20 Ekim 2008 Pazartesi

ŞEHRİYELİ KUZU KULAĞI SALATASI

Kuzu kulağını bilir misiniz?
Benim daha önce bildiğim ama hiç kullanmadığım bir ottu.
Denedikten sonra (özellikle şehriyeli salatasını) vazgeçemediğimiz bir lezzet oldu.
Kuzu kulağının en ilginç özelliği ekşi tadı.
Salatanıza limon eklemenize gerek kalmayacak kadar ekşi bir tadı var.
Bahar aylarında tezgahları süslemeye başlar, sonra bir görünüp, bir kaybolur.
Bugünlerde yine tezgahlardaki yerini aldı.
Kuzu kulağını diğer otlardan nasıl ayırt edeceksiniz;
Koyu pembe köklerinden ve parlak ve narin olmayan sağlam yapraklarından.


Kuzu kulağı salatası için öneriler;
Ben ilk yaptıklarımda sadece kuzu kulağı,taze soğan ve beyaz peynir kullanıyordum.
Sonra yemek dergilerinden birinde şehriyeli bir tarif gördüm onu yapmaya başladım.
Birde taze soğan yerine küçük bir kuru soğanı, yağda hafif kavurup, ekliyorum.
Şehriye olarak yıldız şeklinde olanı kullanırsanız, yeşil yaprakların üzerinde çiçek açmış gibi çok hoş bir görüntü elde edersiniz.
Beyaz peynirden asla vazgeçmeyin,renk vermesi için taze reyhan kullanın.
Kurutulmuş domateste kullanabilirsiniz.
Süslemek için cherry domateste çok yakışıyor.
Not;
Kuzu kulağı hakkında yazılan bilgilerin arasında "romatizma-böbrek-gut hastalığı olanların kuzu kulağı yememesi" öneriliyor.
"Afiyetle Kalın"


ŞEHRİYELİ KUZU KULAĞI SALATASI;
Malzemeler;
1 demet kuzu kulağı,
1 çay bardağı haşlanmış yıldız şehriye,
100 gram beyaz peynir,
1 adet küçük kuru soğan,
3-4 kaşık zeytinyağ,tuz.
Yapılışı;
Kuzu kulağını iyice yıkayıp,süzün.
Sert olan saplarını isterseniz koparıp,atın.
Yapraklarını elinizle iri iri koparak salata kasesine yerleştirin.
Kuru soğanı çok küçük doğrayarak,yağda hafifçe kavurun.
Soğanları soğuduktan sonra salatanın içine ekleyin.
Haşlanmış şehriyeyi ve salatanın tuzunu ekleyip,karıştın.
Servis tabağına yerleştirdikten sonra üzerini taze reyhan yaprakları ve beyaz peynir dilimleri ile süsleyin.
NOT;
Bu tarif için kuzu kulağı yerine roka da kullanabilirsiniz..
"Afiyet Olsun"

12 yorum:

  1. Anonim13:08

    yeni haftanız mutluluklar getirsin..sevgiler

    YanıtlayınSil
  2. Daha önce denemediğim bir lezzet.Ellerine sağlık çok lezzetli görünüyor.


    sevgiler...

    YanıtlayınSil
  3. hiç yemedim tadı nasıl acaba
    ellerine sağlık görüntü süper
    iyi haftalar
    sevgiler

    YanıtlayınSil
  4. Cok degisik bir tarifmis,ellerine saglik...güzel bir hafta dilerim

    YanıtlayınSil
  5. Anonim19:03

    canım ellerine sağlık çok güzel olmuş bende kuzukulağına bayılırım.
    sayfamda seni bekleyen bir ödül var kabul edersen çok sevinirim

    YanıtlayınSil
  6. Tam diyetlik oldu bu tarif. Ellerine saglik Muhterem..

    YanıtlayınSil
  7. Muhteremcim merhaba,

    Kuzu kulağı dedin de, beni taaa çocukluğum yıllarına götürdün. Memleketimizdeyken, ilkokulda arkadaşlarla birlikte kuzu kulağı, çiğdem v.s.. gibi şeyler toplamaya giderdik. Hele o laleler, papatyalar, yağlı çiçek dediğimiz sarı çiçekler... Herşey ne kadar güzeldi.

    Hele ki kuzu kulağı ekşimsi tadıyla, ben çok seviyordum.

    Bu arada Nazlı daha iyi oldu teyzesi, sağolasın.

    Sevgiler.

    YanıtlayınSil
  8. Anonim23:16

    merhaba canım blogumda seni bekleyen bir ödül var ..

    YanıtlayınSil
  9. salata nefis,üstelik amerikan servislerimiz de aynı..sana bir ödül yolladım.bir ugra istersen.slmlar

    YanıtlayınSil
  10. ellerine sağlık ablacım çok şık bir görüntüsü var..sevgiler

    YanıtlayınSil
  11. selam muhteremim..ne kadar değişik bir salata olmuş böyle..

    ellerine sağlık....

    nefis görünüyor...

    YanıtlayınSil
  12. KUSUKULAGINI KAVURARAK KULLANIYORDUM AMA..COKS AGOL MUHTEREM ELLERINE SAGLIK..BIR ARKADASIMIZIN BLOGUNDAKI SOZU COK SEVDIM VE SAYFANA GELDIM:);BİZ BASI KAPALI AMA FIKRI ACIK INSANLARIZ:))))AGZINA SAGLIK......SEVGILERIMLE...

    YanıtlayınSil

Yorum yazmak için;
Google hesabınız yoksa "Anonim" bölümünü işaretleyerek yorum yazabilirsiniz.
İsminizi yazmayı unutmayın!...