Ramazan Bayramı'nızı en içten dileklerimle kutlar, sağlıklı-huzurlu ve mutlu daha nice bayramlar geçirmenizi temenni ederim.
"Afiyetle Kalın"
28 Temmuz 2014 Pazartesi
23 Temmuz 2014 Çarşamba
HAYIRLI KANDİLLER!
Bin aydan daha Hayırlı olan Mübarek Kadir Gecesi'ne ulaştık.
Kandilinizi kutlar Hayırlara vesile olmasını dilerim.
Hayırlı Kandiller...
Kadir Suresi (Arapça)
İnnâ enzelnâhü fî leyletil kadr (1)
Ve mâ edrâke mâ leyletül kadr (2)
Leyletül kadri hayrum min elfi şehr (3)
Tenezzelül melâiketü ver rûhu fîhâ bi izni rabbihim min
külli emr (4)
Selâmün hiye hattâ matleıl fecr (5)
Türkçe Meali (Anlamı)
Rahman ve Rahim olan Allah’ın adıyla
1. Doğrusu Biz, onu Kadr gecesinde indirdik
2. Kadr gecesinin ne olduğunu bilir misin sen?
3. Kadr gecesi; bin aydan daha hayırlıdır
4. Melekler ve Rûh, o gece Rablarının izniyle her iş için
iner de iner
5. O, tanyeri ağarıncaya kadar bir selâmettir.
19 Temmuz 2014 Cumartesi
TRABZON HURMALI MİLKSHAKE
Biliyorum Trabzon hurması ile tarif vermek için uygun bir mevsim değil.
Fakat bu hurmanın bulunduğu mevsimde bir kaç tarif verince, üst üste olmasın, biraz hurmalı tariflere ara vereyim derken bu soğuk içecek arşivimde yayınlanacak kalmış :)
Daha fazla arayı uzatmadan tarifi vereyim dedim.
Zaten bir kaç ay içinde Trabzon hurması yeniden tezgahlarda boy göstermeye başlayacak.
Fakat bu hurmanın bulunduğu mevsimde bir kaç tarif verince, üst üste olmasın, biraz hurmalı tariflere ara vereyim derken bu soğuk içecek arşivimde yayınlanacak kalmış :)
Daha fazla arayı uzatmadan tarifi vereyim dedim.
Zaten bir kaç ay içinde Trabzon hurması yeniden tezgahlarda boy göstermeye başlayacak.
16 Temmuz 2014 Çarşamba
MEVLEVİ TATLISI
Mevlevi tatlısı yada diğer adı ile Mevlevi lokumu hurma ve tahin ile yapılan hafif ve sağlıklı bir tatlı.
Ramazan ayında her yerde bol bol hurma satılıyor, iftarda masada mutlaka hurma bulunuyor.
Bu tarifi bugünlerde kolay bulunan hurma ile yapabilirsiniz, evde fazla bulunan hurmaları bu şekilde değerlendirebilirsiniz.
Ben kış aylarında yaptığım zaman içine portakal kabuğu da rendeliyorum, nefis bir aroma veriyor.
"Afiyetle Kalın"
Ramazan ayında her yerde bol bol hurma satılıyor, iftarda masada mutlaka hurma bulunuyor.
Bu tarifi bugünlerde kolay bulunan hurma ile yapabilirsiniz, evde fazla bulunan hurmaları bu şekilde değerlendirebilirsiniz.
Ben kış aylarında yaptığım zaman içine portakal kabuğu da rendeliyorum, nefis bir aroma veriyor.
"Afiyetle Kalın"
14 Temmuz 2014 Pazartesi
İFTAR YEMEĞİ-2014
Bu iftar masasını Perşembe günü annem, abim, ablam, kızkardeşim, eşleri ve çocukları yani ailem için hazırladım.
Toplam olarak 17 kişiydik.
Sıcak yüzünden herkes su ve içeceğe önem verdiği için su ve bol bol içecek-limonata vardı, çok yemek yapmamaya çalıştım.
Su ve içecek çok içilince ister istemez insan tıkanıyor ve yemek yemeğe yeri kalmıyor.
Menüyü oluştururken yoğurtlu tariflere öncelik verdim.
Tatlı olarak "sütlü nuriye" hazırladım.
