Kurutulmuş sebze ile aranız nasıl?
Mutfağınızda kurutulmuş sebzeye yer verir misiniz?
Son yıllarda kurutulmuş sebze daha fazla talep edilir ve piyasada bulunur oldu.
Ben şahsen yemeklerimde özellikle çorba ve bulgur pilavında çok severek kullanırım.
Sebze kurusunu bugüne kadar hep çorba ve bulgur pilavında kullandım ama geçtiğimiz günlerde pirinç pilavı yaparken kullandım, sonuç şahane oldu.
Açıkçası bu kadar lezzetli olacağını düşünmemiştim.
Tadı, piyasada satılan "çiftlik sebzeli" pilav harcında ki gibi oldu.
Eskiden o tarz pilav harçlarını kullanırdım ama günümüzün katkı maddesi ve M.S.G sorunu yüzünden artık bu tür ürünlerden uzak durmaya çalışıyorum.
27 Kasım 2014 Perşembe
23 Kasım 2014 Pazar
MANTAR TARİFLERİ
Mantar seveni olduğu kadar sevmeyeni de bol olan bir besin.
Sevmeyenlerin önemli bir bölümü de tadını sevmediği için değil de zehirlenme korkusu ile mantardan uzak duruyor.
Doğada doğal yollardan pek çok mantar çeşidi yetişiyor, ne yazık ki zehirlenmelerin çoğu da bilinmeden toplanan bu doğal mantarlardan oluşuyor.
Doğal ve yenilebilir pek çok mantar çeşidine pazarlarda bile rastlayabilirsiniz.
Bunlar arasında en çok Kanlıca (çintar, melki) mantarı bulunur.
Doğal ortamda ki halleri ile mantar çeşitlerini görmek isterseniz, bakınız;
Muhterem'le Geziye-Doğal Mantarlar
Son yıllarda Mantar yetiştiriciliğinin yaygınlaşması sebebi ile kültür mantarı dışında istiridye ve yaprak mantarı da market ve pazarlarda satılmaya başladı.
Bizim evde mantar çok sevilir, bu yüzden sık sık mantar pişiririm.
Pişirdiğim mantarların önemli bir bölümü kültür mantarıdır, daha sonra Kanlıca mantarı gelir.
Mantarı bu kadar pişirince pek çok mantarlı tarif yayınladım.
Bu dosyada bugüne kadar yayınladığım kültür mantarı ve diğer mantar tariflerini bulabilirsiniz.
Bu yıl sonbahar bol yağışlı geçtiği için köylerde çok mantar varmış.
Bizde bir inanış vardır, "eğer mantar ve ayva bol olursa o yıl kış çok olur" derler, bakalım bu kış nasıl olacak?
Sevmeyenlerin önemli bir bölümü de tadını sevmediği için değil de zehirlenme korkusu ile mantardan uzak duruyor.
Doğada doğal yollardan pek çok mantar çeşidi yetişiyor, ne yazık ki zehirlenmelerin çoğu da bilinmeden toplanan bu doğal mantarlardan oluşuyor.
Doğal ve yenilebilir pek çok mantar çeşidine pazarlarda bile rastlayabilirsiniz.
Bunlar arasında en çok Kanlıca (çintar, melki) mantarı bulunur.
Doğal ortamda ki halleri ile mantar çeşitlerini görmek isterseniz, bakınız;
Muhterem'le Geziye-Doğal Mantarlar
Son yıllarda Mantar yetiştiriciliğinin yaygınlaşması sebebi ile kültür mantarı dışında istiridye ve yaprak mantarı da market ve pazarlarda satılmaya başladı.
Bizim evde mantar çok sevilir, bu yüzden sık sık mantar pişiririm.
Pişirdiğim mantarların önemli bir bölümü kültür mantarıdır, daha sonra Kanlıca mantarı gelir.
Mantarı bu kadar pişirince pek çok mantarlı tarif yayınladım.
Bu dosyada bugüne kadar yayınladığım kültür mantarı ve diğer mantar tariflerini bulabilirsiniz.
Bu yıl sonbahar bol yağışlı geçtiği için köylerde çok mantar varmış.
Bizde bir inanış vardır, "eğer mantar ve ayva bol olursa o yıl kış çok olur" derler, bakalım bu kış nasıl olacak?
