30 Ekim 2009 Cuma

EKMEK KASESİNDE SALATA

Muhterem'le AfiyetleYE# 50= ÖNCE GÖZE SONRA DAMAĞA
Yemek etkinliğimizin 50.sinin ev sahipliğini "Chaplin Cafe" blogunun sahibi olan arkadaşımız Burcu üstlendi, kendisine kolay gelsin dileklerimi iletiyorum.
Etkinliğimizin konusu; Önce göze sonra damağa.
Benim yemeklerimde en önem verdiğim konuların başında görünüm geliyor.
Yemek ilk önce görüntüsü ile doyurmalı sonra tadı ile.
Hele bu yemekleri sayfamda yayınlayacaksam, yada misafir için hazırladıysam görüntüsüne daha fazla önem veriyorum.
Bu tarif yada süslemeyi geçen yıl yemek dergisinde görmüştüm.
Çok ilginç bir fikirdi, denedim.
En güzel tarafı hazırlıyorken kendinizi çiçek aranjmanı yapıyormuş gibi hissetmeniz.
En kötü tarafı salata bitince elinizde kalan kocaman bir ekmek oluyor.
Salata bitince ekmeği küp küp doğrayıp, et suyu ile ıslattım ve papara olarak değerlendirdim.
Süsleme için istediğiniz malzemeyi kullanabilirsiniz.
Ben tariften farklı olarak kurabiye kalıpları ile kesilmiş kaşar dilimlerini ve bebek mısırdan kestiğim dilimleride ekledim.
Kırmızı rengi ve küçük boyutu ile cherry domates te çok yakışır.
"Afiyetle Kalın"


27 Ekim 2009 Salı

KAHVALTI MASASI-3

Görmüş olduğunuz bu kahvaltı masasını tamamı hanımlardan oluşan misafirlerime hazırladım.
Misafirler hanım olunca, tatlı-tuzlu-börek-salata derken masa, kahvaltı masasından daha çok, gün masasına benzedi.
Benim gittiğim kahvaltılarda da bu şekilde bir mönü hazırlandığı için, bende misafirlerime böyle hazırlıyorum.
Zaten biz toplanıncaya kadar öğlen saati olduğu için bu hazırlananlar çok gelmiyor.
Böyle masaların en güzel tarafı sevdiğiniz insanlarla bir arada olmak ve güzel bir sohbet eşliğinde vakit geçirmek.
KAHVALTI MÖNÜSÜ;

Domatesli Peynirli Pide
Bu pideyi evdeki bütün tart kalıplarımı kullanarak 3 adet yaptım.
Masaya oturduğumuzda diğer iki pideyi dilimleyerek tabaklara servis yaptım.
Üçüncü pide isteyen olursa diye, servis tabağında masada ki yerini aldı.


Köy Böreği
Bu böreği sağolsun annem yapıp, getirdi.
Ne yazık ki incecik yufka açmayı bilmiyorum : (


Zeytinyağlı Biber Dolması


Garnitürlü Patates Salatası
Patateslerim taze patatesti, akşamdan haşladığım ve soğuttuğum halde taze olduğu için doğrarken biraz dağıldılar : (


Kemalpaşalı Muhallebi
Bu yaz favori tatlımız bu oldu.
Sık sık hem kendimize, hemde misafirlerimize bu tatlıdan hazırladım.
Önceden üzerine sos dökmüyordum ama soslunun daha güzel olduğunu görünce artık sossuz yapmaz oldum.


Klasik kahvaltılıklar;
Peynir, zeytin çeşitleri, kaymak-bal-vişne reçeli.

