YAMAN ETKİNLİK=5 ÇAYINA LOKMALIK MİNİ TATLAR
Yaman etkinliğimizin bu ay ki konusu; 5 çayına lokmalık mini tatlar.
Ev sahibimiz; "Leziz Sofralar" blogundan Seval Hanım.
Etkinliğe kuru meyve şekerlemeleri, kuru kayısı ve pötibör bisküvi ile hazırladığım, minik toplar ile katılıyorum.
Bu tarz topları genellikle elmalı hazırlıyorum, hatta "en tatlı hediyeler" etkinliğine elmalı olanlar ile katılmıştım.
Bakınız;
Çikolatalı Elmalı Toplar
"Afiyetle Kalın"
28 Şubat 2009 Cumartesi
KURU MEYVALI TOPLAR
25 Şubat 2009 Çarşamba
ZENCEFİLLİ PATATESLİ ÇÖREK
YE# 42 BAHARATLI TARİFLER;
Bu ayın yemek etkinliğinin konusu,baharatlı tarifler.
Etkinliğin ev sahibi ise Soframız sitesinin sahibi olan Hale Hanım.
Etkinliğe Yuva mayanın kitapçığında görüp,denediğim "Zencefilli Patatesli Çörek" ile katılıyorum.
Resimdende anlaşılacağı gibi hamur çok güzel kabarıyor.
Orjinal tarifte üzerine pudra şekeri serpilmiş,ben çörek otunu tercih ettim.
Kahvaltılık malzemelerle çok güzel yenen bir çörek.
Ben bu ölçülerle kare Borcam'da pişirdim.
Bu tarifteki baharatımız olan Zencefil'den biraz söz etmek gerekirse;
ZENCEFİL'İN FAYDALARI;
(Bilgiler,Sofra dergisinin Mayıs 2008 tarihli ekinden alınmıştır.)
Metabolizma rahatsızlıklarında temizleyici,düzenleyici,ve canlandırıcı bir etkiye sahip.
Sindirim ve bağışıklık sistemini güçlendiriyor.
Kansere karşı koruyucu.
Kanı inceltip,bir nevi Aspirin işlevi görüyor.
İyi kolesterolü yükseltip,kötü kolesterolü düşürüp,bedenin kolesterol dengesini sağlıyor.
Yorgunluğu gideriyor.Bu sebeple yolculukların neden olduğu sindirim sistemi bozukluklarında kullanılıyor.
Soğuk algınlığına iyi geliyor.
Toksinlerin vücuttan atılmasına yardımcı oluyor.
Hamileliğe bağlı kusma ve mide bulanmalarında etkili.
Ayrıca annenin emzirme döneminde anne sütünü arttırıcı etkiye sahip.
Antiseptik etkisi sayesinde, mide ve bağırsak enfeksiyonlarında, gıda zehirlenmelerinde etkili oluyor.
DİKKAT;
Zencefil çok "sıcak" bir baharat.
Yüksek tansiyonu,mide ülseri, koliti olanlar zencefilden uzak durmalı.
Terlemeye yol açtığından vücutta ki su oranını düşürür, bu yüzden su alımını arttırmakta fayda var.
"Afiyetle Kalın"
Malzemeler;
1 küçük paket (42 gramlık) yaş maya,
500 gram un,
3 adet orta boy haşlanmış patates,
100 gram tereyağ,
2 adet yumurta,
1 tatlı kaşığı toz zencefil,
1 tatlı kaşığı tuz,
1 çorba kaşığı toz şeker,
4 çorba kaşığı su,
2 çorba kaşığı süt,
Üzeri için;
1 çay bardağı çörek otu.
Yapılışı;
Mayayı ılıttığınız su ve sütte eritin.
2 çorba kaşığı un ekleyerek 30 dakika bekletin.
Haşladığınız patetesleri ezerek püre haline getirin.
Bu pürenin içine yumurta ve tereyağını karıştırın.
Ayrı bir kapta unu ve toz zencefili karıştırın.
