Emel Hanım, kıymayı çiğ olarak yerleştiriyor ve pişirdikten sonra üzerine et suyu döküyor.
Ben kavrulmuş kıyma kullanıyorum ve yoğurt mantıyı yeterince yumuşattığı için
et suyu dökmüyorum.
Ben kavrulmuş kıyma kullanıyorum ve yoğurt mantıyı yeterince yumuşattığı için
et suyu dökmüyorum.
Önceleri yufkaların üzerine sadece sıvı yağ sürüyordum, artık yağ-süt-yumurta karışımı sürüyorum.
Ev halkı olarak severek tükettiğimiz bir tarif.
Akşam yemeklerinin dışında çay misafirlerime de bu tarifi hazırlıyorum.
Bu tarif bildiğiniz Sosyete Mantısı'na benziyor, en güzel tarafı küçük dilimler halinde olduğu için servisi ve yemesi çok daha kolay oluyor.
Bu tarifi çay misafirleriniz için hazırlayıp, büyük bir servis tabağında masaya getirip, sosları ile birlikte servis yapabilirsiniz.
Kalabalık misafir için, küçük kaselere yerleştirdiğiniz mantıların üzerini yine soslarla süsleyip, tabaklara diğer yiyeceklerle birlikte yerleştirip, servis yapabilirsiniz.
Bakınız; Çay Daveti 7
PRATİK YUFKA MANTISI;Bakınız; Çay Daveti 7
Malzemeler;
1 kilo yufka,
500 gram kıyma,
2 adet kuru soğan,Tuz, zeytinyağı, karabiber.
Üstüne sürmek için;
1 adet yumurta,
2 yemek kaşığı yoğurt,
1 çay bardağı sıvı yağ,
Servis için;
2 su bardağı yoğurt,
3 diş sarımsak,
yarım çay bardağı sıvı yağ,
1 yemek kaşığı salça,
Nane.
PRATİK YUFKA MANTISI TARİFİ;
Soğanı mutfak robotunda çok ufak doğrayın.
Tencerede 3-4 kaşık zeytinyağında soğanı kavurup, içine kıymayı ekleyin.
Tuz, karabiber ve istediğiniz baharatları ekleyerek kıymayı pişirin.
Yufkayı ortadan bir kez kesip, ikiye ayırın.
Üzerine sıvı yağ sürün.
Bir kenarına kavurduğunuz kıymadan yerleştirip, rulo yaparak, sarın.
Hazırladığınız ruloları 3-4 santim genişliğinde kesin.
Yağlanmış fırın tepsisine dizin.
Yağ-yoğurt-yumurtayı iyice çırpın ve tepside ki yufkaların üzerine sürün.
Önceden ısıtılmış, orta hararette ki fırında pişirin.
Pişen ruloları servis tabağına alın.
Canım ellerine sağlık harika bir gö
YanıtlaSilrüntü öpüyorum...
Muhteremcim ellerine sağlık bende bayılıyorum bu mantıya.
YanıtlaSilSevgiler..
Muhteremcim kimsenin hayır diyemeyeceği bir lezzet olmuş:). Ellerine sağlık..
YanıtlaSilSevgilerimle:).
aslı
of of of..hangi tarifine yetişsek bilemiyorum..hepside evde yapılmalık harika lezzetler..
YanıtlaSilellerine sağlık...
gerçekten nefisss.....
elinize sağlık
YanıtlaSilbir kere ben de denemiştim, eşim beğenmemişti, böreğe benzetmişti :))
Harika görünüyor.Ellerine sağlık.Acaba ben de haftaya günüme mi yapsam???
YanıtlaSilSevgiler...
ooo içinde yoğurt ve sos olan herşeyi bayılarak yerim:))
YanıtlaSilMERHABA BU SAATE BİLE YİYEBİLİRİM SEVGİLER
YanıtlaSil49. PORSELEN DEMLİK ÇAY SAATİ ETKİNLİĞİNİN EV SAHİBİYİM SEVGİLİ ARKADAŞLARIM;
YanıtlaSilhttp://porselendemlik.blogcu.com
http://birdemliksohbet.blogspot.com
http://gelibolu17.blogspot.com
Tarafından Hazırlanmış Olan Porselen Demlik Çay Saati İçin
7 Aralık 2009 - 21 Aralık 2009
Tarihleri Arasında
http://mutfaktasanat.blogspot.com
Yani Ben Yapacağım
Siz Sevgili Arkadaşlarımı ve Katılmak İsteyen Herkesi Etkinliğimize Davet Ediyorum..
Tariflerinizi Hazırlayarak ve Tarifinize “PORSELEN DEMLİK ÇAY SAATİ 49. HAFTA” Başlığını Yazarak Sayfanızda Yayınlamanızı ve Bana Yorum Bırakmanızı Rica Ediyorum.Seni ve Bu Yazıyı Okuyan Herkesi Etkinliğimize Davet Ediyorum.Etkinliğimize İstediğiniz Kadar Tarifle Katılabilirsiniz.Şimdiden Katılımcı Arkadaşlarıma Çok Teşekkür Ediyorum.Etkinliğimize Yemek Gönderilmemesini Rica Ediyorum.
Lütfen Çayın Yanında Verilecek Tarifler Olmasına Dikkat Edelim.
Etkinlikte Ev Sahibesi Olmak İsteyen Arkadaşlar Lütfen
http://gelibolu17.blogspot.com
Arkadaşımıza Yorum Bıraksınlar…
Sevgiler
Çok iştah açıcı, güzel görünüyor canım.