17 Kasım 2014 Pazartesi
KIBRIS KÖFTESİ
Kıbrıs köftesini daha önce duydunuz mu?
Kıbrıs köftesi, bildiğiniz köfte malzemelerinin içine patates rendesi eklenerek hazırlanıyor.
Kıyma fiyatlarının alıp başını gittiği bugünlerde kıymaya patates rendesi ekleyerek hem farklı bir tat yakalayabilirsiniz, hemde patates sayesinde köfteye biraz daha hacim kazandırarak daha fazla köfte elde edebilirsiniz.
Ben biraz renk vermesi için küçük bir havuç da rendeledim.
Diğer köfteli tariflerimi görmek için, bakınız; Köfteli Tarifler
"Afiyetle Kalın"
KIBRIS KÖFTESİ;
Malzemeler;
500 gram kıyma,
1 paket etimek,
1 adet kuru soğan,
1 adet yumurta,
1 adet orta boy patates,
1 adet küçük boy havuç,
5-6 dal maydanoz,
Tuz, zeytinyağı, karabiber, kimyon.
KIBRIS KÖFTESİ TARİFİ;
Klasik köfte malzemeleri olan kıyma, yumurta, rondoda ufalanmış etimek, rendelenmiş soğan, ince ince kıyılmış maydanoz yapraklarını, tuz, damak tadınıza uygun baharatlarla (karabiber, kimyon, kırmızı pul biber gibi) ve 1 çay bardağı su ile yoğurun.
Patatesin kabuğunu soyun, yıkayın ve köftenin içine rendeleyin.
Havucun dışını kazıyıp yıkayın ve köftenin içine rendeleyin.
Bütün malzemeleri yoğurup, köfte hamurunu hazırlayın.
Köfte hamurundan yumurta büyüklüğünde parçalar koparıp, yağladığınız elinizle köfte şekli verin.
Yağlı kağıt serdiğiniz yada yağladığınız fırın tepsisine hazırladığınız köfteleri dizin.
Önceden ısıttığınız, orta hararette ki fırında köfteleri pişirin.
Not;
İsterseniz köftelerinizi ızgarada pişirebilirsiniz.
Kıbrıs köftesi, bildiğiniz köfte malzemelerinin içine patates rendesi eklenerek hazırlanıyor.
Kıyma fiyatlarının alıp başını gittiği bugünlerde kıymaya patates rendesi ekleyerek hem farklı bir tat yakalayabilirsiniz, hemde patates sayesinde köfteye biraz daha hacim kazandırarak daha fazla köfte elde edebilirsiniz.
Ben biraz renk vermesi için küçük bir havuç da rendeledim.
Diğer köfteli tariflerimi görmek için, bakınız; Köfteli Tarifler
"Afiyetle Kalın"
KIBRIS KÖFTESİ;
Malzemeler;
500 gram kıyma,
1 paket etimek,
1 adet kuru soğan,
1 adet yumurta,
1 adet orta boy patates,
1 adet küçük boy havuç,
5-6 dal maydanoz,
Tuz, zeytinyağı, karabiber, kimyon.
KIBRIS KÖFTESİ TARİFİ;
Klasik köfte malzemeleri olan kıyma, yumurta, rondoda ufalanmış etimek, rendelenmiş soğan, ince ince kıyılmış maydanoz yapraklarını, tuz, damak tadınıza uygun baharatlarla (karabiber, kimyon, kırmızı pul biber gibi) ve 1 çay bardağı su ile yoğurun.
Patatesin kabuğunu soyun, yıkayın ve köftenin içine rendeleyin.
Havucun dışını kazıyıp yıkayın ve köftenin içine rendeleyin.
Bütün malzemeleri yoğurup, köfte hamurunu hazırlayın.
Köfte hamurundan yumurta büyüklüğünde parçalar koparıp, yağladığınız elinizle köfte şekli verin.
Yağlı kağıt serdiğiniz yada yağladığınız fırın tepsisine hazırladığınız köfteleri dizin.
Önceden ısıttığınız, orta hararette ki fırında köfteleri pişirin.
Not;
İsterseniz köftelerinizi ızgarada pişirebilirsiniz.
Sıcak sıcak servis yapın.