Homojen,yüzeyi parlak,yapışkan olmayan bir hamur olana kadar yoğurun.
Yağlanmış ve unlanmış kare Borcam'ın içine hamuru yerleştirin.
Hamur, tepsinin yüksekliğine gelene kadar (yaklaşık 1 saat) kabarması için, üstünü nemli bir bezle örterek, sıcak bir yerde bekletin.
Üzerine çörek otu serpiştirin.
240 derece fırında 40 dakika pişirin.
NOT;
Fırın ısısı tarifte bu şekilde geçiyor, bu ısı çok gelebilir,ağır ağır pişmesi için orta derecede bir ısı kullanmanız tavsiye edilir.
Benim fırınım doğalgazlı ben fırını orta derecede ayarladım ve ağır ağır pişirdim
2oo8 yılındaki İsmek Feshane Sergisinin "Kurdela Nakışı" bölümüne ait toplam 105 adet resmi görmek için bakınız;
2. bölümde kurdela nakışından hazırlanmış yatak örtüsünü, abajurları ve panoları,
3. bölümde ise çeşit çeşit örtüleri ve pano-sandık-ayna-paravan gibi aksesuarları görebilirsiniz.
20 Şubat 2009 Cuma
FİYONKLU KURABİYE
Kurabiye hamurları genelde aynı malzemelerden hazırlanır.
Margarin-pudra şekeri-un ve vanilyadan oluşur.
Bu klasik kurabiye hamuruna istediğiniz şekli verebilirsiniz.
Ben bu kurabiyede klasik kurabiye hamurunu yuvarladım, üzerine çok kakaolu olan hamurdan hazırladığım şeritlerden fiyonk yapıp yerleştirdim.
Ben bu kurabiyede klasik kurabiye hamurunu yuvarladım, üzerine çok kakaolu olan hamurdan hazırladığım şeritlerden fiyonk yapıp yerleştirdim.
"Afiyetle Kalın"
18 Şubat 2009 Çarşamba
BLOG ÖDÜLÜ
17 Şubat 2009 Salı
GÜVEÇTE BOMBAY FASULYESİ
Bombay fasulyesi ile yemek hazırladınız mı?
Piştiği zaman oldukça iri olan boyutu sayesinde tabakta dolgun bir görüntü ortaya çıkıyor.
Ben Bombay fasulyesini güveçte etli olarak pişirdim.
Güveçte pişirmeden önce akşamdan ıslayıp, sabah biraz haşladım.
Bombay fasulyesini pilaki ve piyazda da kullanabilirsiniz.
"Afiyetle Kalın"
Piştiği zaman oldukça iri olan boyutu sayesinde tabakta dolgun bir görüntü ortaya çıkıyor.
Ben Bombay fasulyesini güveçte etli olarak pişirdim.
Güveçte pişirmeden önce akşamdan ıslayıp, sabah biraz haşladım.
Bombay fasulyesini pilaki ve piyazda da kullanabilirsiniz.
"Afiyetle Kalın"
GÜVEÇTE BOMBAY FASULYESİ;
Malzemeler;
2 su bardağı Bombay fasulyesi,
200 gram kuşbaşı et,
1 adet büyük boy kuru soğan,
1 yemek kaşığı biber salçası,
1 adet kırmızı biber,
Tuz, zeytinyağı.
Yapılışı;
Fasulyeyi akşamdan ıslayın, daha sonra biraz haşlayın.
Güveç tenceresinin içine kuşbaşı etleri yerleştirin.
Etler suyunu salıp çekinceye kadar pişirin.
Et yumuşamamışsa 1-2 bardak su ilave ederek eti biraz daha pişirin.
Et suyunu çekince içine yarım çay bardağı zeytinyağı ekleyin.
Soğanı doğrayıp tencereye ilave edin ve kavurun.
Salçayı, zar büyüklüğünde doğradığınız kırmızı biberleri ve haşladığınız fasulyeleri de ilave edip, üzerini geçecek kadar su ekleyin.
Kısık ateşte ağır ağır pişirin.
