26 Nisan 2012

SULTANİ BEZELYE TARİFLERİ

Patates salataları  ile ilgili dosya hazırladığım zaman her sebzeye dosya hazırlamaya karar vermiştim.
Hatta bazı kış sebzelerinin de resmini çekmiştim ama onların dosyasını mevsiminde hazırlamak kısmet olmadı.
Dosyanın en iyi tarafı konu ile ilgili bütün tariflerin bir arada bulunması, geçmiş yıllarda yayınladığımız tariflerin tekrar gün yüzüne çıkması.
Şimdi konumuz bahar sebzeleri, ilk sebzemiz fazla ömrü olmayan, hatta bugünlerde zamanı dolmak üzere olan Sultani Bezelye.
Baharın müjdecisi bakla dır, ama bir diğer müjdecisi de sultani bezelyedir.
Üstelik ömrü sadece 3 en fazla 4 haftadır.
Sultani bezelyenin, bir diğer adı da yaprak bezelyedir.

Sultani Bezelye hakkında bilgi;
Sultani bezelye veya yaprak bezelye, araka bezelyeden farklıdır, tane yapmaz ve kabuğu ile birlikte yemeği yapılır. Araka bezelye ise, taneli bezelyedir ve kabuğu içerisindeki taneler kullanılarak yemeği yapılır. Sultani bezelye yaprak bezelye olarakta bilinir. Bezelye çeşitlerinin yılda iki kez, ilk bahar ve sonbahar aylarında hasadı yapılır. Sultani bezelye ilk hasatta toplandığı vakit yemeği yapılırsa, fazla kılçığı olmaz ve yemeği çabuk pişer. İlk hasattan sonraki bezelyeler kartlaşır, kılçıkları bıçakla alınır ve pişme süresi artar.
Bezelye çeşitleri arasında bazılarının taneleri yemek yapımında kullanılır. Bazıları ise, sultani bezelye de olduğu gibi doğrudan yemek yapımında kullanılır. Halk arasında yaprak bezelye diye adlandırılan sultani bezelye, aynen taze fasulye gibi pişirilir. Sultani bezelye’nin ilk çıktığında “körpe iken” yemeği çabuk pişer. Zaman içerisinde yaprak bezelye kartlaştıkça, pişirme süresi de artar. Kart bezelyeleri en güzeli düdüklü tencerede pişirmektir. Birde, yaprak bezelye oldukça kılçıklı olur. Kılçığı bezelye tanelerinin sıralandığı sırt kısmında bulunduğu için, o taraftaki kılçıkları bıçakla almak yerinde olur.

Sultani bezelye ile tencere yemekleri, fırın yemekleri ve kızartması yapılır. Taze sultani bezelye aynen taze fasulye yemek çeşitleri gibi pişirilir. Etli, etsiz ve kıymalı yemekleri yapılır. Bu yemeklerden zeytinyağlı sultani bezelye, etli sultani bezelye, fırında sultani bezelye, sultani bezelye bastısı, soslu sultani bezelye, sultani bezelye diblesi, sultani bezelye kızartması, sultani bezelye salatası, kıymalı sultani bezelye, püreli sultani bezelye, sultani bezelye kapaması, sultani bezelye kavurması ve sultani bezelye çorbasını sayabiliriz.
Bilgi yazısının kaynağı; seramutfak©

 SULTANİ BEZELYE TARİFLERİ;







 










"Afiyetle Kalın"

7 yorum:

  1. ne çok tarifi varmış bu sultan bezelyenin:)Hepsi birbirinden lezzetli görünüyor.en çok fırında olan ilgimi çekti..deneyecegim.tarif için teşekkürler..

    YanıtlaSil
  2. hepsi süper bunların yaaaa. çok tşkler paylaşım için...

    YanıtlaSil
  3. hepsi birbirinden leziz görünüyo elerinize emeğinize sağlık

    YanıtlaSil
  4. Canim ellerine saglik hepsi cok güzel firindakine bayildim cok degisik .

    YanıtlaSil
  5. maşallah canım güzel bir bilgilendirme olmuş ellerine sağlık
    sevgiler

    YanıtlaSil
  6. Harika bir arşiv olmuş..
    Teşekkürler..
    Yuvandan bereket huzur hiç eksık olmasın dilekleri ile..
    Sevgiler.

    YanıtlaSil
  7. Kızartmasını sizden gördüğümden beri deniyorum bende çok kalorili ama en güzel hallerinden.Ama sanki en çok kemikli kuzu eti ile güzel oluyor :)Ellerinize sağlık

    YanıtlaSil

Yorum yazmak için;
Google hesabınız yoksa "Anonim" bölümünü işaretleyerek yorum yazabilirsiniz.
İsminizi yazmayı unutmayın!...