24 Nisan 2007 Salı
KAŞARLI KURABİYE ve ÇAYIN ÖYKÜSÜ
Çay bitkisinin nasıl oluştuğunu anlatan masalsı ama hüzünlü bir hikaye.
Kimin yazdığını ne yazık ki bilmiyorum.
BİR BARDAK ÇAYIN ÖYKÜSÜ
Bir gün yoksul bir köylü,
Söğüt ağaçlarının altına oturmuş,dua ediyormuş.
"Allah'ım! Bir dileğim var senden,eğer olursa tam 9 gün uyumadan dua
edeceğim" Diyormuş.
Ve günü gelmiş,dileği olmuş yoksul köylünün.
Tam 9 günde, uyumadan dua etmiş.
Ama,dokuzuncu günün akşamı
Yorgunluktan kapanıvermiş gözleri,
Ve sabaha dek uyuyuvermiş.
Ertesi gün,öfke içinde uyanmış yoksul köylü,
Lanetler yağdırmış gözlerine.
Ve yetinmeyip,kesmiş gözkapaklarını
Kötülük ettikleri için kendisine.
İki küçük et parçası,koparılmış kelebek kanatları gibi düşmüşler yere.
Bir yıl sonra da,
Bir ot sürgün vermiş,gözkapaklarının düştüğü yerden.
Yeşil ince yapraklı bir ot.
Girdiği kapta ki kaynayan suyu,
Köylünün gözlerinden akan kanlar gibi
Kırmızıya boyuyormuş hemen.
İşte insanlar o günden sonra bu kırmızı suyu,
Şekerle içmişler.
Adına da "ÇAY" demişler.
Ama çok içenlerin bir türlü uyku girmemiş gözlerine,
Geceleri uykusuz geçirmişler hep,
O yoksul köylünün yerine.
"Afiyetle Kalın"
20 Nisan 2007 Cuma
IZGARADA SOSLU TAVUK
YE# 21 YEMEK ETKİNLİĞİ= TAVUK TARİFLERİ
21. Yemek etkinliğimize hoşgeldiniz!
Bu ayın yemek konusu; Tavuk.
Ev sahibimiz; "Yemek Aşkı" blogunun sahibi Emel Hanım.
Emel hanıma kolay gelsin dileklerimi iletip, tarifimi veriyorum.
Hiç marketlerden soslu tavuk alır mısınız?
Ben artık almıyorum, bir keresinde marketten soslu tavuk almıştık.
Eve gelip, paketini açtığımızda öyle kötü kokuyordu ki bir daha hiç almadım.
Bana ellerinde kalan tavukları soslayıp, satıyorlarmış gibi geliyor.
Onca baharatın arasında kokusu çıkmaz zannediyorlar herhalde.
Artık ablamdan öğrendiğim bu sosu kullanarak soslu tavuk yapıyorum.
Baharatı kendi ağız tadınıza göre çoğaltabilirsiniz, mesela acı pul biber gibi.
Tavuğu pirinç pilavı ve bezelye salatası ile servis yaptım.
Tavuk ile hazırladığım diğer tariflerim 👉BURADA
"Afiyetle Kalın"
IZGARADA SOSLU TAVUK;
Malzemeler;
Kişi sayısına göre tavuk but, (ben 4 adet kullandım)
3 yemek kaşığı yoğurt,
2 yemek kaşığı biber salçası,
1 yemek kaşığı kuru reyhan otu,
1 yemek kaşığı kuru nane,
1 yemek kaşığı kekik,
3 yemek kaşığı sıvı yağ, yeterince tuz.
İsteğe bağlı;Kırmızı pul biber, kimyon, karabiber.
TARİFİ;
Sos malzemelerini karıştırıp, tavukları bu sosa bulayın ve bir saat kadar bekletin.
Soslu butları ızgaraya yerleştirip, içinde su dolu bir tepsi bulunan fırında kızartın.
"Afiyet Olsun"
DAHA ÖNCE YAYINLADIĞIM TAVUK TARİFLERİMDEN;
Fırın Poşetinde Tavuk
Tavuk Köftesi
Tavuk Sote
Fırın Poşetinde Sebze ve Tavuk
Tavuk Suyuna Çorba
18 Nisan 2007 Çarşamba
ETLİ ENGİNAR
Annem "ben enginar almıştım, sen diğer yemekleri hazırla, sebze benden" dedi.
Bende çorba, salata, pilav ve eti hazırladım.
Akşam beşamel sosu bende hazırladık ki enginarı sıcak sıcak yiyelim.
Annem enginarın her şeyini hazırlamıştı, bende beşamel sosunu hazırladım ve fırına verdik.
Çok güzel kızardı, oldukça lezzetliydi.
Ellerine sağlık anneciğim, enginar harikaydı.
"Afiyetle Kalın"
17 Nisan 2007 Salı
TAVUK SUYUNA ÇORBA
Üstelik ortalalık uçuşan polenlerle dolu.