"Afiyet Olsun"
"Afiyet Olsun"
13 Kasım 2014 Perşembe
KAHVALTI MASASI-42
Bugün Ekim ayında eşimin kızkardeşi, abisi ve aileleri için hazırladığım kahvaltı masasının resimlerini yayınlamak istiyorum.
Görümcem Kastamonu'nun şirin sahil kasabası olan Abana'da oturuyor.
O günlerde büyük oğlu için kız isteme ve söz merasimi için İstanbul'a geldiler.
Ailemiz için çok güzel, heyecanlı 3 gün geçirdik.
Hafta sonu bizde kahvaltıda bir araya geldik.
KAHVALTI MASASI MENÜSÜ;
Tarifin ismine tıklayarak, tariflere ulaşabilirsiniz.
"Afiyetle Kalın"
Görümcem Kastamonu'nun şirin sahil kasabası olan Abana'da oturuyor.
O günlerde büyük oğlu için kız isteme ve söz merasimi için İstanbul'a geldiler.
Ailemiz için çok güzel, heyecanlı 3 gün geçirdik.
Hafta sonu bizde kahvaltıda bir araya geldik.
KAHVALTI MASASI MENÜSÜ;
Tarifin ismine tıklayarak, tariflere ulaşabilirsiniz.
Domates Salatası
Tatlı olarak; Haşhaşlı Revani
10 Kasım 2014 Pazartesi
İNCİR BONBONLU MUHALLEBİ
Geçen ay taze incirle hazırladığım bonbon tarifi vermiş, muhallebi ile hazırladığım tarifi daha sonra vereceğimden bahsetmiştim.
Bugünkü tarifimiz, hazırladığımız bonbonları muhallebi içinde sunmaktan oluşuyor.
Bu tarif elmalı bonbonlarla hazırladığımız yalancı profiterole çok benzeyen bir tarif.
Bugünlerde taze incir kalmadı fakat bonbonlar için ıslatarak yumuşattığınız kuru incir kullanabilirsiniz.
Ben muhallebiyi kendim hazırladım fakat hazır puding kullanılabilir.
Resimleri Eylül sonunda köyden dönmeden önce çekmiştim, ormanlardaki sonbahar etkileri resimde belli oluyor.
Afiyetle Kalın"
Bugünkü tarifimiz, hazırladığımız bonbonları muhallebi içinde sunmaktan oluşuyor.
Bu tarif elmalı bonbonlarla hazırladığımız yalancı profiterole çok benzeyen bir tarif.
Bugünlerde taze incir kalmadı fakat bonbonlar için ıslatarak yumuşattığınız kuru incir kullanabilirsiniz.
Ben muhallebiyi kendim hazırladım fakat hazır puding kullanılabilir.
Resimleri Eylül sonunda köyden dönmeden önce çekmiştim, ormanlardaki sonbahar etkileri resimde belli oluyor.
Afiyetle Kalın"
5 Kasım 2014 Çarşamba
AKŞAM YEMEĞİ-3
Kısa bir aradan sonra merhaba : )
Bu aralar bloglarımdan biraz uzak kaldım, İnşaallah bundan sonra daha sık güncellemeler yapacağım.
Bugünkü resimlerim akşam yemeği resimleri ve mönüsünden oluşuyor.
Bu masayı bizim için çok önemli ve özel bir aile için geçen hafta hazırladım.
AKŞAM YEMEĞİ MENÜSÜ;
Tarifin ismine tıklayarak, tariflere ulaşabilirsiniz.
Yemek Mönüsü;
Mercimek Çorbası
"Afiyetle Kalın"
Bu aralar bloglarımdan biraz uzak kaldım, İnşaallah bundan sonra daha sık güncellemeler yapacağım.
Bugünkü resimlerim akşam yemeği resimleri ve mönüsünden oluşuyor.
Bu masayı bizim için çok önemli ve özel bir aile için geçen hafta hazırladım.
AKŞAM YEMEĞİ MENÜSÜ;
Tarifin ismine tıklayarak, tariflere ulaşabilirsiniz.
Masadakiler;
Kış Salatası (Kıvırcık-Havuç-Turp)
Yemek Mönüsü;
Mercimek Çorbası
Tatlı olarak; Küp Kek Pastası
"Afiyetle Kalın"
Kaydol:
Kayıtlar (Atom)