İFTAR YEMEĞİ MENÜSÜ;
Tarifin ismine tıklayarak, tariflere ulaşabilirsiniz.
Erişteli Yeşil Mercimek Çorbası
"Afiyetle Kalın, Hayırlı Ramazanlar"
Toplam olarak 17 kişiydik.
Sıcak yüzünden herkes su ve içeceğe önem verdiği için su ve bol bol içecek-limonata vardı, çok yemek yapmamaya çalıştım.
Su ve içecek çok içilince ister istemez insan tıkanıyor ve yemek yemeğe yeri kalmıyor.
Menüyü oluştururken yoğurtlu tariflere öncelik verdim.
Tatlı olarak "sütlü nuriye" hazırladım.
Tarifin ismine tıklayarak, tariflere ulaşabilirsiniz.
Hurma ve Lokum Çeşitleri
YEMEKLER;Erişteli Yeşil Mercimek Çorbası
Tatlı olarak; Sütlü Nuriye
12 Temmuz 2014 Cumartesi
KATIKLI DOLMA
Katıklı dolma, kabağın 2 parmak genişliğinde dilimlenip, içinin kıymalı-ince bulgurlu ve reyhanlı bir iç malzemesi ile doldurulması ve yoğurtlu bir sos ile sunulması ile hazırlanan nefis bir dolma.
Yaz aylarına, özellikle iftar masalarına çok yakışan bir tarif.
Mönüsünde "Katıklı Dolma" olan iftar masasına ait resimler 👉BURADA
Kabak ile hazırladığım diğer tariflerim 👉BURADA
"Afiyetle Kalın"
Yaz aylarına, özellikle iftar masalarına çok yakışan bir tarif.
Mönüsünde "Katıklı Dolma" olan iftar masasına ait resimler 👉BURADA
Kabak ile hazırladığım diğer tariflerim 👉BURADA
"Afiyetle Kalın"
9 Temmuz 2014 Çarşamba
YULAFLI TAVUK BAGET
Bugün size pratik bir tavuk tarifi vereceğim.
Bu tarifi ince dilimler halinde ki tavuk göğsü veya tavuk kanatları veya tavuk baget ile hazırlayabilirsiniz.
Ben baget kullandım, fırın poşetine yerleştirip, fırında pişirdim.
Fırın poşetinde güzel pişti ama çıtır değil, daha yumuşak oldu.
İsterseniz yulaflı karışıma buladıktan sonra yağda kızartıp, daha çıtır tavuk parçaları elde edebilirsiniz.
"Afiyetle Kalın"
Bu tarifi ince dilimler halinde ki tavuk göğsü veya tavuk kanatları veya tavuk baget ile hazırlayabilirsiniz.
Ben baget kullandım, fırın poşetine yerleştirip, fırında pişirdim.
Fırın poşetinde güzel pişti ama çıtır değil, daha yumuşak oldu.
İsterseniz yulaflı karışıma buladıktan sonra yağda kızartıp, daha çıtır tavuk parçaları elde edebilirsiniz.
"Afiyetle Kalın"
5 Temmuz 2014 Cumartesi
KİLİS TAVA (TEPSİ KÖFTESİ)
Ramazan ayında misafir ağırlamalar çoğaldığı için ana yemek tarifleri daha çok lazım oluyor.
Bugün tarifini vereceğim Kilis tava, nam-ı diğer tepsi kebabı iftar misafirleriniz için hem lezzetli, hemde pratik bir tarif.
Pratikliği köfteye şekil vermeden tepsiye yerleştirilmesinden geliyor.
El işçiliği olmadığı için çabucak hazırlanıyor.
Yağda kızartma olmadığı içinde sağlıklı olduğunu söyleyebiliriz.
Köfte ile hazırladığım diğer tariflerim burada
"Afiyetle Kalın"
KİLİS TAVA (TEPSİ KÖFTESİ);
Malzemeler; (26 santimlik yuvarlak tepsi için)
Köfte için;
750 gram köftelik kıyma,
1 adet orta boy kuru soğan (rendelenmiş),
3 diş sarımsak (havanda dövülmüş),
6-7 dal maydanoz (incecik kıyılmış),
Tuz, kimyon, karabiber, kırmızı pul biber,
2 yemek kaşığı zeytinyağı.