Gribe çok iyi geldiği bilinen, (bunu bilim adamları da kabul ediyor) tavuk suyuna çorba tarifi vermek istiyorum.
Adına bakıp, sade tavuk suyuna çorba zannetmeyin, tavuğu da içinde.
Bu tarifin ismini yazarken aklıma severek okuduğum "tavuk suyuna çorba" kitap serisi geldi.
Hatırlarsanız Hıncal Uluç köşesinde bu kitaptan bahsetmiş sonra kitap oldukça güzel satış rakamlarına ulaşmıştı.
Peşinden kitabın diğer serileri de yayınlanmıştı.
Kitabın konusu yaşanmış hikayelerden oluşuyor ve ders verir nitelikte.
Sevgili Ayşe Yaman yemek tarifi verirken yemeğe uygun film seçimleri yapıp, bize tanıtır.
Bu seferlik bende tarife uygun kitap tanıtımı yapmış oldum.
Birde çok sevdiğim bir karikatürü sizinle paylaşmak istiyorum, tam konumuza uygun.
TAVUK SUYUNA ÇORBA;
Malzemeler;
1 Tavuk budu veya yarım tavuk göğsü,
1 su bardağı tel şehriye,
1 küçük kuru soğan,
İncecik doğranmış maydanoz,
Sıvı yağ ve tuz.
TAVUK SUYUNA ÇORBA TARİFİ;
Tavuk etini tencereye yerleştirip, üzerine 5-6 bardak su ve tuzunu ekleyin.
Tavuk piştikten sonra ince ince liflere ayırın.
Tencerede küçük doğradığınız soğanı kavurup, didilmiş tavukları da ekleyin.
Üzerine tavuğu pişirdiğiniz suyu ekleyin.
Su kaynayınca tel şehriyeleri ilave edin.
Tavuk suyunun tuzu olduğunu dikkate alarak, tuzunu ayarlayın.
Çorba piştikten sonra incecik doğradığınız maydanoz yada naneyi ilave edin.
Limonla birlikte servis yapın.
"Afiyet Olsun"
16 Nisan 2007 Pazartesi
KURU SEBZE ÇORBASI
Sebze kurusuna ilk olarak Carrefour'da rastladım ama bilmediğim için almadım.
Sonra baharatçıda gördüm, deneme amaçlı 100 gram aldım.
Kokusu aynı Knorr'un hazır pilav çeşnilerinden "çiftlik sebzeli" olanının kokusuna benziyor.
Çorba mis gibi kokuyor, kereviz-havuç-pırasa-kırmızı biber gibi çok çeşitli sebzeler var içinde.
100 gram'ıyla 3 defa çorba yaptım, meyanesini un yerine tarhana ile yaptım.
Şimdi ilk hedefim bu sebze kurusuyla bulgur pilavı yapmak.
"Afiyetle Kalın"
14 Nisan 2007 Cumartesi
BLOG OYUNU; 3 X 3
YENİ BLOG OYUNU 3 X 3
Yeni bir oyun daha,yakında yemek blogu olduğumuza kimse inanmayacak!
Herhalde birbirimiz hakkında öğrenmediğimiz bir şey kalmayacak,bundan sonra ki oyunda vukuatlı nüfus örneği isterlerse hiç şaşırmam.
Beni 3x3 oyununa "Süheyla"-"Esra"-"Özlem"-"Sibel" ve "Lama" davet etti.
|
11 Nisan 2007 Çarşamba
KİREN (KIZILCIK) TARHANASI
Nezle-grip-ishal gibi hastalıklarda çok iyi sonuç verir.
Hastalandığımız zaman mutlaka hazırlayıp, içeriz.
Şifası kirenden midir? yoksa içinde ki bol sarımsaktan mıdır? bilmem ama bildiğim tek gerçek insanı hemen kendine getirdiğidir : )
Lezzet dergisi yıllar önce yöre yemekleri ansiklopedisi vermişti.
Karadeniz bölgesinin tarifleri arasında bu tarhanada vardı.
Birde "şifalı olduğu için bu tarhanaya doktor tarhanası da denir" diye küçük bir not yazmışlardı.
Kızılcık ile hazırladığım diğer tariflerim 👉BURADA
"Afiyetle Kalın"
KİREN TARHANASI;
3 Kilo kiren yada kızılcık, bol sarımsak ve tuz ile yumuşayıncaya kadar 10 gün bekletilir.
Daha sonra çektiği kadar un ilave edilip, yoğurulur.
Temiz bir sofra bezinin üzerine, hamur parçalar halinde serilir.
Güneş rengini alıp soldurduğu için, mutlaka gölgede kurutulur.
Kuruyan hamur parçaları ovalayarak ve robottan geçirerek incecik un haline getirilir.
Un haline geldikten sonra da yine bir kaç gün sofra bezlerinin üzerine serilerek kurutulur.
