Mercimek ezmesi tarifini Gülay'ın sayfasında gördüğüm zaman tarif çok hoşuma gitti ve hemen not aldım.
Arayı fazla uzatmadan tarifi denedim, çok memnun kaldım.
Çay için değişik salata tarifleri arıyorsanız bu tarifi de denemenizi öneririm.
İsterseniz tepsi de isterseniz tek kişilik kaselerde hazırlayabilirsiniz.
Orjinal tarifte üzeri için yoğurt, labne peyniri ve mayonez kullanılmış ama ben sadece sarımsaklı yoğurt kullandım.
"Afiyetle Kalın"
YOĞURTLU KIRMIZI MERCİMEK EZMESİ;
Malzemeler;
2 su bardağı kırmızı mercimek,
4-5 adet orta boy patates,
4-5 dal taze soğan,
Yarım demet maydanoz,
2 adet kuru soğan,
1 yemek kaşığı biber salçası,
Sıvı yağ, limon suyu,
Kırmızı biber, kimyon, tuz.
Üzerine;
2-3 diş sarımsak,
2 su bardağı yoğurt,
5-6 dal maydanoz,
1 adet havuç,
1 tatlı kaşığı biber salçası,
2-3 yemek kaşığı sıvı yağ,
1 tatlı kaşığı kuru nane.
TARİFİ;
Mercimeyi tencereye alın, üzerini geçecek kadar su ekleyin.
Kaynayıp, suyunu çekene ve yumuşayıncaya kadar pişirin.
Patatesleri haşlayın, kabuklarını soyup sıcakken ezin.
El tavasınada küçük küçük doğradığınız kuru soğanları kavurun.
İçine biber salçası ekleyip, salçayı da bir kaç dakika pişirin.
Haşlanmış mercimeğin suyunu süzüp, büyük bir kaseye alın.
Üzerine ezilmiş patatesleri, kavrulmuş salçalı soğanı, istediğiniz baharatları, ince ince doğradığınız taze soğanları, yağı, tuzu, limon suyunu ekleyip iyice karıştırın.
Servis yapacağınız tepsiye hazırladığınız karışımı yerleştirip, üzerini düzleştirin.
Sarımsaklı yoğurdu üzerine dökün.
İnce ince doğradığınız maydanozları serpiştirin.
Biraz sıvıyağda biber salçası ve kuru naneyi kavurup, üzerine dökün.
Havuçların kabuğunu kazıyın, halka halka doğrayın.
Çiçek şekli olması için kenarllarına bıçakla çentikler açın.
Maydanozların üzerine yerleştirin.
"Afiyet Olsun"
bu çok değişik bir tarif elinize sağlık,muhakkak denemek için yapaçağım.
YanıtlaSilBen bayılırım bu ezmeye!
YanıtlaSilHiç denemedim ama,içeriğine bakınca, kesinlikle favori tatlarımdan olacağından şüphem yok..
Ellerine sağlık ablacım..
Muhabbetle..
Ben de görmüş acaba nasıl olur demiştim. Artık deneyebilirim demek ki :)
YanıtlaSilEllerine emeklerine sağlık tatlım.
bu ne güzellik böyle:)
YanıtlaSilEllerine sağlık değişik bir tarif olmuş
YanıtlaSilsevgiler
Canim ilk kez görüyoruzm ellerine saglik degisik güzel bir tarif afiyetler olsun.Hayirli aksamlar diliyorum.
YanıtlaSilbende ilk kez gördüm bu tarifi ilk fırsattada deneyeceğim ellerinize sağlık çok lezzetli görünüyor ,sevgiler
YanıtlaSilçok beğendim canım.mutlaka deneyecem.ellerine sağlık.sevgiler.
YanıtlaSilablacım ellerine sağlık..
YanıtlaSilhemen vakit kaybetmeden denenecek bir tarif..:)
ellerine sağlık:))
sevgiler..
kalsam yapsam
YanıtlaSiltadi damagimda his ettim.
ellerine saglik canim
hicri yeni yilin mubarek olsun
Muhterem Hanım,
YanıtlaSilBu tarifi denedim ve sonuç muhteşem! Ellerinize sağlık! Blogunuza link vererek kendi blogumda da paylaştım tarifi. Çok teşekkürler!
Merhaba,
SilTarifi deneyip, beğenmenize çok sevindim.
Eminim güzel olmuştur, ellerinize sağlık.
görünüş mükemmel ve yapılışıda kolay ellerinize sağlık
YanıtlaSilYarin deneyecegim siz yaparsinizda guzel olmazmi ustuun sosu orjinal tarifimi guzel sizin yapriginizmi daha dogrusu yaptinizmi denedinizmi sosu
YanıtlaSilSevgili Zeynep,
SilNe yazık ki orjinal sosu deneme fırsatım olmadı ama eminim çok lezzetli olur.
İçine labne peynir ve mayonez giren bir sos mutlaka çok lezzetli ama daha kalorili olur.
Cok ilginc yarin deneyecegim
YanıtlaSil