Pişmesine yakın tuzunu ekleyip, biraz daha kaynatın.
Sıcak sıcak servis yapın.
"Afiyet Olsun"
Malzemeler;
2 su bardağı Bombay fasulyesi,
200 gram kuşbaşı et,
1 adet büyük boy kuru soğan,
1 yemek kaşığı biber salçası,
1 adet kırmızı biber,
Tuz, zeytinyağı.
Yapılışı;
Fasulyeyi akşamdan ıslayın, daha sonra biraz haşlayın.
Güveç tenceresinin içine kuşbaşı etleri yerleştirin.
Etler suyunu salıp çekinceye kadar pişirin.
Et yumuşamamışsa 1-2 bardak su ilave ederek eti biraz daha pişirin.
Et suyunu çekince içine yarım çay bardağı zeytinyağı ekleyin.
Soğanı doğrayıp tencereye ilave edin ve kavurun.
Salçayı, zar büyüklüğünde doğradığınız kırmızı biberleri ve haşladığınız fasulyeleri de ilave edip, üzerini geçecek kadar su ekleyin.
Kısık ateşte ağır ağır pişirin.
Pişmesine yakın tuzunu ekleyip, biraz daha kaynatın.
Sıcak sıcak servis yapın.
"Afiyet Olsun"
16 Şubat 2009 Pazartesi
ANKARA SARMASI
Ankara sarması adında ki bu tatlıyı yıllar önce Karadeniz Ereğli'de oturan teyzemden öğrenmiştik.
ANKARA SARMASI;
Sütlü tatlılar arasında bizim için özel bir yeri vardır, severek yeriz.
Bu tatlıyı öğrendikten sonra misafirlerimize yapmaya başladığımızda görüntüsü ve tadı ile epey dikkati çekmişti.
Bu tatlı ile ilgili söyleyebileceğim bir kaç şey var;
Tatlının çok görünmesine aldanmayın ve 1 tepsi ile çok sayıda misafir ağırlayacağınızı düşünmeyin.
Tatlının dilimleri dikdörtgen olarak kesildiği için göründüğünden daha az sayıda tatlınız olacaktır.
Sardığınız zaman çatlayan kısımlarını, tepsideki ufalanmış kakaolu bisküvi ile kapatabilirsiniz.
Malzemeler;
Muhallebi için;
1,5 litre süt,
1 su bardağı nişasta,
3 yemek kaşığı un,
14 yemek kaşığı toz şeker,
1 paket vanilya,
Dış yüzeyini kaplamak için;
Yarım paket kakaolu bisküvi,
Üzeri için;
2 poşet krem şanti,
2 su bardağı süt,
1 su bardağı hindistan cevizi.
Yapılışı;
Kakaolu bisküvileri iyice ufalayın (gerekirse robottan geçirin).
Fırın tepsisinin dibine ufaladığınız kakaolu bisküvileri yayın (tepsi mutlaka kuru olmalı)
Muhallebi malzemelerini tencerede pişirin.
Muhallebiyi blendır ile iyice çırpıp, biraz soğumasını bekleyin.
Kabuklanmaması için karıştırmayı unutmayın.
Muhallebiyi bisküvilerin üzerine yayın.
Üzerine yerleştireceğimiz krem şantinin erimemesi için, tamamen soğumasını sağlayın.
Krem şantiyi soğuk süt ile hazırlayın ve muhallebinin üzerine yayın.
Krem şanti iyice soğuyuncaya kadar buzdolabında bekletin.
Soğuyan tatlının üzerine hindistan cevizi serpin.
Hazırladığınız tatlıyı dikdörtgen olarak kesip, rulo şeklinde sarın.
Çatlayan yerlerini kakaolu bisküvi ile kaplayın.
"Afiyet Olsun"
Bu tatlıyı genellikle sade sarıyoruz ama yukarıda ki resimde gördüğünüz gibi arasına muz veya kuruyemiş yerleştirerek rulo yapabilirsiniz.
