.
Mesela ben bu şişleri çok az yağ damlatılmış teflon tavada pişirdim.
Yanında Pirinç Pilavı ve bol salata ile akşam yemeğiniz hazır.
"Afiyetle Kalın"
KUZU ŞİŞ;
Malzemeler;
1 Kilo kuzu kuşbaşı,
Yarım kilo arpacık soğan,
Yarım kilo cherry domates,
Tuz ve 1 paket çöp şiş.
İsteğe bağlı kekik.
Tarifi;
Arpacık soğanları soyup, yıkayıp hazırlayın.
Etleri yıkayıp,1 et, 1 arpacık soğan, 1 cherry domates olmak üzere şişe geçirin.
Hazırladığınız şişleri, ızgarada yada az sıvı yağda teflon tavada pişirin.
Tuzunu, kekiğini serpip, servis yapın.
"Afiyet Olsun"
*Muhterem'le Geziye güncellendi.
Rumeli Hisarüstü-Duatepe Parkı'ndan resimleri görmek için, bakınız;
Muhterem'le Geziye-Rumeli Hisarüstü-Duatepe Parkı
1 Haziran 2010 Salı
UMUT YOLCULARI
UMUT YOLCULARI
Mavi Marmara umutla çıktı yola,
Amacı yardım götürmekti Filistin Halkına,
Her şey yolunda gidiyordu yolculuğun başında,
Aralarında birde bebek vardı 1 yaşında,
Kendini Devlet! sanan İsrail çıktı karşılarına,
Devlet terörü uyguladı tüm umut yolcularına,
Dünya liderleri sessiz kaldı bu vahşi uygulamaya,
Çünkü yardım gidiyordu Müslüman Filistin Halkına,
Türkiye sessiz kalmadı, kalmayacak,
Her zaman Filistin Halkı'nın yanında olacak,
İsrail malları daima boykotta kalacak.
Muhterem Erdoğan / 01.06.2010
Ve son söz; Filistin halkına destek olmak için yapabileceğiniz en faydalı işlerden biriside İsrail ve Amerikan ürünlerini almayarak boykot etmek.
Mavi Marmara umutla çıktı yola,
Amacı yardım götürmekti Filistin Halkına,
Her şey yolunda gidiyordu yolculuğun başında,
Aralarında birde bebek vardı 1 yaşında,
Kendini Devlet! sanan İsrail çıktı karşılarına,
Devlet terörü uyguladı tüm umut yolcularına,
Dünya liderleri sessiz kaldı bu vahşi uygulamaya,
Çünkü yardım gidiyordu Müslüman Filistin Halkına,
Türkiye sessiz kalmadı, kalmayacak,
Her zaman Filistin Halkı'nın yanında olacak,
İsrail malları daima boykotta kalacak.
Muhterem Erdoğan / 01.06.2010
Ve son söz; Filistin halkına destek olmak için yapabileceğiniz en faydalı işlerden biriside İsrail ve Amerikan ürünlerini almayarak boykot etmek.
Kaydol:
Kayıtlar (Atom)