Bugün size Kastamonu-Abana'ya ait yöresel bir yemek tarifi vereceğim.
Bu yemeği görümcemin gelini Sema ve annesi Münevver Abla hazırladı.
Sema bize Abana'dan gelin geldi, dolayısı ile Abana kültürüne ve mutfağına ait pek çok şey biliyor.
Hafta içi beni aradı "yenge size İç Yemeği hazırlayacağım, yemeğe bekliyorum" dedi.
Açıkçası Kastamonu'lu olduğum halde o güne kadar hiç İç yemeği yememiştim ve görmemiştim.
Tarz olarak Tirit'e benziyor, tek farkı etin altına ince yufka yerine küçük küpler halinde doğranmış kalın gözleme yerleştiriliyor.
Gözleme kalın olduğu ve tereyağ ile kavrulduğu için et suyu ile ıslanınca hamurlaşmıyor.
Münevver Abla ve Sema, ellerinize sağlık İç yemeği oldukça lezzetli ve doyurucu bir yemekti : )
Kastamonu kültürüne ve yemeklerine ait ayrıntılı, bol resimli bir yazı görmek isterseniz, bakınız;
Muhterem'le Geziye-Kastamonu-2.bölüm
"Afiyetle Kalın"
İÇ YEMEĞİ;
Malzemeler;
1 kilo kemikli et,
2 adet kuru soğan,
3-4 adet patates,
2 yemek kaşığı salça,
Tuz, kırmızı pul biber, karabiber,
4-5 adet kalın gözleme.
Gözlemeleri tavada kavurmak için;
Tereyağ veya sıvıyağ.
İÇ YEMEĞİ TARİFİ;
Eti tencereye yerleştirin.
Suyunu salıp, çekinceye kadar pişirin.
Üzerine su ilave ederek eti pişirmeye başlayın.
Not;
Gözlemeler yemeğin suyu ile ıslatılacağı için suyu bol eklemelisiniz.
Etin pişmesine yakın, doğradığınız soğanları, iri iri doğradığınız patatesleri, salçayı, tuzunu ve istediğiniz baharatları ekleyin.
Patatesler pişinceye kadar pişirin.
Kalın gözlemeleri yuvarlayarak rulo yapın.
1 santimlik parçalar kesin, kestiğiniz parçaları da küçük kareler şeklinde tekrar kesin.
Teflon tavaya tereyağ veya sıvıyağ dökün, hazırladığınız gözlemeleri tavada kavurun.
Servis yaparken, tabağa önce kavrulmuş gözlemelerden yerleştirin.
Üzerine suyunu bol tutarak pişirdiğiniz patatesli etten yerleştirin.
Sıcak sıcak servis yapın.
"Afiyet Olsun"
Zahmetli ama güzel bir yemeğe benziyor. Yapanların ellerine sağlık. Sizlere de afiyet olsun Muhterem Abla.
YanıtlaSilslm tarif güzel denemeye değer görüyorum yapanların eline sağlık
YanıtlaSilçokk güzell bir lezzet bu..
YanıtlaSilellerine sağlık münevver ve sema hanımın..
öpüyorum ablacım.
hayırlı cumalar...
bu arada sayfanın yeni headerına bayıldımm ...
YanıtlaSilçookk güzell olmuş..
sağlıkla ve keyifle kullanın inşallah..
muhabbetle
eline sağlık gelininizin. değişik güzel bir yemekmiş. abanaya gitmiştim bir kere. güzel yer insanları, doğası güzel de yemekleri de güzelmiş. afiyet şeker olsun sevgiler
YanıtlaSilDolma dosyasına katkın için çok teşekkürler sevgili Muhterem. İç yemeği deyince iç yağı, et gelmişti direkt aklıma. Tam ağzıma layık, çok lezzetli olmuş belli, yapanların ellerine sağlık.
YanıtlaSilYapanların ellerine sağlık,yiyenlere de afiyet olsun o halde:)
YanıtlaSilBenim eşim bozkurtlu onların olmazsa olmazıdır iç.ramazanlarda iftarda ana yemekleridir .yufkası özel açılır kalın olur. Küçük küçük doğranır tava da değil fırında kavrulur .et bol yağlı kemikli olur haşlanır .yağlı olması önemlidir.soğanla beraber haşlanır ilk suyu dökülür kavrulan yufkalara üzeri örtülür suyunu çekmesi beklenir sonra etler üzerine konur serviste üzerine birazda karabiber serpilir ve sıcak sıcak yenir .
YanıtlaSil