Üzeri için;
6-7 adet domates (ben cherry domates kullandım)
5-6 adet ince sivri biber,
1 adet kırmızı sivri biber,
1 yemek kaşığı biber salçası,
2-3 yemek kaşığı zeytinyağ,
1 su bardağı su.
KİLİS TAVA TARİFİ;
Köftelik malzemeleri karıştırarak iyice yoğurun.
Yuvarlak bir fırın tepsisini (ben 26 santimlik bir tepsi kullandım) yağlayın.
Hazırladığınız köfteyi içine döşeyin.
Kiraz domatesleri, sivri biberleri yıkayın.
Domatesleri ikiye bölün tepside ki köftenin üzerine dizin.
Domateslerin arasına ortadan keserek sivri biberleri yerleştirin.
1 su bardağı suya, 1 yemek kaşığı salça, 2-3 yemek kaşığı zeytinyağ ve az tuz ilave ederek karıştırın.
Hazırladığınız bu salçalı sosu tepsiye dökün.
Köfte pişinceye kadar sebzelerin yanmaması için tepsinin üzerini alüminyum folyo ile kapatın.
Önceden ısıttığınız 200 derecelik fırında pişirin.
Sebzelerin kızarmasını isterseniz pişmesine 10 dakika kala üzerinde ki alüminyum folyoyu açabilirsiniz.
Pişen köfteyi dilimleyerek sıcak olarak servis yapın.
"Afiyet Olsun"
Bugün tarifini vereceğim Kilis tava, nam-ı diğer tepsi kebabı iftar misafirleriniz için hem lezzetli, hemde pratik bir tarif.
Pratikliği köfteye şekil vermeden tepsiye yerleştirilmesinden geliyor.
El işçiliği olmadığı için çabucak hazırlanıyor.
Yağda kızartma olmadığı içinde sağlıklı olduğunu söyleyebiliriz.
Köfte ile hazırladığım diğer tariflerim burada
"Afiyetle Kalın"
KİLİS TAVA (TEPSİ KÖFTESİ);
Malzemeler; (26 santimlik yuvarlak tepsi için)
Köfte için;
750 gram köftelik kıyma,
1 adet orta boy kuru soğan (rendelenmiş),
3 diş sarımsak (havanda dövülmüş),
6-7 dal maydanoz (incecik kıyılmış),
Tuz, kimyon, karabiber, kırmızı pul biber,
2 yemek kaşığı zeytinyağı.
Üzeri için;
6-7 adet domates (ben cherry domates kullandım)
5-6 adet ince sivri biber,
1 adet kırmızı sivri biber,
1 yemek kaşığı biber salçası,
2-3 yemek kaşığı zeytinyağ,
1 su bardağı su.
KİLİS TAVA TARİFİ;
Köftelik malzemeleri karıştırarak iyice yoğurun.
Yuvarlak bir fırın tepsisini (ben 26 santimlik bir tepsi kullandım) yağlayın.
Hazırladığınız köfteyi içine döşeyin.
Kiraz domatesleri, sivri biberleri yıkayın.
Domatesleri ikiye bölün tepside ki köftenin üzerine dizin.
Domateslerin arasına ortadan keserek sivri biberleri yerleştirin.
1 su bardağı suya, 1 yemek kaşığı salça, 2-3 yemek kaşığı zeytinyağ ve az tuz ilave ederek karıştırın.
Hazırladığınız bu salçalı sosu tepsiye dökün.
Köfte pişinceye kadar sebzelerin yanmaması için tepsinin üzerini alüminyum folyo ile kapatın.
Önceden ısıttığınız 200 derecelik fırında pişirin.
Sebzelerin kızarmasını isterseniz pişmesine 10 dakika kala üzerinde ki alüminyum folyoyu açabilirsiniz.
Pişen köfteyi dilimleyerek sıcak olarak servis yapın.
"Afiyet Olsun"
2 Temmuz 2014 Çarşamba
PATLICAN KUMPİR
Kumpiri sevmeyen sanırım yoktur.
Özellikle genç nesil en sevdiği ürünler (mısır-garnitür-ketçap-mayonez) kumpirde bir arada olduğu için kumpire bayılıyorlar.