Bu tatlıyı genellikle sade sarıyoruz ama yukarıda ki resimde gördüğünüz gibi arasına muz veya kuruyemiş yerleştirerek rulo yapabilirsiniz.
Tatlıyı yaptınız, muhallebisi kalın olmuş, sürekli çatladığı için bir türlü saramıyorsunuz, hiç sorun değil.
Tatlıyı dikdörtgen değilde kare olarak kesin ve krem şantiler birbirinin üzerine gelecek şekilde üst üste yerleştirin.
Bu şekilde de yine görünümü ve tadı güzel bir tatlınız olacak.
*Muhterem'le Geziye güncellendi.
Emirgan gezisini hazırladığım video ile bitiriyoruz.
Emirgan videosunu izlemek için bakınız;
13 Şubat 2009 Cuma
BANYOLU BÖREK
Banyolu börek adını ilk duyduğunuzda eminim ismiyle hepinizi şaşırtmıştır.
Ben ilk duyduğumda "nasıl, yani?" diye düşünmüştüm.
Bizim ailede bu böreği ilk kızkardeşim ve yengem yaptı, ben onlardan öğrendim.
Hazır yufka ile yapılıyor ama margarinle yağlanması, 3 kat olması, ıslanması ve birazda dolapta bekledikten sonra piştiği için çıtır çıtır milföyden farkı kalmıyor.
İç malzemesini kendi ağız tadınıza göre ayarlayıp, hazırlayabilirsiniz.
"Afiyetle Kalın"
BANYOLU BÖREK;
Malzemeler;
3 adet yufka,
Yarım paket margarin veya tereyağı,
İç malzemesi;
150 gram beyaz peynir,
Mevsimi ise; kırmızı biber,
Mevsimi ise; kırmızı biber,
Maydanoz,
Üzerine;
1 adet yumurta,
Çörek otu.
Çörek otu.
Yapılışı;
1. yufkayı mutfak tezgahının üzerine yayın.
Üzerine erimiş margarin sürün.
Diğer 2 yufkayı da 1 .yufkanın üzerine yerleştirip,her seferinde margarin sürün.
Kestiğiniz yufkaların geniş olan kısmına maydanozlu, kırmızı biberli peynir, yada istediğiniz iç malzemesinden yerleştirip, sigara böreği gibi sarın.
Hazırladığınız börekleri derin bir kapta buz gibi soğuk suya batırıp, 10 dakika bekletin.
Daha sonra zedelemeden, sudan hafifçe sıkarak çıkarıp, servis tabağına dizin.
Daha sonra zedelemeden, sudan hafifçe sıkarak çıkarıp, servis tabağına dizin.
Buzdolabında 1-2 saat beklettikten sonra, yağlanmış fırın tepsisine dizin.
Üzerine yumurta sarısı sürüp, çörek otu serpin.
Önceden ısıttığınız fırında üzeri kızarıncaya kadar pişirin.
Sıcak olarak servis yapın.
"Afiyet Olsun"
10 Şubat 2009 Salı
TAVUKLU ISLAMA
Kastamonu denilince ilk akla gelen tirit olur.
Fakat tirit her yerde farklı bir şekilde yapılabiliyor.
Bazı yerlerde susamsız simit ile hazırlanıyor, bazı yerlerde ise yine kuru yufka ile hazırlanıyor ama ismi "ıslama" olarak geçiyor.
Bizde kuru yufka ile hazırlanır ve kemikli et suyu ile ıslatılıp, yanında yine kemikli et ile servis yapılır.
Bakınız; Tirit
Bu tarifte ise tavuk eti ile hazırlanmış halini göreceksiniz.
Bir keresinde köyde hindi ile hazırlamıştık, o da çok lezzetli olmuştu.
"Afiyetle Kalın"
9 Şubat 2009 Pazartesi
MANTARLI YUMURTA
Mantarlı yumurtayı, özellikle ailece bir arada olduğumuz hafta sonları severek tüketiyoruz.
Hafta içi ev halkının iş ve okul koşuşturmaları arasında tadını çıkararak kahvaltı yapmak pek mümkün olmuyor.
