31 Aralık 2014 Çarşamba
MUTLU YILLAR!
Rabbim hepimize önce sağlık, huzur, helal kazanç, hayırlı iş, hayırlı eş, aile saadeti nasip etsin.
Ülkemizi her türlü görünür, görünmez belalardan ve kazalardan, afetlerden, depremlerden, savaşlardan, fitne ve fesatlardan, provokatörlerden, fenalığı için uğraşanlardan korusun.
(Amin)
"Afiyetle Kalın"
30 Aralık 2014 Salı
BROKOLİ ÇORBASI
Fakat ne kadar etkili olur, yerler kar tutar mı? belli değil.
Kar tutar mı bilmem ama dışarıda sağlam bir soğuk var 😀
Soğuk hava demek, sıcacık çorba demek.
Bugünkü çorbamız daha çok kış aylarında yapılan brokoli çorbası.
Bu çorbayı bol sebzeli pişirip, isterseniz blenderden geçirin, isterseniz sebzeleri doğranmış hali ile bırakın.
Ben hem resimde sebzeler görünsün diye hemde bütün hali ile daha çok sevdiğim için sebzeleri parçalamıyorum.
Çorbaya biraz kıvam vermek için tarhana kullanıyorum.
Tarhananız yoksa tereyağında kavurduğunuz 1 yemek kaşığı un da işinizi görecektir.
Brokoli ile hazırladığım diğer tariflerim BURADA
"Afiyetle Kalın"
24 Aralık 2014 Çarşamba
PANCARLI, BULGUR ÇANAKLARI
İçine girdiği her şeyi çok tatlı bir pembeye yada kırmızıya dönüştürebilecek kadar güçlü bir rengi var.
Makarnayı veya pilavınızı pancarla pişirirseniz doğal yollardan pembe makarnanız ve pilavınız olur.
Bu tarifte kısırlık ince bulguru pancar püresi ile karıştırıp, bu rengi elde ettim.
Hazırladığım bulgurlu karışımı önce çanak şeklinde hazırlayıp, içine garnitür yerleştirip üzerine mayonez sıktım.
Daha sonra minik silikon kek kalıbı ile şekilli olarak hazırlayıp, ortasına sarımsaklı yoğurt yerleştirdim.
Her iki seçenek de göze ve damağa hitap ediyor, karar sizin :)
Diğer kırmızı pancar tariflerim 👉BURADA
20 Aralık 2014 Cumartesi
PATATESLİ MÜCVER
Evde ekmek yoksa hemen akla gelir, çat kapı misafir gelirse yine hemen akla gelir.
Üstelik hemen hemen her sebzeye, ota uygulanabilir.
Çocuğunuza yediremediğiniz sebzeyi mücverin içinde fark ettirmeden yedirebilirsiniz.
Doyurucudur, az yağda krep usulü pişirirseniz fazla yağlı olmaz, yerken baymaz.
Ben bütün mücverlerimi krep usulü pişiririm.
Yarın günlerden Pazar, aile fertlerinin evde olduğu günlerde kahvaltı daha bir özenli olur.
Mücver ile pazar kahvaltınızı şenlendirebilirsiniz.
"Afiyetle Kalın"
Malzemeler;
2 adet orta boy patates,
2 su bardağı un,
2 su bardağı su,
1 çay kaşığı karbonat veya kabartma tozu,
3-4 dal maydanoz, (isteğe bağlı)
Tuz,
Pişirmek için;
Sıvı yağ.
Patateslerin kabuğunu soyun, yıkayın ve rendeleyin.
Yumurtaları çırpın, süt, su, un, tuz, doğranmış maydanoz, rendelenmiş patates ve damak tadınıza uygun baharatları ekleyip, iyice karıştırın.
Hamurun kıvamı koyu boza kıvamında, akışkan olmalı.
Yapışmaz yüzeyli tavanın dibine 2 yemek kaşığı sıvı yağ dökün.
Tavanın iyice ısınmasından sonra 2 yemek kaşığı patatesli hamurdan dökün, kaşıkla yayarak her tarafının eşit olmasını sağlayın.
Tavanız büyükse 2-3 adet birden pişirebilirsiniz.
Bir yüzü pişen mücverin diğer yüzünü çevirin ve her çevirdiğinizde tavaya 1 yemek kaşığı sıvı yağ ilave edin.
Hamurunuz bitene kadar bu şekilde pişirin.
Sıcak sıcak servis yapın.
"Afiyet Olsun"
17 Aralık 2014 Çarşamba
KÜLAH KÖFTE
Farklı sunumları olan tariflere bayılırım.
Böyle tarifler gördüğüm zaman mutlaka ya bir yere not alırım, ya da o sayfayı kaydederim.
Geçenlerde internette gezinirken külah köfte tarifi ile karşılaştım. (tarifi gördüğüm sayfa kapandığı için link veremiyorum)
Görünümü, sunumu ile çok şık ve güzel bir tarifti.
Köfte tarifleri arşivime çok yakışacak bir tarifti, ilk fırsatta denedim.
Külah köfte için notlar;
Tarifte köfte yağda kızartılıyor ama ben uzun zamandır köftelerimi yağda değil fırında pişiriyorum, bu köfteyi de fırında pişirdim bir sorun çıkmadı.
Tarifte köfte hamuru açılarak külahın çevresine sarılıyor, ben köfteye külah şekli verdim ve içine alüminyum külahları yerleştirdim.
Kıymanız çok yağlı olmasın, yağlı kıyma piştiği zaman yağlarının erimesi yüzünden köftenin şekli bozulabilir.