"Afiyetle Kalın"

23 Ekim 2009 Cuma

FIRINDA PALAMUT

Bu tarif Kiler marketlerinin her ay ücretsiz dağıttığı "Kiler Magazin" dergisinin Ekim sayısında çıktı.
Orjinal adı "Kereviz Yaprağında Palamut Buğulama"
Tarifi okuyunca bunu bir deneyeyim dedim.
Turşu mevsimi olduğu için pazarımız her hafta kereviz yaprağı satan tezgahlarla dolu olurdu.
Benim bu tarifi denemeye karar verdiğim gün ortalıkta tek sap bile kereviz yaprağı bulamadım.
Bende onun yerine maydanoz kullandım.
Tarif buğulama olarak geçiyor ama palamutları dik olarak yerleştirdiğimiz için suya pek temas etmiyor ve çıtır çıtır kızarıyor.
Palamutlar birbirine yapışmasın diye dilimlerin arasına kırmızı balık soğanlarından birer dilim yerleştiriliyor.
Palamudu biraz büyük almışım, evde de bir tek eşim balık yediği için 2 günde ancak bitirebildi : )
Tadını çok beğendiğini palamutu hep böyle pişirebileceğimi söyledi.
Seve seve kabul ettim, fırında piştiği için çok uğraştırmıyor ve ocak yağlanmıyor.
"Afiyetle Kalın"


FIRINDA PALAMUT;
Malzemeler;
1 adet halka şeklinde doğranmış palamut,
1 demet maydanoz,
2 adet kırmızı soğan,
1 adet limon,
3-4 kaşık zeytinyağı,
Cherry domates, tuz ve biberiye.
Yapılışı;
Dilimlenmiş palamutları yıkayıp, süzün.
Maydanozları yıkayıp, doğrayın.
Fırın tepsisine önce maydanozları yerleştirin.
Üzerine dilimler halinde olan palamutları bir dilim palamut, bir dilim halka olarak doğranmış kırmızı soğan olmak üzere yerleştirin.
Limon dilimleri ve cherry domateslerini de yerleştirin.
Balıkların üzerine bir kaç kaşık zeytinyağı damlatın.
Tuz ve biberiyeyi üzerlerine serpin.
2 su bardağı su ekleyin.
Önceden ısıtılmış orta dereceli fırında üzerleri kızarıncaya kadar pişirin.
Sıcak olarak servis yapın.
"Afiyet Olsun"

19 Ekim 2009 Pazartesi

ŞEHRİYE SALATASI

Son dönemde sık sık şehriye salatası tarifleri ile karşılaşıyorum.
Bende yıldız şehriye ile bezelyesiz, garnitürlü olarak hazırladım.
Farklı renklerde olması için yıldız şehriyenin yarısını kavurup, yarısını haşlayarak salatamı hazırladım.
Kavrulduktan sonra haşlanan şehriyeler kahverengi, kavrulmadan haşlanan şehriyeler bembeyaz oldu.
Şehriye, makarna hamurundan olduğu için seve seve yendi.
Bu salatayı arpa şehriye ile de hazırlayabilirsiniz.
İçinde tavuk bulunan tel şehriye salatası ve susuz cacık olarak tarifini verdiğim yoğurtlu arpa şehriye salatası yine çok lezzetli şehriye salataları arasında yer alıyor.
"Afiyetle Kalın"


16 Ekim 2009 Cuma

KAHVALTI MASASI-2

Daha önce yayınladığım kahvaltı masasını eşimin sağlıklı yaşama çok önem veren abisi ve ailesine hazırlamıştım.
Bakınız; Kahvaltı Masası
Bu masayı da yine aynı aileye Ramazan ayından 10 gün önce hazırladım.
Masada yine sağlıklı ürünler var, şarküteri ürünü yok.
Ama bir kaçamak yapıp, beyaz çikolata soslu meyveli bir kek hazırladım.
Biz hanımlar bu tür tatlıları çok sevdiğimiz için mönüye dahil etmeden duramıyoruz : )

Kek dışında, beyaz et ve sebze ağırlıklı ürünlerden oluşan kahvaltı mönümüz;

Yumurtalı Pazı Kavurması

Tavuk Sote

Buğday Salatası

Meyveli-Beyaz Çikolata Soslu Kek

"Afiyetle Kalın"