Ama hafta sonları, hafta içi yapamadığımız kahvaltı keyfini mutlaka yapıyoruz.
Pazar günleri kahvaltı mönümüzde mutlaka özel bir şey oluyor.
Bu bazen hamur işi, bazen yumurta çeşitleri olabiliyor.
Diğer kahvaltılık tariflerim için bakınız;
Kahvaltılıklar
Diğer mantarlı tariflerimin hepsi 👉BURADA
"Afiyetle Kalın"
MANTARLI YUMURTA;
Malzemeler;
Yarım kilo kültür mantarı,
1 orta boy soğan,
2 adet domates,
Yarım çay bardağı zeytinyağ,
Kişi sayısına göre yumurta,
Tuz ve karabiber.
Yapılışı;
Mantarları fazla su çekmemesi için suda çabucak yıkayıp,süzgece alın.
Bazıları yıkamaktansa kabuğunu soymayı tercih ediyor ama benim için rahat etmiyor, sonuçta mantar bol gübrenin içinde yetişiyor.
Yıkadığınız mantarları doğrayın ve kızgın yağda suyunu bırakmasına fırsat vermeden soteleyin.
Eğer suyunu bırakırsa, suyu tavanın kenarından süzün.
Soğanları küçük doğrayın,domateslerin kabuklarını soyup,doğrayın ve mantara ilave edin.
Tuz-karabiber-kırmızı pul biber ekleyip, mantarların ve sebzeleri pişirin.
Mantarlar piştikten sonra kişi sayısına göre yumurtaları bütün olarak kırın.
Yumurtaların tuzunu ilave edin, sarıların üzerine 1 yemek kaşığı su dökün.
Tavanın kapağını kapatın ve istediğiniz kıvamda oluncaya kadar pişirin.
Sıcak sıcak servis yapın.
"Afiyet Olsun"
*Muhterem'le Geziye güncellendi.
Emirgan gezisinin 2. bölümünü ve konulu lale peysajlarını görmek için bakınız;
Muhterem'le Geziye- Emirgan'da Lale Zamanı 2008-2. Bölüm
Dikkat; İstanbul'da laleler henüz açmadı, bu yazıdaki resimler 16 Nisan 2008 tarihinde çekilmiştir.
4 Şubat 2009 Çarşamba
ÇAY DAVETİ-3
Çay daveti mönümüze yeni bir mönü ile devam ediyoruz.
Bu servis tabağında görmüş olduğunuz yiyecekleri masada açık büfe tarzında hazırlamıştım.
Fakat misafirlerimin yanında resim çekemediğim için daha sonra tabakta bir araya getirerek resimlerini çektim.
Sosyete mantısını eğer servis tabağında başka yiyeceklerin yanında servis yapacaksam, sosu diğerlerine bulaşmasın diye mutlaka küçük bir tabakta servis yapıyorum.
Mönüde yer alanların linklerine tıklayarak, tariflerine ulaşabilirsiniz.
ÇAY DAVETİ MÖNÜSÜ;
Sosyete Mantısı
Patates Kasesinde Garnitür
Zeytinyağlı Biber Dolması
Puding Soslu Kek
*Muhterem'le Geziye güncellendi.
Sakın üstteki resme bakıp, İstanbul'da lalelerin açtığını zannetmeyin.
Bu resimleri geçen baharda 16 Nisan'da çektim.
Fakat diğer lale resimlerini yayınlayayım derken Emirgan'a fırsat kalmadı ve yayınlanması bugünleri buldu.
Aslında fenada olmadı, bu soğuk ve renksiz günlere biraz değişik resimler görmek istiyorsanız, cıvıl cıvıl renklerde ki laleleri görmek için sayfama uğrayabilirsiniz.
Hazırladığım yazıda 40 resim ve 2 kısa video çekimi sizi bekliyor, bakınız;
Muhterem'le Geziye-Emirgan'da Lale Zamanı-2008
"Afiyetle Kalın"
Kaydol:
Kayıtlar (Atom)