Piştikten sonra kolayca çıkabilmesi için alüminyum külahları kullanmadan önce mutlaka yağlayın.
Bir külahı hazırlamak için neredeyse 3 köftelik köfte hamuru kullanılıyor, yani 1 külah köfte=3 normal köfte, bu sebeple doyurucu bir köfte oluyor.
13 Aralık 2014 Cumartesi
BROKOLİ AĞACI
Bende çok üzerine düşmem, yoğurtlu salatası ve cacığı dışında pek tercih etmem.
Son yıllarda brokoliyi ağaç şeklinde güzel bir sunumla hazırlandığını görüyorum.
Bende geçen hafta bu şekilde hazırladım.
Süsleme için nar ve mısır tanesi kullandım ama kiraz domatesi (cherry) gibi farklı malzemelerle de salatanızı süsleyebilirsiniz.
Yoğurtlu bir zemine ağacı dizebilirsiniz veya sade olarak hazırlayıp, üzerinde kar varmış etkisi için dalların arasına yoğurt yerleştirebilirsiniz.
"Afiyetle Kalın"
9 Aralık 2014 Salı
PENNE ALL'ARRABBİATA
İsminde ki "arrabbiata" kelimesi arap yemeği hissi verse de bu tarif makarna denince akla ilk gelen ülkeye yani İtalya'ya ait.
"Arrabbiata" kelimesinin İtalyanca kelime anlamı "kızgın-öfkeli" demekmiş.
Bol acılı bir sosu var, acıyı sevenlerin damaklarına hitap eden bir tarif.
Ben çok acı sevmediğim için az acılı, bol peynir ve yeşillikli olanı tercih ederim.
Resim çekmek için tarifi hazırlarken, hem acılı hemde az acılı-peynirli olarak hazırladım.
Peyniri mutlaka kullanmanızı öneririm, acı biberin ağzınızda yarattığı acı hissini peynir çok güzel hafifletiyor.
Bu tarifi yaz aylarında domatesin ve fesleğenin bol olduğu zamanlarda yapmanızı tavsiye ederim.
Ben fesleğen bulamayınca maydanoz veya taze nane ekliyorum.
7 Aralık 2014 Pazar
KAHVALTI MASASI 43-KÖYDE AİLE KAHVALTISI (4)
Evimize 2012 yazında yerleştik, her yaz İstanbul'un sıcağından kaçacak bir liman oluyor bizim için.
Köyde de sık sık misafirlerim oluyor.
Misafirlerimi hava güzelse ve gündüzse balkonda ağırlıyordum.
Bakınız;
Kahvaltı Masası-24
Kahvaltı Masası-32
Kahvaltı Masası-34
Bu yıla kadar köyde kapımızın önü toprak olduğu için kullanamıyorduk.
Sürekli balkonu kullanıyorduk.
Bu yaz kapının önünü beton yapınca kapının önünü de kullanmaya başladık.
Balkona sığamadığımız daha kalabalık misafir gruplarımı artık kapının önünde rahat rahat ağırlayabiliyorum.
Beton döküp yerleri daha kullanışlı hale getirdik ama henüz çevre düzenlemelerimiz bitmedi.
İnşaallah önümüzde ki bahar ve yaz aylarında çevre düzenlemesinide yapıp, çiçeklerin arasında masalar kurarım.
1 Aralık 2014 Pazartesi
KIRMIZI PANCAR PÜRESİ
Bir de bakmışsınız 2015 yılına girmişiz.
Zaman eskiye bakarak daha mı çabuk geçiyor, yoksa biz insanoğlu kendisini oyalayacak çok şey bulduğu için zamanı mı iyi kullanamıyoruz bilmem :(
Bugünkü tarifim kış aylarının en faydalı kök sebzelerinden olan kırmızı pancar püresi.
Et, köfte, tavuk gibi yemeklerin yanına püre yapacaksak genellikle bu patates püresi oluyor.
Peki farklı ve gözalıcı rengi ile pancar püresi yapmaya ne dersiniz?
Rengi kalbinizi fethedecek bir püre pancar püresi, tadı eğer pancarı ve o topraksı tadını seviyorsanız güzel.
Bu tarifte pancar tek başına değil, bir kaç tane de patates var.
Bu sebeple pancarın baskın tadı biraz hafifliyor.
Ben içine baharat atmadım ama karabiber, kırmızı pul biber gibi baharatları ekleyip, damak tadınıza göre tarifi tatlandırabilirsiniz.
Diğer pancar tariflerim burada
"Afiyetle Kalın"
KIRMIZI PANCAR PÜRESİ;
Malzemeler;
3 adet orta boy kırmızı pancar,
2 adet orta boy patates,
3-4 yemek kaşığı zeytinyağı,
Tuz.
PANCAR PÜRESİ TARİFİ;
Pancarı ve patatesin kabuklarını yıkayın.
İçi su dolu tencerede yumuşayıncaya kadar iyice haşlayın.
Haşlanan pancarları ve patatesleri çatalla ezin.
Tuzunu, zeytinyağını ve istediğiniz baharatları ekleyin.
Ezdiğiniz patates ve pancarı mutfak robotunda püre haline getirin.
Not;
Pancar lifli yapsından dolayı patates gibi pürüzsüz püre olmuyor, küçük parçalara bölünüyor.
Bu yüzden patatesle birlikte robottan çekerseniz pürüzsüz olur.
Hazırladığınız pancarı yemeklerin yanında yada cips gibi atıştırmalıkların yanında dip sos gibi kullanabilirsiniz.
"Afiyet Olsun"