13 Ekim 2009 Salı

MANTARLI TAVUKLU GÜVEÇ

Ailece mantarı ve tavuk etini çok seviyoruz.
İkisinin bir arada olduğu bu tarifte doğal olarak, en sevdiğimiz yemeklerin arasında kendisine yer buluyor.
Benim küçük güveç kaplarım yok, o yüzden sufle kaplarımda bu yemeği hazırlıyorum.
Bu tarif misafirler içinde çok iyi oluyor.
Hem görüntüsü güzel, hemde içindekileri sevmeyen çok az kişi çıkıyor.
Tavuk eti olarak tavuk göğsü kullanabilirsiniz "tavuğun göğüs bölümü beni boğuyor" derseniz, tavuk butlarından çıkarılacak kuşbaşını kullanabilirsiniz.
Domates ve biberi mantar ve tavuk ile birlikte kavurabilirsiniz.
Daha diri olmalarını istiyorsanız fırın kabına yerleştiriyorken çiğ olarak eklemelisiniz.
"Afiyetle Kalın"


7 Ekim 2009 Çarşamba

KIRMIZI BİBER SOSLU MAKARNA

Muhterem'le Afiyetle
Ramazan ayında ablama iftara gittiğimiz zaman mönüsünde kırmızı biber sosuda vardı.
Sosu pilavın ve etin yanında yedik, nefis bir tat verdi.
Sağolsun ablam akşam ayrılırken hepimize birer kavanoz hazırlamış olduğu bu güzel sostan verdi.
Kırmızı biberle yapılan bu sos kışlık olarak da hazırlanıp, uzun süre dayanıyormuş.
Bende bu güzel sosu makarna gibi et gibi bazı yiyeceklerle sos olarak servis yaptım.
Kahvaltıda da çok nefis oluyor.
Ablamdan bu güzel sosun tarifini alıp, sizlerlede paylaşmak istedim.
Kırmızı biberler ortalıktan kalkmadan bu sosu yapın, pişman olmayacaksınız.
Bol bol yapıp, kavanozlayarak kışlık olarak da hazırlayabilirsiniz.
İçinde boy otu diye bir baharat var, ben ilk defa duydum.
Çemen otu olarakta biliniyormuş.
Bazı baharatçılarda bulunabiliyormuş.
Bulamazsanız onsuz da bu sosu yapabilirsiniz.
Kırmızı biberle hazırladığım diğer tariflerim 👉BURADA
"Afiyetle Kalın"

5 Ekim 2009 Pazartesi

HOŞGELDİN BEBEK PASTASI (KIZ BEBEK İÇİN)

2 ay önce çok sevdiğim arkadaşım Hatice, 18 yıl aradan sonra 3. çocuğunu dünyaya getirdi.
Rahatsızlığı sebebi ile riskli bir hamilelik olduğu için bebek dünyaya gelinceye kadar epeyce endişelendik.
Hamileliğini ilk duyduğumda "bebek dünyaya sağ sağlim gelirse, bir hoşgeldin bebek pastası yapıp, getireceğim" diye kendime söz vermiştim.
Şükürler olsun minik mucizemiz sağ sağlim dünyaya geldi.
Rabbim Hanife Aslı'ya annesi, babası, abisi ve ablası ile birlikte sağlıklı ve huzurlu uzun bir ömür nasip etsin.

Ramazan ayı, 10 günlük bayram tatili derken pastayı yapmaya fırsat bulamadım.
Geçen hafta annem "yarın Hatice'ye gidiyoruz" diye haber verince pastayı yapıp, getirmek için bundan daha uygun bir gün olamaz dedim.
Fakat ertesi gün dışarıda öğlen 12'ye kadar süren bir işim çıkınca, pastayı yapmak için fazla zaman ayıramadım.
Pasta tabanını hazır kullandım.
İçine ayrıca bir krema hazırlayamadım, krem şanti kullandım.

