Pepeçura, siyah üzümüm suyu ile hazırlanan daha çok doğu Karadeniz bölgesinde bilinen bir tatlı.
Zaten tatlının adında bir laz esintisi var : )
Karadeniz bölgesinde kokulu siyah üzüm bol bol bulunur, üzüm bir tek yenilerek tüketilemeyeceğine göre, suyunu, şerbetini, tatlısını üretip üzümleri değerlendirmişler diye düşünüyorum.
Pepeçura Karadeniz bölgesinin vazgeçilmez ürünü mısır unu ile hazırlanıyor.
Fakat ben mısır unu ile yapmaya cesaret edemedim, mısır nişastası ile hazırladım ama bir daha ki sefere mısır unu ile de deneyip, arada ki farkı görmek istiyorum.
Nişasta ile yaptığınız zaman 3-4 saatlik dinlenmenin sonunda tatlıyı ters çevirerek servis yapabilirsiniz, hiç dağılma olmadan jöle gibi durabiliyor.
Ayrıca bakınız;
Siyah Üzüm Şerbeti
"Afiyetle Kalın"
PEPEÇURA-LAZ MUHALLEBİSİ;
Malzemeler; (3 adet kase için)
1 kilo siyah-kokulu üzüm,
3 su bardağı su,
2 yemek kaşığı toz şeker,
3 (tepeleme dolu) yemek kaşığı mısır nişastası,
Süslemek için;
Hindistan cevizi,
Üzüm taneleri.
TARİFİ;
Üzümleri salkımlarından kopararak iyice yıkayın.
Hatta üzerinde ki tozlardan arınması için 15-20 dakika suyun içinde bırakın.
Yıkadığınız üzümleri suyun içinden süzgece çıkarın.
Tencereye suyu, şekeri ve üzümleri yerleştirip, pişirmeye başlayın.
Üzümler ezilmeye başlayıp, suyuna rengi çıkmaya başlayıncaya kadar kaynatın.
Süzgeci büyük bir kasenin üzerine yerleştirin.
Üzümleri süzgeçten geçirerek süzün.
Kaşıkla süzgeçte kalan üzümlerin üzerine bastırarak sularını iyice çıkarın.
Çıkan suyu tekrar tencereye ilave edin, içine sürekli karıştırarak nişastayı ilave edin.
Kısık ateşte sürekli karıştırarak muhallebi kıvamına gelinceye kadar pişirin.
Piştikten sonra sıcakken hemen kaselere boşaltın.
3-4 saat dinlendirip, üzerini süsleyerek servis yapın.
Not;
Servis yaparken kaseleri tatlı tabaklarına ters çevirip, çıkararak servis yapabilirsiniz.
"Afiyet Olsun"