17 Aralık 2010 Cuma

ET SUYUNA PİLAV

Pilavınız için et veya tavuk suyu kullanır mısınız?
Bizde sade suya pilav pek yenmez, o yüzden pilavın suyunda mutlaka et suyu veya tavuk suyu bulunur.
Pirinç pilavını çok sık pişirmiyorum.
Et yemeği veya tavuk olduğu zaman mutlaka pilav arandığı için, pişirdiğim etin veya tavuğun suyunu kullanıyorum.
Bu pirinç pilavını da daha önce tarifini verdiğim dana gerdan haşlamanın suyu ile pişirdim.
Pilav için kullanacağınız et suyunu, kuşbaşı etten yada kemikli etten hazırladığınızda arada ki farkı hemen anlayacaksınız.
Kemiksiz kuşbaşı etin suyu daha yoğun, bu yüzden pirinçlerin rengi daha koyu oluyor.
Kemikli etin suyu ise (bu tarifte olduğu gibi) daha duru oluyor ve pirinçlerin rengi çok değişmiyor.

Et suyu tarifi için, içinde defne yaprağı ve sebzelerin olduğu Dana Gerdan Haşlama tarifime bakabilirsiniz.
"Afiyetle Kalın"

ET SUYUNA PİLAV;
Malzemeler;
2 su bardağı pilavlık pirinç,
1 yemek kaşığı tereyağ,
Yarım çay bardağı sıvı yağ,
3 su bardağı et suyu,
Yarım su bardağı su,
Tuz.
ET SUYUNA PİLAV TARİFİ;
Pilavlık pirinci ayıklayın, mümkünse en az 2-3 saat su da ıslatın.
Nişastası akıp gidinceye kadar yıkayıp iyice süzün.
Dibi geniş pilav tenceresinde tereyağını eritin.
Sıvı yağı da ekleyin.
İyice süzdüğünüz pirinci yağın içinde kavurmaya başlayın.
Pirinçler şeffaflaşıncaya kadar kavurun.
Kavrulan pirinçlere et suyunu ve sade suyu ilave edin.

Not;
Kullandığınız et suyu kemikli etle hazırlanmışsa küçük kemik parçalarının pilava karışmaması için süzgeç kullanmanızı öneririm.
Su oranı, kullandığınız pirincin cinsine bağlı olarak artabilir yada azalabilir.
Et suyunun tuz oranını dikkate alarak tuzunu ilave edin.
Kısık ateşte pirinçler istediğiniz kıvama gelinceye kadar pişirin.
Pişen pilav hafif diri ise tencerenin kapağını kapalı tutun.
Eğer pirinçler fazla yumuşamışsa kapağını açıp, ara sıra yavaşça karıştırarak pilavı havalandırıp, suyunu çekmesini sağlayın.
Et suyu çok hızlı donduğu için, fazla bekletmeden sıcak sıcak servis yapın.
"Afiyet Olsun"

16 yorum:

  1. Canım hayırlı cumalar ellerine sağ
    lık harika sımsıcak sevgiler.

    YanıtlaSil
  2. ellerinize sağlık.

    YanıtlaSil
  3. Pilav da et de nefis görünüyor,ellerine sağlık.Hayırlı cumalar.

    YanıtlaSil
  4. muhteremcim et sevmem ama et suyu ile yapılmış pilava asla hayır demem çok zıt evet ama öyle işte :))
    tatlımnefis olmuş pilavın ete yorum yapamıcam :)
    afiyet bal olsun
    sevgiler

    YanıtlaSil
  5. of of offf harika olmuş.ellerine sağlık canım.

    YanıtlaSil
  6. Muterem cim ellerine saglik canim.
    Harika gorunuyor.
    Sevgiler
    Sefa

    YanıtlaSil
  7. bana öyle pilavlar her zaman ağır gelir o yüzden sadesinden yanaşım.

    ellerine sağlık canım..

    YanıtlaSil
  8. çok lezzetli bir tabak olmuş,pilav çok nefis gözüküyor elinize sağlık ;)

    YanıtlaSil
  9. Ben de pilavı sade sevmem tavuk ya da et suyu kullanırım mutlaka. Mis gibi harika bir pilav olmuş ellerine sağlık canım.

    YanıtlaSil
  10. Gece gece yutkundum ekranın karşısında :) Ne güzel bir görüntü bu. Ellerinize sağlık.Sevgiler...

    YanıtlaSil
  11. şu et suyunun lezzeti bir başka. haşladığımda mutlaka suyuyla çorba ve pilav yaparım, ellerinize sağlık. kereviz paneyide mutlaka deneyeceğim. güzel bir hafta sonu dilerim sevgiler.

    YanıtlaSil
  12. Et suyu girdimi pilavlar yemekler dah a lezzetli oluyor bizim evdede et veya tavuk suyu ile piştimi daha sevilerek tüketliyor sizin marifetli elleriniz ve güzel sunumunuzla lezzeti daha güzel olmuştur ellerinize sağlık hayırlı güzel bir hafta sonu diliyorum canım

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Adsız06:57

      Gul hanim mutlaka pilvinza iki kasik limon suyu ekleyi pilaviniz tane tene cok berrak olacaktir

      Sil
  13. bizde pilav hergun mutlaka piser. Bende sade suyla yapilmis pilavi pek tercih etmiyorum. Bi de tereyag mutlaka olmali. Ellerine saglik, et de pilav da harika gorunuyor.

    YanıtlaSil
  14. Merhabalar,
    Zaman zaman et suyu kullanırız biz de pilavlarımızda.Daha tatlı,daha leziz geliyor.Pilav çok güzel görünüyor,tane tane,mis gibi.Dana Gerdan Haşlama ise,ayrı bir nefasette (Babacığım öyle sever ki:) Mutlu haftalar diliyorum..

    YanıtlaSil
  15. bizdede et yada tavuk susuz çook nadir yapılır...biz tavuk kaynatınca değil pilav için hergün neredeyse tavuk kaynatırız..annemlerde hergün olur bu işlem:)nefis olur aynı senin pilavın gibi..

    ellerine sağlık..harika görünüyor..

    YanıtlaSil

Yorum yazmak için;
Google hesabınız yoksa "Anonim" bölümünü işaretleyerek yorum yazabilirsiniz.
İsminizi yazmayı unutmayın!...