Çorbanın Yapılışı;
Çorba tenceresine 2-3 kaşık sıvı yağ dökün.
Üzerine 5 bardak su ilave edip, 4 kaşıkta tarhana ekleyin.
Su kaynayıncaya kadar topaklanmaması için sürekli karıştırın.
İçine bol sarımsak rendeleyip, tuzunu ilave edin.
Piştikten sonra sıcak sıcak servis yapın.
" Afiyet Olsun"
10 Nisan 2007 Salı
MISIR BULGURLU KARALAHANA
*Muhterem'le Geziye güncellendi.
Kastamonu yazımızın 2. ve son bölümünde Kastamonu'ya özgü ürünler, gelenekler ve yemeklerden oluşan bir dosya hazırladım.
Bakınız;
|
6 Nisan 2007 Cuma
ETLİ EKMEK
Malzemeler;
1 kilo un,
2 adet yumurta,tuz.
İç malzemesi;
Yarım kilo kıyma,
3 adet domates,
3 adet sivri biber,
3 adet kuru soğan,
tuz,karabiber,tereyağ.
TARİFİ;
İç malzesi için, soğanları-domatesleri-biberleri robotta iyice kıyın.
Hazırladığınız malzemeyi kıymanın içine ekleyip, tuzunu ve karabiberini ekleyin.
Undan açmak için bir miktar ayırın, kalanına 2 yumurta, tuz ve su ilave ederek, kulak memesi kıvamında hamur hazırlayın.
Hamuru mandalina büyüklüğünde pezilere ayırın.
Açtığınız yufkanın yarısına kıymalı harçtan yayın.
Diğer yarısını üzerine kapatıp, kenarları açılmasın diye parmaklarınızla bastırın.
Teflon tavanızı ocağın üzerinde ısıtın, hazırladığınız yufkayı içine koyup, pişirin.
5 Nisan 2007 Perşembe
ÇOCUKLUK KAHRAMANLARIMIZ
4 Nisan 2007 Çarşamba
TİRİT
Bizim oralarda tirit, rulo yapılmış kuru yufkanın üzerine kemikli et suyu dökerek yapılır.
Bir de bazı yerlerde yufka yerine Kastamonu'ya özel susamsız simitle yapılır.
Kuru yufkayı köy böreğinde tarif etmiştim, elde incecik açılıp sacta kurutularak elde ediliyor.
Tabi bu işi yapabilen genç nesil arasında ben ne yazık ki yokum.
Sağolsun anneciğim bize bu yufkayı açıp, börekte yapıyor, tiritte.
Şimdi diyeceksiniz ki kuru yufkayı nereden bulabilirim?
Benim gibi yapın, hazır yufka alın rulo yapıp, aynı uzunlukta kesin ve fırına verip, kurutun.
Yada yufkacıya tiritlik yufka istediğinizi söyleyip, yufkaları biraz daha fazla pişirmesini sağlayın.
Kastamonu'ya ait yemek tariflerim devam edecek.
Bu arada;
Muhterem'le Geziye'de Kastamonu'yu tanıtıyorum, en son hazırladığım yazının konusu da Kastamonu'ya ait gelenekler ve yöresel yemekleri oldu.
Bakınız; Kastamonu Denilince Akla Gelenler
Kastamonu hakkında yazdığım, en güncel, bol resimli yazıların tümünü KASTAMONU kategorisinde görebilirsiniz.
2 Nisan 2007 Pazartesi
SULTANİ BEZELYE SALATASI
Sultani bezelyeyi yapmak-denemek istiyorsanız, elinizi çabuk tutun.
Daha önce etli yemeğinin tarifini vermiştim, şimdi de hafif bir salatasının tarifini vermek istiyorum.
Bebek mısır turşusu ve közlenmiş kırmızı biberin verdiği tatla harika oluyor.
Sizde kendi damak zevkinize uygun sebzelerle kendi salatanızı oluşturabilirsiniz.
Sultani Bezelye ile hazırladığım tüm tarifler 👉BURADA
"Afiyetle Kalın"
1 Nisan 2007 Pazar
KORE USULÜ SOSLU ERİŞTE
Sofra dergisinin Nisan sayısını aldınız mı?
Aynı Noodle'a benziyor,onun kıvırcık olanı.
Baharatın acı olduğunu belirtmek isterim, şöyle bir yakıp geçiyor.
Bir de bu erişteyi çorba gibi sulu pişiriyorsunuz ve suyunu süzmeden yiyorsunuz.
Sofra dergisi dışında nereden bulabilirim? diye sorarsanız, Migros'larda mevcut, ben hep Migros'ta görüyordum, bilmediğim için almıyordum.
"Afiyetle Kalın"
3 dakika kaynatın,sıcakken çorbası ile birlikte,(içine ekmek kıtırı da atabilirmişsiniz) servis yapın.