Bunun için özellikle Kurban bayramı sonrasını bekledim, ne yazık ki pek çok eve daha çok Kurban Bayramı'nda et giriyor.
Bu dosya da kuzu eti de dahil kırmızı et tariflerine yer verdim.
Köfte ile hazırlanan tarifleri görmek için, bakınız; Köfteli Tarifler
KIRMIZI ET;
Besin değeri yüksek bir gıda maddesidir. 100 gram ette 15
ila 20 gram protein bulunur.
Etin içinde ayrıca fosfor, demir ye bakır gibi madensel
tuzlar, A, D vitaminleri ve B vitamini bileşikleri vardır.
Özellikle karaciğer demir ve bakır mineralleri, A ve D
vitaminleri yönünden daha zengindir.
Et, kan yapar ve kansızlığı önler.
Bedeni canlı ve güçlü
kılar.
Zihinsel gelişmeyi sağlar.
Şişmanlığı önler.
Bu özellikleriyle et soframızın baş tacı olmuştur.
Beslenmede etle ilgili şu özelliklerin de bilinmesi gerekir.
Dana, piliç ve tavşan etinin, karaciğer ve beyinin sindirimi
kolaydır.
Bunlara hafif etler adı verilir.
Koyun etine ve sığır etinin bazı parçalarına yarı hafif ya
da yarı yağlı etler denir.
Bunların sindirimi beyaz etin (hafif etin-yağsız etin)
sindiriminden biraz daha zordur.
Kaz ve ördek etine, koyunun ve sığırın yağlı kısımlarına
ağır et ismi verilir. Adından da anlaşıldığı üzere bunların sindirimi daha
zordur. En ağır et domuz etidir.
Zengin gelişmiş ülkelerde hastalıkların pek çoğuna yağlı
domuz eti neden olur.
Et tüketiminde ölçüyü kaçırmamak gerekir.
Gut, damar sertliği, kalp hastalıkları, sinir bozukluğu ve
sindirim rahatsızlıklarının kaynağında aşın et tüketimi vardır.
Kırmızı Et, protein yönünden oldukça zengin bir besin
maddesidir. Proteinler de, bütün canlı organizmaların en önemli yapı taşıdır.
* Canlıların büyümeleri, üremeleri, kalıtım özelliklerinin
bir nesilden diğer bir nesile taşınması protein içeren besinlerin aracılığı ile
olur.
* Canlı varlıkları, çeşitli hastalıklara karşı koruyan
antikorlar gibi önemli maddeler de protein yapıdadır.
* Hücrelerimize glikoz (şeker) alımını sağlayacak enerji
dengesini sağlayan insülin protein yapıdadır.
* Saç ve tırnak yapımızı meydana getiren keratin de protein
yapısındandır.
* Kasların büyük kısmı da miyozin ve aktin denilen protein
türlerinden meydana gelir.
*Kırmızı ette B12 vitamini bulunur. Bu vitamin ise vücut
için çok gereklidir. Eksikliği ileriki yaşlarda sıkıntı oluşturur.
*Büyümede önemli etkisi vardır. Özellikle çocukların mutlaka
tüketmesi gerekiyor.
*B12 vitamini sayesinde sinir hücrelerinin büyümesi ve
tamirinde etkin rol oynar.
Kırmızı Et, bebek ve özellikle de çocuklar için en önemli
besin kaynaklarından biridir ve en yüksek derecede demir ihtiva eden gıdadır. Ayrıca;
gelişme ve büyüme, sağlıklı gözler, deri ve kemikler için gerekli olan vitamin
A yüksek oranda bulunduğu için, vücudun sağlıklı gelişmesinde çok önemli bir
rol üstlenir. Tüm bunların yanında kırmızı et, sağlıklı kemikler için Vitamin D,
kırmızı kan hücreleri için gerekli olan Vitamin B12, deri sağlığı ve yeni
hücrelerin yapılanması için de Çinko içerir.
Ayrıca, sinir hastalıklarının ve pernisiyöz aneminin
tedavisinde sıklıkla kullanıldığı gibi bağışıklık ve sinir sistemini çok büyük oranda
destekler ve güçlendirir.
Haşlama et tarifi verilir de çıkan sudan pilav yapılmaz mı? Bu tarifle et suyuna pilav yapabilirsiniz.
"Afiyetle Kalın"
Hayırlı günler, Yapmayın böyle ne olur. Nasıl iştahım kabardı resmen acıktım. Bir kırmızı et sever olarak hepsi muhteşem görünüyor. Tariflerinizden mutlaka faydalanacağım. Tek kelime ile leziz ve nefis olmuşlar. Ellerinize, emeklerinize sağlık.
YanıtlaSilSaygılar.
ya canim masAllah barekte Allah
YanıtlaSileli öpülesi hatunsun
bayildim hele o hünkar beyendi varya tabagi al kac dedi gönlüm
su an gece 1.30
muhabbetle Allaha emanet
Ellerinize saglik her sey muhtesem!
YanıtlaSil