Pastanın üzerinde ki süslemeleri pasta malzemesi satan mağazalardan alabilirsiniz.
Bu süslerin erkek bebekler için mavi olanı mevcut.
Daha önce yine 3. bebeğini dünyaya getiren bir arkadaşım için hazırladığım erkek bebek için hoşgeldin pastasında bu süslerin mavisini görebilirsiniz.
Bakınız; Hoşgeldin Bebek Pastası (erkek bebek için)

Pastalarımın yan tarafını genellikle kuruyemiş, rendelenmiş çikolata yada hindistan cevizi ile kaplıyorum.
Bu sefer uzun zamandır denemek istediğim minik renkli drajeler ile kapladım.
Açıkçası krem şantiye drajeleri yapıştırma bölümü beni en çok zorlayan bölüm oldu.
"Afiyetle Kalın"

HOŞGELDİN BEBEK PASTASI;
Malzemeler;
1 adet hazır sade pasta tabanı,
1 çay bardağı ceviz içi,
3 adet muz,
2 su bardağı süt,
2 poşet krem şanti,
1 su bardağı portakal suyu,
Süslemek için hazır süsleme malzemeleri, şeker hamurundan pembe güller, minik kalpler ve drajeler.
HOŞ GELDİN BEBEK PASTASI TARİFİ;
Pasta tabanının bir yarısını meyva suyu ile ıslatın.
Üzerine soğuk sütle çırptığınız krem şantiden sürün.
Krem şantinin üzerine iri çekilmiş ceviz içini serpin ve dilimlediğiniz muzları dizin.
Kekin diğer yarısını da meyva suyu ile ıslatıp, muzların üzerine kapatın.
Pastanın her tarafını krem şanti ile kaplayın.
Krem şantinin üzerini pürüzsüz olacak şekilde düzeltin.
Krem şanti ile pastanın üzerinin kenarlarını süsleyin.
Pastanın yanlarını varsa renkli drajelerle yoksa çikolata veya kuru yemişle kaplayın.
Pastanın beyazlığını bozmak istemiyorsanız yan taraflarını hindistan cevizi ile kaplamanızı öneririm.
Pasta süsleme malzemeleri ile pastanızın üzerini düzenleyin.
Pastayı hazırladığınız yerden alıp (iki kişi ile yapılırsa daha iyi olur) servis tabağına yerleştirin.
Pastanın servis tabağı ile birleştiği bölümüde krem şanti ile süsleyin.
Krem şanti sıktığınız her damlaya minik kalp yada inci şeker yerleştirebilirsiniz.
Servis yapıncaya kadar buzdolabında dinlendirin.
NOT;
Pastanızı hazırlarken rahat çalışmanız için, servis tabağına yerleştirene kadar yüksek bir yerde (kek kalıbının üzeri gibi) çalışmanızı, süslemesi bitince servis tabağına almanızı öneririm.
Bakınız; Çilekli Pasta

"Afiyet Olsun"

2 Ekim 2009 Cuma

HAFİF BİR AKŞAM YEMEĞİ MÖNÜSÜ

Çok şükür sonunda bilgisayarın başına geçip, sayfalarımı güncelleyebildim.
Bayram için 17 Eylül'de memlekete gittik, geçen Cumartesi günü geri döndük ama iş, güç, kızımın stajı için istenen evrakların koşuşturmacası derken bilgisayarın başına bile oturamadım.
Neyse İnşallah bundan sonra buralardayım, sık sık sayfalarımı güncellemeye devam edeceğim.
Artık okul da açıldı, bilgisayar gündüzleri benim : )
Ne zaman bilgisayarın karşısına otursam kızım hemen "anne ne zaman bilgisayardan kalkacaksın" diye sormaya başlıyordu, sayfaları zor güncelliyordum : )
Gelelim bugünkü tarifimize;
Bugün sizlerle şehriyeli kuzu kulağı salatası, fırında pişmiş köfte ve kremalı patatesten oluşan hafif bir akşam yemeği mönüsü paylaşmak istiyorum.
Kuzu kulağının mevsimi geçmek üzere eğer bu hafif ekşimsi otu bulamazsanız, aynı salatayı roka kullanarak yapabilirsiniz.
"Afiyetle Kalın"

HAFİF BİR AKŞAM YEMEĞİ MÖNÜSÜ;

Şehriyeli Kuzu Kulağı Salatası


Kremalı Patates


Köfte

"Afiyet Olsun"
*Muhterem'le Geziye güncellendi.
Bayram tatilimizi ve yolculuğumuzu anlatan, bol resimli yazı için, bakınız;
Muhterem'le Geziye- Bayram Tatili ve Yolculuk