YanıtlaSilOlsa bizim evde hemen biterdi şimdi.
Sevgiler.
görünce canım çekti harika olmuşlar ellerine sağlık canım
YanıtlaSilsevgiylekal
merhaba ben bunu gül böreği şeklinde sosyete man tısı olarak denedim ama böylede denemek isterim:)
YanıtlaSilbenimkinin üzerine sadece yağ su sürülüyordu sizinkinde yoğurtlu yağ yumurta sürülüyor acaba börekler çıkınca yumuşakmı oluyor çıtırmı?
birde bu böreği sabahtan yada bir gece önceden hazırlayıp dolapta bekletsek nasıl olur sizce misafir gelince pişirmek için?
Gülşen'e;
YanıtlaSilSevgili Gülşen,
Bahsettiğin bu pratik mantı ise yoğurt-yağ-yumurta karışımı yufkaları çok yumuşak yapmıyor.
Ama aynı karışım sosyete mantısını yumuşak yapıyor.
Yufkalar servise yakın sarımsaklı yoğurtla karıştırılırsa daha çıtır oluyor.
Servisten çok önce karıştırılırsa yoğurdu iyice emdiği için yumuşak oluyor.
Bu tarifi akşamdan yada sabahtan hazırlayıp buzdolabına yerleştirip, bekletebilirsin.
Ama üzerinin sosunu pişirmeden hemen önce sürmelisin.
Birde buzdolabında durduğu süre boyunca kuruma olmaması için
mutlaka üzerini streç filmle kapatmalısın.
teşekkürler hemen açıklama yaptığınız için bu hafta bir akşam için bunu hazırlayacağım açıklamalarınız doğrultusunda:)
YanıtlaSilben sosyete mantısına sadece üzerine sıvıyap sürüp bir gece bekletiyorum,yağıyla beraber daha iyi oturuyormuş bekleyince lezzeti,ama bunun sosunu sizin cevabınızdaki gibi pişireceğim zaman süreyim,
yufkalara kıymayı yerleştirmeden önce yağ sürmesek olmazmı peki zaten kıyma yağlı olduğu için,birde sanırım rulolar gevşek sarıyoruz değilmi?
ben denemek için 2 yufkadan 200 gr kıymaya deneyeyim sevgiler:)
Sevgili Gülşen,
YanıtlaSilYoğurtlu sosu sürersen 1 gece bekletmene gerek kalmaz.
Yufkaları yağlamasanda olur, dediğin gibi kıymanın yağı çoğu zaman yeterli oluyor.
2 yufkaya 200 gram kıyma yeterli olur.
Şimdiden kolay gelsin.
Aklına takılan bir şey olursa çekinmeden sorabilirsin.
muhterem hanım yardım edin:)
YanıtlaSiltarifi denedim bugün hatta şimdi sofradan kalktık hemen yorum yazıyorum,lezzeti çok güzel oldu ama benim mantılarımın görüntüsü asla sizinki gibi olmadı,birkere çok yağlı gibi oldu,yani şöyle elime alıp altını üstüne baktığımda yağ görünüyor içine çekmiş gibi,birde böyle sizinki gibi yuvarlak kabarık olmadı,yani kabarmadı üstten basık basık yan yan durdular(anlatabilmişimdir umarım)
neden kabarmadı acaba benimkiler,aynen dediğiniz gibi yaptım,hatta çok sıkı sarmadım içteki yufkalar pişmez diye,sanırım sizde geniş eniş sarmışsınız?
tekrar deneyeceğim,birde sizinkinin görünüşüne bakıyorumda hiç yağlı gibi değil gayet güzel kabarıp pişmişler,yani benimkiler misafir önüne koyacak gibi olmadılar:(
Sevgili Gülşen,
YanıtlaSilEllerine sağlık, eminim tadı çok güzel olmuştur.
Yufkaya yağ sürmediğin halde neden çok yağlı oldu acaba?
Belki kıyman çok yağlıydı, birde kıymayı kavuruyorken çok yağ koymuş olabilirsin.
Ayrıca yağlı olduğu halde niye kabarmadığını bilmiyorum, yağlı börek çok güzel kabarır.
Birde piştikten sonra çok bekletmeden servis yapmak gerekiyor.
Beklemiş olması da böreği söndürebilir.
Yufkanın hangi gevşeklikte sarıldığını göstermek için tepsideki resmini bilerek yayınlamıştım.
Gördüğün gibi ne çok gevşek, nede çok sıkı oluyorlar.
Birde eğer görüntüsünden memnun olmazsan masaya yoğurtlu sarımsaklı sosu üzerine dökerek getirip, servis yapabilirsin.
Yoğurtlu sarımsaklı sos görüntüdeki hataları kapatır.
Eminim bir daha ki sefere daha iyi yapacaksın.
Kolay gelsin.
Ablacım bu nefis lezzeti denedim, fotoğrafladım ve blogumda yayınladım. Elbette senin linkini de ekledim. Orjinaline sadık kalarak, izninle ufak tefek değişiklikler de yaptım. Gerçekten nefis oldu. Tarif için çok teşekkürler, ellerine sağlık. Sevgiler...
YanıtlaSilSevgili Elif,
SilTarifi beğenip, yapmana çok sevindim.
Ellerine sağlık, eminim nefis olmuştur.