Kumpiri bu güne kadar patatesli olarak tepsi de ve minik kek kapsüllerinde hazırladım.
Patlıcan ile yapılanı ise bu yıl denedim, çok beğendik.
Közlenmiş patlıcan tadını ve kumpiri seviyorsanız bu tarif tam size göre.
Şunu da belirtmek isterim ki servis sırasında tatlı kaşığı ile servis yapmanızı öneririm.
Közlenmiş patlıcanı kabuğunun içinden tatlı kaşığı ile almak daha kolay oluyor.
Patlıcan ile hazırladığım diğer tariflerim burada
"Afiyetle Kalın"
PATLICAN KUMPİR;
Malzemeler;
1 kilo patlıcan,
1 su bardağı haşlanmış mısır,
1 su bardağı garnitür,
1 adet kırmızı biber,
2 adet yeşil sivri biber,
2 su bardağı kaşar rendesi,
Tereyağ, zeytinyağ, tuz.
Servis için;
Ketçap, mayonez.
PATLICAN KUMPİRİ TARİFİ;
Patlıcanları yıkayın, bıçakla 5-6 yerinden delin.
Fırın tepsisine patlıcanları yerleştirin.
Üzerlerine fırça yardımı ile zeytinyağ sürün.
200 derecede ısıttığınız fırında yumuşayıncaya kadar pişirin.
İçi pişen patlıcanların karnını boydan boya bıçakla kesin.
İçine 1-2 çay kaşığı tereyağ yerleştirin, tuz serpin.
Garnitür, mısır, küp küp doğranmış kırmızı ve yeşil biberi karıştırın.
Patlıcanların içini hazırladığınız garnitürlü malzeme ile doldurun.
Rendelenmiş kaşar peynirleri garnitürlerin üzerine yerleştirin.
Tepsiyi tekrar fırına vererek kaşarlar eriyinceye kadar fırında tutun.
Fırından çıkan patlıcan kumpirini ketçap ve mayonez eşliğinde sıcak olarak servis yapın.
"Afiyet Olsun"
Özellikle genç nesil en sevdiği ürünler (mısır-garnitür-ketçap-mayonez) kumpirde bir arada olduğu için kumpire bayılıyorlar.
Kumpiri bu güne kadar patatesli olarak tepsi de ve minik kek kapsüllerinde hazırladım.
Patlıcan ile yapılanı ise bu yıl denedim, çok beğendik.
Közlenmiş patlıcan tadını ve kumpiri seviyorsanız bu tarif tam size göre.
Şunu da belirtmek isterim ki servis sırasında tatlı kaşığı ile servis yapmanızı öneririm.
Közlenmiş patlıcanı kabuğunun içinden tatlı kaşığı ile almak daha kolay oluyor.
Patlıcan ile hazırladığım diğer tariflerim burada
"Afiyetle Kalın"
PATLICAN KUMPİR;
Malzemeler;
1 kilo patlıcan,
1 su bardağı haşlanmış mısır,
1 su bardağı garnitür,
1 adet kırmızı biber,
2 adet yeşil sivri biber,
2 su bardağı kaşar rendesi,
Tereyağ, zeytinyağ, tuz.
Servis için;
Ketçap, mayonez.
PATLICAN KUMPİRİ TARİFİ;
Patlıcanları yıkayın, bıçakla 5-6 yerinden delin.
Fırın tepsisine patlıcanları yerleştirin.
Üzerlerine fırça yardımı ile zeytinyağ sürün.
200 derecede ısıttığınız fırında yumuşayıncaya kadar pişirin.
İçi pişen patlıcanların karnını boydan boya bıçakla kesin.
İçine 1-2 çay kaşığı tereyağ yerleştirin, tuz serpin.
Garnitür, mısır, küp küp doğranmış kırmızı ve yeşil biberi karıştırın.
Patlıcanların içini hazırladığınız garnitürlü malzeme ile doldurun.
Rendelenmiş kaşar peynirleri garnitürlerin üzerine yerleştirin.
Tepsiyi tekrar fırına vererek kaşarlar eriyinceye kadar fırında tutun.
Fırından çıkan patlıcan kumpirini ketçap ve mayonez eşliğinde sıcak olarak servis yapın.
"Afiyet Olsun"
Kaydol:
Kayıtlar (Atom)