25 Ekim 2007 Perşembe

GÜVEÇTE YAZ TÜRLÜSÜ

Güveç yemekleri, ağır ağır piştiği için lezzetli olur.
Bu lezzette güvecin toprak yani doğal bir malzeme olmasının payı da var.
Güveçte yemek pişirmeyi seviyorum, türlü, kuru fasulye-nohut gibi baklagilleri pişirmek için tercihim güveçten yana, tabi acelem yoksa.
Güvecin bir kere kendini ısıtması için en az 10-15 dakika gerekiyor.
Acele yetişmesi gereken bir yemek için uygun bir seçim değil.
Güveci alalı 2 yıl oldu, ona Borcam muamelesi yapıyorum.
Yani sıcak-soğuk dengesine dikkat ediyorum, sıcakken soğuk ve ıslak zemine bırakmamak gibi.
Bu türlüyü yaptığım gün kavrulmuş etim vardı, onun için sebzeleri alta, kavrulmuş eti en üste yerleştirdim.
"Afiyetle Kalın"

GÜVEÇTE YAZ TÜRLÜSÜ;
Malzemesi;

300 gram kuşbaşı et,
2 adet patlıcan,
2 adet patates,
250 gram taze fasulye,
3 adet kabak,
3 adet domates,
3 adet sivri biber,
2 adet havuç,
2 adet kuru soğan,mümkünse arpacık soğan,
3-4 diş sarımsak,
2 yemek kaşığı biber salçası, tuz,sıvı yağ.

GÜVEÇTE YAZ TÜRLÜSÜ TARİFİ;
Etiniz çiğse, önce etleri yıkayıp, güvece yerleştirin,yumuşayıncaya kadar pişirin.
İsterseniz etleri önceden başka bir tencerede pişirin,sebzeler çabuk piştiği için etleri önceden biraz pişirmek gerekiyor.
Benim o gün kavrulmuş etim vardı,en üste eti yerleştirdim.
Patlıcanları alacalı soyup,acısını almak için üzerine tuz serpip,10-15 dakika bekletin.
Taze fasulyeyi ve diğer sebzeleri ayıklayıp,istediğiniz boy ve şekilde doğrayın.
Güvecin altına etleri,onun üzerine sertliklerine göre sebzeleri dizin.
Mesela taze fasulye geç pişeceği için en alta yerleştirmekte fayda var.
Sebzeleri yerleştirdikten sonra tuzunu ve 1 çay bardağına yakın sıvı yağı ekleyin.
Biber salçasını 2 su bardağı su ile ezip,sebzelerin üzerine dökün.
Güvecin kapağını folyo ile sarıp,tencerenizin üzerine kapatın.
Yemeğinizi ocakta yada fırında ağır ağır pişirin.
" Afiyet Olsun"

17 yorum:

  1. selamlar bu görüntüyü hiç bir ressam hiçbir kalem bulunmazki böyle şahane olsun güveç içinde orjinal haliyle leziz sebzeler çok şükür Allah'A ne sebzeler vermiş bize ellerinize sağlık
    saygı ve muhabbetlerimle

    YanıtlaSil
  2. güveçte pişen yemeklerin tadı ayrı güzel oluyor...ellerine sağlık Muhteremciğim....

    YanıtlaSil
  3. selamlar...
    güvec harika olmus ellerine saglik güvecin yemege verdigi lezzette baskadir yani sevgiler

    YanıtlaSil
  4. Adsız16:15

    size uzun zzamndır yorum yazmaya çalışıyorum ancak yeni çözebildim blogspotta yorum yazmayı..tarifleriniz her zaman ki gibi leziz ve iştah açıcı kandinize iyi bakınız..sevgiler..

    yermisinyemezmisin

    YanıtlaSil
  5. can�m tam yemek saati can�m g�ve� istedi:)) ellerine sa�l�k....ne g�zel anlatm�s�n yap�l�n�...y�re�ine sa�l�k can�m.....

    YanıtlaSil
  6. Güvecte pisen yemekler cok lezzetli oluyor,dedigin gibi yavas pistigi icin.nefis bir yemek olmus,niyetliydim cokda severim imkan olsada bir tabak alsaydim iyi olurdu.eline saglik

    YanıtlaSil
  7. siberella18:39

    canım muhterem ablacım hımmmmm yine konuşturmuşsun ellerine sağlık nefis görünüyor.sevgiler.

    YanıtlaSil
  8. sarimutfak.blogspot.com13:33

    selam
    türlün çok iştah açıcı görünüyor ellerine sağlık canım.

    YanıtlaSil
  9. Canım Muhteremim, ne güzel gözüküyor. bende pek severim güveçte yemek yapmayı. Ama maalesef buraya gelirken güveçsiz geldim. 2 yıldır güveç yok bizim evde. Bu istanbula gidişimde güveçi koyayım valize :)) Yine mesut diyecek bir bavulu mutfak eşyasıyla doldurdun diye :)))

    öpüyorum

    ellerine sağlık enfesss

    YanıtlaSil
  10. merhabalar
    gerçekten güveçte yemeğin lezzeti bambaşka olur çok güzel görünüyor ellerinize sağlık sevgiler selamlar

    YanıtlaSil
  11. Zeynep00:07

    Merhaba.Güveçte pişen yemekleri ben de çok severim.Hiç güveçte yemek yapmadım.Hemen bir güveç kabı almak lazım.Ellerine sağlık.Türlün harika olmuş.Sevgiler

    www.annemmutfakta.blogcu.com

    YanıtlaSil
  12. her zaman sevmişimdir güveç yemeklerini.. içine ne girerse lezzetli olur.ellerine sağlık. nefis gözüküyor..
    sevgiler

    YanıtlaSil
  13. Ellerine sağlık Muhterem,çok lezzetli ve şık görünüyor güveç yemeğin.Güveçte pişen yemekler her zaman tercihim olmuştur,daha lezzetli olduğu konusunda seninle aynı fikirdeyim.


    sevgiyle kal...

    YanıtlaSil
  14. super olmus ellerınıze saglık

    YanıtlaSil
  15. selam ellerine sağlık çok güzel olmuş iyigeceler...

    YanıtlaSil
  16. slm muhteremcim...

    en sevdiğim yemeği koymuşsun....

    görüntü harika.....annem sık sık yapardı..şimdi güvecini ben çaldım..ben yapıyorum....

    ellerine sağlık....

    (inşallah pastayı denediysen güzel olmuştur....merakla bekliyorum....)

    YanıtlaSil
  17. Cok harika bir yemek olmus,ellerine saglik canim.

    YanıtlaSil

Yorum yazmak için;
Google hesabınız yoksa "Anonim" bölümünü işaretleyerek yorum yazabilirsiniz.
İsminizi yazmayı unutmayın!...